Stina kertoo pelänneensä tosissaan, mitä hänen vanhempansa sanovat hänen avioerostaan. Kuva: Jouni Harala
Stina kertoo pelänneensä tosissaan, mitä hänen vanhempansa sanovat hänen avioerostaan. Kuva: Jouni Harala

Stina-Marjaana Vänskä erosi 20 vuotta kestäneestä liitostaan ja meni uusiin naimisiin. Uuden rakkauden takia hän luopui myös toimeentulostaan. Monet muutkin tekevät isoja ratkaisuja 40-vuotiaana.

Elokuussa Stina-Marjaana Vänskä, 40, seisoi alttarilla tuoreen aviomiehensä Samin ja kuusivuotiaan poikansa välissä.
Edellisestä liitosta syntynyttä kuopusta oli alkanut jännittää kesken äidin yllätyshäiden, joten Stina päätti napata pojan mukaan seremoniaan.

– Olin maailman onnellisin morsian, kun seisoin siinä kahden elämäni miehen välissä, Stina muistelee.

Hänen morsiuskimppuunsa oli sidottu ruusuja ja maitohorsmaa, ja korkokenkien sijasta Stina marssi alttarille buutseissa ja farkuissa.
Seremonian jälkeen morsian kaateli vieraille samppanjaa kirkon rappusilla.

– Kuka menee Levikset jalassa naimisiin? Minä, koska aikuiset saavat tehdä ihan mitä tahtovat, Stina nauraa.

Parisuhde kylmeni

Sen tajuamiseen Stinalta oli kuitenkin kulunut vuosia. Arki oli pyörinyt lasten ja perheen ympärillä siitä lähtien, kun Stina sai esikoisensa 19-vuotiaana. Hän pyöritti perhekotia Joutsassa aviomiehensä kanssa. Omia lapsia oli neljä, hoitolapsia lisäksi vaihtuva määrä.

– Minulla ei koskaan ollut omaa aikaa, Stina kertoo.

– Kaikki harrastukseni olivat sellaisia, että pystyin tekemään niitä kotona töiden ohessa. Mutta lapset olivat meille aina kauhean tärkeitä ja kuopuksen syntymä kuusi vuotta sitten valtava ilonaihe.

Vähitellen Stinalle oli avioliitossa käynyt kuten monelle muullekin ruuhkavuosia elävälle. Oma elämä ja varsinkin parisuhde olivat jääneet elämättä. Viimeisinä yhteisinä vuosina hänestä tuntui, että vain lapset pitivät häntä ja hänen aviomiestään yhdessä.

– Olin jo ajat sitten sanonut, etten ole häntä varten. Olin pysähtynyt olemattomaan tilaan 36-vuotiaana. Koin, että minua kiellettiin tuntemasta ja vedin suojaviitan ympärilleni.

Kun Stina löysi Samin

Samin Stina tunsi jo kouluajoilta. Neljä vuotta sitten he tapasivat uudelleen, kun vanhat koulukaverit ryhtyivät suunnittelemaan luokkakokousta. Stina ei karannut Samin matkaan ensimmäisenä yönä, mutta elämänmuutos alkoi kyteä.

Stina muutti avioliittoon suoraan lapsuudenkodistaan. Oma itsenäistyminen oli jäänyt pahasti puolitiehen.

– Olin raskaana, kun kirjoitin ylioppilaaksi. Exäni oli täydellinen mies siihen elämäntilanteeseen. Nyt aikuisena naisena tajuan, että etsin silloin lapsilleni sopivaa isää ja vanhemmilleni sopivaa vävyä. Hän on täydellinen isä, muttei täydellinen aviomies, Stina kertoo.

Toinen tärkeä hetki oli kesällä 2013. Stina matkusti yksin ulkomailla ensimmäistä kertaa elämässään. Hän suoritti opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua Espanjassa ja selvitti samalla ajatuksiaan.

– Join terassilla cavaa, lueskelin kurssikirjojani ja pohdin, miksi olin koko aiemman elämäni tehnyt asioita aina kaikille muille, hän kertoo.

– Se oli valtava itsenäistymisen kokemus. Olen tehnyt vasta nyt paljon sellaista, mitä toivoisin omien lapsieni tekevän teineinä.

– Vasta nelikymppisenä uskalsin viimein kysyä, mitä minä saan. Ajattelin että minulla on nyt oikeus tehdä jotakin itseni tähden, vaikka se aluksi tuntuikin kauhean itsekkäältä.

