Ei näin. Kuva: Shutterstock
Ei näin. Kuva: Shutterstock

Juhlakausi saattaa kiristää välit lähimmäisiin, mutta tilanteisiin on tyylikkäät ratkaisut.

Tilanne: Äiti ja isä ehtivät taas jouluna näyttää rasittavimmat puolensa: Miksi teet noin? Mikset tee näin? Vaikka kuinka yritit pysyä coolina ja aikuisena, välit kiristyivät taas. Ja nyt arjen tullen pitäisi paikata sovut kuntoon.

Ratkaisu: Jos perinteinen ”toisesta korvasta sisään, toisesta ulos” ei auta, voit kokeilla ihan ystävälliseen sävyyn kysyä vanhemmiltasi, miten sinun sitten heidän mielestään pitäisi elää. Heillä tuskin on ihan valmista patenttivastausta – tai vaikka olisikin, sen ääneen sanominen monesti asettaa asiat mittasuhteisiinsa. Muista myös se tosi klisee, että välittäminen on rakkautta (vaikkakin ärsyttävää).

Tilanne: Lomalla ehti nähdä taas vanhoja ystäviä – ikävä kyllä. Miten ihmeessä heistä oli onnistunut tulemaan niin ärsyttäviä? Jokainen jutteli vain omia juttujaan, yhteisiä keskusteluaiheita ei löytynyt. Miten voi olla, että noiden kanssa oli joskus ihan erottamaton. Pitäisikö ensi jouluna jättää näkemättä?

Ratkaisu: Älä jätä! Kyseessä on vain jännittävä ilmiö nimeltä ”ajan kuluminen”. Parhaatkin ystävät kasvavat erilleen, koska elämään nyt vain koko ajan tulee uusia asioita. Sitä paitsi eroaminen ei välttämättä ole ikuista. Sekoilu-, perheenperustamis- ja muiden kiirevaiheiden jälkeen monet ystävyydet ovat alkaneet kukoistaa uudelleen. Usko pois.

Tilanne: Työkaverisi ei sitten millään lakkaa ylistämästä ihania joulupyhiään. Kaikki oli yhtä täydellistä idylliä: lahjat osuvia, lapset kilttejä ja ruuat alusta saakka itse tehtyjä. Kiva kuulla, varsinkin kun itse jouduit todistamaan sukuriitaa ja availemaan paketeista rumia villasukkia.

Ratkaisu: Kasvahan jo aikuiseksi sinäkin. Vaikka kollegan Instagram-feedi olisi kuin sadusta, kulissien takana voi olla ihan yhtä rosoista kuin sinullakin. Ja mitä sitten, vaikkei olisikaan? Mitäpä, jos keskittyisit vaikka iloitsemaan toisen ihanan joulun puolesta? Siitä tulee paljon parempi mieli kuin nyreilystä. Kokeile.

Lue myös:

Ärsyttävätkö kaikki ihmiset? Pura tunteesi näihin tv-sarjoihin

Talousneuvoja Terhi Majasalmi opastaa – näin vältät rahariidat lomalla