Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Yhdysvalloissa voi peruuttaa häät halvalla. Vakuutus korvaa kustannukset, kunhan tulee katumapäälle riittävän ajoissa.

Mitä jos hääpäivänä sataa kaatamalla? Tai sairastuu ripuliin? Tai entä jos hurrikaani vie mennessään hääkakun ja tumpelokuvaaja kadottaa muistikortilta kaikki hääkuvat?

Häihin liittyy monia riskejä, mutta onneksi näidenkin uhkien varalle on keksitty ratkaisu Yhdysvalloissa: häävakuutukset. Jezebel-sivuston mukaan yhä useampi amerikkalainen haluaa vakuuttaa häänsä siinä missä maasturinsakin. Vakuutus ei ole amerikkalaisten hääbudjettiin iso lisä, tuhlaavathan he häihin muutenkin suuria summia: keskimäärin lähes 20 000 euroa (26 000 dollaria).

Fireman's Fund Insurance -niminen yritys myy jopa sellaista vakuutusta, joka kattaa kulut silloinkin kun toinen tulee katumapäälle. Vakuutukselle saa kylläkin vastinetta vain siinä tapauksessa, että peruu häät yhdeksän kuukautta ennen h-hetkeä tai sitä aikaisemmin. Tosin moisen vakuutuksen ottaminen ei ehkä enteile kovin kovin suurta luottamusta yhteiseen tulevaisuuteen.

Milloin Suomeen?

Google ei tunne suomenkielistä termiä häävakuutus. Eikä ihme, sillä se on vieras sana myös suomalaisille vakuutusyhtiöille.

– En ole kuullut, että kukaan asiakas olisi ikinä edes kysynyt häävakuutusta. En näe sille minkäänlaista markkinarakoa Suomessa nyt enkä lähitulevaisuudessa, Fennian tuotepäällikkö Kasper Lundström tyrmää.

Lundströmin mukaan tuote ei sovellu Suomeen, koska täällä monet häihin liittyvät riskit saa vakuutettua muilla vakuutuksilla, kuten kiinteistö-, vastuu- ja tapaturmavakuutuksilla. Ja jos kuvat katoavat muistikortilta, niitähän ei voi edes rahalla korvata.

Lue myös:

Onko tässä maailman nörtein kosinta?

Löydä oma häätyylisi – 12 vinkkiä juhlien järjestämiseen

Hääpari tuhlaa ruokaan ja matkaan – mutta kuka maksaa juhlat?

Vuonna 2017 treffeillä solahdetaan yhä perinteisiin sukupuolirooleihin.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.