Rakkaus sekoittaa pään

Pian Espanjan-matkan jälkeen, elokuussa 2013 Stina meni naimisiin Samin kanssa ja vaihtoi sukunimensä. Hänen avioeronsa oli tullut voimaan edellisenä talvena.

Lähipiirissä pikainen avioituminen aiheutti hämmästelyä, ja joku oli loukkaantunut, kun ei ollut ehtinyt kuulla edes edellisen liiton päättymisestä.

Mutta mitä sitä jarruttelemaan, jos tietää, mitä haluaa.

– Tarvitsen ihmisen, joka auttaa minua, kun olen hädässä ja seisoo aina takanani. En ole aikaisemmin saanut sitä huolenpitoa, mitä olisin tarvinnut. Minulla on lupa olla myös saajapuolella ja rakastettu, Stina sanoo.

Stinan mukaan tässä iässä ihminen ei rakkaudessa kiinnitä huomiota määrään, vaan laatuun. Arki ei välttämättä ole koko ajan kivaa ja onnellista, mutta se venyy eikä mikään revi sitä rikki.

– Nyt uskallan sanoa, että älä laita saksia veitsilaatikkoon. Edellisessä liitossa siirsin sakset itse ja olin hiljaa ja kärsin, kun en uskaltanut sanoa asioita ääneen.

– Rakkaus on paljon pehmeämpää. Nuorena pelkällä katseella tai kädenkosketuksella ei tavoittanut samaa, mitä nyt.

Stinalle on tärkeää, että Samin kanssa hän voi pelleillä ja tuntea silti itsensä rakastetuksi. Kerran Stina osti rautakaupasta kaksi tuolia ja pöydän, heitti kamat autoon ja haki miehen töistä yllätyspiknikille.

– Vein Samin piknikille Vantaanjoelle kehä ykkösen varteen. Siinä me nökötimme ja söimme eväitämme. Sami lähtee mukaan pöljäilyyn. Minun tarvitse pelätä, että mitäköhän tuo tästä sanoo.

Toimeentulo jäi toissijaiseksi

Uusi rakkaus sai Stinan luopumaan myös toimeentulostaan. Perhekodin tulevaisuus näytti epävarmalta, sillä viranomaiset eivät katsoneet hyvällä sitä, että eronnut pari jatkoi kodin pyörittämistä – olivatpa keskenään miten hyvissä väleissä tahansa.

Siksi Stina päätti muuttaa kahden pienimmän lapsensa kanssa kokonaan pääkaupunkiin. Alle viikossa hän löysi itselleen työpaikan sairaanhoitajana.

Toimeentulo ei rakastunutta naista missään vaiheessa huolestuttanut. Tärkeintä on rakkaus. Kotona on puoliso, joka hoitaa Stinan lapsia kuin omiaan eikä tyrmää hullujakaan ehdotuksia. Sitten hän laittaa vaimolleen hellästi villasukat jalkaan.

– Hermovaurion takia en pääse aina kyykkyyn. Sami auttaa minulle lämpimät sukat. Samalla hän pyyhkii murut jalkapohjista, jotta ne eivät paina sukassa.

Lue lisää:

40-vuotias, hoida ainakin nämä terveysasiat

Tämä yksi asia kertoo, kestääkö avioliitto vai ei

Tämä on paras ikä – naiset kertovat, miksi

Persoonallisuushäiriöiset narsistit ja psykopaatit pelaavat jatkuvasti erilaisia ihmissuhdepelejä.

Ihmisen leimaaminen narsistiksi tai psykopaatiksi on helppo selitys monenlaiselle ikävälle käytökselle. Aidosti persoonallisuushäiriöiset ihmiset kylvävät pahoinvointia ympärilleen, mutta tutustumisvaiheessa he osaavat piilottaa todellisen luonteensa. Tuntematonta ihmistä on lähes mahdotonta tunnistaa narsistiksi, sillä negatiiviset piirteet tulevat esiin hitaasti.

Narsisteilla ja psykopaateilla on kuitenkin tyypillisiä maneereja, jotka toistuvat heidän kanssaan käydyissä keskusteluissa. Psychology Today listasi näistä piirteistä viisi.

1. Hän uskoutuu sinulle välittömästi

Hänellä on ongelmia parisuhteessaan, perheensä kanssa ja muutenkin on ollut tosi rankkaa. Mikä hänen ongelmansa sitten onkaan, hän kertoo varmasti sinulle siitä ennen kuin edes tunnette. Tarinoillaan hän maalailee itsestään haavoittuvaa uhria.

