”Kysely paljasti, että me molemmat olemme hämmästyttävän sileäihoisia ja lisäksi rakastamme olkihattuja.” Kuva: Shutterstock
”Kysely paljasti, että me molemmat olemme hämmästyttävän sileäihoisia ja lisäksi rakastamme olkihattuja.” Kuva: Shutterstock

Riittääkö muutama kysymys muka selvittämään, onko kumppani sinulle se oikea? Kyllä vain, julistaa uusi deittipalvelu.

Tinder saa jatkuvasti uusia kilpailijoita. Ensiaskeliaan ottava 8^8-palvelu uskoo sielunkumppanien kohtaamisiin ilman kuvia tai pitkiä mainostekstejä, joissa itsestä luodaan tykättävää imagoa, kertoo Glamour. Nyt on tarkoitus natsata samankaltaisilla arvoilla ja mielipiteillä.

Sivustolle kirjautumiseen ei vaadita muita tietoja kuin sähköpostiosoite. Ideana on tehdä eräänlainen persoonallisuustesti, jonka jokaiseen kahdeksaan kysymykseen on kahdeksan vastausvaihtoehtoa. Kysymyksistä löytyy muun muassa arvoja selvittävää materiaalia, kuten ”mitä tekisit 100 000 dollarilla?” ja ”mikä on menestyksen salaisuus?”, mutta myös persoonaa koskevia uteluita, kuten selvitystä bilekäyttäytymisestä.

Kun testi on tehty, on aika jäädä odottamaa sähköpostilaatikkoon ilmoitusta samanhenkisistä ihmisistä. Todennäköisyys, että joku valitsee täsmälleen saman ”lottorivin” kuin sinä, on sivujen ylläpitäjien mukaan yksi vajaasta seitsemästätoista miljoonasta.

Mistään kovin tieteellisestä valinnasta hommassa ei siis ole kysymys. Pariutumishakuisten ihmisten siis tuskin vielä kannattaa aivan täysin luopua muista metodeista, kuten nyt vaikkapa ihan perinteisestä live-treffailusta.

Sivusto tekee tuloaan myös Suomeen, mutta toistaiseksi se on käytössä vain englanninkielisissä maissa.

Lue myös:

Parempi kuin Tinder? Tällainen on uusi deittisovellus Willow

Testasimme suosituimmat deittisovellukset – mikä sopii sinulle?

New Yorkin sinkkuilloissa etsitään pientä naista: ”Miten niin tämä on pinnallista?”

Netistä 50 treffikumppania löytänyt paljastaa: Näistä merkeistä tunnistat huijarin

Vuonna 2017 treffeillä solahdetaan yhä perinteisiin sukupuolirooleihin.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.