Me Naiset
|
Marjut Laukia
Mitä isompi murkula, sitä lyhempi liitto. Näinköhän? Kuva: Shutterstock
Mitä isompi murkula, sitä lyhempi liitto. Näinköhän? Kuva: Shutterstock

Ei kuitenkaan kädestä lukemalla, vaan vilkaisemalla kihlasormusta, väittää tuore tutkimus.

Amerikassa on viime vuosina varmisteltu myöntävää vastausta kosintaan hankkimalla niin näyttävä kihlasormus, ettei seurustelukumppani sen nähdessään kehtaa enää kieltäytyä. Soveliaana on pidetty noin kuukausipalkan arvoista sormusta.

Tuore tutkimus tuo huonoja uutisia niille, joiden palkka on vähänkin suurempi. Emoryn yliopistossa on nimittäin selvitetty, että mitä arvokkaampi sormus, sitä lyhempi liitto.

Taloustieteen professorit Andrew M. Francis ja Hugo M. Mialon tulivat tutkimuksissaan siihen tulokseen, että jos sormukseen tuli törsättyä jotain 2 000 ja 4 000 dollarin (eli noin 1 500 ja 3 000 euron) väliltä, avioero on tavallista todennäköisempi. Tuhat dollaria eli alle 800 euroa sormukseen käyttäneet pysyivät todennäköisemmin yhdessä. Kyselytutkimukseen osallistui yli 3 000 naimisissa olevaa amerikkalaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itaruuskaan ei tosin ollut hyväksi, vaan avioerot uhkasivat myös alle 500 dollarin (400 euron) hintaisten sormusten hankkijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen mukaan hääbisneksessä pyörivät suuret rahat ja yritykset pyrkivät luomaan mielikuvaa, jonka mukaan kalliit ja hienot häät toisivat myös avioliittoon ekstrapotkua. Raha ei kuitenkaan takaa onnellista liittoa – varsinkaan, jos 30 000 dollaria maksavat, amerikkalaiset keskivertohäät ajavat pariskunnan velkavankeuteen ja vararikkoon.

Tutkimustulokset tuskin pätevät Suomessa, sillä täällä suurista timanttisormuksista on innostuttu vasta viime vuosina ja hääbudjetitkin ovat hitusen kohtuullisempia. Helsingin Sanomien haastattelemien parisuhdeterapeuttien mukaan yleisimpiä erojen syitä ovat uskottomuus, päihdeongelmat sekä läheisyyden, arvostuksen ja luottamuksen puute. Niiden ja arvokkaiden sormusten väliltä on vaikeaa löytää yhteyttä.

Sitä paitsi Amerikassakin ollaan jo kääntämässä kelkkaa: Vogue uutisoi hiljattain, että kaikkein tyylikkäin sormus on nyt pelkistetty eli myös timanttikekoa halvempi. Nähtäväksi jää, mitä tapahtuu avioerotilastoissa.

Lue myös:

Tältä näyttää vasta-avioituneen Brad Pittin vihkisormus

Pelkäätkö sormuksesi puolesta? Uusi keksintö suojaa timantteja kovassakin menossa

Avioliitto on terveellisin ihmissuhde

Sisältö jatkuu mainoksen alla