Kuinka kauan erosta toipuminen kestää? Asiantuntija Marianna Stolbow vastasi kysymykseen.

Vuodenvaihde on perinteisesti ollut kiireistä aikaa parisuhdeneuvonnassa. Osa päättää jatkaa elämäänsä myös erillään. Koska erosta toipuminen on raskasta, olisi kiva tietää, kauanko kärsimystä oikein kestää.

Sitä kysyivät myös Radio Rockin Harri Moisio ja Kim Sainio, kun eroasiantuntija Marianna Stolbow vieraili miesten haastateltavana.

– Siihen ei tietenkään ole mitään aikaa, Marianna kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hänen mukaansa erosta toipumiseen kuluva aika riippuu paljon siitä, millaiseen tilanteeseen ero tulee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jotkut ovat kauhean pitkällä eroprosessinsa kanssa, koska uskokaa tai älkää, ihmiset ovat saattaneet siitä alttarilta asti miettiä, että nyt tuli tehtyä vikatikki.

Mariannakin on kohdannut asiakkaita, jotka ovat kehdanneet tunnustaa vasta eronsa jälkeen, että naimisiin ei olisi pitänyt edes mennä.

– Kyllä mä hirveän usein kuulen silleen. 

Ero voi olla helpotus

Moni on esimerkiksi kertonut, että jos olisi uskaltanut, olisi sanonut vielä hääkutsujen lähettämisen jälkeen, että tulipa tehtyä moka – mutta ei enää kehdannut.

– Eli on niitä avioliittoja, joissa funtsataan vuosia sitä, että tämä on jotenkin lopetettava, mutta jostain syystä ei saada tehtyä sitä päätöstä aikaisemmin.

Jos eroamista on ehtinyt miettiä vuosia, on prosessissaan paljon pidemmällä kuin sellainen ihminen, jolle ero ihan hyvästä suhteesta tulee täysin yllättäen. Muutamassa viikossa erosta toipumiseen Marianna Stolbow ei kuitenkaan usko. Eron jälkeen voi toki tulla helpottunut olo, kun ratkaisun saa viimein tehtyä.

– Ei riitä, että pääsee parisuhteesta eroon, jos haluaa ymmärtää, mitä siinä tapahtui.

Vain niin voi oppia jotakin kokemuksesta – ja päästä elämässään eteenpäin.

Jartsu

Ei ihme että tulee. Kun vihkikaavassakin kysytään "TAHDOTKO RAKASTAA ?" saattaa tulla mieleen ettei ole todellakaan kykenevä tekemään TIETOISTA PÄÄTÖSTÄ kyseisen ihmisen kohdalla.  Rakastuminen ei ole yhtään mitään muuta kuin pelkkä tunne ja se ei pitkälle kanna.  RAKASTAMINEN on TIETOINEN PÄÄTÖS. Eli järki  avioliitot on parhaita, jos yleensäkkään edes tarvii mitään seremoniaa.

Rämpiminen

Koen hyvin helpottavana lukea tuon tekstin. Nuorena astutaan laput silmillä avioliittoon, kun se kuuluu kuvioon. Tietoisen päätöksen tekeminen on nuoruuden ja kokemattomuuden tähden monille mahdotonta. Toiseksi ihmissuhteita nuoruudessa repii monien kohdalla ns. ajopuuteoria, jossa vaan otetaan joku aviopuolisoksi "paremman puutteessa". Näin ollaan hyvin vaarallisilla vesillä. Vihkikaavaan voi toki vaatia kohdan, jossa luvataan olla yhdessä toistaiseksi. Vain harvat avioliitothan tänä päivänä kuolema erottaa. Ja jos erottaa, niin siinäkin välissä on jo ehditty erota. Rakkaudeton avioliitto on yksi elämän suurimmista tragedioista. Sellaista kait tuskin kukaan itselleen tai edes lähimmäiselleen toivoo. Mutta ero on aina järkiratkaisu, silloin kun on kyse rakkaudettomasta avioliitosta. Ketään ei saa kiduttaa valheen verkossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla