Avioero pakottaa monet kohtaamaan asioita ja tunteita, joihin voi harvoin varautua etukäteen.

Vaikka avioeroa olisi miettinyt jo pitkään, moni yllättyy siitä, miten se vaikuttaa itseen, entiseen puolisoon ja lähipiiriin. Myös käytännön asioissa voi tulla vastaan yllättäviä haasteita. Kysyimme lukijoiltamme, mikä heidät yllätti erossa. Yhdeksän vuotta avioliitossa ollut nimimerkki Tears, 43, summaa monen kokemuksia.

– Oltiinkin yhtäkkiä lapsen kanssa kahdestaan. Kotona ei ollut ketään, jolle purkaa tuntoja työpäivän jälkeen. Tulot pienenivät merkittävästi, kaikkeen vaadittiin toisen huoltajan lupa, päiväkodin ja koulun vanhempainilloissa ja juhlissa olinkin se kummajainen, joka osallistui yksin. Omakotitaloa yksin myydessäni koin olevani aika heikoilla.

Elämän vaikein päätös

Suurin osa yllättyy siitä, miten koville ero ottaa henkisesti.

– Vaikka mietin päätöstä pitkään, tuli yllätyksenä, miten hankalaa toisesta irtipäästäminen kuitenkin oli, nimimerkki Jeina, 30, sanoo.

– Suurin yllätys oli se, kuinka alas toimintakykyni arkiaskareissa romahti. Olin täysin sohvan pohjalla. Aluksi tuntui, että täältä ei voi päästä ylös, toteaa 17 vuotta naimisissa ollut nimimerkki Violet, 42.

”Ihminen joka oli kuulunut pitkään elämääni, oli paras ystäväni, ja jonka kanssa kasvoin aikuisuuteen, ei enää tiennyt, mitä minulle kuuluu, tai minä, mitä hänelle.”

Omat tuntemukset vaikuttavat yllättävän yhtä lailla, vaikka olisi tehnyt päätöksen erosta itse.

– Prosessin raskaus tuli melkoisena yllätyksenä. Vaikka itse tein eropäätöksen, se oli yksi elämäni vaikeimmista päätöksistä. Koin helpotusta, mutta samalla myös luopumisen tuskaa, kertoo nimimerkki liian nuori, joka erosi 24-vuotiaana viiden avioliittovuoden jälkeen.

Osa huomaa eron myötä itsessään uusia, ikäviäkin piirteitä. Nimimerkki Kevät, 42, ehti olla naimisissa 15 vuotta, kunnes erosi viisi vuotta sitten

– Yllätyin eroaikana itsessäni siitä, kuinka itsekäs ja kylmä olin ex-puolisoani kohtaan. Ihmettelin, minne kaikki tunteet toista kohtaan katosivat, ja kuka on tämä kylmä henkilö, joka ei tuntunut yhtään itseltä. Myöhemmin ajateltuna, se varmaankin oli jonkinlainen suojautumiskeino.

Puolisosta tuntemattomaksi

Ero tuo toisinaan esiin ikäviä piirteitä myös entisessä puolisossa. 16 avioliittovuoden jälkeen eronnut nimimerkki Miisku, 48, yllättyi puolisonsa toiminnasta eron jälkeen.

– En osannut odottaa, että ex-mieheni, joka on aina ollut järkevä ja rationaalinen, muuttuu yllättäen kiusaavaksi ja pikkusieluiseksi kusipääksi. Ikävintä on, että hän pystyi verokikkailemaan asiansa niin, että yhteiskunta maksaa elatusmaksut kolmesta lapsesta. Kuinka aikuinen mies kehtaa? Lisäksi turhia juoksutuksia lastenvalvojalla on riittänyt.

 

”Ex-mieheni, joka on aina ollut järkevä ja rationaalinen, muuttui yllättäen kiusaavaksi ja pikkusieluiseksi kusipääksi.”

Myös entisen elämänkumppanin suhtautuminen lapsiin tuottaa monille pettymyksen. Yksi näistä on nimimerkki Ihmetys, 41, joka oli miehensä kanssa yhdessä yhteensä 18 vuotta.

– Eron jälkeen on yllättänyt se, ettei lasten isä ole juurikaan tekemisissä nyt teini-ikäisten lastensa kanssa. Ikäänkuin hän olisi eronnut myös lapsistaan. En voi ymmärtää sitä yhtään. En tiedä, miten voin tuputtaa lapsia hänen luokseen, kun hän ei ole ollenkaan aktiivinen asiassa. Tämä saa minut surulliseksi ja raivostuneeksi vuoron perään. Lapset eivät kuitenkaan ole eronneet isästään.

Toisaalta osa yllättyy positiivisesti, miten hyvin yhteistyö entisen puolison kanssa sujuu. Nimimerkki Sara, 53, teki aloitteen avioerosta 36 yhteisen vuoden ja 22 avioliittovuoden jälkeen.

– Melkoinen yllätys oli mieheni suhtautuminen asiaan. Hän oli ymmärtäväinen ratkaisuni suhteen sekä yhteistyöhaluinen kaikessa. Ei minkäänlaista vihanpitoa, kaunaa tai riitaa. Kävi jopa mielessä, miten noin ihanasta miehestä voi edes erota. Olin todella positiivisesti yllättynyt, kun olin jo varautunut isoon henkiseen vääntöön.

”Kävi jopa mielessä, miten noin ihanasta miehestä voi edes erota.”

– Tavaroiden jakaminen (ja edelleen lainaaminenkin) on helppoa. Lasten hoidosta sopiminen ja puolin toisin joustaminen sujuu molemmilta. Tunsin hyvin ihmisen, joka kanssa menin naimisiin. Hän ei muuttunut hirviöksi eronkaan jälkeen, kertoo 17 vuotta naimisissa ollut nimimerkki Miriah, 43.

Avioero for dummies

Ero yllättää usein myös käytännön asioissa. Osa kokee prosessin yllättävän helppona ja kivuttomana.

– Hain avioeroa yksin kertomatta sitä edes miehelleni. Eroaminen on nykyään helppoa. Sen kun lähtee vaan, niin viranomainen vie tiedon toiselle osapuolelle, nimimerkki blondi, 65, toteaa.

– Erosin nuorena, 22-vuotiaana, kolmen vuoden liiton jälkeen. Käytännön asiat, kuten ositus oli kokemattomalle positiivinen yllätys. Asiallinen tilaisuus, jossa virkaatekevä nainen ei katsellut kumpaakaan niin sanotusti halveksuvasti, niin kuin olin pelännyt, kuvailee nimimerkki Minttu, 36.

Toisille taas käytännön asioiden hoitaminen yksin tuottaa tuskaa. Kuusi vuotta sitten eronnut nimimerkki Minksu, 43, harmittelee, kuinka paljon paperiasioita ja virastossa hyppäämistä eroa hakevalta puolisolta vaaditaan. Myös nimimerkki Eldis, 49, ihmettelee tilannetta.

– Käsittämätöntä byrokratiaa, asioista pitää osata kysyä itse. Yllätin lähimmäiset ja aika monen muunkin sillä, että sain selvitettyä isot taloudelliset ongelmat ja monta muutakin ja selvisin kaikesta ihan täysjärkisenä ja nautin elämästä eteenpäin!

– Pitäisi olla opas ”Avioero for dummies”, ehdottaa nimimerkki S.

”Eroaminen on nykyään helppoa, sen kun lähtee vaan, niin viranomainen vie tiedon toiselle osapuolelle.”

Luottamus oikeusvaltioon koetuksella

Joillekin avioero tarkoittaa suurta muutosta toimeentulossa. Nimimerkki Maria, 44, kuvailee kokeneensa taloudellisen romahduksen.

– Jouduin ensimmäisen kerran 25 yhteisen vuoden jälkeen miettimään, kuinka rahat loppupelissä riittävät. Tiesin, että rahan kanssa on tiukkaa, mutta ehkä en ymmärtänyt tarpeeksi. Myös monet yhteisiin lapsiin liittyvät asiat vaikeutuivat; allekirjoitusten saaminen oli vaikeaa huonojen välien vuoksi ja niin edelleen.

Osan eroprosessiin liittyvät käytännöt saavat kyseenalaistamaan julkishallinnon toimintatavat.

– Jos toinen ei suostu antamaan edes henkilökohtaisia tavaroita, ei ole oikeutta hakea niitä kuin käräjäoikeuden päätöksellä ja poliisien kanssa. Osituksessa ei käsitellä irtainta ollenkaan, vain kiinteä omaisuus ja autot ynnä muut arvokkaammat. Kun aloittaa nollasta, ei ole varaa kalliiseen pesänjakajaan, eikä edes jaksa enää taistella, vaan antaa suosiolla periksi, sanoo 18 vuotta sitten eronnut nimimerkki Suomiko oikeusvaltio, 63.

”Jouduin ensimmäisen kerran 25 yhteisen vuoden jälkeen miettimään, kuinka rahat loppupelissä riittävät.”

Nimimerkille Selviytynyt, 41, koko ero tuli yllätyksenä ja talous oli koetuksella ennen eron voimaan astumista.

– Olin raskaana, kun selvisi, että miehellä on suhde työkaveriinsa. Ensimmäinen lapsemme oli reilu 1-vuotias tuolloin. Jäin tyhjän päälle, elämä piti rakentaa alusta. Piti hakea toimeentulotukea, jota en saanut, koska miehen tulot katsottiin mukaan. Virkamiesten mukaan olimme aviopari.

Suru lasten puolesta

Moni Me Naisten kyselyyn vastanneista suree lastensa reaktiota eroon. Nimimerkki Piitu, 36, kertoo yllättyneensä lastensa pitkästä toipumisajasta.

– Vanhempi poikani reagoi edelleen vaikka erosta on jo viisi vuotta. Rankinta on ollut nähdä lasten tuska ja vihakin minua kohtaan, vaikka yhdessä kerrottiin ja toisiamme emme syytelleet.

– Kun olet lastesi kanssa siinä ja lapsilla on isäänsä ikävä, tunne on todella ankea. Helpotus, mutta olet kuitenkin vienyt lapsilta kokonaisen kodin, kuvailee nimimerkki Särkynyt sydän, 60, joka erosi 24-vuotiaana viiden avioliittovuoden jälkeen.

”Rankinta on ollut nähdä lasten tuska ja vihakin minua kohtaan.”

– Erityisen raskasta oli, kun yksi kolmesta lapsesta muuttui vihamieliseksi. Hän sanoi oman ja perheensä suhteen minuun irti, mutta piti silti yhteyden isäänsä ja tämän uuteen vaimoon, nimimerkki Semmoista, 81, kertoo. Hän erosi 58-vuotiaana oltuaan naimisissa 35 vuotta.

Mihin katosi lähipiiri?

Eron jälkeen useat painivat yksinäisyyden kanssa.

– Nyt oli omaa aikaa, mutta en tiennyt, mitä sillä omalla ajalla tehdään, sanoo 20 vuotta naimisissa ollut nimimerkki Kikkaliini, 59.

Eron myötä lähipiiri saattaa muuttua suurestikin. Nimimerkki Päivääkään en ole katunut, 42, kertoo pahoittaneensa mielensä siitä, miten jotkut hänelle läheiset ihmiset reagoivat eroon.

– Esimerkiksi entinen naapuri ei tervehtinyt enää, ja ex-miehen sisko ei pitänyt alkuun ollenkaan yhteyttä. Jouduin avioliitossa kohtaamaan vuositolkulla vähättelyä, haukkumista ja mykkäkoulua. En lähtenyt kuitenkaan haukkumaan ex-miestäni ulkopuolisille. Lähtijänä sain ulkopuolisten vihat niskaani, koska ex-mieheni piti kulissit pystyssä loppuun asti.

”Eroprosessiin liittyen yhteiset ystävämme valitsivat puolensa. Ja puoli ei ole minun.”

– Eroprosessiin liittyen yhteiset ystävämme valitsivat puolensa. Ja puoli ei ole minun. Jäin yksin ja olen uudelle paikkakunnalle muuttaessani yksin ja yksinäinen. Onneksi on työyhteisö, sanoo kolme vuotta sitten eronnut nimimerkki Hyggeilijä, 53.

– Minut yllätti se, että puolison sukulaisten lisäksi oma äiti ja sisko jättivät yksin, kun olisi luullut että heistä juuri olisi tukea saanut, nimimerkki Koto, 44, kertoo.

Vihdoinkin vapaa ja onnellinen

Lukuisista ikävistä erokokemuksista huolimatta avioero ei ole kaikille uuvuttava elämänmuutos. Neljä vuotta sitten eronnut nimimerkki Liian sinisilmäinen sanoo tunteneensa erosta vain huojennusta.

– Tuntui kuin olisin päässyt vankilasta, enkä mennyt erosta rikki. Sen sijaan se avioliitto alkoholistin kanssa rikkoi. Erosta alkoi toipuminen. Eikä tullut yhtään päivää, jolloin olisin haikaillut takaisin vanhaan. Kuka nyt kärsimyksen vankilaan haluaisi takaisin?

– Eniten yllätti se, miten helppo oli vaan olla ja hengittää. Olin todella helpottunut erosta. Oma henkinen hyvinvointi kohentui paljon ja aloin löytämään jälleen oman itseni, sanoo nimimerkki Kata, 46, joka erosi kolme vuotta sitten 20 vuoden avioliiton jälkeen.

”Ei tullut yhtään päivää, jolloin olisin haikaillut takaisin vanhaan. Kuka nyt kärsimyksen vankilaan haluaisi takaisin?”

Nimimerkki Tupuna, 64, oli naimisissa 22 vuotta ennen kuin erosi seitsemän vuotta sitten.

– Yllättävintä oli se helpotus, joka valtasi niin henkisesti kuin fyysisesti. En ollut huomannut, kuinka väsynyt olin, ja joka paikkaan koski. Ihan kuin painava taakka olisi pudonnut hartioilta. Mieli alkoi piristyä, ja ajatus kirkastua, sekä fyysiset kivut loppuivat, energiaa alkoi olla muuhunkin kuin telkkarin katseluun. Lapset tuli entistä lähemmäksi, ja myös he vapautuivat käytökseltään. Elämä alkoi maistua, ja koin erittäin voimakkaita onnellisuuden tunteita, kun aamuisin heräsin ja tajusin, että olen vapaa.

Miksi yhteiset arvot ovat niin tärkeitä, ja mitä erilaisille arvoille on tehtävissä? Pariterapeutti vastaa.

Viikon puhutuin julkkisuutinen on ollut Sara Siepin ja Roope Salmisen ero. Sara Sieppi kirjoitti eron taustoista blogissaan seuraavasti:

– Tällaisen elämänmuutoksen myötä olo on tietysti haikea ja surullinen, mutta muuta mahdollisuutta ei enää ollut. Kun arvot eivät kohtaa, on parisuhdetta mahdotonta ylläpitää.

Jokainen on tietysti oman suhteensa paras asiantuntija, mutta onko arvojen erilaisuus aina kuolintuomio suhteelle? Ja miten arvot käytännössä näkyvät parisuhteen arjessa?

– Kun arvot ovat tiedossa, niistä voidaan keskustella. Toivoa siis on, sanoo psykologi ja pari- sekä perheterapeutti Pirjo Kiiskilä

”Arvot mitataan teoissa.”

Jaetut arvot ovat parisuhteessa tärkeät, koska puolisoiden toisistaan eriävistä arvoista voi syntyä helposti ristiriitoja. Kiiskilän mukaan on myös tutkittu, että arvojen mukainen elämä tuo tyytyväisyyttä. Jos ihminen pystyy toteuttamaan arvojaan, hän voi hyvin. 


Mikä on elämässä tärkeää?

Jos arvot parisuhteessa mietityttävät, Kiiskilä kehottaa ottamaan ensin selvää omista arvoista ja lisäämään niiden mukaisia tekoja parisuhteeseen. On hyvä myös miettiä, ovatko arvot omia vai onko ne ehkä poimittu sellaisenaan kasvuympäristöstä, kuten lapsuudenperheestä. 

– Arvoissa on kysymys siitä, mikä on itselle tärkeää elämässä. Parisuhde on näyttämö, jolla näkyy se, mikä kullekin on tärkeää, Kiiskilä sanoo.

