Toimivassakin suhteessa on tavallista tuntea vetovoimaa muuta kuin omaa puolisoa kohtaan. Kuva: <span class="photographer">Colourbox</span>
Toimivassakin suhteessa on tavallista tuntea vetovoimaa muuta kuin omaa puolisoa kohtaan. Kuva: Colourbox

Vaikka parisuhteessa rullaisi hyvin, se voi silti iskeä: ihastut toiseen. Mistä se kertoo ja mitä sille voi tehdä?

Hän kävelee vastaasi työpaikan käytävällä, saa sydämesi takomaan ja pyörii mielessäsi jopa sängyssä – mutta hän ei ole oma kumppanisi.

Hyvässä ja toimivassakin suhteessa on tavallista, että tuntee vetovoimaa muita kuin omaa rakastaan kohtaan. Joillekin näin käy helpommin.

– Ihmiset, jotka rekisteröivät omat tunnekuohunsa herkästi, myös ihastuvat helpommin, sanoo Väestöliiton perhetoimintojen johtaja ja psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viaton flirtti ei vahingoita suhdetta, mutta pitkälle päästessään ihastuminen voi johtaa uskottomuuteen. Tunnekuohut voi kuitenkin saada hallintaan ja niistä voi oppia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Älä panikoi: ihastuminen voi olla vahinko

Ihastuminen alkaa usein ilman voimakasta tahtoa. Jos olet vaikkapa tylsistynyt työhösi, uusi työkaveri saattaa alkaa tuntua vetävältä.

Ihastuminen on myös fyysinen juttu. Se saa aivot tuottamaan ison määrän mielihyvähormoni dopamiinia, joka saa ajattelemaan pakkomielteisesti.

Sen sijaan että pyrit peittämään tunteesi, koeta tutkailla, mistä ne kumpuavat.

2. Mieti, miksi ihastut muihin juuri nyt

Onko parisuhteessasi tapahtunut viime aikoina muutoksia? Esimerkiksi yhteen muuttaminen tai lapsen saaminen muuttavat suhdetta ja suhtautumista itseen.

Jos muutoksista ei keskustella yhdessä, ulkopuolinen ihastus saattaa vaikuttaa ratkaisulta pattitilanteeseen.

Ihastuminen kertoo monesti siitä, että jokin alue elämässä kaipaa lisää huomiota.

3. Pidä huolta tarpeistasi

Parisuhteessa henkilökohtaiset kasvuvaiheet tulevat harvoin yhtä aikaa. Voi tuntua, että olet paremmalla aaltopituudella jonkun muun kanssa.

Ihastuminen ei silti aina kerro siitä, millaisen ihmisen kanssa haluaisit mieluummin olla vaan millainen itse haluaisit olla. Kun muistaa kehittää itseään, kasvu ei ole suhteelle niin iso mullistus.

4. Suitsi hurmosta

Ihastuminen ei jatku kauan, jos sitä ei itse ruoki. Parhaiten se kuihtuu, kun et osu samoihin tilanteisiin kuin ihastuksesi etkä lähde hänen kanssaan kaljalle.

On myös hyvä muistaa, että hurmautunut usein yliarvioi itseensä kohdistuneet tunteet. Jos tunne ei ole molemminpuolinen, on kurjaa, jos ihastuksen vuoksi uhraa elämänsä.

5. Höllää töissä: jaksat katsella kumppaniasikin paremmin

Arvaa, mikä on yksi parisuhteiden suurimmista haasteista? Työ. Kun pusertaa itsestään kaikki mehut työpaikalla, parisuhteeseen ei jää paukkuja. Jotta parisuhde voi hyvin, on jaksettava antaa kumppanille jotain itsestään, Heli Vaaranen muistuttaa.

Vaikka töissä kuinka hengitetään niskaan, muista, että olet itse vastuussa omasta hyvinvoinnistasi. Ylitöihin ei ole aina pakko jäädä.

6. Kumppanisi on sinulle sopivampi kuin uskotkaan

Ei se vaihtamalla parane, sanoi vanha kansa. On toki huonoja suhteita, joissa vaihtaminen on ainoa parannuskeino, mutta jos hyvässä suhteessa alat tosissaan vilkuilla muita, suhde on jäänyt hoitamatta. Kun olet aktiivisesti kiinnostunut siitä, mitä kumppanisi päässä liikkuu, muut vaihtoehdot eivät niin houkuttele.

7. Puhu avoimesti, vaikka se onkin vaikeaa

Parisuhteen arki on täynnä hyvin intiimejä tilanteita: istutaan naamakkain aamiaispöydässä ja käydään yhdessä vessassa. Keskustele siinä sitten suhteen tilasta. Puhuminen kuitenkin vahvistaa suhdetta, ja vahva suhde on paras lääke ihastumisia vastaan.

Vuoropuhelua voi oppia, kun muistaa huumorin ja joustamisen. Kun kumppani antaa kritiikkiä, on hyvä opetella sanomaan "kiitos palautteesta".

8. Ota seuraukset huomioon

Varatun on mietittävä tarkkaan, millaisella tulella leikkii. Uskottomuus rikkoo suhdetta. Vaikka syrjähypyn hurmostilassa oma kumppani unohtuisi, jälkikäteen iskee syyllisyys. Moni syrjähyppyyn ajautunut sanoo, että kääntäisi mistä hinnasta tahansa kelloja taaksepäin, jos olisi tiennyt, millaista sotkua uskottomuus aiheuttaa.

9. Tee kumppanisi kanssa jotain jännittävää

Kliseistä mutta tieteellisesti todistettu: yllätyksellisyys ja vaaran paikat tuottavat ihastumisen tunnetta. Jos voit keskeyttää arkea yllätyksillä, tehdä kumppanisi kanssa jotain uutta tai vaikkapa harrastaa seksiä eri paikassa kuin siinä iänikuisessa sängyssä, "huijaat" aivojasi tuottamaan ihastumisen aiheuttamaa mielihyvähormonia omaa kumppaniasi kohtaan.

10. Hae apua pariterapiasta

Jokaisessa suhteessa tulee hiljaisia hetkiä, kun asioista ei osata puhua. Sitä varten voi saada ammattiapua. Heli Vaarasen mielestä pariterapiakäynti kerran vuodessa ei tekisi pahaa. Neuvoja voi kysellä vaikka Väestöliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla