Vienna Setälä-Pynnösen mukaan ihmissuhteiden merkitystä hyvinvointiin pitäisi korostaa enemmän. – Kaikkien tarvitsevien tulisi saada emotionaalista hoivaa jo kansanterveydellisistä syistä.

Muistatko, miltä tuntuu, kun vierellä on kutkuttavan uusi kumppani? Elämä tuntuu yhtäkkiä jännittävältä, uusi arki vähän kuin juhlalta. 

Eikä kyse ole pelkästä tunnereaktiosta. Ihmissuhteet voivat pahimmillaan ja parhaimmillaan vaikuttaa siihen, kuka sairastuu ja kuka ei.

– Kyky olla ihmissuhteissa vaikuttaa terveyteen siinä missä ravinto ja liikunta, kertoo tutkija ja terveyteen perehtynyt viestintäkonsultti Vienna Setälä-Pynnönen.

Hänen mukaansa ihmissuhteiden tiedetään muun muassa vaikuttavan monien geenien toimintaan. Läheisyyden kokemuksen on esimerkiksi todettu laskevan verenpainetta ja tulehdusarvoja.

– Terveeksi kasvamiselle ja terveenä pysymiselle on läpi elämän tärkeää hyväksyvä katse ja kosketus, Setälä-Pynnönen kertoo.

Varhaiset kokemukset ovat terveyden perusta

Muiden ihmisten läsnäolo vaikuttaa elämäämme ensimmäisestä hengenvedosta lähtien. 

Vauva-ajan läheisin hoitosuhde luo ihmiselle itsesäätelyn ja itsekokemuksen perustan, joka vaikuttaa terveyteen koko elämän ajan. Riittävän hyviksi koetut ihmissuhteet suojaavat ja auttavat selviämään vastoinkäymisistä myöhemmin elämässä. Ne ovat vauvalle yhtä tärkeitä kuin ravinto, lämpö ja suoja.

– Jos on saanut pienenä riittävästi rakkautta, se kantaa. Tiedetään, että kokemukset varhaisista ihmissuhteista vaikuttavat keskushermoston, sisäeritysjärjestelmän ja immuunipuolustuksen kehittymiseen ja aivojen rakenteeseen, Setälä-Pynnönen kertoo.

Toisaalta vakava puute emotionaalisessa läheisyydessä voi tutkimusten mukaan johtaa vauvan kohdalla äärimmillään kuolemaan ilman muuta näkyvää syytä.

– Tai se voi johtaa siihen, että yksilö kehittyy ulkoisesti melko normaalisti, mutta alkaa oireilla vakavasti myöhemmin elämässään.

Arkisen oloisen tapahtumat, jotka saattavat järisyttää vauvan maailmaa ja terveyttä, ovat aikuisen silmään usein melko näkymättömiä. 

– Jos ihmisen itsesäätely ei ole saanut kehittyä varhaisissa ihmissuhteissa, hän on herkempi masentumaan. Mitä varhaisempi kokemus on, oli se sitten hyvä tai huono, sitä merkityksellisempi se on terveyden kannalta, Setälä-Pynnönen kertoo.

Tutkimukset kertovat onneksi myös siitä, etteivät negatiiviset kokemukset lapsuudessa ole mikään kuolemantuomio: ihminen voi kohentaa terveyttään myös aikuisena myönteisten ihmissuhteiden avulla.

Useita terveysvaikutuksia

Ihmissuhteiden ja sairastuvuuden yhteys on Setälä-Pynnösen mukaan todettu useissa lääke- ja biotieteen tutkimuksissa.

Esimerkiksi pitkään jatkunut masennus on yhteydessä matala-asteiseen tulehdukseen. Sitä löytyy monien kansantautien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen, taustalta. Matala-asteinen tulehdus voi myös altistaa muun muassa syövälle, dementialle, aivoinfarktille ja Parkinsonin taudille. 

Setälä-Pynnönen toteaa, että terveyskeskustelussa korostuu tällä hetkellä liikaa ravinnon ja liikunnan merkitys.

– Ihmissuhteiden merkitystä pitäisi korostaa enemmän. Kaikkien tarvitsevien tulisi saada emotionaalista hoivaa jo kansanterveydellisistä syistä.

Vierailija

Haluatko pysyä terveenä? Tutkijan mukaan yksi asia vaikuttaa hyvinvointiin yhtä paljon kuin ravinto ja liikunta

Emotionaalista hoivaa todellakin haluaisin minäkin, mutta kun on "tarpeeksi" sairas ja vaivainen, ei monikaan halua moisen tapauksen kaveriksi seuraa antamaan. Olen tk-eläkkeellä oleva sinkku (nainen), enkä ihan heti keksi kuka/millainen mies haluaisi minua "hoivata" paitsi ehkä toinen samanlainen tapaus. Mä luulen että mulla ei sitten taas riittäisi voimia eikä ehkä haluakaan toista yhtä raihnaista "hoivata". Ympyrä on sulkeutunut.
Lue kommentti

Rakkauden etsiminen on äärimmäisen tavoitteellista alkukesästä, koska noh, kukapa haluaisi tehdä juhannustaikoja yksin.

Mikä on kesäsinkkuilussa parasta? No tietenkin pirskahtelevat kesäromanssit.

Osalle sinkuista kesäheila on kirosana, mutta osa aktivoituu, koska tiedossa voi olla hurjaa hetken huumaa, tajutonta kesäseksiä tai parhaassa tapauksessa syksyllä jatkuva parisuhde. Kansallisromanttinen Suomen suvi hekumoi lempeä, ja sinkut tarttuvat mahdollisuuteen.

Me Naisten empiirisen sinkkuteorian mukaan korkeilla kertoimillakin on takaraja – juhannuksena nimittäin. Aikaa ei ole tolkuttomasti, sillä kovimmat sinkkumarkkinat ovat käynnissä juhannukseen saakka. Sen jälkeen ovi sulkeutuu.

Häh?

Fakta: kun kelit lämpenevät, niin lämpenevät myös jurot suomalaiset. He suorastaan sulavat, kuin talvella pakastunut jääkalikka. Yhtäkkiä kadut, terassit ja puistot täyttyvät ihmisistä, ja tuntemattomalle onkin ihan okei välillä jutella. Taustalla tässä kaikessa ovat hyrräävät hormonit. Tiedettä.

”Tapailu on äärimmäisen tavoitteellista, koska noh, kukapa haluaisi tehdä juhannustaikoja yksin.”

Muun muassa deittisovellus Tinderissä käy äärimmäisen kova kuhina alkukesästä. Puhelin kilisee mätseistä ja uusista viesteistä lakkaamatta. Treffeillä pitää käydä harva se ilta, ettei ehdi edes ystäviä nähdä, kertovat Me Naisten sinkkulähteet.

Tapailu on äärimmäisen tavoitteellista, koska noh, kukapa haluaisi tehdä juhannustaikoja yksin. Sinkut suorastaan janoavat rakkautta alkukesästä. Juhannus taas on rakkauden hekuman pääpäivä, sillä kondomien myynti räjähtää juhannuksena. Juhannuksena pystytetään juhannussalkoja ja suomalaiset vaihtavat tavallisen lauantaiseksin rohkeisiin tekoihin.

Vaikka heinäkuu ja elokuu ovatkin hyvää aikaa rakkaudelle, loppukesästä ihmiset käpertyvät enemmän muihin puuhiin. Peli voi olla jo menetetty. On mökkeilyä, lomareissuja ja muutenkin tekemistä ennen hyvien säiden päättymistä. Rakkauden mahdollisuus säilyy, kun on oikein optimistinen, mutta loppukesästä aikaa vieviä aktiviteetteja on vain paljon enemmän.

Syksyllä suomalaiset taas sulkeutuvat koko talvikauden ajaksi sisätiloihin, eikä lempi enää leisku samaan tahtiin. Unohda koko juttu. Sinkkuelämällä on elinkaari ja neljä vuodenaikaa, joita ei tule uhmata tai kyseenalaistaa.

Sinkku, laitahan siis töpinäksi, mikäli janoat seksihelteitä! Ovi sulkeutuu pian!

Pitääkö sarjadeittailusta kantaa morkkista?

Sinkuille tilanne on tuttu: 

Erityisesti kesän alussa Tinderissä ja muissakin paikoissa käy kuhina. Hormonit hyrräävät, ja monet etsivät kesälempeä. 

Itse kullekin voi tuoksinnassa tapahtua niin, että päätyykin tapailemaan useampaa tyyppiä samaan aikaan. Useamman kanssa treffeillä käyminen on ok, mutta jos jutut etenevät pidemmälle, tilanteessa on monia vaaran paikkoja. Kysymys kuuluu ennen kaikkea, onko okei pyöritellä montaa tyyppiä samaan aikaan ja mistä ihmeestä pitäisi tietää, kuka näistä on se oikea

Vastauksia kysymykseen on toki monia. Avioliittoterapeutti ja deittailun asiantuntija Mikko Kemppe on sitä mieltä, että usean ihmisten tapailu on jopa suositeltavaa. Se on vapauttava ja hyvä strategia tutustua uusiin ihmisiin, eikä sitä tarvitse tehdä huonolla tavoin ilkeästi.

”Jos joku ei hyväksy sitä, se on ihan okei ja kahden ihmisen ratkaistavissa oleva juttu. Toista pitää kunnioittaa.”

– Alussa tapailua ei tarvitse ottaa niin vakavasti, eikä lupautua alussa vielä mihinkään muuhun kuin tutustumiseen. Kyse on siitä, että oppii tuntemaan millaisista tyypeistä tykkää, mikä sinua kiinnostaa eniten ja kenen kanssa tunnet kemiaa. Se ei tarkoita sitä, että lupautuu mihinkään tai ryhtyy heti intiimiin suhteeseen, Kemppe sanoo.

Toki tapailukumppaneiden toiveet kannattaa ottaa huomioon. Joidenkin toive voi olla, että treffikumppaneita on vain yksi. Sarjatapailun voi hoitaa hyvin niin, että ensitreffien aikana kertoo jossain vaiheessa kumppaneilleen rehellisesti, että tapailee toisia. Jos joku ei hyväksy sitä, siitäkin tilanteesta selviää puhumalla. Tärkeintä on, että toista kunnioittaa.


Kelle annan ruusun?

Mistä ihmeestä tietää, kuka potentiaalisista deittikumppaneista on paras vaihtoehto juuri minulle? Ennen suhteiden katkomista pitäisi tehdä fiksuja päätöksiä. Miten siinä voisi onnistua?

Kemppe huomauttaa, että kaikki deittikumppanit ovat jollain tavoin oikeita. Jokainen deitti voi olla opetus itsestään, muista tai ihmissuhteista.

– Konkreettinen vinkki on, että luota tunteisiin. Älä järkeile liikaa. Mieti mieluummin, millainen olo sinulla on toisen seurassa. 

Fiiliksen syntyminen voi riippua myös elämänvaiheesta. Nuorena voi olla vaikea tietää, kuka on juuri se oikea. Jos ei vielä tunne itseään kunnolla tai tiedä, mitä elämältä tahtoo, päätösten tekeminen on usein vaikeaa. Viiskymppisenä moni voi tietää varmemmin fiilispohjalta, kuka sopii osaksi omaa elämää.

”Jos joku mies suuttuu pakeista, niin pakit onkin heille ihan hyvä juttu, jotta he kasvavat ja kehittyvät ihmisinä.”

Kun päätös on syntynyt ja intuitio alkaa kolkuttaa, Kemppe neuvoo lopettamaan kunnolla muut suhteet.

– Tapailin itse hiljattain erästä naista, joka päätti suhteen todella fiksusti. Hän kertoi kesken treffien, että on tapaillut jotain muuta miestä. Arvostin rehellisyyttä. Kun ehdotin uutta tapaamista, hän sanoi minulle, että hänen elämäntilanteensa on sellainen, että hän on velvoittanut itsensä niin moneen suuntaan, että on ehkä parempi olla näkemättä enää.

Kemppe itse arvostaa ennen kaikkea rehellisyyttä. Hän kehottaa olemaan suora ja selkeä. Ja jos joku suuttuu pakeista, pakit voivat ehkä olla heille ihan hyvä juttu. Ne voivat kasvattaa ja kehittää toista ihmisenä.

”Voiko muita kumppaneita jättää varalle, jos juttu meneekin mönkään?”

– Ja sitten, kun tapailee jotain vakavammin, voi edetä rauhassa silti sillä päätöksellä, ettei kumpikaan tapaile muita. Mitään ei ole lyöty lukkoon.

Entä voiko muita kumppaneita jättää varalle, jos juttu meneekin mönkään?

Kempen mielestä on korrektia tehdä selväksi muille, että keskittyy vain yhteen. Toista ei saa jättää vääriin oletuksiin.

– Mutta tietenkin jos törmäätte uudestaan vaikka vuoden päästä, niin miksei siitä sitten voisi vaikka syntyä jotain.