Tuntuuko oma deittielämä joskus mutkikkaalta? Osataan sitä muuallakin. Kuva: Shutterstock.
Tuntuuko oma deittielämä joskus mutkikkaalta? Osataan sitä muuallakin. Kuva: Shutterstock.

Miten nainen isketään Japanissa? Mikä on pahin deittimoka Intiassa? Millaisille treffeille voi päästä Kanadassa? Maailma-kuoro sen tietää.

Rakkaus on universaalia, se nyt on selvä. Mutta deittailussa saattaa ilmetä eroja riippuen siitä, missä päin maapalloa pariudutaan.

Nyt kolme monikulttuurisen Maailma-kuoron jäsentä kertoo omista kokemuksistaan. Ai mikä kuoro? Suomalaisen kuoron jäsenistä suuri osa on alun perin kotoisin muualta kuin Suomesta, ja esityslistalla on aina maailmanmusiikkia. Perjantaina 22.5. Maailma-kuoro vetää Helsingissä rakkauslauluja a cappella -tyyliin.

Mutta nyt – deittailukokemuksia Japanista, Kanadasta ja Intiasta, olkaa hyvä.


Yumi Sugano, Karine Champagne ja Jenine Simons laulavat kaikki Maailma-kuorossa.


Yumi Sugano, 41, muuttanut Japanista:

Paras iskurepliikki: ”Japanissa naiset harvoin iskevät miehen. Paras iskurepliikki on ’Oletpa nuori’ tai ’Näytät nuoremmalta (kuin oikea ikäsi)’. Naisissa siis arvostetaan nuoruutta! Iskevän pitää tarjota, muuten menee pieleen.”

Erityistä Japanissa: ”Japanissa pariskunta ei yleensä halaa tai pussaa julkisella paikalla. Ystävänpäivänä tytöt ilmaisevat rakkauttaan antamalla pojille suklaata. Mitä enemmän ja mitä hienompaa (esimerkiksi omatekemää tai kallista), sitä enemmän tyttö poikaa rakastaa.”

Pahin deittimoka: ”Japanissa monet miehet eivät tykkää, että naiset ilmaisevat mielipiteitään selvästi. Jos juot enemmän tai vahvempaa alkoholia kuin poikaystäväsi tai jos maksat kaikki ostoksenne kassalla, mies voi loukkaantua. Japanilaismiehet tykkäävät nuorista ja säyseistä naisista, joita on helppo ohjailla.”

Karine Champagne, 35, muuttanut Kanadasta:

Paras iskurepliikki: ”’Hei, olen David. Mikä sinun nimesi on?’ Ja sama ranskaksi. Kanadassa ollaan tosi rentoja, mutta pidetään homma silti kasassa.”

Erityistä Kanadassa: ”Hengaamme suuressa ystäväjoukossa, usein ulkotiloissa. On täysin normaalia, että treffeillä käydään vaikka allasbileissä tai kesäfestivaaleilla. Kanadassa siis tapaa kahdenkeskisilläkin treffeillä paljon ihmisiä heti kerralla!”

Pahin deittimoka: ”Jos kehuu osaavansa ranskaksi lauseen, joka osoittautuu olevan biisistä Lady Marmelade ja kuuluu: ’Voulez-vous coucher avec moi ce soir?’ (suomeksi: ’Haluaisitteko harrastaa seksiä kanssani tänä iltana?’). Ensiksikin: kannattaisi tietää, mitä lause tarkoittaa. Toiseksi: kuulemme lausetta jatkuvasti.”

Jenine Simons, 34, kasvanut Itävallassa, vanhemmat Intiasta:

Paras iskurepliikki: ”Intiassa poika ja tyttö eivät tapaa toisiaan yksin, vaan vanhemmat kyselevät heidän puolestaan kysymyksiä ja järjestävät perheiden tapaamisen. Vuosia sitten jonkun pojan äiti kysyi minultakin, mikä on ammattisi ja mitä isäsi tekee työkseen.”

Erityistä Intiassa: ”Vanhemmat järjestävät tapaamisen vain, jos pari vaikuttaa sopivalta statuksen ja taustan puolesta. Sopivuus selviää kyselemällä.”

Pahin deittimoka: ”Jos nainen vaikuttaa liian innokkaalta. Miehet Intiassa arvostat tiettyä nöyryyttä. Toisaalta: rakkauden tunnustaminen toiselle on hyväksyttävää lyhyenkin ajan jälkeen!”

Maailma-kuoro johtajanaan Saara Launio esiintyy Balderin salissa (Aleksanterinkatu 12, Helsinki) pe 22.5. klo 19.30. Liput 10 ja 15 €.

Lue myös:

Tämä on sittenkin yleisin tapa tavata kumppani

Valitse vaateväri treffeille oikein!

Alusvaatemalli ryhtyi deittiguruksi – noudattaisitko näitä neuvoja?

