Usein sitä huomaa käyttäytyvänsä aivan kuin oma äiti. Laulaja Laura Närhen ja toimittaja-koomikko Lotta Backlundin mielestä se on vain mahtavaa.

Kuvat Milka Alanen

Laura Närhi järkkäilee ja ruokkii koko ystäväpiirin

”Luemme äidin kanssa välillä toistemme ajatuksia. Saatan sanoa: ’Tiedätkö mitä olisi kiva kokeilla?’ Äiti vastaa siihen: ’No sitä reseptiä, joka oli tänään Hesarissa.’

Meillä on paljon yhteistä. Huomaamme lehdestä samanlaiset asiat ja katsomme samoja tv-ohjelmia. Molemmat tietävät, ettei toiselle saa soittaa Greyn anatomian aikana.

Äidin motto on, että asioilla on tapana järjestyä. Yritän itsekin ajatella vastoinkäymisissä, että asiat hoituvat parhain päin. Meillä on ollut iso, liikkuvainen perhe, joten lausetta ’asiat ovat vain järjestelykysymyksiä’ on toisteltu paljon.

Äitiäni ja minua yhdistää myös se, että kaipaamme molemmat ympärillemme luotettavaa verkostoa ja olemme keränneet lähellemme suuren lauman pitkäaikaisia ystäviä. Tykkäämme myös ruokkia näitä ystäväjoukkojamme ja suunnitella heille juhlia: synttäreitä, häitä, jouluja, juhannuksia.

Siinäkin olemme samanlaisia, että juhlien suunnittelu on meille yhtä tärkeää kuin itse juhlat. Istumme pöydän ääreen ja kirjoitamme listoja hankittavista asioista.

Perinteet kunniaan

Olen perinyt suurimman osan tavoistani äidiltä, koska olen asunut hänen kanssaan. Isäni Seppo Närhi ja äitini erosivat, kun olin seitsemän.

Siinä muistutan isääni, että vaikka olemme molemmat esiintyjiä, vapaa-ajalla emme ole keskipisteitä. Olemme vähän tarkkailijaluonteita, hiljaisempia uusien ja vieraiden ihmisten keskellä. Esiintyjäpuoli meissä herää vasta, kun pääsemme lavalle.

Olen aina ollut perinnetietoinen. Tykkään siitä, että tietyt asiat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Meidän perheessämme perinteet liittyvät erityisesti ruokailuun. Juhannus- tai joulupöydässä on aina tietyt ruuat, ja ne tavat haluan säilyttää. Jos menen kavereiden kanssa perheemme mökille, haluan saunoa ja syödä tutussa järjestyksessä. Siellä on vaikea olla spontaani.
Haluan pitää kiinni myös perheen yhteisistä sunnuntaipäivällisistä. Porukkaa on välillä niin paljon, ettemme mahdu samaan pöytään.

Vaikka meitä lapsia on paljon, perheemme ei aikoinaan jämähtänyt neljän seinän sisään, vaan purjehdimme, laskettelimme ja kävimme etelänlomilla. Kun minulle tulee enemmän ikää tai perhettä, haluaisin pysyä yhtä aktiivisena. Tahtoisin äidin tavoin matkustaa ja kokea uusia asioita.”

Lauran äiti Maija Kuusi: ”Laura muistutti minua jo lapsena”

”Meillä on Lauran kanssa paljon yhteistä. Itkemme ja nauramme samoille asioille, ja maailmankatsomuksessamme on paljon samaa. Meitä yhdistää myös tietty itsepäisyys ja minä päätän itse -asenne.

Yhteiset piirteet korostuvat entisestään nyt, kun olemme tasavertaisia aikuisia, mutta kyllä Laura muistutti minua jo lapsena. Hän oli kova esiintymään, ja Min lilla pony oli hänen bravuurinumeronsa.

Itse taas järjestin lapsena kesäisin teatteriesityksiä, jotka ohjasin ja joissa esitin pääosaa. Taisin tosin olla enemmän päällepäsmäri kuin Laura, ja niin on kai edelleenkin.
Olen pyrkinyt osoittamaan lapsilleni, että olen heistä mahdottoman ylpeä. Perheemme on laaja mutta tiivis, ja olemme aina viettäneet paljon aikaa yhdessä. Useimmiten meillä on myös kivaa. Tunnen itseni etuoikeutetuksi, koska aikuiset lapsemme haluavat edelleen viettää aikaa kanssamme.”

