Demiseksuaali tarvitsee vahvan tunnesiteen mahdolliseen seksikumppaniinsa. Kuva: Shutterstock
Demiseksuaali tarvitsee vahvan tunnesiteen mahdolliseen seksikumppaniinsa. Kuva: Shutterstock

Demiseksuaali tuntee seksuaalista vetovoimaa vain ihmisiin, joihin hänellä on vahva tunneside.

Nykyään ymmärretään hyvin, että seksuaalisuus on varsin kirjava joukko erilaisia suuntauksia ja identiteettejä. Monelle eri suuntautumiselle ja identiteetille on myös olemassa oma nimityksensä.

Yksi tuoreimmista nimityksistä on demiseksuaalisuus.

Demiseksuaaliksi itseään kutsuvalla ihmisellä seksi linkittyy vahvasti tunnepuolen asioihin. Yleensä se tarkoittaa sitä, että henkilö ei koe seksuaalista halua toista kohtaan ennen kuin suhteessa on mukana rakkautta, luottamusta ja kiintymystä.

– Kun keskivertoihmiset tapaavat ensimmäisen kerran, he usein kokevat jonkinlaista fyysistä vetovoimaa toista kohtaan jo sekunneissa. Demiseksuaalisuudessa fyysistä kokemusta ei tule laisinkaan, vaan se perustuu ensisijaisesti romanttisiin tuntemuksiin, rakkauteen ja ystävyyteen. Fyysinen vetovoima ja halut tulevat toisena. Ne eivät missään tapauksessa ole suhteen pääasia, seksuaaliterapeutti Holly Richmond kuvailee Women's Healthille.

Listasimme seitsemän faktaa, jotka jokaisen olisi hyvä tietää demiseksuaalisuudesta:

 1. Demiseksuaalisuus on melko uusi käsite. Termi tupsahti internetiin ensimmäisen kerran vuonna 2006, kertoo Wired -lehti. 
 2. Asiantuntijat arvelevat, että demiseksuaalisuus on melko yleistä, kertoo Holly Richmond. Kukaan ei kuitenkaan tiedä tarkalleen, kuinka paljon demiseksuaaleja on.
 3. Demiseksuaalisuus ei tarkoita sitä, ettei henkilö pidä seksistä. Demiseksuaali ei vain ole innostunut harrastamaan seksiä ihmisen kanssa, johon hänellä ei ole syvempää yhteyttä.
 4. Sukupuolella ei ole mitään tekemistä demiseksuaalisuuden kanssa. Ylen haastatteleman seksuaaliterapeutti Aune Karhumäen mukaan demiseksuaalisuus-käsite on ollut helpotus erityisesti miehille. ”Moni mies tulee terapiaan, koska he kokevat hyvin paineistavana sen, että heihin suhtaudutaan kuin ainoa asia, joka heillä on mielessä, on seksi. Näinhän ei todellakaan ole”, hän kertoi vuonna 2015.
 5. Demiseksuaali saattaa kutsua itseään myös muilla termeillä. Osa kutsuu itseään esimerkiksi harmaan alueen aseksuaaleiksi.
 6. Demiseksuaalisuus ei liity moraaliin. Sillä ei ole tekemistä esimerkiksi pidättäytymisen kanssa. Demiseksuaali ei yksinkertaisesti tunne seksuaalista vetovoimaa muulloin kuin silloin, kun mukana on voimakkaita tunteita.
 7. On täysin normaalia olla demiseksuaali. Jokaisen henkilön seksuaalisuus on ihan omanlaisensa. Yksi haluaa seksiä jatkuvasti, toinen harvoin ja kolmas vain yhden ihmisen kanssa koko maailmassa – ja se on täysin normaalia.
Ekku1

Eikö ”pelkkä seksi” kiinnosta? Saatat olla demiseksuaali – 7 faktaa, jotka sinun on hyvä tietää

Niin. Vanhaan hyvään aikaan sitä kutsuttiin rakkaudeksi? Nyt sitten väännetään ja saivarrellaan jotain kummallista. Vanhaan hyvään aikaan seksi eli rakastelu kuului lähinnä vakituiseen seurustelusuhteeseen, nyt se on kertakäyttökamaa. Ja väittäisin ettei ihmiset ole ainakaan yhtään onnellisempia? Sitä sopii miettiä.........
Lue kommentti

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

 1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
 2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
 3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
 4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
 5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
 6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
 7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
 8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
 9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
 10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.