Psykoterapeutti Heli Vaaranen kertoo, että myös mustasukkaisuuden tunteita kannattaa kuunnella.

Parisuhde ei koskaan ala ns. puhtaalta pöydältä, sillä sen osapuolilla on aina aiempia kokemuksia ihmissuhteista.

Aiemmat ikävät kokemukset voivat tuntua painolastilta, joka estää heittäytymästä uuteen suhteeseen täysillä tai herättää mustasukkaisuuden tunteet.

Miten uuteen kumppaniin oikein voisi oppia luottamaan, jos on aiemmin tullut petetyksi, jätetyksi tai hylätyksi? 

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti ja parisuhdetutkija Heli Vaaranen sanoo, ettei eksän tekoja saa kaataa nykyisen kumppanin niskaan.  

– On tärkeää käsittää, ettei pettäjän sukupuolelle voi antaa elinkautista tuomiota. Täytyy antaa uusi mahdollisuus.

Aiempien suhteiden tapahtumista kannattaa silti keskustella uuden kumppanin kanssa. Myös siitä kannattaa puhua, mitä luottamus ja uskollisuus kellekin merkitsevät.

Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on neuvonut Me Naisten jutussa, että luottamusta voi rakentaa tarkastelemalla parisuhdesopimusta.

– Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa, Tanskanen on sanonut.

Itsehoitoa mustasukkaisuuteen

Mustasukkaisuuden ja hylätyksi tulemisen tunteet kumpuavat usein heikosta itsetunnosta. Heli Vaaranen muistuttaa, että itsetuntoa ei pidä rakentaa kenenkään toisen varaan. 

– Yleensä syvälle epävarmuuden tunteelle on jokin syy, ja sitä tulee tarkastella. Asiaa ei kannata hävetä tai lakaista maton alle, vaan sitä tulee tutkia. 

Ensi vuonna mustasukkaisuuteen voi saada apua myös netistä. Väestöliitto julkaisee ensi vuoden puolella verkossa mustasukkaisuuden omahoito-ohjelman, joka sisältää mustasukkaisuuden syiden pohtimista ja erilaisia harjoituksia. 

– Ensimmäinen askel parempaan itsetuntoon on se, että tuntee itsensä, Vaaranen sanoo.

Tunteet kuulolla

Joskus voi olla vaikea erottaa, onko mustasukkaisuudessa kyse omista petetyksi tulemisen kokemuksista vai siitä, että kumppanilla ei oikeasti ole vain puhtaita jauhoja pussissaan. 

”Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.”

Vaaranen neuvoo kuuntelemaan omia tunteita ja antamaan niille painoarvoa.

– Jos on ahdistunut olo, kaikki ei ole kunnossa, Vaaranen sanoo.

– Pariterapiassa huomaa, että ihmiset yrittävät järjellä ratkaista ihmissuhdepulmia. Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.

Ahdistuksen tunteet eivät tietenkään ole suora merkki puolison uskottomuudesta, mutta ne kertovat siitä, että ainakin luottamuksen kanssa on ongelmia.

Toistatko kaavaa?

Jotkut meistä hakeutuvat Heli Vaarasen mukaan toistuvasti suhteisiin, joissa on draamaa ja vaaran tuntua. Jos on lähtenyt alun perinkin epäluotettavan oloisen kumppanin matkaan, uusien luottamuskuprujen ei pitäisi tulla yllätyksenä.

– Myös ihmissuhteissa saa sitä, mitä tilaa, Vaaranen toteaa. 

Toistuviin luottamusongelmiin voi johtaa muukin kaava kuin se, jossa haetaan suhteisiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jotkut löytävät itsensä uudelleen ja uudelleen parisuhteista, joissa asioista keskusteleminen on vaikeaa.

– Jos itse välttelee vaikeita asioita, saattaa vaistomaisesti valita kumppaneita, jotka eivät myöskään jaa asioita.

Luottamuspulassa voi siis olla kyse kumppanin valinnasta. Vaaranen toteaa, että virheet kuuluvat elämään, mutta niistä on tarkoitus oppia. 

– Ihmisen pitäisi aina tarkkailla, että mikä on se kaava, jota toistan. Kun sen huomaa, antaa itselleen mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä. 

Vali, vali. Ja vielä kerran vali.

Aina on joku huonosti! Jokainen tuntee – tai tietää – ihmisen, jolla on tapana valittaa lähes aina. Elämäntapavalittajat on ihan oma lajinsa, mutta on niitä muunkinlaisia valittajia. Psychology Todayn mukaan mukaan valittajat voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Tunnistatko itsesi tai jonkun läheisesi?

