Gwyneth myöntää ajoittain pohtivansa, oliko avioero sittenkin virhe. Kuva: Reuters
Gwyneth myöntää ajoittain pohtivansa, oliko avioero sittenkin virhe. Kuva: Reuters

Näyttelijä Gwyneth Paltrow, 42, ja Coldplay-yhtyeen solisti Chris Martin, 37, erosivat viime keväänä. Pari ehti pitää yhtä yli 10 vuoden ajan, ja heillä on kaksi lasta: Apple, 9, ja Moses, 8.

Nyt Gwyneth on tunnustanut pohtivansa ajoittain, oliko ero sittenkin virhe.

Gwynethin mukaan he ovat Chrisin kanssa edelleen hyvin läheisiä.

– Tietysti tulee hetkiä, jolloin ajattelen, että olisi ollut parempi, jos olisimme pysyneet naimisissa. Sitähän lapsetkin aina toivovat, Gwyneth sanoo Harper’s Bazaar -lehdessä.

Chris oli vasta 25-vuotias tavatessaan itseään viisi vuotta vanhemman Gwynethin. Gwynethin mukaan Chrisin ikä onkin yksi eron syistä.

– Hän oli liian nuori. Miehet ovat siinä iässä vielä hyvin nuoria. Minä nojasin häneen vahvasti ja luotin siihen, että hän on voimakas aikuinen mies. Ja niin hän olikin. Mutta oli myös epäreilua asettaa sellaisia odotuksia 25-vuotiaan harteille, Gwyneth sanoo.

Chrisin eronjälkeisestä on-off-suhteesta näyttelijä Jennifer Lawrenceen on uutisoitu näyttävästi. Parin kerrottiin jo eronneenkin neljän kuukauden mittaisen seurustelun jälkeen, mutta nyt kaksikon huhutaan viettävän jälleen aikaa yhdessä.

Lue myös:

Neljä syytä Gwynethin ja Chrisin eroon

Jennifer Lawrence on Gwynethin vastakohta – siksikö Chris Martin hullaantui?

Näin Gwyneth Paltrow treenaa

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.