Hys, tästä ei sitten puhuta enää! Kuva: Shutterstock
Hys, tästä ei sitten puhuta enää! Kuva: Shutterstock

Mikä on sinun suurin salaisuutesi? Kerro siitä jutun lopussa.

Asioiden salaaminen ei tee kenellekään hyvää. Sen tietää jokainen, joka on salaillut henkilökohtaista asiaa.

Helsingin Sanomat kertoo, että keskimäärin ihmisillä on 13 salaisuutta. Tieto perustuu amerikkalaistutkimukseen, jossa paljastui kaikkiaan yli 13 000 salaisuutta. Osa salaisuuksista pidetään piilossa vain joiltain ihmisiltä. Tutkimuksen mukaan viisi salaisuuksista on sellaisia, joita he eivät ole koskaan kertoneet kenellekään.

Asiat, joista vaietaan eniten, koskevat usein seksuaalisia haaveita ja toimintaa. Parisuhteessa salataan uskottomia haluja ja flirttailua, sinkkuina haaveita parisuhteesta, lehti kirjoittaa.

Yleisimmät salaisuudet käsittelevät myös raha-asioita, varkauksia ja perheasioita. Me Naisten kyselyssä vuosi sitten ilmeni, että esimerkiksi vanhemmilta salataan helposti myös tupakanpoltto, tatuoinnit ja väkivaltainen parisuhde. 
Lue lisää: 9 suomalaista salaisuutta – näistä asioista aikuiset tyttäret vaikenevat

10 tavallisinta salaisuutta

 1. Valehtelu
 2. Ajatukset kumppanin pettämisestä
 3. Seksuaalinen toiminta, kuten fantasiat tai pornon katsominen
 4. Sinkun parisuhdetoiveet
 5. Toisen luottamuksen pettäminen
 6. Varkaus
 7. Tunteiden uskottomuus, kuten flirtti tai suudelma muun kuin kumppanin kanssa
 8. Perheasia
 9. Raha-asiat, kuten oma talous
 10. Haave tai tavoite

Lähde: Helsingin Sanomat

Kerro, onko sinulla luurankoja kaapissa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.