Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Erotako vai ei: siinäpä yksi vaikeimmista päätöksistä. Psykologi Ilona Rauhala kertoo, miten ero hoidetaan mahdollisimman vähin vaurioin.

Psykologi Ilona Rauhala kehottaa miettimään, kuluttaako parisuhde enemmän elinvoimaa kuin antaa. Jos kuluttaa, pitää ensin pohtia, mitä tilanteen korjaamiseksi voisi tehdä. Jos korjaustoimenpiteet eivät tuota tulosta, eroa ei kannata pelätä liikaa.

Lue Ilona Rauhalan vinkit eroaville tai sitä harkitseville.

1. Ei se niin kauheaa ole

Erossa satuttaa se, että unelma onnellisesta parisuhteesta romahtaa. Lisäksi joutuu luopumaan ihmisestä, joka on ollut tiivis osa elämää. Ja jos on lapsia, heille tietää joutuvansa ennemmin tai myöhemmin tilivelvolliseksi erosta. Sekin lisää tuskaa: miten perustelen, että ero oli hyvä juttu?

Eroaminen koetaan hirveän häpeällisenä. Eronneen kohtaloa surkutellaan ja eroa kauhistellaan. Minusta ei tarvitse pelotella, että ero on ihmisen elämän traagisin tapahtuma ja väittää, että siitä seuraa pelkkää tuhoa ja kaaosta. Hyvin hoidetun eron jälkeen vallitsee rauha omassa mielessä ja kaikkien osapuolten elämässä – lapset mukaan luettuina.

2. Riitele, älä pitkitä puhumista

Eroamisen ei ole tarkoituskaan olla helppoa. On ok, että tulee riitaisia kohtia. Se taas ei ole ok, että riita jää päälle, koska se ruokkii katkeruutta ja vihaa. Vaikeista aiheista puhumista ei kannata pitkittää. Keskustelun alussa voi sanoa, että aihe on vaikea itsellekin ja että sitä on siitä huolimatta pakko käsitellä. Helpottaa, jos tilanne on turvallinen: olosuhteet ovat rauhalliset ja yrittää itse pysytellä tyynenä.

3. Eroa ei voi käydä läpi etukäteen

Eroa ei voi käydä läpi etukäteen eikä sitä voi nopeuttaa. Jälkimainingeissa joutuu aina tutkimaan oman sielunsa kaappeja ja komeroita. Se voi olla niin kivuliasta, että tekee mieli tehdä exästä syntipukki kaikkeen. Olemme kuitenkin jokainen vastuussa omasta toiminnastamme, siitä, mikä on meidän osaltamme johtanut eroon. Ei ole kovin hohdokasta etsiä vastausta  siihen, miksi minulle kävi näin. Silti se voi olla oleellista: kun tiedostaa oman tapansa olla suhteessa ja ottaa opiksi, on helpompaa jatkaa elämäänsä.

Pitää vain hyväksyä, että jotkut pitkät suhteet näyttävät toimivan ja jotkut suhteet taas jäävät lyhyiksi.

Ilona Rauhala on työelämään suuntautunut psykologi, jolta on vastikään ilmestynyt naisille suunnattu tietokirja Eron keskellä.

17-vuotiaat Taru ja Suvi ovat kulkeneet yhdessä kohdusta kehtoon ja aikuisuuden kynnykselle.
– Parasta on, kun on aina seuraa, siskokset kertovat.

Usein väitetään, että kaksosilla on mystinen yhteys. Päätimme testata asian!

Taru ja Suvi Keurulainen saapuvat haastatteluun selkeästi erinäköisinä. Stereotypia samanlaisiin vaatteisiin pukeutuvista identtisistä kaksosista särkyy hetkessä.

– On outoa, kun kaksoset pukeutuvat samanlaisiin vaatteisiin. Vaikka olemme kaksosia, on molemmilla silti ihan oma persoonansa, Taru sanoo.

”On todella ärsyttävää, kun meidät yhdistetään yhdeksi henkilöksi.”

Taru on Suvia kahdeksan minuuttia vanhempi. Siskosten mukaan se näkyy huolehtivaisuudessa. Taru katsoo ”pikkusiskonsa” perään ja pitää huolta, että tämä herää ajoissa ja muistaa ottaa lähtiessään kaikki tavaransa mukaan.

Taru ja Suvi eivät ole ikinä käyttäneet kaksosuuttaan hyväksi esimerkiksi huijatakseen kokeissa.

– On todella ärsyttävää, kun meidät yhdistetään yhdeksi ihmiseksi, Taru sanoo Suvin nyökkäillessä vieressä.

– Se, että joku sanoo esimerkiksi ”kaksoset” eikä kutsu meitä nimillämme, on inhottavaa. Kun koulussa oli arviointitilaisuuksia, meidät kutsuttiin niihin yhdessä, vaikka kaikki muut pyydettiin yksitellen, Suvi kertoo.

”Ajattelemme usein samoja asioita”

Järjestimme kaksosille telepatiatestin. Veimme siskokset eri aikaan huoneeseen, ja kuvasimme heidän reaktionsa sana-assosiaatioihin.

– En osaa sanoa, miten meni. Ajattelemme kyllä usein samaan aikaan samoja asioita, Suvi sanoo testin päätyttyä.

Katso, kuinka Taru ja Suvi selvisivät testistä!

Tulos oli häkellyttävä, sillä 90 prosenttia vastauksista oli samanlaisia! 

– Varmasti se vaikuttaa, että olemme olleet niin paljon yhdessä. En kuitenkaan usko, että samanlainen suhde voisi muodostua ihan kenelle tahansa, sillä me olemme olleet yhdessä vauvasta asti, Taru toteaa.

”Ostamme aina eri karkkeja, ja silti tuli sama hinta”, Taru viestitti jutun ollessa kirjoituksessa. Kuva: Taru Keurulaisen kotialbumi
”Ostamme aina eri karkkeja, ja silti tuli sama hinta”, Taru viestitti jutun ollessa kirjoituksessa. Kuva: Taru Keurulaisen kotialbumi

Elinikäiset ystävät

Siskokset pitävät kummallisena, että heitä ei eroteta toisistaan. He myöntävät olevansa täysin identtisiä, mutta eivät silti koe näyttävänsä samoilta.

– Ukkimme ei erota meitä vieläkään. Se on outoa, sillä mielestäni olemme ihan erinäköiset, Taru kertoo.

– En näytä yhtään Tarulta. Haluaisin nähdä joskus ulkopuolisen silmin, kuinka me muka näytämme samalta, Suvi jatkaa.

Kaksosuuden pahimmat puolet ovat kuin kenellä tahansa siskoksella – oman vaatekaapin asut häviävät ja ilmestyvät yllättävän usein siskon ylle.

”Ukkimme ei erota meitä vieläkään.”

Syntymäpäiväänsä siskokset eivät juhli samaan aikaan. Heillä on ollut tapana pitää erilliset syntymäpäiväjuhlat nimipäivinään: Taru on juhlinut maaliskuussa, Suvi puolestaan kesällä. Tänä vuonna luvassa on kuitenkin poikkeus, kun kaksoset pitävät juhannuksena yhteiset 18-vuotisbileet.

Kaksosuuden parasta puolta ei ole vaikea keksiä.

– Se, että on aina seuraa, tytöt toteavat.

Ironista kyllä, mutta yhteen ääneen.

Tutkimusryhmä selvitti, ratkeaisivatko parisuhteen riitatilanteet kynällä ja paperilla.

Parisuhdetyytyväisyys on tärkeä hyvinvoinnin ja onnellisuuden lähde. Tutkimusten mukaan parisuhteen hyvinvointi kuitenkin tavallisesti laskee ajan kuluessa.

Psykologian professori Eli Finkel tutkimusryhmineen selvitti, miten 21 minuutin kirjoitustehtävä vaikuttaa parisuhdetyytyväisyyteen.

Tutkimukseen osallistui 120 paria, joita seurattiin kahden vuoden ajan. Puolet pareista arvottiin ryhmään, joka osallistui kirjoitustehtävän tekemiseen. Toinen puoli pareista ei puolestaan tehnyt kirjoitustehtävää.

Tutkimuksen tulos oli, että kirjoitustehtävään osallistuneiden parien tyytyväisyys parisuhteisiinsa ei laskenut. Ryhmässä, joka ei osallistunut kirjoitustehtävän tekemiseen, parisuhdetyytyväisyys sen sijaan laski.

Kirjoitustehtävässä osallistujat vastasivat näihin kysymyksiin:

1. Millainen oli viimeisin riitanne? Mieti viimeisintä suurta erimielisyyttänne viimeisten kuukausien ajalta. Keskity siihen, mitä tapahtui ja miten toimitte. Älä kuvaa tunteita tai ajatuksia.

2. Ajattele tapahtunutta kolmantena osapuolena. Mieti riitaanne ulkopuolisen silmin, joka haluaa teille molemmille vain hyvää. Mitä tämä kolmas henkilö ajattelisi erimielisyydestänne? Mitä hyvää hän löytäisi tilanteesta?

Mieti riitaanne ulkopuolisen silmin.

3. Mieti, miksi on vaikeaa olla ulkopuolinen. Kolmannen osapuolen näkökulma tilanteeseen voi helpottaa erimielisyyttä, mutta näkökulman vaihtaminen ei kuitenkaan yleensä ole helppoa. Mitkä asiat hankaloittavat kolmannen osapuolen näkökulman ottamista riitatilanteessa?

4. Sitten harjoittelemaan! Vaikka näkökulman vaihtaminen ei ole helppoa, se voi onnistua. Yritä seuraavien neljän kuukauden aikana parhaasi mukaan ottaa neutraali näkökulma erimielisyyksiin, joita sinulla on kumppanisi kanssa. Mieti, miten näkökulman vaihtaminen voisi auttaa selviytymään erimielisyyksistä?

Kirjoitustehtävän avulla riitatilanteita voisi tutkimuksen mukaan käsitellä aivan uudella tavalla. Kokeilemisen arvoinen asia, sillä kukapa jaksaisi aina vain tapella?