Kuvat
Shutterstock
Joskus suhteesta voi epävarmuuksien jälkeen kehkeytyä jotain entistä parempaa.
Joskus suhteesta voi epävarmuuksien jälkeen kehkeytyä jotain entistä parempaa.

Varattuina ihastuneet naiset kertovat, mitä seurasi, kun he päättivät olla syöksymättä uuteen suhteeseen ja pysyivät kumppaninsa rinnalla. Moni kuvailee olevansa nyt onnellinen.

Joskus se roihahtaa, vaikka olisi parisuhteessa toisen ihmisen kanssa. Rakkaus nimittäin. Usein ajatellaan, ettei tällaisista ihastumisista seuraa mitään hyvää. Vähintäänkin ne satuttavat aina jotakuta, elleivät kaikkia osapuolia.

Aina rakastuminen toiseen ei kuitenkaan johda eroon. Itse asiassa ihastuminen parisuhteessa ollessa on hyvinkin tavallista.

– Tavalliseen parisuhteeseen kuuluu se, että joskus ihastutaan muihin ihmisiin. Olennaista on se, mitä tilanteelle tekee ja miten sen tulkitsee, Helsingin seurakuntien perheneuvoja, psykologi Helena Toppari on sanonut Me Naisille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Topparin mukaan ihastumisten taustalla on usein sellainen tarve tai kaipuu, jota ei ole itsekään täysin tiedostanut. Uudessa ihmisessä saattavat viehättää juuri ne piirteet, jotka ovat omassa kumppanissa toisin. Hänen seurassaan on ehkä helppo olla, tai hän on kiinnostunut samoista asioista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun nämä toiveet tiedostaa, niistä voi olla hyötyä paitsi itselle, myös omalle parisuhteelle.

– Kun miettii, mistä ne johtuvat, oppii tuntemaan itseä ja omia tarpeita. Mikä muu meitä opettaisi niin kuin muut ihmiset?

Toisinaan ihastuminen toiseen voi siis jopa vahvistaa parisuhdetta. Sen todistavat myös tosielämän tarinat, joita saimme, kun pyysimme lukijoitamme kertomaan, millaisia kokemuksia heillä on varattuna rakastumisesta.

Alla neljä naista kertoo, miltä varattuna ihastuminen tuntui, miten he ratkaisivat tilanteen ja mitä siitä on seurannut jälkeenpäin.

Työpaikkaromanssi tuli uniinkin

32-vuotias Hanna tapasi töissään ihmisen, jonka kanssa hän tuli poikkeuksellisen hyvin toimeen. Hänen seurassaan naurua riitti ja pilkettä oli aina silmäkulmassa.

Hanna nautti kollegansa seurasta – ja kollega Hannan.

– Ajattelin häntä koko ajan, näin hänestä unia. Paljon unia, Hanna kertoo.

– Mutta töiden ulkopuolella viestittely oli hyvin vähäistä, hän ei varmasti halunnut sotkeentua varattuun naiseen.

Vaikka tilanne tuntui Hannasta väärältä, hän hakeutui yhä enemmän samoihin tehtäviin työkaverinsa kanssa.

– Hetkellisesti se oli aivan ihanaa. Mutta kun hän oli kauempana, kielsin kaikki tunteet. Samaan aikaan olin kotona omissa ajatuksissani, en keskittynyt omaan mieheeni, eikä hänkään minuun. Ajattelin erilaista elämää, mutten uskaltanut tehdä asian eteen mitään.

Lopulta tilanne raukesi yllättävällä tavalla.

– Työkaveri uskalsi puhua minulle omista tunteistaan humalassa firman juhlissa. Minä kuitenkin säikähdin niin paljon, että juoksin karkuun. En voinut jättää perhettäni, en voinut hajottaa sitä. Myöhemmin kerroin kaiken miehelleni ja kävimme asiat halki. Teimme päätöksen, että jatkamme yhdessä erilaisina kuin ennen.

– Nyt mikään ei ole enää niin kuin ennen. Me lähennyimme oman mieheni ja perheeni kanssa, ja nyt voin sanoa olevani onnellinen.


Suudelma saunaillassa sekoitti tunteet vuodeksi

45-vuotias Marianna kertoo rakastuneensa vanhaan tuttuunsa saunaillassa, kun ”hölmö känninen suutelu vei jalat alta”.

Vuosi meni kuin vuoristoradassa.

– Olin täydellisen rakastunut. Kaikki ajatukseni karkasivat häneen. Olin kuin nuori kiimainen kissa vailla huolenpitoa, Koko mieleni kärsi ja voi hyvin yhtäaikaisesti. Oli kuin olisin liidellyt pilviverhossa.

Mariannaa ja ihastuksen kohdetta yhdisti yhteinen harrastus. Välillä Marianna lopetti sen, jotta välttyisi näkemästä miestä, mutta päätyi kuitenkin takaisin. Ero miehestä tuntui kestämättömältä.

”Salarakkaus” tuntuu nyt todella hölmöltä mielen tasapainottomuudelta.”

Salasuhdetta ei kuitenkaan koskaan syntynyt.

– Oma mieheni eli juuri syvissä vesissä töiden kanssa, joten liikkumavaraa ei ollut. En halunnut loukata häntä. Siinä tilanteessa hän ei olisi varmaan kestänyt eroa, Marianna selittää.

Hän kertoo päässeensä parisuhteessaan takaisin tasapainoon.

–  Olen äärettömän onnellinen, että jaksoimme mennä yhdessä tämänkin koettelemuksen yli. Rakastan miestäni enemmän kuin koskaan. Tämä ”salarakkaus” tuntuu nyt todella hölmöltä mielen tasapainottomuudelta. Yritin vain paeta huonoa parisuhdettamme toiseen.

Ihastus toiseen toi varmuuden suhteeseen

21-vuotias Roosa ei vielä ollut varma, oliko oikean ihmisen kanssa, kun ihastui toiseen.

– Kauniina kesäiltana satuimme molemmat olemaan viihteellä ja juopottelimme sitten yhdessä. Sen jälkeen näimme muutaman kerran, kunnes ihastuminen iski täysillä.

Roosasta toiseen rakastuminen tuntui todella pahalta.

– Kaikki oli omien periaatteideni vastaista. Syytin ja soimasin itseäni siitä, että näin oli päässyt käymään.

Roosa alkoi olla ihastuksensa kanssa vähemmän tekemisissä ja erosi poikaystävänsä kanssa siksi aikaa, että sai omat ajatuksensa kasaan.

– Sen jälkeen meidän suhteemme alkoi kukoistaa enemmän kuin koskaan ennen. Nyt ihastus (toiseen) on laantunut, kun en ole ollut kyseisen ihmisen kanssa tekemisissä.

Nykyisin Roosa kertoo olevansa varma, että oma mies on hänelle juuri se oikea.

Eroaikeet jäivät, kun puoliso teki kaikkensa suhteen eteen

28-vuotias Janika oli reissussa harrastusporukkansa kanssa, kun tunteet syttyivät mukana ollutta miestä kohtaan.

– Eräänä yönä valvoimme ja juttelimme kahdestaan. Seuraavana yönä oli pakko jatkaa juttelua. Ihastuin heti. Jatkoimme tutustumista, ja muutamassa kuukaudessa tunne oli syventynyt rakkaudeksi.

Janikasta tuntui ihanalta saada huomiota. Hän kuvailee rakastumista niin intensiiviseksi, että oli jo valmis lähtemään parisuhteestaan.

– Suhteessa ei sinänsä ollut vikaa, mutta vuosi oli ollut hankala ja yhteytemme oli katki, sillä mieliämme painoivat eri projektit. Yhteys toisen miehen kanssa tuntui vahvemmalta, ja yhteinen harrastus vaikutti riittävältä yhdistävältä tekijältä, johon olin valmis keskittämään elämäni. Tilanne oli hyvin hajottava, ja päätöksenteko tuntui mahdottomalta.