 

1. Krooninen valittaja

Krooninen valittaja on sama kuin elämäntapavalittaja. Hän näkee asioissa ensisijaisesti aina jotain kielteistä – jotain mistä valittaa. Krooninen valittaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi sitä, että ajatukset muokkaavat aivoja niin, että mitä enemmän jotakin asiaa pohtii, sen vahvemmaksi kyseiseen asiaan liittyvät sidokset aivoissa muodostuvat. Niinpä valittaminen muokkaa aivoja siihen suuntaan, että kielteisiä ajatuksia syntyy entistä helpommin. Mutta tämähän pätee myös toisin päin. Mitä enemmän ruokkii aivojaan myönteisillä asioilla, sitä enemmän syntyy hyviä ja kivoja ajatuksia.

2. Puhisija

Turhautuminen, viha, pettymys ja niin edelleen. Puhisija valittaa päästämällä tunteensa ulos. Se tekee ihmiselle toki jossakin määrin hyvää, mutta puhisijan ongalmana on se, että hän keskittyy liikaa vain omiin tunteisiinsa – ja nimenomaan niihin kielteisiin tunteisiin. Raskasta puhisijan käyttäymisessä on se, että hän tarvitsee aina jonkun kuuntelijan, uskotun, jonka päälle vyöryttää tunneryöpyt. Puhisija janoaa yleensä huomiota ja sympatiaa, mutta ratkaisut eivät häntä yleensä kiinnosta. Hän vain velloo tunnemylläköissään.

3. Intrumentaalinen valittaja

Oletko valittanut siitä, miten kumppanisi luottokorttilasku on taas liian suuri? Jos kyllä, tämä on esimerkki intrumentaalisesta valittamisesta. Siinä valittamiseen on yleensä jokin hyvin konkreettinen syy. Mutta aikaisemmista valittajatyyppeistä se eroaa niin, että tarkoitus on ratkaista ongelma.

Miten sitten päästä valittajasta mahdollisimman nopeasti eroon, jos tilanteeseen joutuu yllättäen? Kerroimme jo aikaisemmin keinoista, joita voi yrittää. Tässä ne tulevat kertauksena:

1. KUUNTELE, NYÖKKÄILE, MYÖTÄILE

Vain tukemalla hänen tuntemuksiaan hiljennät valittajan. Näin se valitettavasti menee. Hyviä apukommentteja: niinpä, todellakin, kamalaa, just niin. Valitus kestää enintään minuutteja. Ehkä viisi. Tai kymmenen. Pure hammasta ja kestä! Valittajat haluavat tulla kuulluiksi. Anna heille se ilo.

2. SYMPPAA

Unohdetaan kuule kaikki sarkasmi, silmien pyörittely ja tuskastunut huokailu. Anna valittajalle aitoa sympatiaa.

3. HARHAUTA

Vaihda keskustelun aihetta, mutta viekkaasti. Käytä harhautuksen syöttinä jotain mehukasta. Mikä hänen lempielokuvansa olikaan? Oliko hänen suosikkiyhtyeensä tulossa Suomeen? Entäs pikkujoulut – eikö niistä löytyisi jotain kevyttä ja kivaa puitavaa? Kauhean vaikeaa, mutta kokeilemisen arvoista.

4. MUISTA: ÄLÄ KEKSI RATKAISUJA

Teet virheen, jos rupeat tarjoamaan valittajalle sellaisia. Valituksesta ja ratkaisuista syntyy vain loputon kierre. Miksi juuri sinun ratkaisusi ei kelpaa? No kuules! Koska... ja koska... ja koska...

Jos satut olemaan itse valittaja ja luit jutun, muista tämä:

– Vaikka stressi tarttuu, se ei tarkoita, että pitää jäädä olosuhteiden uhriksi. Stressi on tunnetila, valittaminen sen sijaan toimintaa. Toisin sanoen voit itse päättää, että lopetat valittamisen, työelämän tutkija Anu Järvensivu kannustaa aikaisemmin Me Naisille antamassaan haastattelussa

Ja jos nyt pikkasen nipisti sydämestä, ei ihme. Valittaminen nimittäin ihan oikeasti pilaa elämän – sekä oman että muiden. Lue lisää:

Lähteenä myös: Lifehacker

Vierailija

Tunnistatko itsesi? Valittajia on kolmea eri tyyppiä

Tunteeko Inka Simola moniakin ihmisiä, jotka ovat pelkkiä valittajia? Olen kuullut ihmisten valittavan ja purkavan tuntojaan ynnä muuta, mutta heidän leimaamisensa ainoastaan valittajiksi ei olisi pelkästään epäoikeudenmukaista ja virheellistä, vaan myös väärin. Ihmisten näkeminen puhtaasti "valittajina" kertoo aika paljon enemmän näkijästä itsestään - kyseessä on todennäköisesti itsekeskeinen ja välinpitämätön yksilö, joka kuvittelee varmaan olevansa jotenkin muita parempi. Mikä onnistuu...
Lue kommentti