Miksi? Avautumisella hän kaipaa sympatiaa sinulta ja yrittää pakottaa läheisyyttä. Hänen osallisuutensa vaikeisiin tapahtumiin on keino tehdä vaikutus. Mitä nopeammin asetut kuuntelijan rooliin, sitä nopeammin manipuloinnin seuraava vaihe voi alkaa.

”Kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta sinun vastaustasi?”

2. Hän toistaa sinulle kertomaansa "luottamuksellista" tietoa yhä uudelleen

Meillä jokaisella on toisinaan tapana jaaritella samoja tarinoita kyllästymiseen saakka, mutta tarinoiden luonteeseen on syytä kiinnittää huomiota. Jos hän toistaa loputtomasti tarinaa henkilökohtaisista ongelmistaan, silloin on jotain pielessä.

Miksi? Jos arkaluontoinen tarina toistuu puheissa yhä uudelleen, kyseessä voi olla vale, jonka hän on jo unohtanut kertoneensa sinulle. Narsistit ja psykopaatit valehtelevat omaksi huvikseen ja silloin levy jää joskus vahingossa päälle. Koska ihmiset ovat korvattavissa, he unohtavat kenelle kertovat tarinoitaan.

Lue myös: Miten sinä käyttäytyisit tässä tilanteessa? Asiantuntija kertoo, mitä psykopaatti tekisi

3. Hän ei kysy sinun elämästäsi mitään

Yhdessä vietetyn ajan jälkeen saatat tajuta, että hän ei ole kysynyt sinulta missään vaiheessa mitään, vaikka sinä tiedät hänestä jo vaikka mitä. Kiinnitä huomiota suhteen dynamiikkaan: kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta vastaustasi?

Miksi? Narsistit ja psykopaatit eivät ole aidosti kiinnostuneita asioistasi. Jos hän kyselee paljon siirtyen nopeasti kysymyksestä toiseen, hän yrittää kaivella sinusta tietoja, joita voi ehkä käyttää myöhemmin sinua vastaan. 

”Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.”

4. Esittää erityistoiveita

"Erityistoiveiden" esittäminen on tyypillistä käytöstä narsisteille ja psykopaateille. Kun muut pyytävät palveluksia aidosta tarpeesta tai halusta tutustua, persoonallisuushäiriöiset ihmiset haluavat saada sinut tuntemaan olosi erityiseksi pyytämällä jotain spesiaalia. He kokevat olevansa etuoikeutettuja muiden aikaan ja vaivaan.

Miksi? He haluavat luoda dynamiikkaa, jossa olet tottelevainen. Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.

5. Kummallisten sivuhuomautusten tekeminen

Oudot oletukset ja kommentit voivat olla niin negatiivisia kuin positiivisia. Jos hän sanoo sinulle "olet kavereistasi kaunein", kommentin taustalla on ristiriita: hän haukkuu passiivis-aggressiivisesti ystäviäsi samalla nostaen sinua jalustalle.

Miksi? Outojen huomautusten tekeminen on juonittelua. Ne ovat myös testi, joilla selviää pidätkö muiden puolia vai otatko törpöt kehut vain kohteliaasti vastaan.

Lue myös: Käyttäydytkö huomaamattasi passiivis-aggressiivisesti? Näin pääset huonosta tavasta eroon

 

Erimielisyydet pitäisi käsitellä puhumalla, mutta välillä jotakuta saattaa lapsettaa.

Mykkäkoulu on varmaan kaikille tuttu jostain ihmissuhteesta. Mökötät ehkä itse tai tuskastut, kun joku muu menee mykäksi. Tiedetään: aikuisten tulisi käsitellä erimielisyydet puhumalla. Välillä riita kuitenkin kärjistyy niin, että jotakuta alkaa lapsettaa ja suut vedetään suppuun.

Mykkäkoulu on herättänyt Vauvan keskustelupalstalla kiivasta mielipiteenvaihtoa, ja kokosimme kommentoijien joukosta useimmin tavattavat mykkäkoululaiset.

1. Marttyyri

Marttyyri olettaa, että muut tietävät, miksi hän on hiljaa. Vaikka häneltä kysyttäisiin syytä, marttyyri ei vastaa.

”Mieheni ennätys on 10 päivää. Itkin ja anelin puhumaan, muttei puhua pukahtanut. En edes tiennyt, mistä oli suuttunut! Asutaan nykyään erillään, saa olla puhumatta rauhassa yksinäisinä iltoinaan.”

