Heli haudutteli eropäätöstä viikon ennen kuin kertoi siitä miehelleen. ”Se viikko oli kuin olisin elänyt jonkun toisen elämää.” Kuva: Juha Salminen
Heli haudutteli eropäätöstä viikon ennen kuin kertoi siitä miehelleen. ”Se viikko oli kuin olisin elänyt jonkun toisen elämää.” Kuva: Juha Salminen

Toimittaja-kirjailija Heli Thorén, 33, jätti miehensä 14 yhteisen vuoden jälkeen. ”Yritimme monta vuotta korjata tilannetta paremmaksi. Päätöksen olisi voinut tehdä aiemminkin”, Heli sanoo.

”Olin lähdössä työpaikkani pikkujouluista, kun jäin juttelemaan ystävälle, jota olin viimeksi nähnyt vuosia sitten.

Olin miettinyt avioeroa kauan ja puhunut paljon läheisten kanssa. Silti sana ero oli yhtäkkiä helpompi sanoa ääneen ihmiselle, joka oli tarpeeksi etäällä elämästäni.

Ehkä oli tarkoitettu, että hän tuli eteeni sinä iltana ja auttoi minua tajuamaan, että jaksamiseni rajat olivat tulleet vastaan.

Olin toivonut, että jokin ulkopuolinen tekijä olisi ratkaissut liittomme tilanteen, että jompikumpi rakastuisi ratikassa. Sen ­sijaan minun olisi itse tehtävä jotain. Kristallinkirkas eropäätös nostatti niin rajun tunnemyrskyn, että minulle tuli paha olo. Satoi lunta ja päätin kävellä kotiin.

Hauduttelin ajatuksiani viikon, ennen kuin kerroin aviomiehelleni Iirolle, että halusin eron. Sen viikon ajan tuntui siltä, kuin olisin elänyt jonkun toisen elämää. En muistanut syödä ja kun yritin syödä, mikään ei pysynyt sisällä.

En kuitenkaan pelännyt, vaan olin ennemminkin innostunut. Olin viimein päässyt vapaaksi.

Iiro ei yllättynyt, sillä olemme aina pystyneet puhumaan rehellisesti. Olimme monta vuotta yrittäneet korjata tilannetta paremmaksi, käyneet terapiassa ja sinnitelleet läpi vaikeiden vaiheiden.

Haluan, että parisuhde perustuu arvostukseen ja luottamukseen. Kun emme kaikesta huolimatta siinä onnistuneet, aloin voida yhä huonommin.

Äkkiä kaikki tuttu oli poissa

Jälkeenpäin Iiro oivalsi, ettei hän ollut valmis parisuhteeseen. Jos toinen on valmis ja toinen ei, syntyy ristiriita.

Minun on ollut vaikeaa hyväksyä, että vaikka olisi luvannut olla toisen rinnalla aina, voi tulla päivä jolloin tajuaa, ettei itsestä olekaan siihen.

Tiedän kuitenkin, että Iiro teki parhaansa, ja minulla on omat syyni katsoa peiliin. Emme yrittäneet liian vähän. Päätöksen olisi voinut tehdä aiemminkin.

Olimme yhdessä 14 vuotta ja meillä on kaksi lasta, joiden huoltajuuden jaamme tasan. Otin tavoitteeksi, että eroamme rakkaudella ja säilytämme mitä säilytettävissä on.

Ensimmäisen kuukauden ajan luulin, että olin käsitellyt eroa riittävästi. Sitten kaikki vyöryi päälle. Tuntui, kuin olisin elänyt ahtaassa huoneessa, jonka seinät kaatuivat ympäriltäni. Kaikki tuttu oli poissa, enkä tiennyt miten toimia liian suurelta tuntuvassa maailmassa. Elämä oli samaan aikaan kutkuttavan uutta ja lamaannuttavan pelottavaa. Pahimpina hetkinä otin tunti kerrallaan.

Aloin käydä terapiassa. Vihan, surun ja pelon työstäminen ja niistä irtipäästäminen ovat olleet minulle tärkeitä. Ymmärrän, miksi vihaan jumiutuminen voi johtaa rumaan eroon.

Rankka, onnellinen elämä

Mietin, mitä kaikkea on vielä tulossa. Miltä tuntuu, kun jompikumpi löytää uuden kumppanin? Samalla olo on toiveikas: paremmat ajat ovat edessä.

Olen tyytyväinen, etten ole lähtenyt uuteen suhteeseen, vaan olen opetellut tuntemaan itseäni ja olemaan yksin. Arvostan itseäni enemmän. Vika ei ollut minussa. Olen aivan erityinen ja ihana! Rankkuus ja onnellisuus eivät sulje pois toisiaan. Juoksulenkit ja ystävät, joille voi soittaa keskellä yöllä, ovat auttaneet pahimpina hetkinä. Olen huomannut, että maailma on täynnä rakkautta. Muiltakin kuin kumppanilta saa tukea ja välittämistä.

Teen eroprosessistani kirjaa, jota varten pidän päiväkirjaa ja haastattelen eronneita naisia. Se on ollut hyvin avartavaa. Jokainen ero on omanlaisensa. Silti eroissa on samantyyppinen kehityskaari, joka alkaa ahdistuksen värittämästä vapautumisesta lopulliseen luopumiseen.

Minusta onni tulee itsestä, ei parisuhteesta.”

Lue lisää:

Ero ruuhkavuosissa: Vain lapset pitivät meitä yhdessä

Sinkkuutta juhlitaan nyt erokakulla

Tämä yksi asia kertoo, kestääkö avioliitto vai ei

Psykoterapeutti Heli Vaaranen kertoo, että myös mustasukkaisuuden tunteita kannattaa kuunnella.

Parisuhde ei koskaan ala ns. puhtaalta pöydältä, sillä sen osapuolilla on aina aiempia kokemuksia ihmissuhteista.

Aiemmat ikävät kokemukset voivat tuntua painolastilta, joka estää heittäytymästä uuteen suhteeseen täysillä tai herättää mustasukkaisuuden tunteet.

Miten uuteen kumppaniin oikein voisi oppia luottamaan, jos on aiemmin tullut petetyksi, jätetyksi tai hylätyksi? 

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti ja parisuhdetutkija Heli Vaaranen sanoo, ettei eksän tekoja saa kaataa nykyisen kumppanin niskaan.  

– On tärkeää käsittää, ettei pettäjän sukupuolelle voi antaa elinkautista tuomiota. Täytyy antaa uusi mahdollisuus.

Aiempien suhteiden tapahtumista kannattaa silti keskustella uuden kumppanin kanssa. Myös siitä kannattaa puhua, mitä luottamus ja uskollisuus kellekin merkitsevät.

Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on neuvonut Me Naisten jutussa, että luottamusta voi rakentaa tarkastelemalla parisuhdesopimusta.

– Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa, Tanskanen on sanonut.

Itsehoitoa mustasukkaisuuteen

Mustasukkaisuuden ja hylätyksi tulemisen tunteet kumpuavat usein heikosta itsetunnosta. Heli Vaaranen muistuttaa, että itsetuntoa ei pidä rakentaa kenenkään toisen varaan. 

– Yleensä syvälle epävarmuuden tunteelle on jokin syy, ja sitä tulee tarkastella. Asiaa ei kannata hävetä tai lakaista maton alle, vaan sitä tulee tutkia. 

Ensi vuonna mustasukkaisuuteen voi saada apua myös netistä. Väestöliitto julkaisee ensi vuoden puolella verkossa mustasukkaisuuden omahoito-ohjelman, joka sisältää mustasukkaisuuden syiden pohtimista ja erilaisia harjoituksia. 

– Ensimmäinen askel parempaan itsetuntoon on se, että tuntee itsensä, Vaaranen sanoo.

Tunteet kuulolla

Joskus voi olla vaikea erottaa, onko mustasukkaisuudessa kyse omista petetyksi tulemisen kokemuksista vai siitä, että kumppanilla ei oikeasti ole vain puhtaita jauhoja pussissaan. 

”Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.”

Vaaranen neuvoo kuuntelemaan omia tunteita ja antamaan niille painoarvoa.

– Jos on ahdistunut olo, kaikki ei ole kunnossa, Vaaranen sanoo.

– Pariterapiassa huomaa, että ihmiset yrittävät järjellä ratkaista ihmissuhdepulmia. Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.

Ahdistuksen tunteet eivät tietenkään ole suora merkki puolison uskottomuudesta, mutta ne kertovat siitä, että ainakin luottamuksen kanssa on ongelmia.

Toistatko kaavaa?

Jotkut meistä hakeutuvat Heli Vaarasen mukaan toistuvasti suhteisiin, joissa on draamaa ja vaaran tuntua. Jos on lähtenyt alun perinkin epäluotettavan oloisen kumppanin matkaan, uusien luottamuskuprujen ei pitäisi tulla yllätyksenä.

– Myös ihmissuhteissa saa sitä, mitä tilaa, Vaaranen toteaa. 

Toistuviin luottamusongelmiin voi johtaa muukin kaava kuin se, jossa haetaan suhteisiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jotkut löytävät itsensä uudelleen ja uudelleen parisuhteista, joissa asioista keskusteleminen on vaikeaa.

– Jos itse välttelee vaikeita asioita, saattaa vaistomaisesti valita kumppaneita, jotka eivät myöskään jaa asioita.

Luottamuspulassa voi siis olla kyse kumppanin valinnasta. Vaaranen toteaa, että virheet kuuluvat elämään, mutta niistä on tarkoitus oppia. 

– Ihmisen pitäisi aina tarkkailla, että mikä on se kaava, jota toistan. Kun sen huomaa, antaa itselleen mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä. 

Vali, vali. Ja vielä kerran vali.

Aina on joku huonosti! Jokainen tuntee – tai tietää – ihmisen, jolla on tapana valittaa lähes aina. Elämäntapavalittajat on ihan oma lajinsa, mutta on niitä muunkinlaisia valittajia. Psychology Todayn mukaan mukaan valittajat voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Tunnistatko itsesi tai jonkun läheisesi?

