Me Naiset
|
Milla Kukkonen
Valehtelija, valehtelija -elokuvassa jatkuvasti valhteita suoltavan asianajajan Fletcher Reeden (Jim Carrey) elämä muuttuu täysin, kun hän ei pysty enää laskemaan luikuria ensinkään. Kuva: All Over Press
Valehtelija, valehtelija -elokuvassa jatkuvasti valhteita suoltavan asianajajan Fletcher Reeden (Jim Carrey) elämä muuttuu täysin, kun hän ei pysty enää laskemaan luikuria ensinkään. Kuva: All Over Press

Valehdellessaan ihmisen käytös muuttuu monella tavalla. Aina muutokset eivät kuitenkaan ole ihan yksinkertaisia.

Rehellisyys maan perii. Siitä huolimatta vain harva meistä kykenee ainaiseen rehtiyteen. Tutkimusten mukaan ihminen valehtelee keskimäärin kaksi kertaa päivässä, useimmiten vanhemmilleen tai kumppanilleen.

Arkipäivässä valheet ovat usein perin pikkuisia sinttejä. Mutta joskus eteen voi uida myös valtava vonkale, joka vaikuttaa valheellaan monien elämään.

Esimerkiksi parisuhteessa valehtelulla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia kummankin kumppanin tulevaisuuteen. Jos läheinen valehtelee suuresta asiasta, kuten rahasta tai pettämisestä, valehtelu myös sattuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valtiotieteiden maisteri, taloudellista väkivaltaa tutkinut Anniina Kaittila kertoi Me Naisille, että huijatuksi tuleminen iskee syvälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Voi olla jopa helpompaa sanoa, että mies löi, kuin myöntää, että hän huijasi kaikki rahat. Monia pelottaa se, että pidetään hölmönä ja höynäytettävänä, hän kertoi.

Mistä voisi tunnistaa, että nyt joku valehtelee?

Yksi keino on tarkastella epäillyn valehtelijan sanattomia viestejä. Insider-sivuston haastattelemat kehonkielen asiantuntijat Tonya Reiman ja Patti Wood listasivat asiat, joita toisen käytöksessä kannattaa tarkastella.

Hän saattaa valehdella, jos…

1. …hänen käytöksensä muuttuu.

Kun ihminen valehtelee, hänen kehonkielensä alkaa usein poiketa normaalista. Siksi valehtelijan kiikkiin saamisessa on tärkeää tunnistaa se, mikä on juuri kyseiselle tyypille ominaista kehonkieltä.

– Normaali kehonkieli tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Jotkut kiskovat jatkuvasti vaatteitaan ja liikehtivät levottomasta. Heille se käytös on normaalia. Tällaisten tapojen muutoksia kannattaa tarkastella, Wood kertoo.

2. …hän käyttää väärää kättä painottaakseen sanojaan.

Jostain syystä ihmisellä on taipumus korostaa puhettaan sillä kädellä, jota käyttää enemmän. Valehdellessa tilanne voi kuitenkin muuttua. Jos oikeakätinen korostaa sanomisiaan nostamalla vasemman käden ylös, hän saattaa siis valehdella.

”Normaali kehonkieli tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.”

Tällaisesta käytöksestä esimerkkinä toimii Bill Clinton. Reimanin mukaan hänen kätensä paljastivat totuuden seksisuhteesta Monica Lewinskyn kanssa.

– Bill Clinton nosti painokkaasti oikean kätensä, kun sanoi, ettei hänellä ollut seksisuhdetta naisen kanssa. Se olisi voinut olla uskottavaa, mutta hän käytti painotukseen oikeaa kättään, vaikka on vasenkätinen.

3. …hänen katseensa harhailee.

Kaikki eivät tykkää katsoa toisia silmiin. Sen takia pelkästään katseen välttelyä ei kannata pitää merkkinä valehtelusta. Mutta mikäli toisen katse poukkoilee suunnasta toiseen, kannattaa olla tarkkana, Reiman vinkkaa.

– Jos keskustelukumppanillasi on tapana katsoa oikealle yrittäessään muistaa jotain, hän saattaa katsoa vasemmalle silloin, kun hän ei pysty löytämään oikeaa vastausta muististaan. Vasemmalle katsoessaan hän siis tekaisee vastauksen päästään.

4. …hän vaihtelee painoaan jalalta toiselle.

