Kaksi naista pohtii, miksi sopivaa kumppania ei ole heidän kohdalleen osunut.

Colourbox

"Olen mieluummin yksin kuin jonkun merkityksettömän kanssa"

25-vuotias nainen
Ammatti: media-alan sekatyöläinen
Asuu: omistusyksiössä
Montako kertaa on rakastunut: 0
Ihannemies: "Sellainen joka pitää minusta ja saa minut nauramaan."

"Nuorena odotin koko ajan, milloin löytäisin poikaystävän. 18–19-vuotiaana asia unohtui hetkeksi, kun pidin vain hauskaa. Aikaa kului, eikä poikaystävää ole löytynyt.

Olin viimeksi ihastunut vajaat kolme vuotta sitten. Rakastunut en ole ollut koskaan, sillä yksipuolisesti ei voi olla rakastunut. 

Äiti pelkää, että minusta tulee vanhapiika. Hän yrittää naittaa minua ja ihmettelee välillä, olenko lesbo. Hän ei ymmärrä, miksi en seurustele. Emme juuri puhu aiheesta. Perheeni silmissä en ole aikuinen, koska en ole seurustellut.

He eivät pysty käsittämään, että ihminen pystyy aikuistumaan
ilman parisuhdettakin.

Jossain vaiheessa olin epävarma itsestäni, ja vieläkin heikkoina
hetkinä tulee olo, että en kelpaa kenellekään.

Seurustelemattomuus on varmasti vaikuttanut identiteettiini ja itsetuntooni. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän pelottaa, että muutun liian vaikeaksi ja itsekkääksi. Tuleminen ja meneminen on helpompaa, kun olen yksin ja voin tehdä mitä haluan. Jos joku pyytää töiden jälkeen kaljalle, suostun melkein aina, koska kotona ei kukaan odota. Jokainen tajuaa, mitä siitä voi seurata. Harvoin se siihen yhteen kaljaan jää.

Jos joskus alan seurustella, en kerro seksikumppaneitteni määrää. En edes tiedä sitä, eikä sillä ei ole merkitystä. Jossakin vaiheessa piti päästä kokeilemaan juttuja, uudestaan ja uudestaan. Seksi oli ihan kivaa, mutta välillä harrastin sitä vähän säälistäkin, mikä on noloa myöntää jopa itselleni. Jos lähdin jonkun mukaan, ajattelin, että kun kerran täällä ollaan, antaa mennä vain. Nykyään minulla on yhden illan juttuja, joista osa ei edes johda seksiin. Mieluummin olen antamatta ja ottamatta, jos seksillä ei ole merkitystä. Mikään ei ole kauheampaa kuin odottaa, että vastenmielinen seksi loppuu.

Yritän kasvaa näillä eväillä itsekseni, kunnes löydän kumppanin. Olen mieluummin yksin kuin jonkun merkityksettömän kanssa. Minussa on sellaista rakkautta, jota en pysty jakamaan kavereilleni enkä perheelleni. Se on tarkoitettu omille tuleville lapsille ja mahdolliselle puolisolle. Se rakkaus on säästetty kaikkein tärkeimmälle ihmiselle, joka pääsee minua niin lähelle, että se pelottaa jo valmiiksi. Kukaan ei ole vielä päässyt sisimpääni, siksi en ehkä ole seurustellut."

"Olen ihastunut vääriin ihmisiin"

28-vuotias nainen
Ammatti: opiskelija
Asuu: vuokralla
Montako kertaa on rakastunut: 0
Ihannemies: "Katseenkestävä ja samanhenkinen."

"En ihastu helposti, enkä ole kovinkaan tunteellinen. En heittäydy suhteisiin, vaan olen enemmänkin realistinen. En ole koskaan ollut rakastunut. Minua suorastaan ällöttää väite, että elämän tarkoitus olisi rakkaus.

Asiani ovat hyvin, minulla on töitä ja ystäviä. Kyllähän seurustelu varmasti virkistäisi, pelkkä ihastuminenkin piristää valtavasti arkea. Mutta en mieti ideaalikumppania, enkä tuhlaa aikaa haaveiluun. Asiat ovat hyvin. Minun ei tarvitse etsiä poikaystävää. Sinkkuudessani ei ole mitään vatvomista. Ystäväni, sukulaiseni ja perheeni suhtautuvat seurustelemattomuuteeni hyvin. Perheeni on tiivis ja olemme läheisiä. Vanhempieni pitkä ja tasapainoinen avioliitto on esikuvani.

Seksiin suhtaudun avoimesti. En moralisoi seksisuhteita tai yhden illan juttuja. En harrasta niitä nykyisin, mutta minulla on niistä kokemuksia, enkä näe niissä mitään pahaa. Sen sijaan seuranhakupalvelut on tarkoitettu epätoivoisille, enkä voisi kuvitellakaan käyttäväni niitä. En myöskään lähtisi sokkotreffeille. Haluan itse hoitaa omat asiani.

Jos olen sinkku vielä kymmenen vuoden kuluttua, saattaa olla,
että mieleni muuttuu ja alan aktiivisemmin etsiä kumppania.
Nykyisin olen hiukan laiska, en useinkaan vaivaudu edes vaihtamaan puhelinnumeroita, jos tapaan jonkun kivan tyypin.

Yksi syy seurustelemattomuuteeni on varmaankin, että olen ihastunut vääriin ihmisiin. Olen myös vuosien aikana mokannut pari juttua, joista olisi voinut syntyä jotakin. Olen loukannut toista tai jahkaillut niin kauan, että tilanne on mennyt ohi.

Pidän tasaisesta elämästäni, enkä kaipaa draamaa. Olen oppinut olemaan itsenäinen ja vahva. Krapulassa joskus mietin, että olisipa vieressä joku, ja huonoina päivinä kaipaisin silittelyä. Muuten olen tilanteeseeni tyytyväinen."

Psykoterapeutti Heli Vaaranen kertoo, että myös mustasukkaisuuden tunteita kannattaa kuunnella.

Parisuhde ei koskaan ala puhtaalta pöydältä, sillä sen osapuolilla on aina aiempia kokemuksia ihmissuhteista.

Aiemmat ikävät kokemukset voivat tuntua painolastilta, joka estää heittäytymästä uuteen suhteeseen täysillä tai herättää mustasukkaisuuden tunteet.

Miten uuteen kumppaniin oikein voisi oppia luottamaan, jos on aiemmin tullut petetyksi, jätetyksi tai hylätyksi? 

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti ja parisuhdetutkija Heli Vaaranen sanoo, ettei eksän tekoja saa kaataa nykyisen kumppanin niskaan.  

– On tärkeää käsittää, ettei pettäjän sukupuolelle voi antaa elinkautista tuomiota. Täytyy antaa uusi mahdollisuus.

Aiempien suhteiden tapahtumista kannattaa silti keskustella uuden kumppanin kanssa. Myös siitä kannattaa puhua, mitä luottamus ja uskollisuus kellekin merkitsevät.

Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on neuvonut Me Naisten jutussa, että luottamusta voi rakentaa tarkastelemalla parisuhdesopimusta.

– Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa, Tanskanen on sanonut.

Itsehoitoa mustasukkaisuuteen

Mustasukkaisuuden ja hylätyksi tulemisen tunteet kumpuavat usein heikosta itsetunnosta. Heli Vaaranen muistuttaa, että itsetuntoa ei pidä rakentaa kenenkään toisen varaan. 

– Yleensä syvälle epävarmuuden tunteelle on jokin syy, ja sitä tulee tarkastella. Asiaa ei kannata hävetä tai lakaista maton alle, vaan sitä tulee tutkia. 

Ensi vuonna mustasukkaisuuteen voi saada apua myös netistä. Väestöliitto julkaisee ensi vuoden puolella verkossa mustasukkaisuuden omahoito-ohjelman, joka sisältää mustasukkaisuuden syiden pohtimista ja erilaisia harjoituksia. 

– Ensimmäinen askel parempaan itsetuntoon on se, että tuntee itsensä, Vaaranen sanoo.

Tunteet kuulolla

Joskus voi olla vaikea erottaa, onko mustasukkaisuudessa kyse omista petetyksi tulemisen kokemuksista vai siitä, että kumppanilla ei oikeasti ole vain puhtaita jauhoja pussissaan. 

”Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.”

