Pienet piirteet voivat luoda voimakkaita ihastumisen tunteita. Kuva: Shutterstock
Pienet piirteet voivat luoda voimakkaita ihastumisen tunteita. Kuva: Shutterstock

Tutkijan mukaan etukäteen mietityillä tiukoilla kriteereillä ei olekaan merkitystä, kun ihminen rakastuu.

Ulkonäköä ja sen merkityksiä tutkinut Markus Rantala sanoo, että lopulliset parinvalintapäätökset eivät ole tietoisia. Vaikka ihminen olisi kuvitellut ihannekumppanilleen kriteerejä esimerkiksi pituudesta tai hiusten väristä, ne eivät loppupeleissä vaikutakaan kiinnostumiseemme.

– Siitä ei ole paljon tietoa, mihin parinvalinta perustuu, mutta tutkimusten mukaan ensisilmäyksellä rakastuminen on mahdollista, Rantala sanoo.

– Erityisesti naisille hajuaistin merkitys on suuri. Hyvältä tuoksuva ihminen viehättää.

Rantalan mukaan luonto on luonut naisille ja miehille erilaisia evoluutioon liittyviä kumppaninvalintakriteerejä. Miehiä kiinnostaa luonnostaan hedelmällisyys, ja naisia miehen kyky huolehtia perheestä.

Myös nuoruus ja lapsuus vaikuttavat siihen, millaisesta kumppanista kiinnostuu. Vaikutteet tulevat usein omasta perheestä, eli ihminen etsii esimerkiksi vanhempiensa kaltaista puolisoa.

– Ihmiset harvoin sanovat pinnallisia toiveita ääneen, koska kuuluisi korostaa henkisiä ominaisuuksia. Monesti ihastuneena saatetaan kuvitella, että ollaan ihastuttu toisen persoonaan. Kaikki kumppanissa vaikuttaa täydelliseltä ihastuneena, joten vaikuttavat tekijät ovat tiedostamattomalla tasolla.

Millaisiin piirteisiin naiset ovat sitten ihastuneet ja rakastuneet ensimmäisenä?

”Hurahdin mieheni pitkiin ripsiin. Oltiin festareilla, ja mies majoittui kanssani samassa hotellissa. Jo heti ensikohtaamisessa huomasin, että tyypillä on maailman ihanimmat silmät niiden räpsyripsiensä ansiosta. Onneksi lapseni perivät miehen ripset, eivätkä näitä omia tynkiäni.”

”Viehätyin jonkinlaisesta tuttuuden tunteesta. Jo ensitapaamisella välittyi, että tähän ihmiseen uskallan luottaa. Olisin uskonut jopa kotiavaimeni miehelle.”

”Vaikka on tosi iso klisee sanoa näin, niin sanon silti: rakastuin puolisossani ihan kaikkeen – hänen yleiseen olemukseensa. Rakkaani oli sellainen vähän omituinen hassuttelija, jonka olemus henki mystistä salaperäisyyttä. Sellainen on aina kiehtonut minua. Lisäksi kävin kuumana hänen vaaleaan ja kiharaan tukkaansa, joka tuntui sormissa valtavan pehmoiselta. Olemme edelleen yhdessä ja nykyään aina tasaisin väliajoin harmittelen, että hänen tukkansa on nykyään melko lyhyt.”

”Ensimmäisenä kiinnitin huomiota hänen pituuteensa, olin jotenkin tosi viehättynyt siitä, että tyyppi oli minua ja muitakin huomattavasti pidempi. En osaa oikein selittääkään sitä, mielestäni oli kai vain hauskaa keskustella hänen kanssaan, kun itse olen aika lyhyt.”

”Ihastuin entisessä poikaystävässäni hänen hieman epätäydellisiin hampaisiinsa, joissa oli pieniä rakoja. Täydellisellä hammasrivistöllä hän olisi ollut täysin erinäköinen, mutta rakoilevat hampaat olivat mielestäni juuri täydelliset.”

Vieraz

Ensisilmäyksellä rakastuminen on totta – naiset kertovat, mihin ihastuivat kumppanissaan

Miehen pitää olla hyvännäköinen, ainakin kyseiselle naiselle, koska tutkimusten mukaan miehen hyvä ulkonäkö parantaa seksin laatua ja nainen saa todennäköisemmin orgasmin... toisaalta naiset ovat hyvin kiinnostuneita siitä että muutkin naiset ovat samaa mieltä heidän partneristansa. Luonnetta voi arvioida vain niiltä joihin tutustuu, eikä ulkonäöltänsä yhdentekevään tutustu.. eli ulkonäkömratkaisee, molemmilla sukupuolilla. E
Lue kommentti

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.