Kysyimme Me Naisten Facebook-seuraajilta, mitkä arvot parisuhteessa niin tärkeitä, että eroavaisuudet niissä voivat johtaa eroon. Muun muassa tällaisia arvoja lukijat mainitsivat tärkeiksi parisuhteelle:

  • uskollisuus, luottamus ja kunnioitus 
  • tulevaisuudensuunnitelmat: haluaako toinen lapsia, avioliiton tai yhteisen kodin?
  • elämänkatsomus ja poliittiset näkemykset
  • rahankäyttö
  • suhtautuminen tasa-arvoon
  • suhtautuminen työntekoon
  • suhtautuminen läheisyyteen ja yhteiseen aikaan
  • elämänasenne: onko toinen optimisti ja toinen pessimisti? 

Voiko suhde toimia ilman yhteistä maailmankatsomusta?

Elämänkatsomus oli monelle vastaajalle tärkeä arvo.

”Itse erosin nuorena poikaystävästäni, kun hän ei ollut uskossa. Totta kai se voisi toimia, mutta kun usko on kaiken perusta, sen kaiken haluaa jakaa toisen kanssa. On ihanaa kun voi rukoilla yhdessä ja kasvattaa lapsia samoista arvoista käsin. Parisuhteessa on jotain niin paljon enemmän, kun koko elämän voi jakaa toisen kanssa”, pohti eräs vastaaja Facebookissa.

Pirjo Kiiskilän mukaan esimerkiksi eri uskontokuntia edustavat puolisot joutuvat tekemään suhteen eteen töitä ja olemaan joustavia sekä suvaitsevaisia toisiaan kohtaan, jotta liitto toimisi. Se ei välttämättä ole huono asia, sillä täytyyhän toimivan parisuhteen eteen muutenkin työskennellä. 

Politiikka on harvoin ratkaiseva kysymys parisuhteessa, mutta osa vastaajista arveli, että täysin erilaiset yhteiskunnalliset kannat tuskin päätyvät saman katon alle.

”Vaikka pariskunta ei politiikasta paljoa puhuisikaan keskenään, niin poliittisillakin arvoilla on merkitystä; harvemmin vaikkapa vihreitä arvoja arvostava eksyy kimppaan persujen kannattajan kanssa”, Me Naisten Facebook-sivulla pohditaan.

Suuret eroavaisuudet rahankäytössä tai ajankäytössä voivat Me Naisten seuraajien mielestä ajaa eroon. Se, miten aikaa käytetään, kertookin paljon arvoista. 

– Arvot mitataan teoissa. Moni sanoo, että minulle työ ja parisuhde ovat tärkeitä, mutta jos työ vie liikaa aikaa parisuhteelta, toimiiko silloin arvojensa mukaisesti? Kiiskilä kysyy. 

Arvo vai tavoite?

Vaikka tunteet, tavoitteet ja vaikutelma oman parisuhteen toimivuudesta vaihtelevat, arvot eivät Kiiskilän mukaan muutu nopeasti. 

– Arvopohja on kivijalka, josta lähdetään liikkeelle, koska arvot ovat suhteellisen pysyviä. Tavoitteet voivat muuttua, mutta arvot silti säilyä.

”On jokaisen harkinnassa, millainen kumppani haluaa olla.”

Esimerkiksi perhe voi olla pariskunnalle tärkeä arvo, ja he voivat toivoa saavansa paljon lapsia. Elämä saattaa kuitenkin mennä niin, ettei lapsia tule. Se ei tarkoita, etteikö oman pienen perheen vaaliminen yhä olisi parille tärkeää. 

Kiiskilä huomauttaa, että arvoihin ei kannata suhtautua sääntöinä. 

– On jokaisen harkinnassa, millainen kumppani haluaa olla. Eikä ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja, on vain erilaisuutta. 

Joskus arvojen hiljattainen muuttuminen iän myötä saattaa kuitenkin olla eron taustalla. 

– Jos on mennyt hyvin nuorena yhteen, jolloin oma psykologinen kehitysvaihe on ollut kesken eikä ole tiennyt, mitä loppuelämältä haluaa, voi kolme- tai nelikymppisenä herätä siihen, että tässäkö elämä oli. Varsinkin, jos suhde ei ole toimiva, siinä ovat arvoasiat kovalla koetuksella, Kiiskilä toteaa.

