Yksi hyvän suhteen merkeistä on se, että koskettelette toisianne lempeästi. Kuva: Shutterstock
Yksi hyvän suhteen merkeistä on se, että koskettelette toisianne lempeästi. Kuva: Shutterstock

He ovat kuin luodut toisilleen, sanotaan. Tutkimusten mukaan tällaisia pareja yhdistää ainakin kymmenen asiaa.

Vaikuttaako vierelläsi nukkuva tyyppi kaikin puolin mainiolta juuri sinulle? Saako hän jutuillaan hymyn huulillesi ja tukeeko hän sinua vaikeissa paikoissa? Hienoa! Kuulostaa siltä, että kumppanisi on sinulle juuri sopivaa seuraa.

Mutta voiko asiasta olla varma? No ei tietenkään. Women’s Health Magazine listasi parisuhteen merkit, jotka ennustavat auvoista tulevaisuutta sinulle ja kullallesi.

1. Olette molemmat positiivisia.

Chicagon yliopiston tutkimuksen mukaan kumppaneiden välisiä ristiriitoja vähentää jo pelkästään se, että suhteen toinen osapuoli suhtautuu elämään myönteisesti.

The Journal of Personality and Social Psychology -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa puolestaan huomattiin, että aito iloitseminen toisen saavutuksista viitoittaa tietä hyvään tulevaisuuteen.

2. Pidätte viestittelyn minimissä.

Lähettelettekö toisillenne viestejä puhelimella vain harvoin? Se on hyvä merkki – ainakin jos uskoo Brigham Youngin yliopiston tutkijoita. Heidän tutkimuksessaan vuodelta 2013 selvisi, että kumppanit ovat sitä tyytymättömämpiä suhteeseen, mitä enemmän he laittavat toisilleen viestejä.

Tutkimuksesta uutisoineen NPR:n mukaan erityisesti pitkien, syvällisten keskustelujen käyminen tekstareilla on suhteelle haitallista. Sen sijaan yksinkertaisten ”nappaatko kaupasta maitoa, kiitti” -viestien lähettely ei näytä kertovan parisuhteen laadusta.

3. Rajoitatte somettamista.

Käsi ylös kaikki ne, jotka käyttävät vilkuilevat Facebookia, Twitteriä, Instagramia tai muuta somea useammin kuin kerran päivässä? Aika harva käsi jää nousematta.

Surkeita uutisia siis monelle meistä: eräs tutkimus havaitsi, että sosiaalisen median käyttäminen yli kerran päivässä lisää suhteen epäonnistumisen mahdollisuutta. Journal of Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan runsas somettaminen saattaa enteillä pahimmillaan pettämistä ja eroa. Onneksi vaikutus kuitenkin hiipuu, mitä kauemmin parisuhde kestää.

4. Halailette, suukottelette ja hellitte.

Fyysisen kosketuksen tarve on ihmiselle hyvin luontaista. Pelkkä seksuaalinen läheisyys ei kuitenkaan riitä onnelliseen parisuhteeseen. The American Journal of Family Therapy -tiedelehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että mitä enemmän suhteessa on hellää koskettelua – kuten kädestä pitelyä, hieromista ja silittelyä – sitä tyytyväisempi pariskunta on suhteeseensa.

5. Ette pelkää riitelyä.

– Riiteleminen kuuluu kaikkiin tärkeisiin ihmissuhteisiin. Riitelemättömyys ei ole oleellista. Kuopan pohjalta poispääseminen on, psykologi Tuija Matikka on vakuuttanut Me Naisille.

Esimerkiksi Floridan osavaltion yliopiston tutkimuksen mukaan riiteleminen ja toiselle suuttuminen ovat oleellinen osa parisuhteen ongelmien ratkaisua. Jos asiat painaa aina villaisella, suhteen ongelmakohtia ei tule välttämättä käsiteltyä kunnolla.

Parempi siis raivota tiensä ratkaisuun kuin pitää aina suunsa supussa.

6. Harrastatte säännöllisesti seksiä.

Kuinka paljon seksiä on tarpeeksi? Ikuisuuskysymys. Yhdelle riittää kerran kuukaudessa, toinen haluaa pöllyttää peittoa päivittäin.

Viime vuoden lopulla julkaistun Toronton yliopiston tutkimuksen mukaan kerta viikossa on kuitenkin paras määrä pitämään pariskunnan tyytyväisenä. Sitä suuremmalla määrällä seksiä ei vaikuttaisi olevan merkitystä pariskunnan onnellisuuteen.

7. Olette samanlaisia ihmisiä…

Monen tutkimuksen mukaan samanlaisuus viehättää. Tämän todistaa esimerkiksi helmikuussa julkaistu amerikkalaistutkimus, jonka mukaan ihmisillä on luontainen taipumus etsiä itsensä kaltaista kumppania. Erityisesti samanlaisilla arvoilla ja kiinnostuksenkohteilla näyttäisi olevan väliä.

Mutta meillä kaikilla on tuttavapiirissä pareja, jotka vaikuttavat olevan kuin yö ja päivä. Onko heillä toivoa pitkästä parisuhteesta? On ainakin Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan mukaan.

– Kyllä rakkaus on siinä ydinasia. Rakastua voi joko toisen samanlaisuuteen vai erilaisuuteen, hän totesi Me Naisille vuonna 2013.

8. …mutta erilaisia rahankäyttäjiä.

Me Naisten parin vuoden takaisessa kyselyssä jopa 63 prosenttia kertoi riitelevänsä kumppaninsa kanssa raha-asioista ainakin kerran vuodessa. Rahasta kinasteleminen on siis perin normaalia.

Tutkimusten mukaan erilaiset kulutustottumukset saattavat olla parisuhteen kannalta jopa hyvä asia. Isoissa ostopäätöksissä – kuten asunnon tai auton hankinnassa – kannattaa kuitenkin yrittää päästä sopuun.

9. Nauratte samoille vitseille.

Western Journal of Communication -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 75 prosenttia onnellisista pariskunnista nauraa yhdessä vähintään kerran päivässä. Jos kumppanilla on samanlainen huumorintaju, hänen kanssaan on helpompi hekotella.

10. Joko otatte tai sitten ette.

Erilaiset alkoholinkäyttötavat lisäävät pariskunnan eroriskiä, kertoo norjalaistutkimus vuodelta 2013. Kun molemmilla on sama käsitys alkoholista ja humaltumisesta, on arjessa taas yksi riita vähemmän.

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

1. Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


2. Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

3. Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

4. Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

5. Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

6. Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”