Toimivassakin suhteessa on tavallista tuntea vetovoimaa muuta kuin omaa puolisoa kohtaan. Kuva: Colourbox
Toimivassakin suhteessa on tavallista tuntea vetovoimaa muuta kuin omaa puolisoa kohtaan. Kuva: Colourbox

Vaikka parisuhteessa rullaisi hyvin, se voi silti iskeä: ihastut toiseen. Mistä se kertoo ja mitä sille voi tehdä?

Hän kävelee vastaasi työpaikan käytävällä, saa sydämesi takomaan ja pyörii mielessäsi jopa sängyssä – mutta hän ei ole oma kumppanisi.

Hyvässä ja toimivassakin suhteessa on tavallista, että tuntee vetovoimaa muita kuin omaa rakastaan kohtaan. Joillekin näin käy helpommin.

– Ihmiset, jotka rekisteröivät omat tunnekuohunsa herkästi, myös ihastuvat helpommin, sanoo Väestöliiton perhetoimintojen johtaja ja psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Viaton flirtti ei vahingoita suhdetta, mutta pitkälle päästessään ihastuminen voi johtaa uskottomuuteen. Tunnekuohut voi kuitenkin saada hallintaan ja niistä voi oppia.

1. Älä panikoi: ihastuminen voi olla vahinko

Ihastuminen alkaa usein ilman voimakasta tahtoa. Jos olet vaikkapa tylsistynyt työhösi, uusi työkaveri saattaa alkaa tuntua vetävältä.

Ihastuminen on myös fyysinen juttu. Se saa aivot tuottamaan ison määrän mielihyvähormoni dopamiinia, joka saa ajattelemaan pakkomielteisesti.

Sen sijaan että pyrit peittämään tunteesi, koeta tutkailla, mistä ne kumpuavat.

2. Mieti, miksi ihastut muihin juuri nyt

Onko parisuhteessasi tapahtunut viime aikoina muutoksia? Esimerkiksi yhteen muuttaminen tai lapsen saaminen muuttavat suhdetta ja suhtautumista itseen.

Jos muutoksista ei keskustella yhdessä, ulkopuolinen ihastus saattaa vaikuttaa ratkaisulta pattitilanteeseen.

Ihastuminen kertoo monesti siitä, että jokin alue elämässä kaipaa lisää huomiota.

3. Pidä huolta tarpeistasi

Parisuhteessa henkilökohtaiset kasvuvaiheet tulevat harvoin yhtä aikaa. Voi tuntua, että olet paremmalla aaltopituudella jonkun muun kanssa.

Ihastuminen ei silti aina kerro siitä, millaisen ihmisen kanssa haluaisit mieluummin olla vaan millainen itse haluaisit olla. Kun muistaa kehittää itseään, kasvu ei ole suhteelle niin iso mullistus.

4. Suitsi hurmosta

Ihastuminen ei jatku kauan, jos sitä ei itse ruoki. Parhaiten se kuihtuu, kun et osu samoihin tilanteisiin kuin ihastuksesi etkä lähde hänen kanssaan kaljalle.

On myös hyvä muistaa, että hurmautunut usein yliarvioi itseensä kohdistuneet tunteet. Jos tunne ei ole molemminpuolinen, on kurjaa, jos ihastuksen vuoksi uhraa elämänsä.

5. Höllää töissä: jaksat katsella kumppaniasikin paremmin

Arvaa, mikä on yksi parisuhteiden suurimmista haasteista? Työ. Kun pusertaa itsestään kaikki mehut työpaikalla, parisuhteeseen ei jää paukkuja. Jotta parisuhde voi hyvin, on jaksettava antaa kumppanille jotain itsestään, Heli Vaaranen muistuttaa.

Vaikka töissä kuinka hengitetään niskaan, muista, että olet itse vastuussa omasta hyvinvoinnistasi. Ylitöihin ei ole aina pakko jäädä.

6. Kumppanisi on sinulle sopivampi kuin uskotkaan

Ei se vaihtamalla parane, sanoi vanha kansa. On toki huonoja suhteita, joissa vaihtaminen on ainoa parannuskeino, mutta jos hyvässä suhteessa alat tosissaan vilkuilla muita, suhde on jäänyt hoitamatta. Kun olet aktiivisesti kiinnostunut siitä, mitä kumppanisi päässä liikkuu, muut vaihtoehdot eivät niin houkuttele.

7. Puhu avoimesti, vaikka se onkin vaikeaa

Parisuhteen arki on täynnä hyvin intiimejä tilanteita: istutaan naamakkain aamiaispöydässä ja käydään yhdessä vessassa. Keskustele siinä sitten suhteen tilasta. Puhuminen kuitenkin vahvistaa suhdetta, ja vahva suhde on paras lääke ihastumisia vastaan.

Vuoropuhelua voi oppia, kun muistaa huumorin ja joustamisen. Kun kumppani antaa kritiikkiä, on hyvä opetella sanomaan "kiitos palautteesta".

8. Ota seuraukset huomioon

Varatun on mietittävä tarkkaan, millaisella tulella leikkii. Uskottomuus rikkoo suhdetta. Vaikka syrjähypyn hurmostilassa oma kumppani unohtuisi, jälkikäteen iskee syyllisyys. Moni syrjähyppyyn ajautunut sanoo, että kääntäisi mistä hinnasta tahansa kelloja taaksepäin, jos olisi tiennyt, millaista sotkua uskottomuus aiheuttaa.

9. Tee kumppanisi kanssa jotain jännittävää

Kliseistä mutta tieteellisesti todistettu: yllätyksellisyys ja vaaran paikat tuottavat ihastumisen tunnetta. Jos voit keskeyttää arkea yllätyksillä, tehdä kumppanisi kanssa jotain uutta tai vaikkapa harrastaa seksiä eri paikassa kuin siinä iänikuisessa sängyssä, "huijaat" aivojasi tuottamaan ihastumisen aiheuttamaa mielihyvähormonia omaa kumppaniasi kohtaan.

10. Hae apua pariterapiasta

Jokaisessa suhteessa tulee hiljaisia hetkiä, kun asioista ei osata puhua. Sitä varten voi saada ammattiapua. Heli Vaarasen mielestä pariterapiakäynti kerran vuodessa ei tekisi pahaa. Neuvoja voi kysellä vaikka Väestöliitosta.


Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!

Empatiakirjailija Sami Kedon mukaan myötätunto toisia kohtaan on myös asennekysymys.

Mikä tekee meistä empaattisia?

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, joilla ei ole mitään – mutta jotka ovat aina valmiita antamaan sitä vähästäänkin muille. Tarinan toisella laidalla ovat rikkaat ja etuoikeutetut. Heillä olisi, millä auttaa, mutta myötätunto puuttuu.

Ihan niin yksinkertainen maailma ei ole, mutta empatiasta tietokirjan kirjoittanut Sami Keto kertoo, että kyky empatiaan tosiaan saattaa heiketä, kun ihminen rikastuu tai nousee yhteiskunnan hierarkiassa korkeammalle. 

– Tämä on havaittu todella monessa yhteydessä, Keto sanoo.

Yksi syy rikkauden ja empatian käänteiseen riippuvuuteen on se, että reiluus on Kedon mukaan useimmille ihmisille hyvin tärkeää. Jos siis ihminen on epäreilun korkeassa asemassa, hänen täytyy jotenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan eriarvoinen asema itselleen. 

– Jotta pystytään tasaamaan tilanne, alempana olevien arvoa pitää vähän laskea ja ajatella, että minä ansaitsen etuoikeuteni ja muut tekevät jotakin väärin.

Eriarvoisuus vaikuttaa empatiaan

Empatian määrä liittyy myös yhteenkuuluvuuden ja keskinäisriippuvuuden kokemuksiin. Ne, joilla on paljon rahallista tai sosiaalista pääomaa, ovat vähemmän riippuvaisia toisistaan ja samastuvat toisiin vähemmän, mikä selittää heikompaa empatiakykyä. 

– Eliitti kokee yhteenkuuluvuutta omassa piirissään, vähävaraiset laajemmin, Keto tiivistää. 

Hän kertoo, että yhteiskunnan eriarvoistumisen on kuitenkin havaittu johtavan siihen, että myös hierarkiassa alimpina olevat kokevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta ylempänä olevia kohtaan. Eriarvoisuus siis heikentää ihmisten empatiakykyä ylipäätään.


Empatiaa voi suunnata

Sami Kedon mukaan empatia on oleellinen osa ihmisyyttä, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän empaattisia. Se kuitenkin vaihtelee, mihin suuntaamme empatiamme. Empatian kokemista ohjaavat yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuriset kertomukset.   

Osa meistä kokee myötätuntoa kedon kukkasiakin kohtaan, osa suhtautuu empaattisesti ainoastaan omaan lähipiiriinsä. 

”Usein empatia on tilannekohtaista.”

Esimerkiksi rasistisessa mellakassa vihaa huutava ihminen voi olla hyvinkin empaattinen, tosin suppeaa piiriä kohtaan. Myös voimakkaat negatiiviset tunteet nimittäin tarttuvat empaattiseen ihmiseen ja voivat viedä mukanaan.

– Usein empatia on tilannekohtaista. Totumme toimimaan toisissa tilanteissa empaattisesti ja toisissa epäempaattisesti. Se on myös asennekysymys; päättääkö, että tämä on sellainen tilanne, jossa ollaan empaattisia, Keto kertoo.

Piiri, jota kohtaan ihminen tuntee empatiaa, voi Kedon mukaan kutistua esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisen asema yhteisössä on epävarma tai jossa ihmisryhmien välillä on kilpailuasetelma.

Huomattavia empatiapuutteita on Kedon mukaan yleensä vain narsisteilla ja psykopaateilla. He pystyvät lukemaan kanssaihmisiään, mutta eivät jakamaan heidän tunteitaan – myötätunto puuttuu.