2. Turhautuja

Mykkäkoulu alkaa, kun turhautujalta loppuvat keinot. Turhautujasta tuntuu, että toinen sanaharkan osapuoli ei osaa riidellä.

”En tykkää tavastani itsekään, mutta kotoa tullutta epätervettä tapaa on vaikea kitkeä. Pikkuhiljaa opettelen tavasta pois, kohti kypsää ja aikuista keskustelemista. Minun on vain vaikea ilmaista itseäni vihaisena, kun en tykkää edes riitelystä. Kuitenkin, vaikka tämä tapa onkin varmasti helvetin ärsyttävä, niin on tämä kuitenkin ´parempi´ kuin se, että huudetaan kurkku suorana, ja tavarat lentelevät, tai jopa käydään käsiksi toiseen.” 

3. Tasapainoilija

Tasapainoilija on usein riitojen sovitteleva osapuoli. Välillä tuntuisi reilulta, että toinenkin joutuisi hyvittelemään käytöstään riitatilanteessa. Silloin tasapainoilija turvautuu mykkäkouluun.

”Mieluummin olen hiljaa kuin henkisesti hakkaan päätä seinään ja kuuntelen, kuinka mieleni pahoittamista vähätellään.”

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar.”

4. Mykkämaratonin mestari

Nyt puhutaan jo kovan luokan mykkäkoululaisesta. Hän voi venyttää vaitioloa jopa päivien tai yli viikon pituiseksi. Mykkäkoulu on kuitenkin henkistä väkivaltaa ja varsinkin pitkittyneenä todella raskasta sen kohteelle.

”Vanhempieni mykkäkoulu kesti vuosia. Siis yli 10 vuotta! Päättyi, kun toinen heistä pakkasi tavaransa. Minä valitsin miehen, joka osaa puhua.”

5. Puhelias

Mykkäkoulu tuntuu hyvältä idealta, mutta juttua riittää niin, että siinä pitäytyminen on hankalaa. Puhelias vaikenee alkuun, mutta alkaa aina jossain vaiheessa jutella, tahallaan tai vahingossa.

”Rehellisesti, olen ollut mykkäkoulussa alle tunnin. En pysty olemaan hiljaa.”

6. Väärän kohteen valinnut

Tämä hahmo saattaa mennä hiljaiseksi ja vetäytyä vaikka makuuhuoneeseen vähäksi aikaa. Yleensä tilanne päättyy siihen, että tyyppi palaa mykkäkoulun kohteen luo ihmetellen: ”Mikset tullut kysymään, mikä vaivaa?”

”Mun mies on mykkäillyt itseksekseen ties kuinka kauan, en vain ole huomannut, kun ei muutenkaan puhu.”

7. Ainainen riitelijä

Ainaisella riitelijällä on melkein aina jotain kränää jonkun kanssa, ja hän pitää lukua, kenelle ei milloinkin puhu. 

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar. Hänellä pitää aina olla jotain kähinää jonkun kanssa menossa, ja kun ei osaa tai pysty käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, pitää mykkäkouluja. Kotona asuessani meillä oli kuukausia puhumattomuutta.”

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin.”

8. Katoaja

Sen lisäksi, että katoaja ei puhu, hän lähtee kokonaan menemään ovet paukkuen, eikä vastaa puheluihin tai viesteihin. Siinä on kääntöpuolensa. Hän voi vain toivoa, että joku on vielä odottamassa, kun katoaja päättää palata.

”Tajusin, että en muuten helvetissä mene enää takaisin kiukuttelevan miehen luo enkä ilmoita erostakaan, kun ei kerran ole asiaa voitu selvittää kuin aikuiset. Käytiin isän kans hakemassa mun kamat, ja muutin kotiin kunnes löysin uuden kämpän.”

9. Mykän vastarinnan harjoittaja

Mykän vastarinnan harjoittaja ei itse aloita mykkäkoulua, mutta jos hänelle ei puhuta, ei vastarintalainenkaan puhu. Syntyy pattitilanne.

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin. Olin kuin häntä ei olisikaan. Ei tullut syömään kun laitoin ruokaa, niinpä sitten jäin keittiöön istumaan ja lukemaan sanomalehteä. Tiskasin, puuhailin kaikenlaista kunnes ruoat jäähtyi ja laitoin ne jääkaappiin. Kun menin olohuoneeseen, hän livahti keittiöön etsimään ruokaa!”