Aamu

Sara Sieppi erosi Roopesta, koska arvot eivät kohdanneet – voiko suhde toimia ilman yhteisiä arvoja? Pariterapeutti: ”Arvot mitataan teoissa...

Ette kumpikaan kommentoija tainneet ymmärtää mistä on kysymys kun puhutaan arvoista. En usko että nyt on kysymys laukuista tai rahasta. Eikös se Roope ole pettänytkin Saraa. Ja Roope on itse kehunut Saraa ihanaksi eron jälkeenkin. Taitaa olla niin että tällä uskollisuus ja luottamus puolella tökkii. Mutta tämähän on vain arvailua. Ja sehän ei ulkopuolisille kuulu. Tekin kaksi kommentoijaa halusitte ilkeillä. Menkää kasvamaan.
Lue kommentti

Yhdet sitoo yhteen huumori, toisten rakkaus täydentyy täydellisen nakkistoganoffin avulla.

Mikä on pitkän liiton salaisuus? Kysymykseen lienee yhtä monta vastausta kuin vastaajiakin. Yhden, monen Me Naisten lukijan mielestä varsin toimivan kuvauksen asiasta antoi aiemmin tällä viikolla MTV:n uutisankkuri Keijo ”Keke” Leppänen, 58.

– Tuli luvattua silloin joskus. Kyky erottaa pienet asiat isoista ja arjen tylsyyden sietäminen, hän kertoi Me Naisille.

Keijon kiteytyksestä inspiroituneina listasimme muidenkin tunnettujen, pitkässä liitossa elävien suomalaisten ajatuksia aikaa kestävästä rakkaudesta:

Tellervo Koivisto: ”Huumori on laukaissut monta kiperää hetkeä”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Toukokuussa 2017 edesmennyt presidentti Mauno Koivisto ja hänen puolisonsa Tellervo, 89, ehtivät olla yhdessä 64 vuotta. Keväällä 2017 Tellervo kertoi Me Naisille, että heidän yhteinen taipaleensa ei ole ollut hänelle itsestäänselvyys.

– Kyllä se ihme on ollut, olemme kuitenkin aika erilaiset ihmiset. Ehkä salaisuus on se, että hän on ajattelija, puhuja ja toimija, minä kuuntelija. Huumori on laukaissut monta kiperää hetkeä.


Reijo Mäki: ”Pohjois-Euroopan paras nakkistroganoff”

Reijo ja Marja. Kuva: Jonna Öhrnberg
Reijo ja Marja. Kuva: Jonna Öhrnberg

Vares-kirjailija Reijo Mäki, 59, ja hänen puolisonsa Marja Risku ovat pitäneet yhtä yli 30 vuotta. Ensi vuonna pari viettää 20-vuotishääpäiväänsä. Pitkän liiton salaisuudeksi Reijo kertoi toukokuussa kolme asiaa:

– Meillä se on riitely ja huumori. Ja se, että teen Pohjois-Euroopan parasta nakkistroganoffia.

Kari Aihinen: ”Pitää olla avoin ja rehellinen”

Kuva: Milka Alanen
Kuva: Milka Alanen

Tv-kokki Kari Aihinen, 46, on ollut vaimonsa Henriikan kanssa yhdessä 17 vuotta. Alkuvuodesta Kari kertoi, että pariskunnan rakkauden salaisuus on rehellisyys – ja kotisiivooja.

– Ei saa valehdella eikä salailla, vaan pitää olla avoin ja rehellinen. Pitää myös olla yhteistä aikaa. Mitä vähemmän näet ja puhut, sitä vähemmän rakkautta, kun ei ole toisen iholla.

– Myös siivooja on loistava! Ennen riitelimme joka sunnuntai, että pitääkö viikon ainoa vapaapäivä käyttää siivoukseen. Nykyään on yksi riidanaihe vähemmän.

Ulla Tapaninen: ”Asiat pitää nostaa esille”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Näyttelijä Ulla Tapaninen, 62, on ollut nykyisen puolisonsa kanssa yhdessä yli 20 vuotta. Sen aikana hän on oppinut, ettei toista pidä ottaa itsestään selvänä. Lisäksi on tärkeää, että asiat käsitellään tuoreeltaan, eikä niitä enää sen jälkeen vatvota.

– Ei parisuhde tietenkään aina pelkkää suklaata ja samppanjaa ole, on myös kivikkoa ja vastatuulta. Silloin olen aika suora. Asiat pitää nostaa esille ja käsitellä, ja sitten niitä ei enää vatvota. En vatvo asioita muutenkaan, en menneitä enkä oikein tuleviakaan. Mitä ne vanhan vatvomiset auttavat, kun eihän menneille mitään voi? Sellainen, että ’silloin kolmekymmentä vuotta sitten sinä sanoit minulle niin pahasti’ – ei apuva!””


Claes Andersson: ”Pitkään liittoon liittyy myrskyisiäkin vaiheita”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Kirjailija Claes Andersson, 81, ja hänen puolisonsa Katriina Kuusi ovat eläneet yhdessä yli 45 vuotta. Pari ei ole naimisissa. Me Naisten haastattelussa vuonna 2016 Claes totesi, että yksi avioliitto riitti hänelle.

– Pitkään liittoon liittyy hyvin erilaisia kausia. Ennen ajattelin, että on hyvä pitää liitosta kiinni niin kauan kuin lapset tarvitsevat semmoista. Kun erosin ensimmäisestä vaimostani, nuorin kolmesta lapsestamme oli ihan pieni vielä. Ajattelin silloin koko ajan, että se oli hankalaa lapsille.

Suhde Katriinaan on jatkunut jo niin pitkään, että Claesin mukaan yhdessä olon salaisuuden on pakko olla muutakin kuin velvollisuudentunnetta.

– Eiväthän lapset enää vuosikymmeniin ole meille Katriinan kanssa olleet syy pysyä yhdessä. Kyllä tässä jokin muukin voima on. Ehkä se on lojaalisuus. Pitkään liittoon liittyy myrskyisiäkin vaiheita. Kriisejä ja rakastumisia sinne tänne. Ei ihminen ole mikään ohjelmoitava kone. Mutta kun vanhenee, tulee myös mukavuudenhaluiseksi. Ei jaksa jatkuvasti lopettaa ja aloittaa jotain uutta.

Raakel ja Nicke Lignell: ”Tulemme hemmetin hyvin juttuun”

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Raakel, 51, ja Nicke Lignell, 52, juhlivat kesäkuussa 23. hääpäiväänsä. Päivän kunniaksi Raakel julkaisi Instagram-tilillään ihastuttavan hääkuvan pariskunnasta 23 vuoden takaa.

– 23 vuotta sitten sanoimme TAHDON. Tahdon myös tänään, Raakel kirjoitti tuolloin.

Nicke kertoi vuonna 2013 kaksikon pitkän suhteen salaisuudeksi sen, että he tuntevat toisensa niin hyvin.

– Tunnemme toisemme hyvin ja tulemme hemmetin hyvin juttuun, olemme olleet yhdessä niin pitkään. Raksun kanssa me tykkäämme toisistamme aika tavalla, ihan niin kuin ennenkin.

Kaari Utrio: ”Oppii, milloin toinen pitää jättää rauhaan”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Kirjailija Kaari Utrio, 76, ja hänen puolisonsa Kai Linnilä avioituivat vuonna 1974. Kaari kertoi syksyllä 2016, että on todella ajatellut olevansa jumalten suosiossa, kun sai sellaisen liiton kuin mitä hänellä on.

– Pitkässä liitossa oppii, milloin toinen pitää jättää rauhaan, Kaari kiteytti haastattelussa.

Sirpa ja Teemu Selänne: ”Kipinää, huumoria ja hyvää seksiä”

Kuva: Veikko Kähkönen
Kuva: Veikko Kähkönen

Jääkiekkoilija Teemu, 48, ja Sirpa Selänne, 48, avioituivat vuonna 1996. Vuonna 2014 pariskunta kuvaili Me Naisten haastattelussa, että heidän suhteestaan ei ole koskaan puuttunut säpinää.

– Olemme karanneet välillä hotelliyöksi pois kotoa. Meidän suhteessamme on riittänyt toisen kunnioitusta sekä kipinää, huumoria ja hyvää seksiä. Se on ollut pitkän liittomme salaisuus, Teemu virnistää.