Heli haudutteli eropäätöstä viikon ennen kuin kertoi siitä miehelleen. ”Se viikko oli kuin olisin elänyt jonkun toisen elämää.” Kuva: Juha Salminen
Heli haudutteli eropäätöstä viikon ennen kuin kertoi siitä miehelleen. ”Se viikko oli kuin olisin elänyt jonkun toisen elämää.” Kuva: Juha Salminen

Toimittaja-kirjailija Heli Thorén, 33, jätti miehensä 14 yhteisen vuoden jälkeen. ”Yritimme monta vuotta korjata tilannetta paremmaksi. Päätöksen olisi voinut tehdä aiemminkin”, Heli sanoo.

”Olin lähdössä työpaikkani pikkujouluista, kun jäin juttelemaan ystävälle, jota olin viimeksi nähnyt vuosia sitten.

Olin miettinyt avioeroa kauan ja puhunut paljon läheisten kanssa. Silti sana ero oli yhtäkkiä helpompi sanoa ääneen ihmiselle, joka oli tarpeeksi etäällä elämästäni.

Ehkä oli tarkoitettu, että hän tuli eteeni sinä iltana ja auttoi minua tajuamaan, että jaksamiseni rajat olivat tulleet vastaan.

Olin toivonut, että jokin ulkopuolinen tekijä olisi ratkaissut liittomme tilanteen, että jompikumpi rakastuisi ratikassa. Sen ­sijaan minun olisi itse tehtävä jotain. Kristallinkirkas eropäätös nostatti niin rajun tunnemyrskyn, että minulle tuli paha olo. Satoi lunta ja päätin kävellä kotiin.

Hauduttelin ajatuksiani viikon, ennen kuin kerroin aviomiehelleni Iirolle, että halusin eron. Sen viikon ajan tuntui siltä, kuin olisin elänyt jonkun toisen elämää. En muistanut syödä ja kun yritin syödä, mikään ei pysynyt sisällä.

En kuitenkaan pelännyt, vaan olin ennemminkin innostunut. Olin viimein päässyt vapaaksi.

Iiro ei yllättynyt, sillä olemme aina pystyneet puhumaan rehellisesti. Olimme monta vuotta yrittäneet korjata tilannetta paremmaksi, käyneet terapiassa ja sinnitelleet läpi vaikeiden vaiheiden.

Haluan, että parisuhde perustuu arvostukseen ja luottamukseen. Kun emme kaikesta huolimatta siinä onnistuneet, aloin voida yhä huonommin.

Äkkiä kaikki tuttu oli poissa

Jälkeenpäin Iiro oivalsi, ettei hän ollut valmis parisuhteeseen. Jos toinen on valmis ja toinen ei, syntyy ristiriita.

Minun on ollut vaikeaa hyväksyä, että vaikka olisi luvannut olla toisen rinnalla aina, voi tulla päivä jolloin tajuaa, ettei itsestä olekaan siihen.

Tiedän kuitenkin, että Iiro teki parhaansa, ja minulla on omat syyni katsoa peiliin. Emme yrittäneet liian vähän. Päätöksen olisi voinut tehdä aiemminkin.

Olimme yhdessä 14 vuotta ja meillä on kaksi lasta, joiden huoltajuuden jaamme tasan. Otin tavoitteeksi, että eroamme rakkaudella ja säilytämme mitä säilytettävissä on.

Ensimmäisen kuukauden ajan luulin, että olin käsitellyt eroa riittävästi. Sitten kaikki vyöryi päälle. Tuntui, kuin olisin elänyt ahtaassa huoneessa, jonka seinät kaatuivat ympäriltäni. Kaikki tuttu oli poissa, enkä tiennyt miten toimia liian suurelta tuntuvassa maailmassa. Elämä oli samaan aikaan kutkuttavan uutta ja lamaannuttavan pelottavaa. Pahimpina hetkinä otin tunti kerrallaan.

Aloin käydä terapiassa. Vihan, surun ja pelon työstäminen ja niistä irtipäästäminen ovat olleet minulle tärkeitä. Ymmärrän, miksi vihaan jumiutuminen voi johtaa rumaan eroon.

Rankka, onnellinen elämä

Mietin, mitä kaikkea on vielä tulossa. Miltä tuntuu, kun jompikumpi löytää uuden kumppanin? Samalla olo on toiveikas: paremmat ajat ovat edessä.

Olen tyytyväinen, etten ole lähtenyt uuteen suhteeseen, vaan olen opetellut tuntemaan itseäni ja olemaan yksin. Arvostan itseäni enemmän. Vika ei ollut minussa. Olen aivan erityinen ja ihana! Rankkuus ja onnellisuus eivät sulje pois toisiaan. Juoksulenkit ja ystävät, joille voi soittaa keskellä yöllä, ovat auttaneet pahimpina hetkinä. Olen huomannut, että maailma on täynnä rakkautta. Muiltakin kuin kumppanilta saa tukea ja välittämistä.

Teen eroprosessistani kirjaa, jota varten pidän päiväkirjaa ja haastattelen eronneita naisia. Se on ollut hyvin avartavaa. Jokainen ero on omanlaisensa. Silti eroissa on samantyyppinen kehityskaari, joka alkaa ahdistuksen värittämästä vapautumisesta lopulliseen luopumiseen.

Minusta onni tulee itsestä, ei parisuhteesta.”

Lue lisää:

Ero ruuhkavuosissa: Vain lapset pitivät meitä yhdessä

Sinkkuutta juhlitaan nyt erokakulla

Tämä yksi asia kertoo, kestääkö avioliitto vai ei