Valehtelija, valehtelija -elokuvassa jatkuvasti valhteita suoltavan asianajajan Fletcher Reeden (Jim Carrey) elämä muuttuu täysin, kun hän ei pysty enää laskemaan luikuria ensinkään. Kuva: All Over Press
Valehtelija, valehtelija -elokuvassa jatkuvasti valhteita suoltavan asianajajan Fletcher Reeden (Jim Carrey) elämä muuttuu täysin, kun hän ei pysty enää laskemaan luikuria ensinkään. Kuva: All Over Press

Valehdellessaan ihmisen käytös muuttuu monella tavalla. Aina muutokset eivät kuitenkaan ole ihan yksinkertaisia.

Rehellisyys maan perii. Siitä huolimatta vain harva meistä kykenee ainaiseen rehtiyteen. Tutkimusten mukaan ihminen valehtelee keskimäärin kaksi kertaa päivässä, useimmiten vanhemmilleen tai kumppanilleen.

Arkipäivässä valheet ovat usein perin pikkuisia sinttejä. Mutta joskus eteen voi uida myös valtava vonkale, joka vaikuttaa valheellaan monien elämään.

Esimerkiksi parisuhteessa valehtelulla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia kummankin kumppanin tulevaisuuteen. Jos läheinen valehtelee suuresta asiasta, kuten rahasta tai pettämisestä, valehtelu myös sattuu.

Valtiotieteiden maisteri, taloudellista väkivaltaa tutkinut Anniina Kaittila kertoi Me Naisille, että huijatuksi tuleminen iskee syvälle.

– Voi olla jopa helpompaa sanoa, että mies löi, kuin myöntää, että hän huijasi kaikki rahat. Monia pelottaa se, että pidetään hölmönä ja höynäytettävänä, hän kertoi.

Mistä voisi tunnistaa, että nyt joku valehtelee?

Yksi keino on tarkastella epäillyn valehtelijan sanattomia viestejä. Insider-sivuston haastattelemat kehonkielen asiantuntijat Tonya Reiman ja Patti Wood listasivat asiat, joita toisen käytöksessä kannattaa tarkastella.

Hän saattaa valehdella, jos…

1. …hänen käytöksensä muuttuu.

Kun ihminen valehtelee, hänen kehonkielensä alkaa usein poiketa normaalista. Siksi valehtelijan kiikkiin saamisessa on tärkeää tunnistaa se, mikä on juuri kyseiselle tyypille ominaista kehonkieltä.

– Normaali kehonkieli tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Jotkut kiskovat jatkuvasti vaatteitaan ja liikehtivät levottomasta. Heille se käytös on normaalia. Tällaisten tapojen muutoksia kannattaa tarkastella, Wood kertoo.

2. …hän käyttää väärää kättä painottaakseen sanojaan.

Jostain syystä ihmisellä on taipumus korostaa puhettaan sillä kädellä, jota käyttää enemmän. Valehdellessa tilanne voi kuitenkin muuttua. Jos oikeakätinen korostaa sanomisiaan nostamalla vasemman käden ylös, hän saattaa siis valehdella.

”Normaali kehonkieli tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.”

Tällaisesta käytöksestä esimerkkinä toimii Bill Clinton. Reimanin mukaan hänen kätensä paljastivat totuuden seksisuhteesta Monica Lewinskyn kanssa.

– Bill Clinton nosti painokkaasti oikean kätensä, kun sanoi, ettei hänellä ollut seksisuhdetta naisen kanssa. Se olisi voinut olla uskottavaa, mutta hän käytti painotukseen oikeaa kättään, vaikka on vasenkätinen.

3. …hänen katseensa harhailee.

Kaikki eivät tykkää katsoa toisia silmiin. Sen takia pelkästään katseen välttelyä ei kannata pitää merkkinä valehtelusta. Mutta mikäli toisen katse poukkoilee suunnasta toiseen, kannattaa olla tarkkana, Reiman vinkkaa.

– Jos keskustelukumppanillasi on tapana katsoa oikealle yrittäessään muistaa jotain, hän saattaa katsoa vasemmalle silloin, kun hän ei pysty löytämään oikeaa vastausta muististaan. Vasemmalle katsoessaan hän siis tekaisee vastauksen päästään.

4. …hän vaihtelee painoaan jalalta toiselle.

Painon vaihteleminen jalalta toiselle ja kropan heijaaminen voivat olla merkkejä valehtelusta. Tämä johtuu Woodin mukaan siitä, että valehdellessa vasen ja oikea aivolohko ovat keskenään ristiriidassa. Siksi valehtelijasta voi tuntua siltä, ettei hänen tasapainonsa pysy.

– Julkisuudessa paljon puhuvat heiluvat seisoessaan usein silloin, kun valehtelevat tai eivät tiedä, mistä puhuvat.

5. …hän kallistaa päätään.

Epätasapainon tuntemus valehdellessa ei ulotu vain jalkoihin. Se voi näkyä myös pään asennossa.

– Pään kallistaminen puhuessa voi olla merkki siitä, ettei usko siihen, mitä sanoo, Wood kertoo.

6. …hänen ilmeensä on poikkeava.

Myös huulet voivat paljastaa valehtelijan. Tutkimusten mukaan epäsymmetrinen ilme, kuten vino hymy, voi olla merkki siitä, ettei tyypillä ole puhtaat jauhot pussissaan. Huulien puristaminen yhteen voi puolestaan kertoa, että toinen panttaa sanojaan. Jos joku nostaa kätensä suunsa eteen, hän ei halua möläyttää mitään. 

Silmät ovat sielun peili – ja niin saattavat olla myös silmien räpäykset. 

7. …hän räpyttelee silmiään epätasaiseen tahtiin.

Silmät ovat sielun peili – ja niin saattavat olla myös silmien räpäykset. 

Erityisen merkityksellistä on se, kuinka usein ihminen ripsiään räpsyttää. Reimanin mukaan moni räpsyttelee silmiään tiheämpään tahtiin silloin, kun yrittää pysyä tekaisemassaan tarinassa tai tuntee olonsa ahdistuneeksi.

8. …hänen vartalonsa kääntyy kohti ulospääsyä.

Valehtelu aiheuttaa kehossa stressireaktion. Siksi valehtelija haluaa tilanteesta mahdollisimman nopeasti pois. Halu karata tilanteesta saattaa näkyä kehossa konkreettisesti niin, että valehtelijan vartalo kääntyy poispäin keskustelukumppanista.

Moni kääntää vartaloaan kohti ulospääsyä myös silloin, kun ei yksinkertaisesti halua keskustella toisen kanssa. Liike voi siis olla merkki muustakin kuin valehtelusta.

9. …hän rapsuttelee nenäänsä.

Valehtelu saattaa laajentaa nenässä sijaitsevia hiussuonia juuri sen verran, että nenä alkaa kutista.

– Jos joku raapii jatkuvasti nenäänsä kädellään, olet saattanut törmätä valheeseen, Reiman kertoo.

Toki nenän kutittelu saattaa kertoa muustakin. Ehkä tyypin klyyvariin on yksinkertaisesti eksynyt roska, asiantuntijat huomauttavat. Yhdistettynä muihin valehtelusta kertoviin kehon signaaleihin, nenän raapiminen voi kuitenkin olla hyvä johtolanka. 

”Jos epäilet, että sinulle valehdellaan, tarkastele oman kehosi tuntemuksia.”

10. …perstuntumasi viittaa siihen suuntaan.

Valehtelun tunnistaminen yksiselitteisesti on vaikeaa. Edes alan ammattilaiset eivät ole löytäneet pomminvarmaa keinoa, jonka avulla voi tunnistaa luikurin laskettelijan.

Woodin mukaan kaikista paras tapa tunnistaa valehtelija on luottaa omaan intuitioonsa eli niin sanottuun perstuntumaan. Se toimii yllättävän hyvänä toisten tunteiden tulkkina.

– Luotettavin merkki on se, että sinulle itsellesi tulee epämukava olo. Jos epäilet, että sinulle valehdellaan, tarkastele oman kehosi tuntemuksia. Jos sinua hikoiluttaa, etoo, särkee tai jännittää, joku saattaa valehdella sinulle.

Miten valehtelijan saa tunnustamaan?

Yksi parhaista keinoista on käyttää kolmivaiheista metodia, johon myös poliisit luottavat epäiltyjä haastatellessaan. Siinä valehtelija yritetään saada tunnustamaan etenemällä isoista kysymyksistä koko ajan pienempiin.

Lue lisää metodista tämän linkin kautta:

Juttua muokattu 11.7. 9.30: Korjattu kohta, jossa kerrotaan nenän raapimisesta.

Miksi yhteiset arvot ovat niin tärkeitä, ja mitä erilaisille arvoille on tehtävissä? Pariterapeutti vastaa.

Viikon puhutuin julkkisuutinen on ollut Sara Siepin ja Roope Salmisen ero. Sara Sieppi kirjoitti eron taustoista blogissaan seuraavasti:

– Tällaisen elämänmuutoksen myötä olo on tietysti haikea ja surullinen, mutta muuta mahdollisuutta ei enää ollut. Kun arvot eivät kohtaa, on parisuhdetta mahdotonta ylläpitää.

Jokainen on tietysti oman suhteensa paras asiantuntija, mutta onko arvojen erilaisuus aina kuolintuomio suhteelle? Ja miten arvot käytännössä näkyvät parisuhteen arjessa?

– Kun arvot ovat tiedossa, niistä voidaan keskustella. Toivoa siis on, sanoo psykologi ja pari- sekä perheterapeutti Pirjo Kiiskilä

”Arvot mitataan teoissa.”

Jaetut arvot ovat parisuhteessa tärkeät, koska puolisoiden toisistaan eriävistä arvoista voi syntyä helposti ristiriitoja. Kiiskilän mukaan on myös tutkittu, että arvojen mukainen elämä tuo tyytyväisyyttä. Jos ihminen pystyy toteuttamaan arvojaan, hän voi hyvin. 


Mikä on elämässä tärkeää?

Jos arvot parisuhteessa mietityttävät, Kiiskilä kehottaa ottamaan ensin selvää omista arvoista ja lisäämään niiden mukaisia tekoja parisuhteeseen. On hyvä myös miettiä, ovatko arvot omia vai onko ne ehkä poimittu sellaisenaan kasvuympäristöstä, kuten lapsuudenperheestä. 

– Arvoissa on kysymys siitä, mikä on itselle tärkeää elämässä. Parisuhde on näyttämö, jolla näkyy se, mikä kullekin on tärkeää, Kiiskilä sanoo.

Kysyimme Me Naisten Facebook-seuraajilta, mitkä arvot parisuhteessa niin tärkeitä, että eroavaisuudet niissä voivat johtaa eroon. Muun muassa tällaisia arvoja lukijat mainitsivat tärkeiksi parisuhteelle:

  • uskollisuus, luottamus ja kunnioitus 
  • tulevaisuudensuunnitelmat: haluaako toinen lapsia, avioliiton tai yhteisen kodin?
  • elämänkatsomus ja poliittiset näkemykset
  • rahankäyttö
  • suhtautuminen tasa-arvoon
  • suhtautuminen työntekoon
  • suhtautuminen läheisyyteen ja yhteiseen aikaan
  • elämänasenne: onko toinen optimisti ja toinen pessimisti? 

Voiko suhde toimia ilman yhteistä maailmankatsomusta?

Elämänkatsomus oli monelle vastaajalle tärkeä arvo.

”Itse erosin nuorena poikaystävästäni, kun hän ei ollut uskossa. Totta kai se voisi toimia, mutta kun usko on kaiken perusta, sen kaiken haluaa jakaa toisen kanssa. On ihanaa kun voi rukoilla yhdessä ja kasvattaa lapsia samoista arvoista käsin. Parisuhteessa on jotain niin paljon enemmän, kun koko elämän voi jakaa toisen kanssa”, pohti eräs vastaaja Facebookissa.

Pirjo Kiiskilän mukaan esimerkiksi eri uskontokuntia edustavat puolisot joutuvat tekemään suhteen eteen töitä ja olemaan joustavia sekä suvaitsevaisia toisiaan kohtaan, jotta liitto toimisi. Se ei välttämättä ole huono asia, sillä täytyyhän toimivan parisuhteen eteen muutenkin työskennellä. 

Politiikka on harvoin ratkaiseva kysymys parisuhteessa, mutta osa vastaajista arveli, että täysin erilaiset yhteiskunnalliset kannat tuskin päätyvät saman katon alle.

”Vaikka pariskunta ei politiikasta paljoa puhuisikaan keskenään, niin poliittisillakin arvoilla on merkitystä; harvemmin vaikkapa vihreitä arvoja arvostava eksyy kimppaan persujen kannattajan kanssa”, Me Naisten Facebook-sivulla pohditaan.

Suuret eroavaisuudet rahankäytössä tai ajankäytössä voivat Me Naisten seuraajien mielestä ajaa eroon. Se, miten aikaa käytetään, kertookin paljon arvoista. 

– Arvot mitataan teoissa. Moni sanoo, että minulle työ ja parisuhde ovat tärkeitä, mutta jos työ vie liikaa aikaa parisuhteelta, toimiiko silloin arvojensa mukaisesti? Kiiskilä kysyy. 

Arvo vai tavoite?

Vaikka tunteet, tavoitteet ja vaikutelma oman parisuhteen toimivuudesta vaihtelevat, arvot eivät Kiiskilän mukaan muutu nopeasti. 

– Arvopohja on kivijalka, josta lähdetään liikkeelle, koska arvot ovat suhteellisen pysyviä. Tavoitteet voivat muuttua, mutta arvot silti säilyä.

”On jokaisen harkinnassa, millainen kumppani haluaa olla.”

Esimerkiksi perhe voi olla pariskunnalle tärkeä arvo, ja he voivat toivoa saavansa paljon lapsia. Elämä saattaa kuitenkin mennä niin, ettei lapsia tule. Se ei tarkoita, etteikö oman pienen perheen vaaliminen yhä olisi parille tärkeää. 

Kiiskilä huomauttaa, että arvoihin ei kannata suhtautua sääntöinä. 

– On jokaisen harkinnassa, millainen kumppani haluaa olla. Eikä ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja, on vain erilaisuutta. 

Joskus arvojen hiljattainen muuttuminen iän myötä saattaa kuitenkin olla eron taustalla. 

– Jos on mennyt hyvin nuorena yhteen, jolloin oma psykologinen kehitysvaihe on ollut kesken eikä ole tiennyt, mitä loppuelämältä haluaa, voi kolme- tai nelikymppisenä herätä siihen, että tässäkö elämä oli. Varsinkin, jos suhde ei ole toimiva, siinä ovat arvoasiat kovalla koetuksella, Kiiskilä toteaa.

Yhdet sitoo yhteen huumori, toisten rakkaus täydentyy täydellisen nakkistoganoffin avulla.

Mikä on pitkän liiton salaisuus? Kysymykseen lienee yhtä monta vastausta kuin vastaajiakin. Yhden, monen Me Naisten lukijan mielestä varsin toimivan kuvauksen asiasta antoi aiemmin tällä viikolla MTV:n uutisankkuri Keijo ”Keke” Leppänen, 58.

– Tuli luvattua silloin joskus. Kyky erottaa pienet asiat isoista ja arjen tylsyyden sietäminen, hän kertoi Me Naisille.

Keijon kiteytyksestä inspiroituneina listasimme muidenkin tunnettujen, pitkässä liitossa elävien suomalaisten ajatuksia aikaa kestävästä rakkaudesta:

Tellervo Koivisto: ”Huumori on laukaissut monta kiperää hetkeä”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Toukokuussa 2017 edesmennyt presidentti Mauno Koivisto ja hänen puolisonsa Tellervo, 89, ehtivät olla yhdessä 64 vuotta. Keväällä 2017 Tellervo kertoi Me Naisille, että heidän yhteinen taipaleensa ei ole ollut hänelle itsestäänselvyys.

– Kyllä se ihme on ollut, olemme kuitenkin aika erilaiset ihmiset. Ehkä salaisuus on se, että hän on ajattelija, puhuja ja toimija, minä kuuntelija. Huumori on laukaissut monta kiperää hetkeä.


Reijo Mäki: ”Pohjois-Euroopan paras nakkistroganoff”

Reijo ja Marja. Kuva: Jonna Öhrnberg
Reijo ja Marja. Kuva: Jonna Öhrnberg

Vares-kirjailija Reijo Mäki, 59, ja hänen puolisonsa Marja Risku ovat pitäneet yhtä yli 30 vuotta. Ensi vuonna pari viettää 20-vuotishääpäiväänsä. Pitkän liiton salaisuudeksi Reijo kertoi toukokuussa kolme asiaa:

– Meillä se on riitely ja huumori. Ja se, että teen Pohjois-Euroopan parasta nakkistroganoffia.

Kari Aihinen: ”Pitää olla avoin ja rehellinen”

Kuva: Milka Alanen
Kuva: Milka Alanen

Tv-kokki Kari Aihinen, 46, on ollut vaimonsa Henriikan kanssa yhdessä 17 vuotta. Alkuvuodesta Kari kertoi, että pariskunnan rakkauden salaisuus on rehellisyys – ja kotisiivooja.

– Ei saa valehdella eikä salailla, vaan pitää olla avoin ja rehellinen. Pitää myös olla yhteistä aikaa. Mitä vähemmän näet ja puhut, sitä vähemmän rakkautta, kun ei ole toisen iholla.

– Myös siivooja on loistava! Ennen riitelimme joka sunnuntai, että pitääkö viikon ainoa vapaapäivä käyttää siivoukseen. Nykyään on yksi riidanaihe vähemmän.

Ulla Tapaninen: ”Asiat pitää nostaa esille”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Näyttelijä Ulla Tapaninen, 62, on ollut nykyisen puolisonsa kanssa yhdessä yli 20 vuotta. Sen aikana hän on oppinut, ettei toista pidä ottaa itsestään selvänä. Lisäksi on tärkeää, että asiat käsitellään tuoreeltaan, eikä niitä enää sen jälkeen vatvota.

– Ei parisuhde tietenkään aina pelkkää suklaata ja samppanjaa ole, on myös kivikkoa ja vastatuulta. Silloin olen aika suora. Asiat pitää nostaa esille ja käsitellä, ja sitten niitä ei enää vatvota. En vatvo asioita muutenkaan, en menneitä enkä oikein tuleviakaan. Mitä ne vanhan vatvomiset auttavat, kun eihän menneille mitään voi? Sellainen, että ’silloin kolmekymmentä vuotta sitten sinä sanoit minulle niin pahasti’ – ei apuva!””


Claes Andersson: ”Pitkään liittoon liittyy myrskyisiäkin vaiheita”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Kirjailija Claes Andersson, 81, ja hänen puolisonsa Katriina Kuusi ovat eläneet yhdessä yli 45 vuotta. Pari ei ole naimisissa. Me Naisten haastattelussa vuonna 2016 Claes totesi, että yksi avioliitto riitti hänelle.

– Pitkään liittoon liittyy hyvin erilaisia kausia. Ennen ajattelin, että on hyvä pitää liitosta kiinni niin kauan kuin lapset tarvitsevat semmoista. Kun erosin ensimmäisestä vaimostani, nuorin kolmesta lapsestamme oli ihan pieni vielä. Ajattelin silloin koko ajan, että se oli hankalaa lapsille.

Suhde Katriinaan on jatkunut jo niin pitkään, että Claesin mukaan yhdessä olon salaisuuden on pakko olla muutakin kuin velvollisuudentunnetta.

– Eiväthän lapset enää vuosikymmeniin ole meille Katriinan kanssa olleet syy pysyä yhdessä. Kyllä tässä jokin muukin voima on. Ehkä se on lojaalisuus. Pitkään liittoon liittyy myrskyisiäkin vaiheita. Kriisejä ja rakastumisia sinne tänne. Ei ihminen ole mikään ohjelmoitava kone. Mutta kun vanhenee, tulee myös mukavuudenhaluiseksi. Ei jaksa jatkuvasti lopettaa ja aloittaa jotain uutta.

Raakel ja Nicke Lignell: ”Tulemme hemmetin hyvin juttuun”

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Raakel, 51, ja Nicke Lignell, 52, juhlivat kesäkuussa 23. hääpäiväänsä. Päivän kunniaksi Raakel julkaisi Instagram-tilillään ihastuttavan hääkuvan pariskunnasta 23 vuoden takaa.

– 23 vuotta sitten sanoimme TAHDON. Tahdon myös tänään, Raakel kirjoitti tuolloin.

Nicke kertoi vuonna 2013 kaksikon pitkän suhteen salaisuudeksi sen, että he tuntevat toisensa niin hyvin.

– Tunnemme toisemme hyvin ja tulemme hemmetin hyvin juttuun, olemme olleet yhdessä niin pitkään. Raksun kanssa me tykkäämme toisistamme aika tavalla, ihan niin kuin ennenkin.

Kaari Utrio: ”Oppii, milloin toinen pitää jättää rauhaan”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Kirjailija Kaari Utrio, 76, ja hänen puolisonsa Kai Linnilä avioituivat vuonna 1974. Kaari kertoi syksyllä 2016, että on todella ajatellut olevansa jumalten suosiossa, kun sai sellaisen liiton kuin mitä hänellä on.

– Pitkässä liitossa oppii, milloin toinen pitää jättää rauhaan, Kaari kiteytti haastattelussa.

Sirpa ja Teemu Selänne: ”Kipinää, huumoria ja hyvää seksiä”

Kuva: Veikko Kähkönen
Kuva: Veikko Kähkönen

Jääkiekkoilija Teemu, 48, ja Sirpa Selänne, 48, avioituivat vuonna 1996. Vuonna 2014 pariskunta kuvaili Me Naisten haastattelussa, että heidän suhteestaan ei ole koskaan puuttunut säpinää.

– Olemme karanneet välillä hotelliyöksi pois kotoa. Meidän suhteessamme on riittänyt toisen kunnioitusta sekä kipinää, huumoria ja hyvää seksiä. Se on ollut pitkän liittomme salaisuus, Teemu virnistää.