Japanilaisissa valehäissä pääsee tälläytymään sydämensä kyllyydestä, vaikka ei olisikaan edes löytänyt elämänsä rakkautta.

Vaikka lapsuudenunelma prinsessahäistä eläisi yhä, kumppania ei välttämättä ole löytynyt tai avioliitto itsessään ei niin kiinnosta. Tähän markkinarakoon iskee japanilainen matkatoimisto Cerca Travel, joka lanseerasi tänä vuonna ”soolohäämatkat” sinkuille ja niille, jotka kaipaavat elämäänsä vähän glamouria.

Matkatoimiston johtajan Yukiko Inouen mukaan paketin ideana on rohkaista naisia näkemään itsensä positiivisessa valossa. Matkoista kertoi Mashable-sivusto.

Kahden päivän Kioton-reissulla ”morsian” pääsee tälläytymään päästä varpaisiin, mutta itse avioliitosta ei tarvitse huolehtia –vihkimistä matkaan ei kuulu. Ensimmäisenä päivänä valemorsiamelle järjestetään pukukonsultaatio, jossa pitäisi päättää, haluaako perinteisen japanilaisen hääkimonon vai modernimman valkoisen koltun.

Toisena päivänä nainen meikataan ja kammataan glamourkuvauksia varten. Myös laittautumisesta saa kuvat muistoksi päivästä. Itse hääkuvat otetaan japanilaisessa puutarhassa. Myös sulhasen tai illallisseuralaisen vuokraaminen on mahdollista, mikäli nainen niin haluaa. Hemmottelu tulee kalliiksi – matkan lähtöhinta on yli 2 000 euroa.

Tähän mennessä noin 30 naista on kokeillut, miltä päivä wannabe-morsiamena tuntuu. Noin puolet heistä oli jo naimisissa, mutta he eivät olleet koskaan järjestäneet hääjuhlaa tai olivat tyytymättömiä häihinsä. Toivottavasti valehäistä oli apua, eivätkä ne aiheuttaneet häiden jälkeistä masennusta, joka saattaa iskeä ainakin oikeiden juhlien jälkeen.

Lue myös:

Lotta Hintsa odottaa jääkiekkoilijarakkaansa kosintaa: ”Olen alkanut suunnitella häitä”

George Clooneyn ökyhäiden lasku yli 10 miljoonaa

Teuvo Loman ja Niko Helenius: "Häidemme teema on Halloween"

Joskus kumppanin kaveriin tai kaverin kumppaniin rakastuminen saattaa synnyttää pitkän parisuhteen. Mutta joskus se voi tuhota tärkeän ihmissuhteen.

Deittailun alkuvaiheessa moni asia voi muuttua. Kun tunteet eivät ole vielä leimahtaneet toista kohtaan erityisen palaviksi, kumppaniehdokkaan kaveri saattaakin osoittautua yllättävän kiinnostavaksi tyypiksi. Tilanne saattaa olla monessa mielessä kiusallinen sen jokaiselle osapuolelle.

Tämän joutui kokemaan myös Maajussille morsian -ohjelmasta tuutu kolmekymppinen Lauri. Hän ihastui ohjelmassa Terhiin, ja kaksikon välillä oli selkeästi orastava romanssi. Erityisen pitkälle tilanne ei kuitenkaan edennyt. Sen sijaan Lauri kertoi ohjelman viimeisessä jaksossa, että Terhi innostui enemmän Laurin kaverista.

Myöhemmin Terhi kertoi Mtv3:lle löytäneensä ohjelman avulla onnen. Sen seurauksena hän ja Lauri eivät enää pitäneet yhteyttä. Lauri ei ole myöskään enää tekemisissä ystävänsä kanssa.

Millaisia seuraamuksia sillä on, että ihastuu deittikumppanin tai jopa puolison läheiseen? Kysyimme lukijoiltamme.

Viisi tarinaa kumppanin läheiseen ihastumisesta:

1. Kumppanin velipuolesta tulikin aviomies

”Minulla ja avopuolisollani oli jo pitkään mennyt huonosti, koska avopuolisoni käytti runsaasti alkoholia. Kesäisellä mökkireissulla olimme yhdessä kumppanini ja hänen velipuolensa kanssa. Kesän mittaan aloin kiinnostua avokkini velipuolesta ja lopulta olimme kumpikin ihastuneita. Nyt olemme olleet naimisissa yli 20 vuotta – minä ja eksäni velipuoli siis.” Maija, 50

2. Kuinka niin saattoi käydä?

”Olin kihloissa opiskeluaikana. Kihlattuni ilmoitti aivan yllättäen, että haluaa lopettaa suhteemme. Hän muutti pois yhteisestä kodistamme. Lyhyen ajan kuluttua parhaisiin opiskelukavereihini kuulunut nainen muutti ex-kihlattuni luokse.

”Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen.”

Opiskelukaverini kävi joitakin kertoja meillä ennen eroamme ja mitään ei kuulemma tapahtunut selkäni takana. Eksäni ja kaverini tulivat hyvin juttuun, mutta en aavistanut mitään tällaista. Eksäni kertoman mukaan he olivat tavanneet sattumalta ravintolassa ja ihastuneet.

Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen. Kuinka he saattoivat tehdä minulle niin?” Pettynyt nainen

3. Mahdotonta antaa anteeksi

”Kun puolison salasuhde kaveriini paljastui, tuntui kuin olisin jäänyt kaivurin alle. Pahempaa ei voi tehdä ihmiselle. Kun kaksi läheistä sotkee kummankin perheen asiat perin pohjin ja pohjamutia myöden, sattuu järkyttävän paljon. Sattuu edelleen enkä anteeksi voi antaa ikinä.” Edelleen sattuu, 36

4. Vihamiehet kasvoivat naapureiksi

”Olen aina pitänyt kaverini entistä kumppania hyvänä tyyppinä. He olivat olleet jo erossa jonkin aikaa ja minä sinkkuna. Yhtenä kesänä välimme lähentyivät ja aloimme salaa tapailla kaverini eksän kanssa. Suhteemme syveni ja ei mennyt kauan, kun oli jo pakko kertoa kaverille, että tapailemme. Ajattelimme, että on parempi kuulla meiltä kuin muilta.

”Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko.”

Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko. Nykyään olemme kukin tahollamme naimisissa: hän lapsensa isän ja minä saman kaverin entisen kanssa. Parasta tässä on se, että olemme nykyään kaikki taas hyvissä väleissä ja vieläpä naapureita.” Hellu, 40

5. Kaverin ihastuksesta kumppaniksi

”Kaverini yritti iskeä erästä tyyppiä, mutta hän ihastuikin minuun – ja minä häneen. Jonkun aikaa tapailimme salassa, mutta lopulta kerroin kaverilleni asiasta.

Onneksi ystäväni otti tämän asian hyvin rennosti. Hän sanoi, ettei häntä haittaa ja voin jatkaa tyypin kanssa tapailemista, koska hän on kuulema aivan älyttömän mukava ja ihania. Kaverini käytännössä törkkäsi minut pitämään tyypistä. Meillä oli pitkään on–off-suhde, mutta nyt olemme seurustelleet jo yli vuoden.” Jjanskuu, 24

Narsismi, machiavellismi ja psykopatia muodostavat synkkä kolmikko -nimisen termin. 12 kohdan pikatesti kertoo, onko ihmisellä taipumusta synkkiin piirteisiin.

Narsismi, psykopatia ja machiavellismi. Nämä kolme persoonallisuuspiirrettä muodostavat psykologiassa termin dark trial eli synkkä kolmikko. Tiede-lehti kirjoitti hiljattain, että vaarallisimpia ovat ihmiset, joissa yhdistyvät nämä kolme piirrettä – aivan kuten James Bondissa.

Kaikki kolme käsitettä viittaavat pahantahtoiseen persoonallisuuteen, jonka käytöspiirteisiin kuuluu omahyväisyys, emotionaalinen kylmyys, kaksinaamaisuus ja aggressiivisuus. Synkän kolmikon piirteet ovat yhdistelmä genetiikkaa, aivojen fysiologiaa ja kasvuympäristöä, Tiede-lehden artikkelissa kuvaillaan.

Psychology Today -lehti on taas kertonut Likainen tusina -nimisestä testissä. Se on pikastesti, jossa voi kartottaa taipumusta synkän kolmikon piirteisiin eli narsistille, psykopaatille ja machiavellistille tyypillisiin piirteisiin. Likainen tusina -pikatestissä vastataan kahteentoista väittämään. Jokaisessa kohdassa annetaan pisteita 1–7 eli yhteensä pisteitä voi saada 12–84. 

Likainen tusina -testin väittämät

 1. Minulla on tapana manipuloida muita, jos he ovat tielläni/estävät minua saavuttamasta haluamani.
 2. Olen ollut petollinen tai valehdellut, jotta olen saanut haluamani.
 3. Olen mielistellyt, jotta olen saanut haluamani.
 4. Minulla on tapana käyttää hyväksi muita oman edun tavoitteluun.
 5. En koe tunnontuskia/katumusta.
 6. En ole huolissani siitä, mikä on oikein/väärin ja onko teoillani moraalisia seurauksia.
 7. Minulla on tapana olla kylmä tai tunteeton.
 8. Minulla on tapana olla kyyninen.
 9. Haluan ihmisten ihailevan minua.
 10. Haluan, että ihmiset kiinnittävät huomionsa minuun.
 11. Minulla on tapana tavoitella ihailua ja titteleitä.
 12. Minulla on tapana olettaa, että muut tekevät minulle erityisiä palveluksia.

Psykologi Peter Jonasonin ja psykolosi Gregory Websterin testatessa menetelmää opiskelijoilla suurin osa sai pisteitä 33–39. Jos piteitä saa yli 45, tulos on huolestuttava.

Toki on hyvä muistaa myös, että psykopaatin diagnoosin voi saada vain psykiatrin mielentilatutkimuksen perusteella, ja se on erittäin harvinainen luonnehäiriö. Narsismi puolestaan on eri asia kuin narsistinen persoonallisuushäiriö. Narsismi tarkoittaa itserakkautta, eli se on myös terve piirre meissä kaikissa, kunhan pysyy kohtuudessa. Sen sijaan narsistinen persoonallisuushäiriö on vain yhdellä sadasta.

 

Lisää Likainen tusina -menetelmästä voit lukea englanniksi täältä.