 

Laura Närhi

  • Helsinkiläinen laulaja.
  • Syntynyt 19.1.1978 Kirkkonummella.
  • Esikoissooloalbumi Suuri Sydän ylitti tänä keväänä platinarajan. Levyllä on mm. hittibiisi Mä annan sut pois. Tekee uusia biisejä myös Kemopetrol-yhtyeen kanssa.
  • Perheeseen kuuluvat isä Seppo Närhi, äiti Maija Kuusi, isäpuoli Kim Kuusi, kolme sisarusta ja kolme sisarpuolta.

Lotta Backlund höpöttää päälle

”Olemme äitini kanssa samanlaisia melkein kaikessa, ja olen siitä vain tosi onnellinen. Joskus kun äitiä alkoi kesken iltasadun väsyttää, hän ehdotti, että kilpaillaan, kumpi nukahtaa ensin. Lapsen mielestä se oli maailman tyhmin juttu.
Yhtenä päivänä minua väsytti hirveästi, mutta Adele ei suostunut nukkumaan päikkäreitä. Sanoin puoliksi vitsillä, että otetaan kisa, kumpi nukahtaa. Tajusin samalla hetkellä, että en kestä! Tuo juttu oli minusta niin huono, ja nyt itse sanoin sen!

Reippaat naiset

Äitiäni ja minua yhdistää samanlainen elämänasenne. Emme ota kaikkea kamalan vakavasti. Olin esimerkiksi lapsena aamuisin tosi kiukkuinen. Äiti totesi siihen, että ”ahaa, auringonpaiste tulee”. Hän antoi minulle sormen ja sanoi, että pure sitä. Se auttoi.

Äitini on aina ollut tosi oma-aloitteinen ja reipas. Hän hoitaa asiat eikä tee niistä ongelmia. Joku toinen saattaa ostaa Ikeasta sängyn ja ajatella: apua, en osaa koota sitä, täytyy soittaa miespuoliselle ystävälle. Äiti ja minä ryhdymme vain tekemään. Minulle ei tule mieleenkään, ettenkö pystyisi mihin vain. Minusta se on paras oppi, jonka kotoa voi saada.
Minusta vanhemman tärkein tehtävä on antaa lapselle suhteettoman kova itseluottamus. Koti vaikuttaa älyttömästi siihen, uskaltaako myöhemmin tehdä asioita. Itsestään pitää olla kovat luulot.

Luulen, että äidiltä opittu asenne on vaikuttanut siihen, että minusta on tullut koomikko. Täytyy olla pieni vinksahdus, että haluaa tehdä stand up -komiikkaa. Se menisi varmaankin monella kamalimpien tilanteiden top vitoseen.

Myös puheliaisuuteni tulee selvästi äidin puolelta. Meidän kanssamme voi olla vaikea saada suunvuoroa, koska tykkäämme kertoa tarinoita elämästämme. Se äidissä ärsyttää, että hän saattaa keskeyttää muiden puheen ja mainita jonkin asian, joka ei edes liity aiheeseen. Se on minusta tosi epäkohteliasta. No, olen huomannut, että teen ihan samoin.

Minulla on mukamas niin hyvä juttu, joka pitää kertoa juuri siihen väliin. Oikeasti minulla taitaa vain olla vähän liikaa luuloja itsestäni. Yritän kyllä päästä tavasta eroon.

Äiti tietää kaiken

Soitan äidille sekä suurista että pienistä päätöksistä. Hän on aina tukenut minua ja on yleensä ollut myös samaa mieltä. Kun olin menossa irtisanoutumaan eduskunta-avustajan työstäni, soitin äidille matkalta. Hän sanoi, että jos en halua olla siellä töissä, hän auttaa, maksaa vaikka puhelinlaskut. Kun minulla oli toisessa työpaikassa mulkvisti pomo, äiti sanoi, että lopetat siellä, kyllä me keksitään jotain.

Äiti on tiennyt minusta aina kaiken, jopa ennen kuin minä itse. Hän vastaa kertomaani juttuun usein, että niin hän oli jo ounastellutkin.

Olin tiennyt raskaudestani vasta pari viikkoa, kun kerroin siitä äidille. Jostain syystä hän tiesi jo.”

Lotan äiti Mari Backlund: ”Äiti on saanut sopivan tyttären”

”Lotta selvästi tunnistaa yhtäläisyytemme paremmin kuin minä. Olen iloinen siitä, että Lotalla on samanlainen positiivinen elämänasenne kuin minulla. Hän on tosin tarmokkaampi, minä suunnittelen enemmän ja toteutan vähemmän. Olen ylpeä siitä, että hän uskaltaa tarttua asioihin.

Läheisten väliemme salaisuus on se, että olemme antaneet toisillemme tilaa. Meillä on hauskaa yhdessä: Äiti on saanut itselleen sopivan tyttären ja toisinpäin. Palapelin palaset ovat loksahdelleet kohdalleen.

Nukkumiskilpailun olin ihan unohtanut. Pidin sitä itse kovinkin hauskana. Ehkä Lotta ajatteli silloin säälistä lähteä mukaan, kun äiti ei parempaakaan keksinyt.”

 

Lotta Backlund

  • Helsinkiläinen toimittaja, koomikko ja poliitikko.
  • Syntynyt 14.10.1980 Budapestissä.
  • Parhaillaan mukana vielä julkistamattoman tv-ohjelman teossa.
  • Perheeseen kuuluvat puoliso ja syksyllä kaksi vuotta täyttävä Adele-tytär sekä äiti Mari Backlund ja pikkuveli.

Muistutatko äitiäsi? Onko se ihanaa vai kamalaa? Kommentoi!

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.

 

Hiljennä valittaja, aivojesi tähden!

Valittaminen on tärkeä osa ihmisyyttä.

”Mieli on mestari luomaan toiveita, standardeja ja olettamuksia kaikesta siitä, mitä emme voi hallita”, kertoo psykologi Shawn T. Smith Psychology Today -lehdessä.

Se, etteivät toiveet toteudu, saa meidät kitisemään, olivat odotukset realistisia tai eivät.

Mutta tiesitkö, että märinän kuunteleminen ei ainoastaan raasta hermojasi, vaan on myös haitaksi aivoillesi?

Purnaus stressaa aivoja

Ongelma piilee mäkätyksen luomassa stressireaktiossa, kertoo Psychology Spot.

B-rapun naapurin moikkaamattomuudesta vaahtoava anoppisi saa aivoissasi aikaan hälytystilan, kun hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akseli (tuttavallisemmin HPA-akseli) aktivoituu uhalta suojautuakseen. HPA-akseli vapauttaa herätessään stressihormoni kortisolia. Sen tarkoitus on suojella.

Ikävä kyllä stressitilanteen jatkuessa pitkään (eli jos anoppi jatkaa ja jatkaa valitusta) kortisolin määrä nousee turhan korkeaksi. Reaktio taas tappaa hermosolujasi.

Tee palvelus aivoillesi. Hiljennä inisijä ihmisystävällisemmäksi.

Usein voivottelijan kanssa keskustellessa joutuu huomaamaan, että optimistiset vinkit tyrmätään ilman harkintaa. Valittaja ei halua apua. Hän tarvitsee lähelleen korvaparin, johon kipata viimeisimmät synkistelyn aiheet.

Aivot eivät kuormituksesta pidä. Ne hämmentyvät entisestään, kun hyökkäys ei ota laantuakseen.

Siksi kannattaa tehdä palvelus aivoilleen ja hiljentää inisijä ihmisystävällisemmäksi. Se onnistuu esimerkiksi näin:

Ehdota valittajalle kisaa siitä, kumpi pystyy listaamaan nopeammin sata asiaa, josta on kiitollinen tällä viikolla. Valittajan vaihtoehdot rajoittuvat haasteen hyväksymiseen tai totaaliseen jäätymiseen. Sinä ja aivokemiasi selviätte joka tapauksessa voittajina.