Painon vaihteleminen jalalta toiselle ja kropan heijaaminen voivat olla merkkejä valehtelusta. Tämä johtuu Woodin mukaan siitä, että valehdellessa vasen ja oikea aivolohko ovat keskenään ristiriidassa. Siksi valehtelijasta voi tuntua siltä, ettei hänen tasapainonsa pysy.

– Julkisuudessa paljon puhuvat heiluvat seisoessaan usein silloin, kun valehtelevat tai eivät tiedä, mistä puhuvat.

5. …hän kallistaa päätään.

Epätasapainon tuntemus valehdellessa ei ulotu vain jalkoihin. Se voi näkyä myös pään asennossa.

– Pään kallistaminen puhuessa voi olla merkki siitä, ettei usko siihen, mitä sanoo, Wood kertoo.

6. …hänen ilmeensä on poikkeava.

Myös huulet voivat paljastaa valehtelijan. Tutkimusten mukaan epäsymmetrinen ilme, kuten vino hymy, voi olla merkki siitä, ettei tyypillä ole puhtaat jauhot pussissaan. Huulien puristaminen yhteen voi puolestaan kertoa, että toinen panttaa sanojaan. Jos joku nostaa kätensä suunsa eteen, hän ei halua möläyttää mitään. 

Silmät ovat sielun peili – ja niin saattavat olla myös silmien räpäykset. 

7. …hän räpyttelee silmiään epätasaiseen tahtiin.

Silmät ovat sielun peili – ja niin saattavat olla myös silmien räpäykset. 

Erityisen merkityksellistä on se, kuinka usein ihminen ripsiään räpsyttää. Reimanin mukaan moni räpsyttelee silmiään tiheämpään tahtiin silloin, kun yrittää pysyä tekaisemassaan tarinassa tai tuntee olonsa ahdistuneeksi.

8. …hänen vartalonsa kääntyy kohti ulospääsyä.

Valehtelu aiheuttaa kehossa stressireaktion. Siksi valehtelija haluaa tilanteesta mahdollisimman nopeasti pois. Halu karata tilanteesta saattaa näkyä kehossa konkreettisesti niin, että valehtelijan vartalo kääntyy poispäin keskustelukumppanista.

Moni kääntää vartaloaan kohti ulospääsyä myös silloin, kun ei yksinkertaisesti halua keskustella toisen kanssa. Liike voi siis olla merkki muustakin kuin valehtelusta.

9. …hän rapsuttelee nenäänsä.

Valehtelu saattaa laajentaa nenässä sijaitsevia hiussuonia juuri sen verran, että nenä alkaa kutista.

– Jos joku raapii jatkuvasti nenäänsä kädellään, olet saattanut törmätä valheeseen, Reiman kertoo.

Toki nenän kutittelu saattaa kertoa muustakin. Ehkä tyypin klyyvariin on yksinkertaisesti eksynyt roska, asiantuntijat huomauttavat. Yhdistettynä muihin valehtelusta kertoviin kehon signaaleihin, nenän raapiminen voi kuitenkin olla hyvä johtolanka. 

”Jos epäilet, että sinulle valehdellaan, tarkastele oman kehosi tuntemuksia.”

10. …perstuntumasi viittaa siihen suuntaan.

Valehtelun tunnistaminen yksiselitteisesti on vaikeaa. Edes alan ammattilaiset eivät ole löytäneet pomminvarmaa keinoa, jonka avulla voi tunnistaa luikurin laskettelijan.

Woodin mukaan kaikista paras tapa tunnistaa valehtelija on luottaa omaan intuitioonsa eli niin sanottuun perstuntumaan. Se toimii yllättävän hyvänä toisten tunteiden tulkkina.

– Luotettavin merkki on se, että sinulle itsellesi tulee epämukava olo. Jos epäilet, että sinulle valehdellaan, tarkastele oman kehosi tuntemuksia. Jos sinua hikoiluttaa, etoo, särkee tai jännittää, joku saattaa valehdella sinulle.

Miten valehtelijan saa tunnustamaan?

Yksi parhaista keinoista on käyttää kolmivaiheista metodia, johon myös poliisit luottavat epäiltyjä haastatellessaan. Siinä valehtelija yritetään saada tunnustamaan etenemällä isoista kysymyksistä koko ajan pienempiin.

Lue lisää metodista tämän linkin kautta:

Juttua muokattu 11.7. 9.30: Korjattu kohta, jossa kerrotaan nenän raapimisesta.

suomalainen 1958

Hyviä ohjeita, mutta kuinka moni alkaa ylitarkastella ja -reagoida ja epäillä, kun lukee jutun? Lukijalla on vastuu, mutta niin myös toimittajalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla