Yksinkertaisimmillaan ihminen saattaa olla sinkku siksi, koska nauttii elämästä sellaisenaan ilman kumppania. Kuva: Shutterstock
Yksinkertaisimmillaan ihminen saattaa olla sinkku siksi, koska nauttii elämästä sellaisenaan ilman kumppania. Kuva: Shutterstock

Sinkut voi karkeasti jakaa kolmeen eri ryhmään sen perusteella, mistä sinkkuus johtuu.

Toiset nauttivat elämästä yksin, toiset eivät halua sekoittaa lasten arkea tuomalla uutta kumppania kuvioihin – syyt sinkkuuteen ovat kaikilla erilaisia. Sinkkuna olemisessa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta useimmille ihmisille tavoitteena on kuitenkin jossain vaiheessa elämää muodostaa parisuhde. Miksi ihmiset sitten eivät ole parisuhteessa?

Sen halusi selvittää evoluutiopsykologi Menelaos Apostelou, joka tutki 120 naisen ja miehen ajatuksia sinkkuudesta. Sinkut voi tutkimuksen mukaan jakaa pääpiirteittäin kolmeen eri ryhmään sen syyn perusteella, minkä vuoksi he eivät ole parisuhteessa:

1. Valinta vapaudesta

Vapautta vaalivilla sinkuilla on yhteistä se, että he haluavat flirttailla, olla sitoutumatta, välttää konflikteja ja rajoitteita sekä tuntea, että he pärjäävät varsin hyvin ilman kumppaniakin. Vapautta elämäänsä hakevat sinkut yksinkertaisesti nauttivat yksinolosta. Tällöin sinkku mieltää muut asiat, kuten mahdollisuuden tehdä mitä vain ja milloin vain, parisuhdetta tärkeämmäksi.

Halu olla vapaa mahdollistaa useat lyhyet ja kepeät suhteet. Itsekseen ollessaan sinkulla on myös aikaa pohdiskella, millainen ihminen olisi sopiva kumppani – joskus tulevaisuudessa.

2. Rajoitukset

Joillain sinkuilla voi olla myös erilaisia vaikeuksia, jotka rajoittavat potentiaalisten kumppanien määrää tai muuten parisuhteen muodostamista. Niitä voivat olla esimerkiksi seksuaaliset toimintahäiriöt, kuten täysi haluttomuus, terveysongelmat, ikä tai lapset edellisestä suhteesta.

Lue, miten asiantuntija neuvoo ratkaisemaan uusperheen ongelmat.

Monet voivat ajatella, että he löytävät helpommin kumppanin kun itsekin voivat paremmin. Jos taas uskoo, että edellisessa suhteessa saatu lapsi ja yksinhuoltajuus vaikeuttavat sopivan kumppanin löytämistä, tuloksena voi olla omaan lapseen keskittyminen sen sijaan, että miettisi omaa rakkauselämäänsä. Sinkkuna pysyminen on siis sen järkeilyn tulos, milloin parisuhde olisi parhainta aloittaa.

3. Vaikeudet parisuhteen muodostamisessa

Parisuhteen rakentaminen ja luottamuksellisen suhteen aikaansaaminen on joillekin sinkuille vaikeaa esimerkiksi huonoista kokemuksista edellisissä suhteissa johtuen. Ongelmallisia asioita voivat olla esimerkiksi muutoksen pelko, haluttomuus tehdä kompromisseja tai tunne siitä, että parisuhde ei voisi parantaa omaa elämänlaatua. Parisuhde tuntuu yksinkertiasesti tarpeettoman vaikealta.

Ujoilla voi olla vaikea pariutua, koska he eivät uskalla lähestyä potentiaalisia kumppaneita. Toisilla taas ylivoimaisen esteen aiheuttaa kumppanitarjonta: sellaista henkilöä ei vain tunnu löytyvän, jonka kanssa olisi halua lyödä hynttyyt yhteen.

Vierailija

Hei sinkku, tunnistatko itsesi? Tutkimuksen mukaan sinkkuja on kolmenlaisia

Hei pariutunut, tunnistatko itsesi? 1.vapaus ei niin tärkeää kuin muiden hyväksyntä 2.rajoitukset, kuten epäitsenäinen luonne 3. Vaikeudet olla itsenäinen ihminen ja tarve pariutua esimerkiksi huonon itsetunnon tai ujouden vuoksi; sinkun pitää lunastaa aina uudestaan paikkansa toisten sydämissä, parisuhteessa ja perheessä on seuraa aina
Lue kommentti

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.