Janika on kiitollinen, että kertoi avopuolisolleen avoimesti tilanteesta ja siitä, että harkitsi vakavasti eroa. Toisen miehen kanssa hän sen sijaan ei juurikaan puinut tilannetta, sillä tämä ei harrastuksen ulkopuolella pitänyt juurikaan yhteyttä

– Mieheni teki kaikkensa pitääkseen minut, kun taas toinen mies torjui tapaamisehdotukset. Jälkikäteen olen miettinyt, jätinkö tahallaan kertomatta toiselle miehelle, kuinka vakavissani olin, jos alitajuisesti kuitenkin tiesin oikean valinnan.

”Toinen mies rakastaa minua yhä, vaikka tietää jääneensä kakkoseksi.”

Oikeaksi valinnaksi osoittautui Janikan mukaan avopuolison kanssa jatkaminen. Toisaalta Janika ei ole saanut suhteen ulkopuoliselle ihastumiselleen kunnollista loppua.

– Kun jättää toisen, ei ole enää kahden miehen loukussa. Mutta kun toinen mies ei ole koskaan ollut oma eikä siten ole jätettävissä, tilanne ei saa päätöstä, Janika pohtii.

– Toinen mies rakastaa minua yhä, vaikka tietää jääneensä kakkoseksi. Hän on naistenmies ja addikti, enkä enää voisi kuvitella seurustelevani hänen kanssaan. Kiitän onneani harva se päivä, että en tehnyt elämäni suurinta virhettä lähtemällä hänen mukaansa.


Mitä tehdä, jos ihastuu toiseen?

Kaikki neljä naista haluaisivat neuvoa vastaavassa tilanteessa olevia ottamaan aikalisän.

– Keho kaipaa adrenaliinia, jota rakastuminen tuo. Ole kärsivällinen, rakastuminen menee ohi kun annat sille aikaa, Marianna sanoo.

Toinen ehdotus on ottaa etäisyyttä tilanteeseen ja olla rehellinen ainakin itselleen.

– Salailu on pahinta itselle ja muille.

Jutussa esiintyvien naisten nimet on muutettu.

Politics

Mitään hyvää ei koskaan ole seurannut, ainakaan itselle, näistä oman parisuhteen ulkopuolisista ihastuksista. Elämän aikana tulee silloin tällöin erilaisia kriisejä, joiden aikana aina jollain tasolla punnitsee sen onko omasta siipasta kulkemaan rinnalla ne tai olemaan riittävästi tukena. Tämänkaltainen ajattelu on kuitenkin itsekkyyttä, joka tulee siitä ettei osaa katsoa itsensä ulkopuolelle ja tajua, ettei sillä toisellakaan helppoa siinä tilanteessa ole, kun toinen muhii vain omissa liemissään. Onko sitten kuitenkin myös niin, että ihminen kaipaa samanaikaisesti useampaa asiaa, pitkän parisuhteen mukanaan tuomaa turvallisuutta ja uuden suhteen mukanaan tuomaa jännitystä ja huumaa? Miksi ihminen olisi useinkin onnellisin tilanteessa, jossa oma onni on jonkun toisen onnesta pois ja nuppi on hieman sekaisin? Ollaan kummia olioita...

Perhonen

Tarvitseeko tunteita aina edes pystyä hallitsemaan? Siinä, että ihastuu/rakastuu toiseen ihmiseen, ei ole tekemistä alkoholismin kanssa. Ei se edellytä sitä, että ihastuja olisi holtiton juoppo. Ihastuminen ja rakastuminen on täysin luonnollista, eikä niitä tunteita pysty hallitsemaan. Niin se vaan on. Tekoja sen sijaan voi hallita. Toisaalta sekin on inhimillistä, että pitkässä liitossa pohtii onko onnellinen ja oikean ihmisen kanssa ja entä onko se toinenkin onnellinen minun kanssani, siis että kuulummeko oikeasti yhteen vai olisimmeko onnellisempia jonkun toisen kanssa tai vaikka yksin. Meillä kaikilla on nimittäin vain yksi elämä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla