Ensitreffit alttarilla -Pian pettymys purkaantuu, kun hän ja Jussi keskustelevat vaikeasta tilanteestaan parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Maaret Kallion kanssa. Kuva: Ava
Ensitreffit alttarilla -Pian pettymys purkaantuu, kun hän ja Jussi keskustelevat vaikeasta tilanteestaan parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Maaret Kallion kanssa. Kuva: Ava

Jatkaa vai ei? Pia toivoo seksuaaliterapeutilta vinkkejä hänen ja Jussin turhauttavaan tilanteeseen.

Uusimmassa Ensitreffit alttarilla -jaksossa kävi ilmi, että Pian ja Jussin suhde ei ole syventynyt niin kuin pariskunta oli toivonut. Molempien mielestä heidän väliltään puuttuu ”sitä jotain”.

Seuraavassa jaksossa pari käy parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Maaret Kallion luona puhumassa suhteestaan. Pia toivoo, että he saisivat neuvoja tilanteeseensa.

Jussi kertoo terapeutin luona olevansa pettynyt, Pia kuvailee oloaan turhautuneeksi.

– Musta tuntuu, että mä olisin valmis tekemään enemmän töitä kuin Jussi. Mun mielestä tässä olis potentiaalia. Kun kuulen, miten Jussi kokee, se painaa muakin alas, Pia kertoo jaksossa.

– Ei se mustakaan kivalta tunnu. Mutta jos ei oo sitä tunnetta, ei voi itseään pakottaa. Kyllä jotain pitää tapahtua... Että tulis se tunne, että haluat koko ajan olla sen toisen kanssa, Jussi selittää.

Maaret Kallio kysyy Pialta, mitä tämä pelkää.

– Sitä, että hän on ehkä luovuttamassa, Pia vastaa ja puhkeaa kyyneliin.

Jussilta Maaret Kallio kysyy vakavana, onko tämä jo luovuttanut.

– En mä kyl ole, Jussi yrittää vakuuttaa.

Ystävälleen Jannelle Jussi kertoo jaksossa, että hänen ja Pian pitäisi tehdä joku päätös melko pian.

– Ainakin joku breikki otetaan. Vaikka niin, että mä lähden himaan hakemaan vauhtia ja mennään viikon päästä treffeille. Jos tämä ei oo sen takia lähtenyt, että on tapahtunut liikaa, Jussi pohtii kaverinsa kanssa.

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.

Lue myös:

Seksuaaliterapeutti: "Nämä ovat Ensitreffit alttarilla -parien suurimmat ongelmat"

Ensitreffit alttarilla -Miia ottaa etäisyyttä Olliin – loppuuko ”löysässä hirressä” roikkuminen?

Lue kaikki ohjelmaan liittyvät jutut täältä.

Vuonna 2017 treffeillä solahdetaan yhä perinteisiin sukupuolirooleihin.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.