Hyvästi, ystävä. Kuva: Shutterstock
Hyvästi, ystävä. Kuva: Shutterstock

Huono ystävyys voi olla vahingollista siinä missä huono rakkauskin, eikä tasapainottomiin tai ahdistaviin suhteisiin pidä jäädä.

Kaiken se kestää, ystävyys nimittäin. Usein se kestää enemmän kuin parisuhde. Siksi ystävyyssuhteen katkaiseminen saattaa tuntua monin verroin vaikeammalta tehtävältä kuin seurustelukumppanin jättäminen. Huffington Postin bloggari psykologi Hendrie Weisinger uskoo eron vaikeuden johtuvan valtavasta painoarvosta, jonka annamme ystävyydelle: ystävään takerrutaan elämäntilanteissa, joissa kukaan muu ei ymmärrä.

Ystävyys katkaistaan yleensä, kun luottamus on petetty. Vähemmänkin dramaattisia tapauksia löytyy, kuten erilleen kasvaminen. Yhteiset mielenkiinnon kohteet saattavat ajan myötä vähentyä ja arvomaailmat erkaantua liikaa toisistaan.

Miten eroruljanssi ystävästä sitten hoidetaan?

– Kysy ensimmäiseksi itseltäsi, haluatko todella katkaista suhteen kokonaan vai ottaa vain etäisyyttä, neuvoo coach Jan Yager.

Ystävyydessä harmaa alue ja suhteet eri muodot ovat paljon rakkaussuhdetta laajempia. Inhottavan tempun tehneestä kaverista ei ole pakko luopua, vaikka et haluaisikaan pitää häntä enää aivan sisäpiirissä. Jos teillä on luottamuksen vähenemisestä huolimatta yhä hauskaa silloin tällöin päiväkahveilla, ei välien katkaisemiseen välttämättä ole tarvetta.

Jos ystävyydellänne ei ole tulevaisuutta kevyemmälläkään tasolla, voit saada viestin perille näillä taktiikoilla:

Välttele häntä. Jos puhuminen ei houkuta, voit hivuttautua pikkuhiljaa pois hänen elämästään. Lakkaa vastailemasta ja keksi muita menoja tapaamisten tielle. Tämä ei ole reiluin tapa asian hoitamiseen, mutta keskustelukammoiselle varteenotettava vaihtoehto.

Katoa. Voit myös hävitä hänen elämästään kertaheitolla, erityisesti jos suhteenne kylmenemiselle on raskaita syitä.

Totuus. Inhimillisin vaihtoehto ja reiluinta, jos takananne on pitkä ystävyys. Kerro hänelle suoraan, miksi et halua jatkaa. Pohdi sanomisesi etukäteen ja vältä piikittelyä. Saatat tehdä hänelle palveluksen kertomalla, mikä hänen käytöksessään tekee ystävyydestä liian kuluttavaa.

Ystävyyden päättämiseen pätee monissa kohdin sama logiikka kuin kumppanista luopumiseen. Pysy lujana päätöksen tehtyäsi, vaikka hän syytäisi sinulle lupauksia muuttumisesta. Jos panet välit poikki, tee se huolellisesti punnituin perustein ja kertaheitolla.

Lähteet: NY Times ja The Huffington Post

Lue myös:

Miten pitkälle ystävyys taipuu?

Elämäntapamuutos vaarantaa ystävyyden: ”En halua kuulla hänen lankutuksestaan!”

”Haiset kuin skunkki!” 8 tosiystävän tunnusmerkkiä