Vaikka alttarilla suusta tulisikin sana ”tahdon”, mielessä saattaa pyöriä jotain ihan muuta. Kuva: Shutterstock
Vaikka alttarilla suusta tulisikin sana ”tahdon”, mielessä saattaa pyöriä jotain ihan muuta. Kuva: Shutterstock

Alttarille asteleminen voi olla maailman onnellisin päivä. Tai sitten se on hetki, jolloin tietää tehneensä elämänsä suurimman virheen.

Kun puoliso haluaa erota, moni miettii päänsä puhki, miten ihmeessä tässä kävi näin. Joillekin ero ei kuitenkaan tule minään yllätyksenä. Sen sijaan tilanteessa saattaa vain miettiä, että nyt tässä kävi juuri näin. Tätä aavistin jo hääpäivänä.

Eroasiantuntija Marianna Stolbow kertoi taannoin, että moni eroa harkitseva on suhteen päättyessä todella pitkällä eroprosessissa.

– Uskokaa tai älkää, ihmiset ovat saattaneet alttarilta asti miettiä, että nyt tuli tehtyä vikatikki, hän kertoi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viime vuoden lopulla julkaistun tutkimuksen mukaan eroa mietitään usein pitkään ja monien vaiheiden kautta. Osa pohdinnasta tapahtuu tiedostamattomalla tasolla ja saattaa ilmentyä ihmiselle ainoastaan epämääräisenä tunteena siitä, että jokin on vinossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Millaisista merkeistä voi tunnistaa jo alttarilla, että suhde on päätymässä eroon?

Vauva-lehden keskustelupalstalla ihmiset ovat jakaneet kokemuksiaan aiheesta. Koostimme keskustelusta seitsemän merkkiä, jotka voivat ennustaa eroa.

1. Outo tunne väritti hääpäivää.

”Kun menimme kirkon jälkeen hääkuvaan, muistan ajatelleeni, mitähän tästä tulee. Olin onnellinen ja rakastunut, mutta muistan sen oudon, kauhunsekaisen tunteen. Olimme liitossa kahdeksan vuotta. Sen aikana sain kokea kaikki väkivallan muodot.”

”Jotain suhteessa oli jo tuolloin vialla. En vain osannut vielä silloin eritellä, mitä. Myöhemmin olen saanut tietää, etten ollut ainoa, joka ajatteli niin.”

”Hääpäivänä olin ihan hukassa. Mies oli päättänyt kaikesta ja ylpeili sillä, miten kaikesta oli pihistelty.”

”Minulla oli ennen häitä epätodellinen olo. Koin lähinnä koko ajan, että tämä elämä oli nyt sitten tässä. Että joku vähän kuin loppuu siihen paikkaan, kun meidät vihitään.”

”Olin onnellinen ja rakastunut, mutta muistan sen oudon, kauhunsekaisen tunteen.”

2. Tiesin haluavani suhteesta vain yhtä asiaa.

”Mennessäni naimisiin ajattelin, että ei tämä kestä ikuisesti, mutta kestää sen minkä kestää. Halusin lapsen ja ikää alkoi olla. Hyvin kävi, vauva tuli ja eroon päädyttiin vasta vuosia myöhemmin.”

3. Häät todistivat, kuinka erilaisia olemme.

”Minä en olisi halunnut kuin maistraattivihkimisen ilman bileitä, mutta sulhanen halusi kirkkohäät, kymmeniä vieraita, bändin ja safkaa.”

”Muistan, miten sulhanen katseli keskikäytävää kävellessään ympärilleen hymyillen kuin kuninkaallinen vilkaisemattakaan minuun. Myös hääjuhlassa olimme häävalssin jälkeen erillään lähes illan loppuun asti.”

4. Kaikki häissä tuntui pakotetulta.

”En halunnut edes halata miestä koko päivänä. Kaikki tuntui siltä, kuin en olisi pystynyt estämään tapahtunutta. Olin 20-vuotias, raskaana, enkä halunnut naimisiin. Hääkakkukaan ei ollut se, mitä halusin.”

”Kirkossa kävi mielessä, että onneksi voi erota, jos puolison mustasukkaisuus muuttuu pahemmaksi.”

5. Aloin miettiä, että onneksi voi erota.

”Kirkossa kävi mielessä, että onneksi voi erota, jos puolison mustasukkaisuus muuttuu pahemmaksi. Silloin, vuonna 1977, oli pakko olla naimisissa, jos kuvitteli saavansa kaupungin vuokra-asunnon. Ja lapsikin oli jo, joten tuolloin ei ollut vaihtoehtoa. Asuntokin avioiduttuamme saatiin, mutta sitä ennen asuntotoimiston virkailija kehotti minua muuttamaan naisten yömajaan ja viemään lapsen lastenkotiin. Henkisen väkivallan ja fyysisen väkivallan uhan takia lopulta sitten erottiin, asunnosta huolimatta.”

6. Tiesin, että yritin korjata häillä suhdettamme.

”Tiesin jo alttarilla, että aiomme erota, koska avioituminen oli viimeinen yritys pitää suhde kasassa.”

7. Emme harrastaneet hääyönä seksiä.

”Itse häissä en arvellut suhteen päättyvän, mutta hääyönä alkoi epäilyttää, koska emme harrastaneet edes seksiä. Muutaman vuoden päästä sain ehkä neljä kertaa vuodessa, viimeisen kolmen vuoden aikana en kertaakaan. Lopulta jätin puolisoni.”

 

Vierailija

asiantuntija kirjoitti:
Naiset naivat väkivaltaisia miehiä koksa valitsevat miehiä ulkonäön perusteella. Ei se luonne edelleenkään merkkaa yhtään mitään. Komea mies on naisten mielestä hyvä kumppani eikä naiset tutustu siihen miehen luonteeseen yhtään.Siksi vähemmän komeat miehet ei pääse treffeille kosk naiset uskoo ettei sellainen voi olla hyvä kumppani.

Väkivaltainen mies ei ole väkivaltainen suhteen alussa. Väkivalta alkaa suhteen ollessa pidemmällä pikkuhiljaa hiipien. Asiat eivät ole mustavalkoisia.

kulissipulissi

asiantuntija kirjoitti:
Naiset naivat väkivaltaisia miehiä koksa valitsevat miehiä ulkonäön perusteella. Ei se luonne edelleenkään merkkaa yhtään mitään. Komea mies on naisten mielestä hyvä kumppani eikä naiset tutustu siihen miehen luonteeseen yhtään.Siksi vähemmän komeat miehet ei pääse treffeille kosk naiset uskoo ettei sellainen voi olla hyvä kumppani.

kyllä ne ei-komeatkin miehet kykenevät henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan. parasta olisi, että voisi haastatella puolison exät läpi, että miksi suhde meni poikki. tietäisi ettei usko ulkokuoren värittämää kulissia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla