Huomaatko, jos joku vetelee naruistasi? Kuva: Shutterstock
Huomaatko, jos joku vetelee naruistasi? Kuva: Shutterstock

Jos päädyt väittelemään taitavan manipuloijan kanssa, et voi voittaa.

Jokainen on törmännyt joskus ihmiseen, jonka kanssa keskustelut saavat nopeasti oudon sävyn. Vaikka itse tietäisi olevansa oikeassa – ja takana olisi faktamuuri – tuntee koko ajan olevansa heikoilla jäillä. Keskustelu kääntyilee arvaamattomiin suuntiin ja tuntuu, että jokainen suusta karannut lause vie vain syvemmälle suohon. Mistä oikein on kyse? 

Psychology Today listasi tekniikat, joita manipuloivat ihmiset käyttävät saadakseen tahtonsa läpi. Kuulostaako tutulta?

Manipuloijat yksinkertaistavat asioita. Heidän kanssa pienikin erimielisyys voi muuttua suureksi moraaliseksi sodaksi. ”En voisi elää itseni kanssa, jos toimisin kuten sinä!” Äkkiä kaikki on mustavalkoista – ja jos et ole samaa mieltä, olet automaattisesti pimeyden puolella. Mitättömiä tapahtumia ja lausahduksia liioitellaan ja niistä vedetään suoria johtopäätöksiä, jotka todistavat toisen luoteen heikkoutta.

Manipuloijat suosivat ääri-ilmauksia. ”Ei koskaan” ja ”aina” vilisevät keskustelussa. Manipuloijat suosivat muutenkin liioittelevaa puhetyyliä. Jos sama kysymys kysytään kahdesti, se on jo ”häirintää” tai ”ajojahti”.

Manipuloijat rypevät tunteissa (mutta vain omissaan). Viattomasti alkaneissa keskusteluissa on äkkiä elämää suurempaa draamaa – loukatuksi tulemisen pohjavire on usein vahva. ”Minulla on ollut hirveä päivä, kuinka sinä voit tehdä tämän minulle?” Manipuloija korostaa omia tunteitaan ja odottaa, että kaikki muutkin keskittyvät hänen tuskaansa. Jos päädyt jonkun ihmisen kanssa koko ajan pyytelemään anteeksi sanomisiasi, hälytyskellojen pitäisi alkaa soida. 

Manipuloijat muuttavat pelin sääntöjä. Jos he joutuvat keskustelussa ajetuksi nurkkaan, koko asetelma kääntyy yhtäkkiä ympäri. Nyt puhutaankin kiivaasti ihan jostain muusta aiheesta – ja jälleen sinä olet väärässä. Myös manipuloijan mielipiteet voivat vaihtua lennosta, eikä vanhoja vakaumuksia haluta muistella. Niitä ei ole koskaan ollutkaan.

Manipuloijat valikoivat totuutensa. He eivät suostu ottamaan vastaan faktoja, jotka eivät sovi heidän maailmankuvaansa ja suhtautuvat ylipäätään joustavasti totuuteen. 

Manipuloivasti käyttäytyvät ihmiset eivät Psychology Todayn psykologi Loren Soeiron mukaan välttämättä pyri toiminnallaan pahaan. He saattavat vain olla sisältä rikki – kasvaneet toimintamalleihin, joissa anteeksipyynnön sijaan loukataan, kompromissien hakemisen sijaan hyökätään. Manipuloijat eivät pysty käsittelemään omia heikkouksiaan, vaan heijastavat ne muihin. Kyseinen käyttäytymismalli on Soiron mukaan tyypillinen rajatilapersoonallisuudesta kärsiville.

Älypuhelinten tuoma etäisyys on tehnyt ystävien näkemisen perumisesta ja myöhästelystä vähän liian helppoa.

”Tuun ihan pian, tulin hetki sitten kotiin ja vaihdoin vaatteet, niin lähden ihan just!”

”Metrossa!”

”Nähdäänkö ravintolan edessä vai sisällä?”

”Mä myöhästyn kans jonkin verran.”

”Soitellaan, kun jompikumpi on perillä.”

Edelliset ovat otteita WhatsApp-keskusteluista ystävieni kanssa. Tällaista on ystävien tapaamisten sopiminen ja niihin saapuminen 2010-luvulla: kohtaamisten ajankohtaa ”katellaan” ja ”sovitaan lähempänä” päivätolkulla, ja juuri ennen sovittua tapaamisaikaa alkavat sinkoilla viestit, joissa raportoidaan myöhästymisistä. 

Silmänsä peittänyttä apinaa esittävä emoji ja hätäinen sori-sana saavat hoitaa pahoittelun virkaa, kun kumpikaan ei oikeasti ole kovin pahoillaan siitä, että lähti taas kerran kotoa myöhässä. Viestillä on helppo sinkauttaa tilannetiedotus viivästymisestä, ja kahvilan edessä päivystävä ystävä voi käyttää odotteluajan selaamalla luuriaan – ellei itsekin ole myöhässä. 

Nykyteknologian ansiosta treffipaikalla ei tarvitse haahuilla turhaan, jos ystävälle on sattunut ylitsepääsemätön este. Toisaalta, aika harvoin myöhästely tai tapaamisen peruminen johtuu jostakin aivan yllättävästä ja ylitsepääsemättömästä. Viestittelyn helppous, sosiaalisessa mediassa kevyesti sinkoilevat kutsut ja kiireisyyden ihannointi vain ovat tehneet myöhästelystä ja viime hetken peruutuksista houkuttelevan helppoa.

Kuten toimittaja Elizabeth Kiefer kirjoittaa Glamourissa, tapakulttuuri on muuttunut siihen suuntaan, että kaverien näkemisen voi skipata introverttikortin heilautuksella, eivätkä viime hetken peruutukset ole niin vakava juttu. Perumiskuume leviää ja uhkaa ystävyyksiä, Kiefer maalailee. 

Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

WhatsApp-myöhästelyn ja -perumisen lisäksi hermoja kiristävät Facebook-kutsut. Facebookissa juhlakutsut on helppo naputella koko kaveriporukalle – mutta kutsu on myös helppo jättää roikkumaan Ehkä-tilaan tai unohtaa vastaaminen kokonaan.

Älypuhelinsovellusten tuoma etäisyys on tehnyt kieltäytymisestä  ja kutsujen huomiotta jättämisestä vähän liian helppoa. Lankapuhelimitse esitettyyn kutsuun olisi ollut törppöä vastata, että katsellaan miltä loppuviikosta näyttää, ja jättää sitten tulematta. Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

Siispä teen muistilistan itselleni ja vähän muillekin:

 1. Jos et pääse tai et halua tulla, kieltäydy heti kohteliaasti.
 2. Suhtaudu Facebook-kutsuihin vakavasti, jos kyse on ystävälle tärkeästä tapahtumasta. 
 3. Lähde ajoissa kotoa. Oikeasti. 
 4. Lakkaa lähettelemästä tilanneraportteja tyyliin: Bussissa! Kohta siellä! Pyöräkellarissa! Katso sen sijaan kohta kolme uudestaan. 

Keräsimme naisten arviot siitä, millainen tyyppi ei pääse jatkoon deittisovelluksessa – ei ole helppoa kellään.

Kuka väitti, että tinderöinti on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin? Näistä syistä nainen sivuuttaa Tinder-ehdokkaan:

 1. Profiilikuva on ryhmäkuva. Harva nainen vaivautuu aukaisemaan profiilin tarkistaakseen, kuka kuvan tyypeistä mies oikein on.
 2. Kuva on otettu likaisen peilin kautta. Ei jatkoon.
 3. Paidaton kuva. Pullistelu ei ole kuumaa, vaikka moni salimarkku saattaisi luulla niin.
 4. Liika poseeraaminen, duckface tai muu yliyrittäminen kuvissa eivät toimi miehellä eikä naisella. Aitous katoaa, kun profiili muistuttaa malliportfoliota.
 5. Rasittavan aktiiviset kuvat. Ensimmäisessä kuvassa surffilauta kainalossa, toisessa hyppää laskuvarjohyppyä ja kolmannessa valloittaa vuorta. Onko sellainen tavallinen kuolevainen ollenkaan? 
 6. Negatiivinen ensivaikutelma. Tyyppi tuomitsee naiset jo biossa sutkautuksellaan ”Swaippaa suosiolla vasemmalle, jos olet feministi, heko heko”. Onnea rakkauden etsintään, hei!
 7. Biossa ainoa kuvaus on pituus. Sekö todella on tärkein tai kiinnostavin seikka?
 8. Suttuinen ja rakeinen profiilikuva luo helposti kriippailevat vibat.
 9. Murjottava profiilikuva, tuo miesten kansantauti. Antaa luotaantyöntävän kuvan.
 10. Alaviistosta otettu selfie korostaa leukaa eikä näytä varsin imartelevalta.
 11. Kaksi edellistä niin, että samanlaisia kuvia on viisi kappaletta peräkkäin.
 12. Superliken käyttäminen tarkoittaa yksinkertaisesti liian innokasta.
 13. Imelät Live, laugh, love -voimalauseet tai Marilyn Monroen siteeraaminen. Vähänpä tiesit, jos luulit, että vain naiset sortuvat niihin. 
 14. Jos miehen täytyy profiilissaan kertoa olevansa huumorintajuinen, hän ei luultavasti ole sitä. Oikeasti huumorintajuinen kirjoittaa profiiliinsa jotain nokkelaa.
 15. Sydäntä lähellä "ruoka, matkustus ja urheilu.” Todella omaperäistä, pitäisikö tässä kiinnostua.
 16. Vain yksi kuva. Ainoastaan uhka, ei mahdollisuus.
 17. Liian vanha kuva. Tähän kategoriaan kuuluvat armeija- ja ylppärikuvat. Ihan hellyttäviä, mutta todennäköisesti antavat väärän vaikutelman.
 18. Profiilissa ei ole mitään tietoja Herra Salaperäisestä. On vaikea aloittaa keskustelua, jos ei voi tarttua mihinkään faktaan.
 19. Söpösteleviä yhteiskuvia naisten kanssa. Herättää kysymyksen, seurusteleeko hän, esittääkö vaikeasti tavoiteltavaa vai yrittääkö tehdä naiset mustasukkaiseksi.
 20. Biossa käytetään sana hipsutus. Ei jatkoon.

Jos onnistut läpäisemään tämän vaativan seulan, olet aikamoinen deittiguru!