Vaaranen neuvoo kuuntelemaan omia tunteita ja antamaan niille painoarvoa.

– Jos on ahdistunut olo, kaikki ei ole kunnossa, Vaaranen sanoo.

– Pariterapiassa huomaa, että ihmiset yrittävät järjellä ratkaista ihmissuhdepulmia. Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.

Ahdistuksen tunteet eivät tietenkään ole suora merkki puolison uskottomuudesta, mutta ne kertovat siitä, että ainakin luottamuksen kanssa on ongelmia.

Toistatko kaavaa?

Jotkut meistä hakeutuvat Heli Vaarasen mukaan toistuvasti suhteisiin, joissa on draamaa ja vaaran tuntua. Jos on lähtenyt alun perinkin epäluotettavan oloisen kumppanin matkaan, uusien luottamuskuprujen ei pitäisi tulla yllätyksenä.

– Myös ihmissuhteissa saa sitä, mitä tilaa, Vaaranen toteaa. 

Toistuviin luottamusongelmiin voi johtaa muukin kaava kuin se, jossa haetaan suhteisiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jotkut löytävät itsensä uudelleen ja uudelleen parisuhteista, joissa asioista keskusteleminen on vaikeaa.

– Jos itse välttelee vaikeita asioita, saattaa vaistomaisesti valita kumppaneita, jotka eivät myöskään jaa asioita.

Luottamuspulassa voi siis olla kyse kumppanin valinnasta. Vaaranen toteaa, että virheet kuuluvat elämään, mutta niistä on tarkoitus oppia. 

– Ihmisen pitäisi aina tarkkailla, että mikä on se kaava, jota toistan. Kun sen huomaa, antaa itselleen mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä. 

vähättelyä

Miten oppia luottamaan, jos on aiemmissa suhteissa tullut petetyksi? Asiantuntija vastaa

Vaaranen on niin kaukana todellisuudesta, ettei sen juttuja jaksa edes lukea. Miksi aina puhutaan pettämisestä tai jättämisestä, miten selvitä väkivaltaisen suhteen jälkeen? Ja Vaarasen "sitä saa mitä tilaa", on todella pas**a. Psykoterapeutiina luulisi tietävän ettei väkivalta näy aina päällepäin tai suhteiden alussa.
Lue kommentti

Vali, vali. Ja vielä kerran vali.

Aina on joku huonosti! Jokainen tuntee – tai tietää – ihmisen, jolla on tapana valittaa lähes aina. Elämäntapavalittajat on ihan oma lajinsa, mutta on niitä muunkinlaisia valittajia. Psychology Todayn mukaan mukaan valittajat voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Tunnistatko itsesi tai jonkun läheisesi?

 

1. Krooninen valittaja

Krooninen valittaja on sama kuin elämäntapavalittaja. Hän näkee asioissa ensisijaisesti aina jotain kielteistä – jotain mistä valittaa. Krooninen valittaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi sitä, että ajatukset muokkaavat aivoja niin, että mitä enemmän jotakin asiaa pohtii, sen vahvemmaksi kyseiseen asiaan liittyvät sidokset aivoissa muodostuvat. Niinpä valittaminen muokkaa aivoja siihen suuntaan, että kielteisiä ajatuksia syntyy entistä helpommin. Mutta tämähän pätee myös toisin päin. Mitä enemmän ruokkii aivojaan myönteisillä asioilla, sitä enemmän syntyy hyviä ja kivoja ajatuksia.

2. Puhisija

Turhautuminen, viha, pettymys ja niin edelleen. Puhisija valittaa päästämällä tunteensa ulos. Se tekee ihmiselle toki jossakin määrin hyvää, mutta puhisijan ongalmana on se, että hän keskittyy liikaa vain omiin tunteisiinsa – ja nimenomaan niihin kielteisiin tunteisiin. Raskasta puhisijan käyttäymisessä on se, että hän tarvitsee aina jonkun kuuntelijan, uskotun, jonka päälle vyöryttää tunneryöpyt. Puhisija janoaa yleensä huomiota ja sympatiaa, mutta ratkaisut eivät häntä yleensä kiinnosta. Hän vain velloo tunnemylläköissään.

3. Intrumentaalinen valittaja

Oletko valittanut siitä, miten kumppanisi luottokorttilasku on taas liian suuri? Jos kyllä, tämä on esimerkki intrumentaalisesta valittamisesta. Siinä valittamiseen on yleensä jokin hyvin konkreettinen syy. Mutta aikaisemmista valittajatyyppeistä se eroaa niin, että tarkoitus on ratkaista ongelma.

Miten sitten päästä valittajasta mahdollisimman nopeasti eroon, jos tilanteeseen joutuu yllättäen? Kerroimme jo aikaisemmin keinoista, joita voi yrittää. Tässä ne tulevat kertauksena:

1. KUUNTELE, NYÖKKÄILE, MYÖTÄILE

Vain tukemalla hänen tuntemuksiaan hiljennät valittajan. Näin se valitettavasti menee. Hyviä apukommentteja: niinpä, todellakin, kamalaa, just niin. Valitus kestää enintään minuutteja. Ehkä viisi. Tai kymmenen. Pure hammasta ja kestä! Valittajat haluavat tulla kuulluiksi. Anna heille se ilo.

2. SYMPPAA

Unohdetaan kuule kaikki sarkasmi, silmien pyörittely ja tuskastunut huokailu. Anna valittajalle aitoa sympatiaa.

3. HARHAUTA

Vaihda keskustelun aihetta, mutta viekkaasti. Käytä harhautuksen syöttinä jotain mehukasta. Mikä hänen lempielokuvansa olikaan? Oliko hänen suosikkiyhtyeensä tulossa Suomeen? Entäs pikkujoulut – eikö niistä löytyisi jotain kevyttä ja kivaa puitavaa? Kauhean vaikeaa, mutta kokeilemisen arvoista.

4. MUISTA: ÄLÄ KEKSI RATKAISUJA

Teet virheen, jos rupeat tarjoamaan valittajalle sellaisia. Valituksesta ja ratkaisuista syntyy vain loputon kierre. Miksi juuri sinun ratkaisusi ei kelpaa? No kuules! Koska... ja koska... ja koska...

Jos satut olemaan itse valittaja ja luit jutun, muista tämä:

– Vaikka stressi tarttuu, se ei tarkoita, että pitää jäädä olosuhteiden uhriksi. Stressi on tunnetila, valittaminen sen sijaan toimintaa. Toisin sanoen voit itse päättää, että lopetat valittamisen, työelämän tutkija Anu Järvensivu kannustaa aikaisemmin Me Naisille antamassaan haastattelussa

Ja jos nyt pikkasen nipisti sydämestä, ei ihme. Valittaminen nimittäin ihan oikeasti pilaa elämän – sekä oman että muiden. Lue lisää:

Lähteenä myös: Lifehacker

Vierailija

Tunnistatko itsesi? Valittajia on kolmea eri tyyppiä

Tunteeko Inka Simola moniakin ihmisiä, jotka ovat pelkkiä valittajia? Olen kuullut ihmisten valittavan ja purkavan tuntojaan ynnä muuta, mutta heidän leimaamisensa ainoastaan valittajiksi ei olisi pelkästään epäoikeudenmukaista ja virheellistä, vaan myös väärin. Ihmisten näkeminen puhtaasti "valittajina" kertoo aika paljon enemmän näkijästä itsestään - kyseessä on todennäköisesti itsekeskeinen ja välinpitämätön yksilö, joka kuvittelee varmaan olevansa jotenkin muita parempi. Mikä onnistuu...
Lue kommentti
Vierailija

Tunnistatko itsesi? Valittajia on kolmea eri tyyppiä

Vierailija kirjoitti: Tunteeko Inka Simola moniakin ihmisiä, jotka ovat pelkkiä valittajia? Olen kuullut ihmisten valittavan ja purkavan tuntojaan ynnä muuta, mutta heidän leimaamisensa ainoastaan valittajiksi ei olisi pelkästään epäoikeudenmukaista ja virheellistä, vaan myös väärin. Ihmisten näkeminen puhtaasti "valittajina" kertoo aika paljon enemmän näkijästä itsestään - kyseessä on todennäköisesti itsekeskeinen ja välinpitämätön yksilö, joka kuvittelee varmaan olevansa jotenkin muita...
Lue kommentti