Yksinäinen voi olla myös oman puolison seurassa. Ennen eroa tilannetta kannattaa yrittää muuttaa paremmaksi.

”Olen ollut mieheni kanssa naimisissa 20 vuotta. Menimme yhteen enemmän käytännön syistä kuin suuresta rakkaudesta. Lasten syntymän jälkeen teimme asioita perheenä ja tulimme hyvin toimeen, mutta kaikki keskinäinen romantiikka kuihtui pikkuhiljaa.

Kun lapset muuttivat pois kotoa, tilanne muuttui entistä huonommaksi. Emme puhu mieheni kanssa oikeastaan mitään, ja jos puhumme, tulee helposti riitaa. Olemme edelleen yhdessä siksi, että mies on yhtiökumppanini ja ainut työkaverini. Yritys kaatuu, jos jompikumpi lähtee. Välillä mietin, että näin ei voi lopun ikää jatkua.”

Anna, 51

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksinäisyys parisuhteessa on yllättävän yleistä: siitä kärsii kyselytutkimusten mukaan joka viides parisuhteessa elävistä. Psykologi Jaana Ojanen pitää Annan kaipauksen tunteita hyvin inhimillisinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Parisuhteessa läsnäolo ja aktiivinen vuorovaikutus luovat yhteyttä. Jos sitä ei ole, ihminen voi tuntea itsensä yksinäiseksi ja torjutuksi. Ilman yhteistä tekemistä suhde alkaa väljähtyä, koska seksuaalisuus perustuu sille, että on yhteistä aikaa ja jaettuja kokemuksia, Ojanen toteaa.

Puolisolta odotetaan enemmän

Parisuhde on yleensä ihmisen läheisin suhde. Puolisolta tai seurustelukumppanilta odotetaan enemmän kuin muilta ihmissuhteilta, ja silloin pettymyskin on voimakkaampi. Yksinäisyys saattaa tuntua erityisen pahalta, jos tuntee itsensä torjutuksi.

Annan ja hänen miehensä parisuhdetta voisi lähteä virkistämään kotikonstein. Ojanen viittaa amerikkalaisen psykologin John Gottmanin listaukseen uudelleen lähentymisen keinoista.

– Gottman neuvoo kääntymään toista ihmistä kohti fyysisesti ja psyykkisesti. Ystävällisyys on edellytys parisuhteelle, ja tuota ystävällisyyttä voi alkaa rakentaa uudelleen. Käytännön keinoja siihen ovat esimerkiksi treffit, flirttailevat viestit, julkiset hellyydenosoitukset ja yhteiset harrastukset. Olisi hyvä keskittyä toisen myönteisiin puoliin ja kokea asioita kumppaneina. Unelmointi ja yhteiset muistot lähentävät. Parisuhdekurssit ovat myös yksi vaihtoehto.

Ystävällisyys on edellytys parisuhteelle.

Jos Annan mainitsemat riidat ovat kovin rajuja, pariskunnan voisi olla hyvä hakea ulkopuolista apua, Ojanen sanoo.

– Parisuhde on aina kahden kauppa. Toista on mahdotonta muuttaa, joten ainut keino suhteen korjaamiseen on oman käyttäytymisen muuttaminen. Muuten on vaarana, että vie samat käyttäytymismallit ja tunteen omasta yksinäisyydestä mukanaan mahdolliseen uuteen suhteeseen.

Lähteinä myös Väestöliitto ja Finsex-tutkimus (2015).

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Yksinäisys on yleinen ongelma

Joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä joskus ja joka kymmenes – siis noin puoli miljoonaa henkilöä – usein. Joka kahdeskymmenes on jatkuvasti yksin. 

1,16 miljoonaa suomalaista asuu yksin. Määrä on kaksinkertaistunut 1980-luvun puolivälin jälkeen, ja sen odotetaan nousevan 1,5 miljoonaan vuonna 2030.

50 prosenttia yksin asuvista keski-ikäisistä miehistä ja 40 prosenttia naisista tuntee olonsa toistuvasti yksinäiseksi. Noin kolmannes yksin asuvista on pelännyt jäävänsä pitkäksi aikaa yksin. Pelko korostuu vanhenemisen myötä.

Lähteet: Väestöliitto, Mielenterveysseura, Väestöntutkimuslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla