Perfektionistille mikään ei ole liian täydellistä. Kuva: Shutterstock
Perfektionistille mikään ei ole liian täydellistä. Kuva: Shutterstock

Pyydätkö koskaan apua? Yritätkö jatkuvasti miellyttää muita? Oletko työnarkomaani? Terveytesi saattaa olla vaarassa.

Jos vastasit kyllä edeltäviin kysymyksiin, saatat olla ihminen, joka tavoittelee vain täydellisyyttä.

Perfektionismi yhdellä elämänalueella ei ole vaarallista, mutta tutkijat ovat huolissaan megasuorittajista, jotka yrittävät päteä joka saralla. Olet todennäköisesti vaaravyöhykkeellä, jos työn lisäksi haluat että myös parisuhteesi, kotisi ja lapsesi ovat kuin oppikirjasta. 

Jatkuva täydellisyyden tavoittelu on elimistölle stressitila, joka ei suo hetken hengähdystaukoa. Sen on todettu aiheuttavan unettomuutta sekä sydän- ja verisuonitauteja. Kanadalaisen Trinity Western -yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ylistressaajilla on 51 prosenttia suurempi riski kuolla nuorena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kanadalaistutkijoiden mukaan perfektionistin jatkuva stressitila on elimistölle jopa yhtä vaarallinen kuin ylipaino tai tupakoiminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perfektionistit eivät olet muita parempia

Yksi tunnetuimmista täydellisyyden tavoittelijoista on tennistähti Andre Agassi, joka avautui suorittamisestaan bestseller-omaelämäkerrassaan viitisen vuotta sitten.

Suorittajat voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: Jotkut keskittyvät luomaan vain itselleen tavoitteita, toiset odottavat liikaa ihmisiltä ympärillään. Kolmanteen ryhmään kuuluvat uskovat, että vanhemmat, pomot ja opettajat vaativat heiltä liikaa.

Agassi kuuluu viimeiseen ryhmään. Hän kertoi ensimmäisen valmentajansa, isänsä, ampuneen pallotykillä pojalleen tuhansia palloja kuumana kesäpäivänä, vaikka poika oli voinut huonosti. Vuosikymmeniä myöhemmin Agassi tunnusti kirjassaan "vihaavansa tennistä".

Professori Gordon Flett Yorkin yliopistosta Kanadasta on tutkinut perfektionismia yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän totesi taannoin Observer-julkaisussa, että perfektionistien työn laatu on kovasta yrittämisestä huolimatta, tai juuri sen vuoksi, huonompi kuin muiden. 

Perfektionismista kertoi hiljattain myös The Daily Mail -lehti.

Lue myös:

Shindo opettaa suorittajan rentoutumaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla