Yksittäinen ihmissuhde voi olla oman onnen tiellä. Kuva: Shutterstock
Yksittäinen ihmissuhde voi olla oman onnen tiellä. Kuva: Shutterstock

Jos ystävyyssuhde käy taakaksi, ehkä sille olisi parasta pistää stoppi.

Tosiystävyys kestää tavallisesti kovemmatkin töyssyt, mutta toisinaan kyyti yltyy liian rajuksi. Joskus ystävyys voi katketa ikävästi. Ystävyyssuhteen päättyminen on erityisen vaikeaa, jos ystävä on ollut läheinen ja kiinteä osa menneisyyttä.

Tunnistatko, milloin ystävyksien olisi parasta jatkaa elämäänsä erillään? Kuulimme yhdeksää naista, jotka kertoivat tarinansa, miten pitkäaikainen ystävyys lopulta päättyi.

Vaikeuksia ja kitkaa voi olla vaikea itse tiedostaa, mutta nämä 9 merkkiä paljastavat, milloin suhteen jatkoa kannattaa punnita. Huonon ihmissuhteen päättäminen on joskus ratkaisu, josta kiität itseäsi myöhemmin.

1. Hän ei ole tukenasi

Ystävyys perustuu tasa-arvoon, siihen, että molemmat tukevat toisiaan tarvittaessa. Jos olet jatkuvasti ystäväsi rinnalla, mutta et saa häneltä lainkaan vastakaikua, ystävyys kannattaa arvioida uudelleen. Suhde ei saa olla taakka.

”Ystävyys lapsuuden parhaan kaverini kanssa hiipui pois pikkuhiljaa, niin kuin usein käy. Ystäväni ei vain ollut enää kiinnostunut viettämään aikaa kanssani. Olimme kuitenkin olleet läheisiä tosi monta vuotta, joten ystävyydestä oli vaikea päästää kokonaan irti, vaikka näimme enää harvoin. Jonkinlainen päätepiste tuli, kun tapasimme parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Huomasin, että ystäväni olikin aika erilainen tyyppi kuin millaisena hänet muistin, ja meillä oli myös erilaiset muistot siitä, millainen suhteemme oli ollut ja miten se oli päättynyt. En saanut kaipaamaani loppua, mutta pystyin irrottautumaan ystävästä paremmin.

Opin tästä, että jos ystävyys tai mikä tahansa ihmissuhde ei tunnu aidosti hyvältä ja molemminpuoliselta, se ei ole. Olisi ollut hyvä irrottautua tästä tyypistä jo vuosia aiemmin – jo silloin, kun ensimmäistä kertaa tunsin, että suhde ei ole tasaveroinen enkä riitä ystävälleni. Toisaalta osaan nyt arvostaa tasaveroisia, toimivia ystävyyssuhteitani ja parisuhdettani ja pitää huolen, että ne pysyvät tasapainossa." Nainen, 25.

2. Ette jaa samoja arvoja

Kompromissit kuuluvat ihmissuhteisiin, mutta erilaiset arvomaailmat voivat ajaa teitä jatkuvasti erilleen. Silloin on parempi etsiä toista seuraa.

3. Hän puhuu sinusta selkäsi takana

Me kaikki turhaudumme välillä ystäviimme, mutta silloin ongelmista pitäisi avautua suoraan ystävälle. Selän takana puhuminen aiheuttaa ystäväpiirissä vain draamaa ja kiusallisuutta.

”Pari vuotta sitten katkaisin välit ystävääni, koska sain tietää, että hän puhuu minusta pahaa selkäni takana. Sain kuulla asiasta niin luotettavalta lähteeltä, etten enää lähtenyt arvuuttelemaan, pitääkö tieto paikkaansa. Otin asian ex-ystäväni kanssa suoraan puheeksi. Hän ei edes vaivautunut väittämään vastaan. Nyt harmittaa, että ylipäätään missään vaiheessa kutsuin häntä ystäväkseni.” Nainen, 25

4. Menneisyys on ainoa yhdistävä tekijä

Pitkäaikaisille ystäville on vaikeinta sanoa hyvästejä. Silloin on kuitenkin parasta siirtyä eteenpäin, jos teillä ei ole enää mitään yhteistä. Menneisyys sitoo harvoin tarpeeksi yhteen.

5. Jokin on aina vikana

On raskasta kuunnella piikittelyä ja valittamista tauotta. Asioiden selvittäminen ja sopiminen vie aikaa ja energiaa molemmilta osapuolilta, ja lopulta ystävyyden ylläpitäminen käy raskaaksi.

”Entinen paras ystäväni alkoi oireilla vaikean eronsa jälkeen. Yritin pitkään ymmärtää ja olla tukena, kunnes oireilu alkoi käydä kohtuuttomaksi lähimmille ystäville. Ystävä muuttui katkeraksi ja vihamieliseksi, ja saimme jatkuvasti sietää piikittelyä, kiukuttelua ja vähättelyä. Emme olleet riidelleet aiemmin, mutta viimeisen yhteisen vuoden ajan otimme toistuvasti yhteen mitä ihmeellisimmistä asioista.

Voimani alkoivat jossain vaiheessa loppua, eikä ystävän seurassa enää ollut hyvä olla. Jokainen riita ajoi meitä kauemmas toisistamme. Tähän mennessä hän oli ehtinyt riitaantua jo monen muunkin kanssa, eikä hänen kanssaan tullut toimeen enää kukaan. Kun riitoja ei enää saatu aidosti sovittua, emmekä päässeet missään asiassa yhteisymmärrykseen, se riitti minulle merkiksi ystävyyden päättämiselle. Jälkeenpäin on ollut parempi olla, kun kaikki paha energia ja kitka katosivat elämästä.” Nainen, 22

6. Hän peruu aina tapaamisenne

Jokainen meistä tuntee sen yhden tyypin, joka peruu viimetingassa kaikki sovitut tapaamiset. Tällaiseen ihmiseen ei kannata tuhlata aikaa, sillä hän ei ole seurasi arvoinen.

7. Et voi luottaa häneen

Luottamus on jokaisen toimivan suhteen peruskallio. Se on helppo menettää, mutta vaikea rakentaa. Jos välillänne ei ole luottamusta, ystävyyssuhde ei ole terve.

8. Hän saa sinut tuntemaan itsesi huonoksi

Ystävien pitäisi antaa eikä ottaa. Jos tapaamisenne jättää sinuun kylmiä fiiliksiä kerta toisensa jälkeen, jokin ei ole kunnossa.

”Mulla tuli stoppi ystävän kanssa siinä, kun sain tietää, että se oli pitänyt sisällään ilmeisesti vuosikausia kaikkia asioita, jotka sitä ärsyttää mussa, ja sitten yhen pitkän hiljaiselon jälkeen se paukutti ne kaikki mun naamalle. Sovinnon tekemisestä ei tullut oikeen mitään, vaikka miten pyytelin anteeksi. Siinä vaiheessa elämää oli menossa niin paljon muutakin, että en pystynyt ottamaan vastaan kaikkea sitä lokaa niskaani. Tuli niin loukattu olo itelleniki siitä, miten se pysty haukkumaan ja puhumaan mulle niin rumasti, etten nähny mitään syytä jatkaa ystävyyttä.” Nainen, 20

9. Ystävyys tuntuu velvollisuudelta

Moni ihmissuhde voi jossain vaiheessa muuttua velvollisuudeksi – esimerkiksi lapsuudenystävät, sukulaiset tai opiskelutoverit. Jos tapaaminen ja ajan järjestäminen tuntuu pakkopullalta, on luultavasti aika antaa ystävyyden mennä. Joskus suhteen murehtiminen vie niin paljon energiaa, ettei sen ylläpitäminen kannata.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.