Me Naiset
|
Jenni Junkala
Hävettää. Miten tunteen kohtaisi? Kuva: Shutterstock
Hävettää. Miten tunteen kohtaisi? Kuva: Shutterstock

Psykoanalyytikko Elina Reenkola kertoo Nainen ja häpeä -kirjassaan, että rakkaus on häpeän vastalääke. Kipin kapin rakastamaan, häpeilijä!

Nuorempana minua hävetti pukeutua korkokenkiin ja lyhyeen hameeseen, vaikka välillä olisin halunnutkin. Olin liian pitkä ja pitkäjalkainen, ihmiset (lue: miehet) katsoivat. Sen sijaan, että olisin ollut sinut omassa vartalossani ja pukeutunut haluamiini vaatteisiin, yritin peitellä sitä.

Nainen ja häpeä -kirjan kirjoittanut Elina Reenkola voisi kutsua tätä Tuhkimo-kompleksiksi. Sillä hän tarkoittaa naiseksi varttuvan tytön häpeää ja syyllisyyttä ominaisuuksiaan.

Ulkonäkö on vain yksi niistä asioista, joita naiset häpeävät. Sen lisäksi häpeämme esimerkiksi luonnollisia ruumiintoimintojamme, kuten kuukautisia, seksuaalisuutta ja haluja, salaisuuksiamme, riippuvuutta toisista ihmisistä ja tekojamme, kokemuksiamme ja esiintymistämme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Reenkola on ammatiltaan psykoanalyytikko ja antaa kirjassaan ohjeita häpeän voittamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Hyväksy häpeä, ota se osaksi minuutta. Häpeä ei häviä äkillisesti, vaan sen taltuttaminen vaatii töitä. Muista, että toisaalta se on osa ihmisyyttä.

2. Käännä häpeä huumoriksi, jotta voit nauraa sille. Näin tekivät jo hovien narrit. Mallia voi ottaa vaikka Uuno Turhapuro -elokuvista, jossa häpeällisestä päähahmosta, oikeasta uunosta, on tehty hauska ja menestynyt sankari.

3. Rakasta. Reenkolan mukaan paras tapa käsitellä häpeää on rakastaa. Rakkaus parantaa haavoja ja toimii häpeän vastalääkkeenä.

4. Tee häpeästä voimavara. Tämä toimii esimerkiksi esiintymiskammoisille. Parhaimmassa tapauksessa opit hyväksymään, että häpeä on luonnollista virittäytymistä jännittävään tilanteeseen.

5. Kokeile psykoterapiaa. Joskus häpeä voi olla juurtunut niin syvälle, ettei sitä saa kitkettyä kuin ammattilaisen avulla.

Lähde: Elina Reenkola: Nainen ja häpeä (Minerva, 2014)

Lue myös:

Irti häpeästä – asiantuntija neuvoo

Tätä häpeän naisessani – miehet kertovat

Kirjailija Susanna Alakoski: "Enää en häpeä taustaani yhtään"

Sisältö jatkuu mainoksen alla