Rakastunut radiojuontajapari ei ole suuremmin stressannut lähestyvistä häistään. Kuva: Satu Kemppainen
Rakastunut radiojuontajapari ei ole suuremmin stressannut lähestyvistä häistään. Kuva: Satu Kemppainen

Radio Novan juontaja Elina Viitanen ja Voicen juontaja Lauri Kottonen vihitään heinäkuun puolivälissä. Tuleva aviopari vinkkaa, mitä kannattaa huomioida häitä järjestäessä.

Elina Viitanen ja Lauri Kottonen kihlautuivat viime kesänä. Rakastunut pari on järjestänyt häitään kuluneen vuoden, vailla suurempia mutkia tai stressiä. Nyt he vinkkaavat, miten se onnistuu.

1. Tehkää suunnitelma. Ihan ensimmäisenä on hyvä miettiä, mitä haluatte juhlapäivältänne. Pohtikaa yhteisiä toiveitanne ja odotuksianne: Haluatteko paljon perinteisiä leikkejä vai rentoa yhdessäoloa hyvästä musiikista nauttien?

2. Kunnioittakaa toistenne toiveita. Moni nainen on pienestä pitäen haaveillut prinsessahäistään, ja miestä voi olla hyvä muistuttaa tästä välillä. Jos rouva haluaa panostaa kauniisiin kutsukortteihin, kannattaa sulhasen kunnioittaa tulevan vaimonsa toiveita. Tietysti sama toimii toisin päin: Jos sulho haluaa nähdä vaivaa juhlapaikan valaistuksen ja äänentoiston eteen, antaa hyvä vaimo tilaa miehensä näkemyksille.

3. Aikataulu. On hyvä muistaa, ettei mikään tapahdu tuosta noin, vaan asioiden valikoimiseen ja puntaroimiseen täytyy varata aikaa. Järjestelyt kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin, ainakin vuotta ennen hääpäivää. Vuoden voi aikatauluttaa, jotta pysyy kärryillä, mitä pitää tehdä milloinkin.

4. Rahaa menee. Ajan lisäksi myös rahaa saa kulumaan kiitettävästi. (Tähän kohtaan kukin voi itse määrittää, miten paljon haluaa ja pystyy satsaamaan.)

5. Pyhä kolminaisuus. Kirkko, hääpaikka ja catering ovat to do -listalla ensimmäisinä. Myös bändin hankkimiseen kannattaa käyttää aikaa. Kun peruselementit ovat kunnossa, voi muuta organisointia jatkaa hyvillä mielin.

6. Hääpuvun valinta. Jos häät ovat tulevana kesänä, ei ole ollenkaan liian aikaista aloittaa etsiä mekkoa jo edeltävänä syksynä. Jos mekko täytyy tilata jostain, voi toimituksessa mennä useampi kuukausi. Useasti pukua joutuu myös muokkaamaan itselle sopivaksi, ja sovituksessa täytyy käydä useamman kerran.

7. Virittäytykää tunnelmaan. Katsokaa hääleffoja ja imekää itseenne romanttista tunnelmaa. Etukäteen fiilistely ja ilosta itkeminen anopin kanssa on vain hyvästä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, miksi häitä vietetään.

8. Asennoitukaa oikein. Hyväksykää, ettei hartaudella suunnittelemanne hääpäivä tule menemään juuri niin kuin olette suunnitelleet. Pettyä ei silti tarvitse. Hyvä ohje on: Mihin keskityt, se kasvaa. Eli jos keskityt siihen, että jokin asia meni metsään, kyllähän se siltä tuntuukin.

9. Muistakaa myös läheiset. Juhla on hyvin tärkeä päivä myös monelle läheisellesi. Vaikka hääpari on tietysti juhlan keskipiste, on tapahtuma monelle muullekin kesän tai koko elämän kohokohtia.

10. Nauttikaa. Älkää stressatko liikaa, koska kihlaus ja häiden järjestely ovat ihanaa ja romanttista aikaa, jopa omanlaisensa kuherruskuukausi. Ylirasittuneena morsian ei todellakaan ole hehkeimmillään häissään. Eihän silloin välttämättä edes muista tärkeästä päivästä mitään. Levätkää ja nauttikaa ajasta – jos vain mitenkään pystytte.

Lue lisää:

Hääpari tuhlaa ruokaan ja matkaan – mutta kuka maksaa  juhlat?

Olisinpa tiennyt tämän ennen häitäni

Joskus epäily uskottomuudesta onkin peiliin katsomisen paikka.

Epäiletkö kumppanisi uskollisuutta tai arveletko, että hän on ihastunut toiseen? Oli epäilyissäsi perää tai ei, ne saattavat kertoa enemmän sinusta kuin kumppanisi toimista. 

Yhdysvaltalainen Journal of Social and Personal Relationships julkaisi lokakuussa Angela Nealin ja Edward Lemayn tutkimuksen, jonka mukaan ihmiset heijastavat helposti omia pettämishalujaan kumppaneihinsa. Epäilys kumppanin uskottomuudesta voi nousta kumppanin aiemmista teoista, omista aiemmista kokemuksista tai vaikka siitä, miten näkee muiden ihmisten toimivan parisuhteissaan. Nealin ja Lemayn tutkimuksen mukaan pettämisepäily voi kuitenkin olla myös peiliin katsomisen paikka.

Psykiatri Grant H. Brenner kirjoittaa Psychology Todayssa Nealin ja Lemayn tutkimuksesta, jossa 96 heteropariskunnan kumpikin osapuoli täytti viikon ajan joka ilta kyselyn tunteistaan, toimistaan ja siitä, arvelivatko he kumppaninsa olevan ihastunut johonkuhun toiseen. Suurin osa mukana olleista pariskunnista oli alle 25-vuotiaita ja vasta tapailuvaiheessa suhteessaan.

Lue myös: Hetken himo voi maksaa kaiken – psykologi kertoo, mikä saa ihmisen silti pettämään

Brenner kertoo, että tutkimukseen osallistuneiden ihmisten arviot siitä, onko kumppani kiinnostunut jostakusta toisesta, pitivät kutinsa melko hyvin. Tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että ne vastaajat, jotka itse olivat kiinnostuneita kolmannesta osapuolesta, epäilivät erityisen usein kumppaninsakin ihastuneen johonkuhun suhteen ulkopuolelta. Itse johonkuhun muuhun ihastuneet epäilivät kumppaneitansa useammin kuin ne, joiden kumppaneilla oikeasti oli tunteita kolmatta osapuolta kohtaan. 

Pettäjä epäilee toista pettäjäksi

Tutkittavat heijastivat siis kumppaniinsa niitä asioita, joita itse kokivat ja tunsivat. Omien tunteiden ja ajatusten heijastaminen kumppaniin toimii Brennerin mukaan niinkin päin, että suhteeseensa oikein sitoutunut puoliso ei osaa aavistaa, että hänen rakkaallaan on tunteita muitakin kohtaan.

Tuore tutkimus on taas yksi osoitus siitä, että mielikuvituksemme ja kykymme asettua toisen asemaan ovat rajallisia. Teemme yleensä päätelmiä niin, että oletamme toisten olevan samanlaisia ja toimivan sekä ajattelevan samoin kuin me itse. Siksi pettävä kumppani arvelee helposti suhteen toisenkin osapuolen pettävän. 

Tutkimuksessa havaittiin myös, että ne vastaajat, jotka epäilivät kumppaninsa olevan ihastuneita toiseen, käyttäytyivät kumppaniaan kohtaan viileästi tai jopa vihaisesti. Pelkkä epäily toisen ihastuksesta tai pettämishaluista muutti käytöstä suuntaan, joka ei ainakaan vahvista pariskunnan keskinäistä kiintymystä ja luottamusta.

Lue myös: Mikä saa ihmisen pysymään uskollisena puolisolleen? Tutkijat uskovat selvittäneensä salaisuuden

Mikä avuksi?

Psychology Todayn Grant Brenner ehdottaa ratkaisuksi sitä, että kumppaninsa pettämishaluista huolestunut ihminen pohdiskelisi, onko ehkä itse kovasti viehättynyt muista kuin kumppanistaan.

Tärkeää on myös hyväksyä se, että muihin ihastuminen kuuluu parisuhteeseen. 

– Maailmassa on niin paljon ihania ihmisiä, että olisi naiivia ajatella, että on vain yksi, johon ihastumme, psykologi Helena Toppari on kertonut Me Naisille.

Helsingin seurakuntien perheneuvojana työskennelleen Topparin mukaan suhteen ulkopuolinen ihastus ei välttämättä johdu siitä, että omassa suhteessa olisi jokin pahasti vinossa. Usein ihastumisen taustalla on kuitenkin tarve tai kaipuu, jota ei ole itsekään täysin tiedostanut. Asian tiedostaminen voi auttaa piristämään omaa parisuhdetta.

On jopa tutkittu, että suhteen ulkopuolinen ihastus voi tuoda vipinää suhteeseen – ainakin siinä tapauksessa, että ihastus ei johda pettämiseen.

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”