Eeva-Marja Hentilän kuudessa synnytyksessä seitsemästä oli kätilönä hänen oma isänsä.
Eeva-Marja Hentilän kuudessa synnytyksessä seitsemästä oli kätilönä hänen oma isänsä.

Torniolaisen Eeva-Marjan kätilö-isä on ollut mukana tyttärensä kuudessa synnytyksessä. ”Hän on isä, pappa ja appi, mutta myös se ammattilainen.”

Heinäkuisenä aamuna viimeisillään raskaana ollut torniolainen Eeva-Marja Hentilä, 38, lähti Kemiin Länsi-Pohjan keskussairaalaan suunniteltuun synnytyksen käynnistykseen. Perillä synnytys pääsi pikaisesti vauhtiin, ja perheen seitsemäs lapsi, 2820 grammaa painanut poika, syntyi vain 45 minuuttia myöhemmin.

Erityistä synnytyksessä oli se, että kätilönä toimi Eeva-Marjan oma isä, Juha.

Kätilö-isän osallistuminen synnytyksiin jaksaa hämmästyttää tuttavia. Sen sijaan Eeva-Marjalle ja hänen miehelle Akille iso lapsikatras sekä isän ja appiukon ammatti ovat ihan tavallisia asioita.

– Raskauteni ja synnytykseni ovat aina onneksi sujuneet hyvin, joten minulla ei ole ollut mitään isoa perhettä vastaan. Elämässä kaikki on monesti niin kontrolloitua, joten olemme halunneet pitää mieheni kanssa tämän yhden asian sellaisena, joka saa mennä niin kuin on mennäkseen.

”Sairaalassa on aina suhtauduttu todella hyvin siihen, että isäni tulee synnytyksiin kätilöksi.”

Eeva-Marjalle on aina ollut selvää, että oma isä toimii synnytyksissä kätilöinä: seitsemästä synnytyksestä Juha on ollut mukana kuudessa. Länsi-Pohjan keskussairaalassa työskentelevä isä on osallistunut synnytykseen joko oman työvuoronsa aikana tai lähtenyt mukaan avustamaan – jopa lomillaan.

– Kolmanneksi vanhin lapsemme syntyi, kun asuimme Oulussa. Silloin isäni ei ollut synnytyksessä kätilönä, koska sairaalaan ei saanut tulla toisesta sairaanhoitopiiristä kätilö hoitamaan. Kemin sairaalassa on aina suhtauduttu todella hyvin siihen, että isäni tulee synnytyksiin kätilöksi, vaikkei hän olisi työvuorossa.

Äijäporukassa on turvallinen olo

Synnytyksessä Eeva-Marjan isä toimii samalla tavalla kuin kuka tahansa muu koulutettu ja kokenut kätilö. Siksi Eeva-Marja ei koe synnytystilanteita millään lailla oudoksi, vaikka moni niitä ihmetteleekin. 

”En luottaisi synnytystilanteessa keneenkään muuhun niin paljon kuin omaan isään.”

– Ei se minusta ole lainkaan outoa, kun olen siihen kasvanut, että isä on kätilö. Jos isä olisi autokorjaaja, niin kyllähän veisin oman autoni sinne isän korjaamoon eikä merkkihuoltoon. Tässä on kyse vähän samasta asiasta: en luottaisi synnytystilanteessa kehenkään muuhun niin paljon kuin omaan isään, Eeva-Marja sanoo.

– Vaikka hän on isä, syntyvän lapsen pappa ja mieheni appiukko, hän on myös se ammattilainen. Koti-isä on räväkkä ja pelleilevä, mutta töissä hän on sitten rauhallisempi ja harkitsevainen. Toki synnytykseen pääsee mukaan enemmän huumoriakin, kun kätilö on tuttu.

Eeva-Marja ja Aki vähän ennen seitsemännen lapsen syntymää, hymyilyttää!
Eeva-Marja ja Aki vähän ennen seitsemännen lapsen syntymää, hymyilyttää!

Eeva-Marja kuvailee, että synnytystilanteet oman isän kanssa ovat olleet ennen kaikkea turvallisia ja mukavia. Hyvässä ”äijäporukassa” oman miehen ja isän kanssa on luottavainen olo siitä, että kaikki menee hyvin.

– Tilanne on hyvin turvallinen, kun on kaksi sellaista ihmistä paikalla, jotka eivät antaisi minulle tai lapselle tapahtua mitään pahaa. He varmasti huolehtivat meistä aina viimeisen asti, joten helppo siinä on olla rauhassa. Olen synnyttänyt perheemme kaikki seitsemän lasta ilman kivunlievitystä, ja synnytykset ovat olleet mukavan nopeita.

Koko perheen luottokätilö

Eeva-Marjan isä toimii kätilönä myös muille perheenjäsenille. Juha on ollut Eeva-Marjan lasten lisäksi mukana muidenkin tyttäriensä sekä poikiensa vaimojen lapsien synnytyksissä. 

– Moni sitä kummeksuu, että eikös se nyt ole vielä oudompaa veljieni vaimoille, kun oma appiukko on kätilönä. Veljien vaimojenkaan mielestä tilanne ei kuitenkaan ole ollut yhtään sen oudompi, koska koska keskinäinen suhde on luottavainen ja mutkaton, ja isäni on kätilönä vahva ammattilainen.

”Mieskätilö osaa huomioida lapsen isän ihan eri tavalla, kun on itsekin isä.”

Ammattimaisuuden ja syvän luottamuksen yhdistelmän lisäksi Eeva-Marja uskoo, että hänen isänsä tuo miehenä synnytykseen vähän erilaista näkökulmaa ja tukea kuin naiskätilöt.

– Miehet ovat sanoneet, että on todella mukavaa, kun synnytyksissä on paikalla toinen mies. Se on tuoreelle isälle aina kiva asia, koska mieskätilö osaa huomioida lapsen isän ihan eri tavalla, kun on itsekin isä. Tuore isä pääsee paremmin tapahtumaan mukaan, koska mieskätilö tietää, kuinka jännässä tilanteessa isä siinä on ja kuinka hänkin kaipaa tunnetta siitä, että on parhaimpansa mukaan osallistunut synnytykseen.

Eeva-Marjan mukaan synnytykset oman isän avustuksella ovat ennen kaikkea ainutkertaisia kaikille osapuolille. Tai kuten eräs Eeva-Marjan isän kollega asian on ilmaissut, se on perhesynnytystä parhaimmillaan.

– Meidän lähipiirissä kaikille on ihan päivänselvää, että isäni toimii synnytyksissä kätilönä. Onhan se ainutlaatuinen hetki isällekin, kun oma tytär tai pojan vaimo synnyttää ja samalla syntyy myös oma lapsenlapsi.

Synnytyspelkoa

Eeva-Marjan, 38, oma isä toimi kätilönä lastenlastensa synnytyksissä: ”En luota kehenkään niin kuin isääni”

Täällä yövuorossa bongasin jutun ja päätin avautua kun on aikaa. Tosi hyvä, että saa lukea synnytyksestä mukavia juttuja! Aina yleensä ne kauhu kertomuksia ja kuinka karmeaa kaikki on ollu. Itselläni on voimakas synnytys pelko ja siksi en ole uskaltanut lapsesta edes kunnolla haaveilla. Tämä juttu rohkaisee tosi paljon! Synnyttäminen ei välttämättä olekkaan niin monimutkaista ja kipeää ja pitkä kestoista ja kamalaa. Vaan se voi olla myös helppoa ja perhekeskeistä, hauskaakin ja sen voi...
Lue kommentti

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.