Stina kertoo pelänneensä tosissaan, mitä hänen vanhempansa sanovat hänen avioerostaan. Kuva: Jouni Harala
Stina kertoo pelänneensä tosissaan, mitä hänen vanhempansa sanovat hänen avioerostaan. Kuva: Jouni Harala

Stina-Marjaana Vänskä erosi 20 vuotta kestäneestä liitostaan ja meni uusiin naimisiin. Uuden rakkauden takia hän luopui myös toimeentulostaan. Monet muutkin tekevät isoja ratkaisuja 40-vuotiaana.

Elokuussa Stina-Marjaana Vänskä, 40, seisoi alttarilla tuoreen aviomiehensä Samin ja kuusivuotiaan poikansa välissä.
Edellisestä liitosta syntynyttä kuopusta oli alkanut jännittää kesken äidin yllätyshäiden, joten Stina päätti napata pojan mukaan seremoniaan.

– Olin maailman onnellisin morsian, kun seisoin siinä kahden elämäni miehen välissä, Stina muistelee.

Hänen morsiuskimppuunsa oli sidottu ruusuja ja maitohorsmaa, ja korkokenkien sijasta Stina marssi alttarille buutseissa ja farkuissa.
Seremonian jälkeen morsian kaateli vieraille samppanjaa kirkon rappusilla.

– Kuka menee Levikset jalassa naimisiin? Minä, koska aikuiset saavat tehdä ihan mitä tahtovat, Stina nauraa.

Parisuhde kylmeni

Sen tajuamiseen Stinalta oli kuitenkin kulunut vuosia. Arki oli pyörinyt lasten ja perheen ympärillä siitä lähtien, kun Stina sai esikoisensa 19-vuotiaana. Hän pyöritti perhekotia Joutsassa aviomiehensä kanssa. Omia lapsia oli neljä, hoitolapsia lisäksi vaihtuva määrä.

– Minulla ei koskaan ollut omaa aikaa, Stina kertoo.

– Kaikki harrastukseni olivat sellaisia, että pystyin tekemään niitä kotona töiden ohessa. Mutta lapset olivat meille aina kauhean tärkeitä ja kuopuksen syntymä kuusi vuotta sitten valtava ilonaihe.

Vähitellen Stinalle oli avioliitossa käynyt kuten monelle muullekin ruuhkavuosia elävälle. Oma elämä ja varsinkin parisuhde olivat jääneet elämättä. Viimeisinä yhteisinä vuosina hänestä tuntui, että vain lapset pitivät häntä ja hänen aviomiestään yhdessä.

– Olin jo ajat sitten sanonut, etten ole häntä varten. Olin pysähtynyt olemattomaan tilaan 36-vuotiaana. Koin, että minua kiellettiin tuntemasta ja vedin suojaviitan ympärilleni.

Kun Stina löysi Samin

Samin Stina tunsi jo kouluajoilta. Neljä vuotta sitten he tapasivat uudelleen, kun vanhat koulukaverit ryhtyivät suunnittelemaan luokkakokousta. Stina ei karannut Samin matkaan ensimmäisenä yönä, mutta elämänmuutos alkoi kyteä.

Stina muutti avioliittoon suoraan lapsuudenkodistaan. Oma itsenäistyminen oli jäänyt pahasti puolitiehen.

– Olin raskaana, kun kirjoitin ylioppilaaksi. Exäni oli täydellinen mies siihen elämäntilanteeseen. Nyt aikuisena naisena tajuan, että etsin silloin lapsilleni sopivaa isää ja vanhemmilleni sopivaa vävyä. Hän on täydellinen isä, muttei täydellinen aviomies, Stina kertoo.

Toinen tärkeä hetki oli kesällä 2013. Stina matkusti yksin ulkomailla ensimmäistä kertaa elämässään. Hän suoritti opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua Espanjassa ja selvitti samalla ajatuksiaan.

– Join terassilla cavaa, lueskelin kurssikirjojani ja pohdin, miksi olin koko aiemman elämäni tehnyt asioita aina kaikille muille, hän kertoo.

– Se oli valtava itsenäistymisen kokemus. Olen tehnyt vasta nyt paljon sellaista, mitä toivoisin omien lapsieni tekevän teineinä.

– Vasta nelikymppisenä uskalsin viimein kysyä, mitä minä saan. Ajattelin että minulla on nyt oikeus tehdä jotakin itseni tähden, vaikka se aluksi tuntuikin kauhean itsekkäältä.

Rakkaus sekoittaa pään

Pian Espanjan-matkan jälkeen, elokuussa 2013 Stina meni naimisiin Samin kanssa ja vaihtoi sukunimensä. Hänen avioeronsa oli tullut voimaan edellisenä talvena.

Lähipiirissä pikainen avioituminen aiheutti hämmästelyä, ja joku oli loukkaantunut, kun ei ollut ehtinyt kuulla edes edellisen liiton päättymisestä.

Mutta mitä sitä jarruttelemaan, jos tietää, mitä haluaa.

– Tarvitsen ihmisen, joka auttaa minua, kun olen hädässä ja seisoo aina takanani. En ole aikaisemmin saanut sitä huolenpitoa, mitä olisin tarvinnut. Minulla on lupa olla myös saajapuolella ja rakastettu, Stina sanoo.

Stinan mukaan tässä iässä ihminen ei rakkaudessa kiinnitä huomiota määrään, vaan laatuun. Arki ei välttämättä ole koko ajan kivaa ja onnellista, mutta se venyy eikä mikään revi sitä rikki.

– Nyt uskallan sanoa, että älä laita saksia veitsilaatikkoon. Edellisessä liitossa siirsin sakset itse ja olin hiljaa ja kärsin, kun en uskaltanut sanoa asioita ääneen.

– Rakkaus on paljon pehmeämpää. Nuorena pelkällä katseella tai kädenkosketuksella ei tavoittanut samaa, mitä nyt.

Stinalle on tärkeää, että Samin kanssa hän voi pelleillä ja tuntea silti itsensä rakastetuksi. Kerran Stina osti rautakaupasta kaksi tuolia ja pöydän, heitti kamat autoon ja haki miehen töistä yllätyspiknikille.

– Vein Samin piknikille Vantaanjoelle kehä ykkösen varteen. Siinä me nökötimme ja söimme eväitämme. Sami lähtee mukaan pöljäilyyn. Minun tarvitse pelätä, että mitäköhän tuo tästä sanoo.

Toimeentulo jäi toissijaiseksi

Uusi rakkaus sai Stinan luopumaan myös toimeentulostaan. Perhekodin tulevaisuus näytti epävarmalta, sillä viranomaiset eivät katsoneet hyvällä sitä, että eronnut pari jatkoi kodin pyörittämistä – olivatpa keskenään miten hyvissä väleissä tahansa.

Siksi Stina päätti muuttaa kahden pienimmän lapsensa kanssa kokonaan pääkaupunkiin. Alle viikossa hän löysi itselleen työpaikan sairaanhoitajana.

Toimeentulo ei rakastunutta naista missään vaiheessa huolestuttanut. Tärkeintä on rakkaus. Kotona on puoliso, joka hoitaa Stinan lapsia kuin omiaan eikä tyrmää hullujakaan ehdotuksia. Sitten hän laittaa vaimolleen hellästi villasukat jalkaan.

– Hermovaurion takia en pääse aina kyykkyyn. Sami auttaa minulle lämpimät sukat. Samalla hän pyyhkii murut jalkapohjista, jotta ne eivät paina sukassa.

Lue lisää:

40-vuotias, hoida ainakin nämä terveysasiat

Tämä yksi asia kertoo, kestääkö avioliitto vai ei

Tämä on paras ikä – naiset kertovat, miksi

Mistä tietää, että toinen rakastaa varmasti? Usein kyse on pienistä, jopa oudoista asioista. 

 1. Hän tarkistaa, että hellan levyt on pois päältä, kun lähdetään kotoa.
 2. Hän tiskaa tiskit pyytämättä.
 3. Hän syö ruoka-annokseni loppuun, jos en itse jaksa. Hän syö myös ne ruoka-aineet, joista en pidä.
 4. Hän jättää rutatun paperin pyörän satulaan (kun paperin avaa, sieltä löytyy sydän). 
 5. Hän katsoo silmiin ja sanoo rakastavansa.
 6. Hän hieroo hartioitani ja jalkojani iltaisin, jotta voisin nukahtaa ja nukkua paremmin.
 7. Hän yrittää muistaa heittää vanhat rikkinäiset sukkansa pois ennen kuin ehdin huomauttaa asiasta. Hän on myös alkanut pitää huolen, että jalassa olevat sukat ovat toistensa pari ja että kantapäät osuvat paikoilleen, eivätkä ole jalkaterän sivussa tai päällä.
 8. Aina kun suunnittelemme näkevämme, hän kysyy haluaisinko jotain syötävää tai juotavaa. Hän tietää, kuinka paljon rakastan ruokaa.
 9. Hän aukaisee oven minulle joka kerta, kun menemme autoon. 
 10. Hän kertoo minulle iltasatuja.
 11. Hän ei varsinaisesti tee outoja tai pieniä asioita, vaan osoittaa arvostustaan minua kohtaan huomaamattomasti. Hän siivoaa, ei puhu minusta pahasti muille ja nauraa minun kanssani. 
 12. Puolisoni rapsuttaa joka ilta selkääni ja niskaani.
 13. Aamulla kun herään, niin kumppani kertoo, että aamupala on valmiina. Paras fiilis lähteä uuteen päivään.
 14. Puolisoni valitsee aina yhteensopivat astiat, jos syödään yhdessä. Muuten asia on hänelle aivan se ja sama. Mutta hän tietää, että kaunis kattaus on minulle tärkeää arkisinkin.
 15. Hän pesi kerran hiekkaiset ja likaiset treenihousuni käsin, koska minulla oli kiire ja halusin lähteä seuraavana päivänä harrastusreissuun juuri niissä housuissa.
 16. Meille tulee Helsingin Sanomat sekä digi- että printtiversiona. Puoliso tapaa hakea printin aina aamuisin postilaatikosta. Jos printtiä ei syystä tai toisesta ilmesty, mies lataa näköislehden valmiiksi pädiini ja asettaa laitteen kahvimukini viereen.
 17. Hän löytää kirppikseltä lempikirjailijani teoksen ja tuo sen kotiin, vaikkei ole varma, onko se jo hyllyssä (oli se, mutta ei haittaa).
 18. Hän tekee arkivapaallaan yllättäen polkupyörälleni täyden keväthuollon, vaikka itse käyttää pyöräänsä noin kahdesti kesässä.
 19. Kun tulen töistä kotiin väsyneenä ja haluaisin vain käpertyä viltin alle lukemaan ja syömään suklaakeksejä, hän antaa minun tehdä niin ja hoitaa kyselemättä koko lapsiperheen iltahärdellin.
 20. Rakastan suklaata. Poikaystäväni kutsuu minua suklaaprinsessakseen. 

Hei sinkku, haasta itsesi kokeilemaan deittiguru Ali Binazirin rakkausvinkkejä!

Jokainen sinkkunainen sen tietää: usein rakkaan löytyminen on kiinni hyvästä tuurista, monimutkaisista kemioista ja tähtien oikeasta asennosta. Mutta rakkauden löytämistä ja syntymistä voi myös itse edistää muutamilla kikoilla.

Nämä kikat tietää amerikkalainen lääkäri Ali Binazir, joka on kirjoittanut yhden kaikkien aikojen myydyimmistä deittailukirjoista Tao of Dating. ”Onnellisuusinsinööri” on rakkauden löytämisen ja vastaanottamisen ammattilainen. Deittailukirjansa hän on kuulemma kirjoittanut moderneille, fiksuille naisille, jotka etsivät rakkautta.

Selvää on: amerikkalainen tapailukulttuuri poikkeaa suomalaisesta. Me suomalaiset emme välttämättä ole yhtä helposti lähestyttävissä, eikä small talk lennä hersyvästi amerikkalaisittain. 

Tämä heijastuu myös ihmisten tapaamiseen ja rakkauden löytämiseen – kumppania voi olla vaikea löytää sosiaalisesti varautuneessa kulttuurissa. 

Nyt Binazir kertoo Me Naisille, miten suomalainen heteronainen voi maksimoida todennäköisyytensä kumppanin löytymiseen. 

Oletko huono deittailussa? Väärä vastaus

Aluksi Binazir muistuttaa, että kukaan ei ole luonnostaan ammattilainen deittailussa.

– Monikaan ihminen ei puhu näistä asioista kotona vanhempiensa kanssa, joten miten me voisimme osata deittailla ja etsiä rakkautta, kun sitä ei ole koskaan opetettu meille? Kyse on taidoista, jotka jokaisen täytyy opetella, Binazir sanoo.

”Jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster.”

Hänen mukaansa kannattaa ajatella, että korkea kynnys lähestyä ihmisiä on enemmänkin mahdollisuus, eikä uhka. Jos ihmiset eivät juurikaan harrasta small talkia tuntemattomien kanssa, sehän tarkoittaa, että jokainen mies on vapaa sinun jutustelullesi. 

Ja jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster, kuten Binazir sanoo.

– Nämä ovat pieniä asioita, joilla on helppo leikkiä ihmisiä kohdatessa. Ne tekevät deittailusta hauskaa ja luovat jokaisesta kohtaamisesta hieman paremman. Näin ympäristö on otollinen rakkauden löytämiselle.

Binazirin vinkkejä voi soveltaa esimerkiksi yöelämässä, terassilla tai vaikkapa ihan vaan liikennevaloissa!

1. Anna itsellesi lupa: Mene juttelemaan ihan kelle tahansa miehelle, kenelle haluat jutella. Mutta mieti myös, miksi haluat jutella juuri sille miehelle.

– Siinä ei ole mitään kiusallista kysyä vaikka, missä on vessa. Mikset voisi mennä muuten vaan juttusille? Salaisuus on se, että naisena voit sanoa mitä tahansa keskustelun aloittamiseksi. Mies sen sijaa ajattelee, että ”wau, nainen puhuu minulle”, Binazir sanoo.

Jos nämä miehet eivät haluaisi jutella sinulle, he olisivat luultavasti kotona tuijottamassa televisiota. Eli sisimmissään, he ovat jollain tasolla kiinnostuneita tuntemattomille juttelusta.

”Ajattele mitä oikeasti haluat tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.”

2. Kysy kysymys: Hei, mitä drinkkiä juot? Olen ensimmäistä kertaa täällä, mitä suosittelet? Tai kysy vaikka miehen vaatteista: hei, kivat kengät, mistä nuo ovat? 

Tärkeintä on vain saada keskustelu alkuun ja sen jälkeen jatkaa kysymysten esittämistä. Ihmiset rakastavat puhua itsestään.

Kun luot keskustelua, ajattele mitä oikeasti haluaisit tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.

3. Eikö juttu luista? Hiljainen hetki? Jos olette baarissa, ei kannata odottaa jutustelun luistavan heti loppuiltaa. Käy lyhyt keskustelu miehen kanssa, jonka jälkeen esittele itsesi ja palaa ystäviesi luokse. Eli vieraile hänen luonaan.

– Ja avot, sinulla on yksi uusi tuttavuus baarissa, jonka luokse on tämän jälkeen helpompi palata yhä uudelleen ja uudelleen, Binazir sanoo.

Treffeille? Kääk!

Kun homma on edennyt ensitreffeiksi, on syytä muistaa pari niksiä deittien onnistumiseksi. Treffeillä tavoitteena on saada hyödylllistä tietoa treffikumppanista: kuka hän on, mistä hän pitää ja ennen kaikkea – sopiiko hän minulle?

1. Valitse siis oikea ympäristö: Jos ympärillänne on meluisaa, et saa tarpeeksi informaatiota tyypistä. Jos molemmilla on rohkaisuryypyt alla, et luultavasti kysy hyviä kysymyksiä, eikä hän anna hyviä vastauksia. Ettekä lopulta muista mitään treffeistänne. 

”Kysy kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle.”

2. Heitä ennakkoluulot romukoppaan: Jos jo ennen treffejä ajattelet, että hän on maailman älykkäin ja komein ilmestys, olet jo valmiiksi myyty ajatukselle, että hän on täydellinen kumppani. Silloin et kysy hyviä kysymyksiä tai saa oikeanlaista informaatiota – sillä ei ole siis enää väliä, koska olet jo miehen pauloissa, eikä se ole hyvä asia.

Lue myös: Älä tee asioista vaikeita: 10 toimivaa treffi-ideaa

3. Kultainen kysymys: Mikä sinulle on merkityksellistä tässä? Se on sama kysymys kuin miksi, mutta sävy on vähemmän tuomitseva. Miksi pidät tästä asiasta, mikä sinua tässä asiassa kiehtoo, mikä sinulle on merkityksellistä? Mies menee vastauksissaan syvemmälle, mikä paljastaa hänen arvojaan ja päämääriään elämässä.

– Tärkeää on kysyä kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle. Jos puhutte välittömästi vaikeista ja ikävistä asioista, tunnelma latistuu ja keskustelukumppani muistaa keskustelun ikävissä merkeissä, Binazir sanoo.

Kun osaat johdatella keskustelua oikeaan suuntaan, voit saada miehestä kiinnostavaa tietoa ja sen lisäksi vielä saada hänen olonsa mukavaksi.

”Mukailemalla kehonkieltä luot treffeille intiimin kuplan. jossa olette vain te kaksi.”

4. Kehonkieli. Mukaile hänen kehonkieltään. 

– Kun läheiset ihmiset keskustelevat syvällisesti, he matkivat alitajuisesti toistensa kehonkieltä. 

Käännä siis itsesi häntä kohden, luo katsekontakti. Mukailemalla luot treffeille intiimin kuplan, jossa olette vain te kaksi.

5. Keskity! Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa moni ihminen ei keskity treffikumppaniinsa täysin. Helpoin tapa olla keskittymättä on pitää puhelin näköisällä, sillä se heikentää välittömästi toiselle antamaasi huomiota. Pistä puhelin pois ja äänettömälle, äläkä tekstaa tai soita puheluita treffien aikana. Anna huomiosi täysin treffikumppanille, ja hän kyllä tulee huomaamaan sen.

Ali Binazir esiintyy Helsingissä Magnesia Festivalilla 4.–5. elokuuta 2018.