 

1. Krooninen valittaja

Krooninen valittaja on sama kuin elämäntapavalittaja. Hän näkee asioissa ensisijaisesti aina jotain kielteistä – jotain mistä valittaa. Krooninen valittaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi sitä, että ajatukset muokkaavat aivoja niin, että mitä enemmän jotakin asiaa pohtii, sen vahvemmaksi kyseiseen asiaan liittyvät sidokset aivoissa muodostuvat. Niinpä valittaminen muokkaa aivoja siihen suuntaan, että kielteisiä ajatuksia syntyy entistä helpommin. Mutta tämähän pätee myös toisin päin. Mitä enemmän ruokkii aivojaan myönteisillä asioilla, sitä enemmän syntyy hyviä ja kivoja ajatuksia.

2. Puhisija

Turhautuminen, viha, pettymys ja niin edelleen. Puhisija valittaa päästämällä tunteensa ulos. Se tekee ihmiselle toki jossakin määrin hyvää, mutta puhisijan ongalmana on se, että hän keskittyy liikaa vain omiin tunteisiinsa – ja nimenomaan niihin kielteisiin tunteisiin. Raskasta puhisijan käyttäymisessä on se, että hän tarvitsee aina jonkun kuuntelijan, uskotun, jonka päälle vyöryttää tunneryöpyt. Puhisija janoaa yleensä huomiota ja sympatiaa, mutta ratkaisut eivät häntä yleensä kiinnosta. Hän vain velloo tunnemylläköissään.

3. Intrumentaalinen valittaja

Oletko valittanut siitä, miten kumppanisi luottokorttilasku on taas liian suuri? Jos kyllä, tämä on esimerkki intrumentaalisesta valittamisesta. Siinä valittamiseen on yleensä jokin hyvin konkreettinen syy. Mutta aikaisemmista valittajatyyppeistä se eroaa niin, että tarkoitus on ratkaista ongelma.

Miten sitten päästä valittajasta mahdollisimman nopeasti eroon, jos tilanteeseen joutuu yllättäen? Kerroimme jo aikaisemmin keinoista, joita voi yrittää. Tässä ne tulevat kertauksena:

1. KUUNTELE, NYÖKKÄILE, MYÖTÄILE

Vain tukemalla hänen tuntemuksiaan hiljennät valittajan. Näin se valitettavasti menee. Hyviä apukommentteja: niinpä, todellakin, kamalaa, just niin. Valitus kestää enintään minuutteja. Ehkä viisi. Tai kymmenen. Pure hammasta ja kestä! Valittajat haluavat tulla kuulluiksi. Anna heille se ilo.

2. SYMPPAA

Unohdetaan kuule kaikki sarkasmi, silmien pyörittely ja tuskastunut huokailu. Anna valittajalle aitoa sympatiaa.

3. HARHAUTA

Vaihda keskustelun aihetta, mutta viekkaasti. Käytä harhautuksen syöttinä jotain mehukasta. Mikä hänen lempielokuvansa olikaan? Oliko hänen suosikkiyhtyeensä tulossa Suomeen? Entäs pikkujoulut – eikö niistä löytyisi jotain kevyttä ja kivaa puitavaa? Kauhean vaikeaa, mutta kokeilemisen arvoista.

4. MUISTA: ÄLÄ KEKSI RATKAISUJA

Teet virheen, jos rupeat tarjoamaan valittajalle sellaisia. Valituksesta ja ratkaisuista syntyy vain loputon kierre. Miksi juuri sinun ratkaisusi ei kelpaa? No kuules! Koska... ja koska... ja koska...

Jos satut olemaan itse valittaja ja luit jutun, muista tämä:

– Vaikka stressi tarttuu, se ei tarkoita, että pitää jäädä olosuhteiden uhriksi. Stressi on tunnetila, valittaminen sen sijaan toimintaa. Toisin sanoen voit itse päättää, että lopetat valittamisen, työelämän tutkija Anu Järvensivu kannustaa aikaisemmin Me Naisille antamassaan haastattelussa

Ja jos nyt pikkasen nipisti sydämestä, ei ihme. Valittaminen nimittäin ihan oikeasti pilaa elämän – sekä oman että muiden. Lue lisää:

Lähteenä myös: Lifehacker

Vierailija

Tunnistatko itsesi? Valittajia on kolmea eri tyyppiä

Tunteeko Inka Simola moniakin ihmisiä, jotka ovat pelkkiä valittajia? Olen kuullut ihmisten valittavan ja purkavan tuntojaan ynnä muuta, mutta heidän leimaamisensa ainoastaan valittajiksi ei olisi pelkästään epäoikeudenmukaista ja virheellistä, vaan myös väärin. Ihmisten näkeminen puhtaasti "valittajina" kertoo aika paljon enemmän näkijästä itsestään - kyseessä on todennäköisesti itsekeskeinen ja välinpitämätön yksilö, joka kuvittelee varmaan olevansa jotenkin muita parempi. Mikä onnistuu...
Lue kommentti