”Lasta ei voi pilata kehumalla ja paijaamalla, kuten Suomessa on vanhastaan ajateltu”, Jari Sinkkonen sanoo. Kuva: Mikko Hannula
”Lasta ei voi pilata kehumalla ja paijaamalla, kuten Suomessa on vanhastaan ajateltu”, Jari Sinkkonen sanoo. Kuva: Mikko Hannula

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, 67, on tutkinut ja hoitanut poikia vuosikymmeniä.

Mieheksi kasvaminen on Jari Sinkkoselle erittäin tuttu aihe.  Suomalaisia miehiä kohdatessaan ja maskuliinisuudesta kirjoittaessaan Sinkkonen on huomannut, että kun miehet puhuvat vanhemmistaan, äiteihin liitetään usein adjektiivit lämmin ja läheinen.

Isistä sen sijaan saatetaan puhua esimerkiksi tunnollisina ja rehteinä, mutta harva kuvailee isäsuhdettaan rakastavaksi. Monessa perheessä tunteista on vaiettu. Isä ei välttämättä ole koskaan pitänyt lastaan sylissä tai sanonut ääneen rakastavansa. Lapsi on saattanut toivoa vanhemmaltaan edes jonkinlaista tunnereaktiota, mutta törmännyt yhä uudelleen hiljaisuuden muuriin.

”Menneisyytemme on sisältänyt tragediaa tragedian perään.”

– Näen suomalaisten miesten hiljaisuuden taustalla sata vuotta historiaa. Menneisyytemme on sisältänyt tragediaa tragedian perään. Ensin koettiin sisällissota, sitten talvi- ja jatkosota ja evakkoajat, Sinkkonen kertoi Oululainen Reissumiehen järjestämässä Hyvä mies -lyhytelokuvan lanseeraustilaisuudessa Helsingissä.

– Menetyksiä on koettu monessa suomalaisessa suvussa. Niistäkin miehistä, jotka palasivat rintamalta, moni oli sotavuosien jälkeen ihmisraunio. Omastakin suvustani kaksi setää kaatui rintamalla, Sinkkonen sanoi.

”Vaikeneminen on ollut valtava rasite.”

Sinkkosen mukaan traumat ja puhumattomuus ovat hankaloittaneet suomalaisten miesten elämää.

– Sotien perintö on heijastunut ainakin kahteen sukupolveen. Vaikeneminen on ollut valtava rasite.

Onneksi menneisyyden painolasti on kuitenkin kevenemässä.

– Ilahduin eilen suuresti Helsingin Sanomien uutisesta, jonka mukaan tuoreet isät voivat Suomessa oikein hyvin, Jari Sinkkonen sanoo. 

Itsekin sotaveteraanin poika

Jari Sinkkonen kertoo, miksi suomalaiset miehet ovat niin hiljaisia: ”Moni oli sotavuosien jälkeen ihmisraunio”

Sinkkonen puhuu täyttä asiaa. Viime vuosisadan alussa syntyneet suomalaiset elivät suurimman osan elämästään äärimmäisen väkivallan maailmassa. Sellainen ei voi olla vaikuttamatta syvästi , eivätkä ne sen kokemukset siirtymättä eteenpäin jälkeläisiin, jopa kolmannessa polvessa.
Lue kommentti