Joskus olisi parempi pitää mölyt mahassaan. Kuva: Shutterstock
Joskus olisi parempi pitää mölyt mahassaan. Kuva: Shutterstock

Ei, kaikkien mieli ei muutu. Jotkut yksinkertaisesti eivät halua lapsia.

Yhä useampi valitsee lapsettoman elämän. Väestöliiton tutkimusten mukaan 12,3 prosentille suomalaisista ihannelapsiluku on nolla. Toisin kuin perheelliset, vapaaehtoisesti lapsettomat eli velat joutuvat silti edelleen usein selittelemään valintaansa. Kokosimme yhdeksän asiaa, joita vapaaehtoisesti lapseton ei haluaisi kuulla.

  1. Milloin teille tulee lapsia? Vapaahtoisesti lapsettomalle on turhauttavaa, että lapsien hankkimista pidetään itsestäänselvyytenä. Usein tämä kysymys kuitenkin heitetään ilmoille huolettomasti ikään kuin jokainen automaattisesti haluaisi perustaa perheen. Kaikkein mieluiten kysymyksen voisi unohtaa ihan kokonaan – lasten hankkiminen tai hankkimatta jättäminen, kun on jokaisen oma asia. Lapsien tulosta ei ylipäänsä noin vaan päätetä, ja kysymys voi olla todella kova paikka sellaiselle, joka lapsia haluaisi, muttei voi niitä saada.
  2. Miksi ihmeessä ei? Jos ja kun utelijoille vastaa, etteivät lapset ole suunnitelmissa, seuraa usein ääneen ihmettelyä ja asian kyseenalaistamista. Harva kuitenkaan kysyisi, miksi joku haluaa lapsia, miksi siis tämä olisi yhtään sen hyväksyttävämpää utelua?
  3. Mitä sinulla on lapsia vastaan? Se, että ei halua itselleen lapsia, ei suinkaan tarkoita, ettei lapsista pitäisi. Moni lapsettomuuden valitseva viihtyy lasten parissa ja viettää mielellään aikaa esimerkiksi sisarustensa jälkikasvun tai kummilastensa kanssa. Ja vaikka lapsista ei mitenkään erityisesti välittäisikään, ei sekään tarkoita, että olisi jotenkin hirviömäinen lapsenvihaaja.
  4. Vasta, kun on saanut lapsia, tietää, mitä todellinen rakkaus on. Tämä kommentti vähättelee velan kokemusmaailmaa. Rakkautta on monenlaista, eikä sitä voi arvottaa. Rakkaus esimerkiksi puolisoa tai ystäviä kohtaan on ihan yhtä todellista ja arvokasta kuin vanhemman ja lapsen välinen rakkaus.
  5. Eiköhän mielesi vielä muutu. Moni lapsettomuuden valinnut kuulee tätä kommenttia kyllästymiseen saakka. Kuten kohdassa kaksi, tätäkin kommenttia ennen kannattaa ensin ajatella asia toisinpäin: toteaisitko perheestä haaveilevalle, että tämän mieli muuttuu vielä? Vela-ihmisille elämä ilman jälkikasvua ei usein edes ole valinta, he eivät vaan yksinkertaisesti ole ikinä nähneet itseään perheellisenä. Lapseton elämä on siis heille ihan yhtä luonnollista kuin perhe-elämä siitä ”aina unelmoineelle”.
  6. Kadut viimeistään, kun sinulla ei ole ketään pitämässä huolta vanhoilla päivilläsi. Tämä jos mikä on järjetön peruste päättää lasten hankkimisesta. Ensinnäkin vanhaksi elämisestä ei ole mitään varmuutta. Toisekseen perheen perustaminen ei millään tavalla takaa, että lapset pitäisivät vanhemmistaan huolta, kun nämä ovat vanhoja. Elämä on arvaamatonta. Lapset saattavat päätyä ihan eri puolelle maailmaa asumaan, tai he voivat itse olla syystä tai toisesta kykenemättömiä huolehtimaan muista. Vanhempien ja lasten välit eivät myöskään aina ole niin lämpimät ja läheiset kuin ajatellaan. Joskus välit jopa katkeavat kokonaan.
  7. Elämässä ei ole tarkoitusta ilman lapsia. Kyllä, monelle lapsi tuo elämään tarkoituksen tunteen. Jos lapsia ei ole koskaan halunnut, niin tuskin käy. Tämä lausahdus antaa käytännössä ymmärtää, ettei velan elämä ole merkityksellinen – ei kovin mukavasti sanottu, vai mitä? Eri ihmisille eri asiat tuovat merkitystä elämään. Velalle niitä voivat olla esimerkiksi itsensä toteuttaminen, vapaaehtoistyö, parisuhde, ura tai ihan yksinkertaisesti elämästä nauttiminen.
  8. Lapseton jää elämässä paljosta paitsi. Lapsiperhe-elämä pitää epäilemättä sisällään paljon sellaista, mitä velan elämään ei kuulu, sitä ei käy kiistäminen. Se ei kuitenkaan tee elämästä yhtään sen köyhempää. Yhtä lailla vapaaehtoisesti lapseton kokee varmasti elämässään paljon sellaista, mitä äiti tai isä ei. Erilaiset elämänkokemukset eivät tarkoita, että kummankaan elämä olisi arvokkaampaa kuin toisen, tai että kumpikaan jäisi paitsi mistään – ainakaan sellaisesta, mitä kaipaisi.
  9. Entä, jos sinun vanhempasi olisivat päättäneet olla hankkimatta lapsia? Niin mitä sitten? Se, että vanhemmat ovat päättäneet tuoda tähän maailmaan uuden ihmisen, ei aseta velvollisuutta hankkia lapsia. Sitä paitsi, jos ei olisi koskaan syntynytkään, tuskinpa sitä paljoa harmittelisi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kiitos tästä jutusta! Ihanaa, että vihdoin vapaaehtoisestilapsettomista puhutaan näin paljon! Toivon, että ihmisten asenteet sitä kohtaan muuttuisivat tällaisten positiivisten artikkeleiden myötä, ja ymmärrettäisiin, ettei kaikkien elämän tavoiteisiin kuulu lapset. Velana kiitän teitä tästä positiivisesta artikkelista!!

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vapaaehtoinen lapsettomuus on evoluution vastaista, joten hyvä, että tuollaiset geenit katoavat luonnostaan. Biologisen olennon ainoa tarkoitus on jatkaa sukuaan.

Et oikein näytä ymmärtävän evoluution käsitettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla