Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Erotako vai ei: siinäpä yksi vaikeimmista päätöksistä. Psykologi Ilona Rauhala kertoo, miten ero hoidetaan mahdollisimman vähin vaurioin.

Psykologi Ilona Rauhala kehottaa miettimään, kuluttaako parisuhde enemmän elinvoimaa kuin antaa. Jos kuluttaa, pitää ensin pohtia, mitä tilanteen korjaamiseksi voisi tehdä. Jos korjaustoimenpiteet eivät tuota tulosta, eroa ei kannata pelätä liikaa.

Lue Ilona Rauhalan vinkit eroaville tai sitä harkitseville.

1. Ei se niin kauheaa ole

Erossa satuttaa se, että unelma onnellisesta parisuhteesta romahtaa. Lisäksi joutuu luopumaan ihmisestä, joka on ollut tiivis osa elämää. Ja jos on lapsia, heille tietää joutuvansa ennemmin tai myöhemmin tilivelvolliseksi erosta. Sekin lisää tuskaa: miten perustelen, että ero oli hyvä juttu?

Eroaminen koetaan hirveän häpeällisenä. Eronneen kohtaloa surkutellaan ja eroa kauhistellaan. Minusta ei tarvitse pelotella, että ero on ihmisen elämän traagisin tapahtuma ja väittää, että siitä seuraa pelkkää tuhoa ja kaaosta. Hyvin hoidetun eron jälkeen vallitsee rauha omassa mielessä ja kaikkien osapuolten elämässä – lapset mukaan luettuina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Riitele, älä pitkitä puhumista

Eroamisen ei ole tarkoituskaan olla helppoa. On ok, että tulee riitaisia kohtia. Se taas ei ole ok, että riita jää päälle, koska se ruokkii katkeruutta ja vihaa. Vaikeista aiheista puhumista ei kannata pitkittää. Keskustelun alussa voi sanoa, että aihe on vaikea itsellekin ja että sitä on siitä huolimatta pakko käsitellä. Helpottaa, jos tilanne on turvallinen: olosuhteet ovat rauhalliset ja yrittää itse pysytellä tyynenä.

3. Eroa ei voi käydä läpi etukäteen

Eroa ei voi käydä läpi etukäteen eikä sitä voi nopeuttaa. Jälkimainingeissa joutuu aina tutkimaan oman sielunsa kaappeja ja komeroita. Se voi olla niin kivuliasta, että tekee mieli tehdä exästä syntipukki kaikkeen. Olemme kuitenkin jokainen vastuussa omasta toiminnastamme, siitä, mikä on meidän osaltamme johtanut eroon. Ei ole kovin hohdokasta etsiä vastausta  siihen, miksi minulle kävi näin. Silti se voi olla oleellista: kun tiedostaa oman tapansa olla suhteessa ja ottaa opiksi, on helpompaa jatkaa elämäänsä.

Pitää vain hyväksyä, että jotkut pitkät suhteet näyttävät toimivan ja jotkut suhteet taas jäävät lyhyiksi.

Ilona Rauhala on työelämään suuntautunut psykologi, jolta on vastikään ilmestynyt naisille suunnattu tietokirja Eron keskellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla