Lentokenttä on oiva paikka bongata suuria tunteita ja pitkiä halauksia. Kuva: Shutterstock
Lentokenttä on oiva paikka bongata suuria tunteita ja pitkiä halauksia. Kuva: Shutterstock

Halaaminen syventää ihmisten välistä suhdetta biokemiallisella tasolla.

Halaaminen kannattaa! Halaus lohduttaa ja antaa voimaa negatiivisten asioiden äärellä. 

Tutkimukset osoittavat, että halaaminen vapauttaa valtavat määrät oksitosiini-hormonia, mikä välittää rakkauden ja luottamuksen tunteita – ja tekee meistä sosiaalisia. Halaaminen siis syventää halaajien välistä suhdetta, kerrotaan Psychology Todayn artikkelissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta mikä määrittää sitä, miten halaat?

Noin 90 prosenttia ihmisistä on oikeakätisiä, joten oletettavasti suurin osa meistä aloittaisi halaamisen oikealla kädellä. Eteläafrikkalaisessa tutkimuksessa analysoitiin lentokentän saapumisaulan halauksia. Tutkimuksessa havaittiin, että noin 59 prosenttia matkaajista aloitti halaamisen oikealla kädellä ja 41 prosenttia vasemmalla kädellä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset olivat samankaltaisia, kun opettajat pyysivät korkeakouluopiskelijoita halaamaan vierustovereitaan: 69 prosenttia aloitti halaamisen oikealla kädellä ja 31 prosenttia vasemmalla kädellä. 

Halaaminen on voimakas rakkauden ja tuen osoitus, mikä menee suoraan aivojen emotionaaliseen keskukseen.

Myös saksalainen neurotieteilijä Julian Packheiser tutki 2500 halausta kolmessa eri tilanteessa: onnellisia halauksia lentokentällä saapuneiden lentojen portilla, sekä lentokentän lähtöportilla, missä halaukseen liittyy negatiivisia tunteita. Lisäksi tutkijatiimi analysoi neutraaleja halauksia katsomalla netistä halauksia, missä halaajien silmät oli sidottu halausten ajaksi. 

Suurin osa ihmisistä aloitti halauksen kaikissa tilanteissa oikealla kädellä, mutta vasemmalla kädellä alkaneissa halauksissa tilanne oli useimmiten ollut varsin tunteellinen. Tulosta selittää se, että vartalon vasenta puolta kontrolloi oikea aivopuolisko, mikä prosessoi vahvasti niin positiivisia kuin negatiivisiakin tunteita.

Halaamista näyttääkin kontrolloivan sekä motoriikka että tunteet. Tämä osoittaa, että halaaminen on paljon enemmän kuin liike. Se on voimakas rakkauden ja tuen osoitus, joka menee suoraan aivojen emotionaaliseen keskukseen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla