Love Connection -sarjan suomensukuiset poikamiehet vasemmalta oikealle: ravintoloitsija Markus, 25, lääketieteellisten julkaisujen kuvittaja Matti, 27 ja myyjä Henri, 47. Kuvat Yle Kuvapalvelu
Love Connection -sarjan suomensukuiset poikamiehet vasemmalta oikealle: ravintoloitsija Markus, 25, lääketieteellisten julkaisujen kuvittaja Matti, 27 ja myyjä Henri, 47. Kuvat Yle Kuvapalvelu

Matti, Markus ja Henri eivät löytäneet sitä oikeaa Love Connection -sarjasta. Ohjelma opetti silti monia tärkeitä asioita ihmissuhteista.

Millä maanantai-illat nyt täytetään, kun Love Connection -sarja loppui? Päätösjaksossa Matti sai pakit sekä tummalta Tuulialta että punatukkaiselta Enniltä. Henri valitsi tumman Sarin ja Markus vaalean Ann-Marien.

Ilta-Sanomien mukaan Henrin ja Sarin suhde ei kesän jälkeen edennyt sähköpostiviestittelyä pidemmälle, ja Markuksen ja Ann-Mariekin ovat tyytyneet vain Facebook-kaveruuteen.

Vaikkei vuosisadan rakkaustarinoita syntynytkään, sarja opetti tärkeitä asioita ihmissuhteista. Mitä siis opimme tästä deittiohjelmasta?

1. Musta nahka toimii aina!

Sari (oik.) nähtiin sarjassa kielitaitoisena keskustelijana, jota pukee musta nahka. Hannele (vas.) taas kertoi jo sarjan alkuvaiheessa haluvansa miehen, josta voi pitää huolta.

Henrin valinta osoittaa, että kaikki miehet eivät todellakaan halua rinnalleen äitihahmoa. Vaikkei Henrin ja Sarin suhde ole ainakaan toistaiseksi edennyt viestittelyä pidemmälle, Henri tuskin voi vastustaa Sarin nahka-asua seuraavalla Suomen-vierailullaan.

2. Älä sammu treffeillä

Tai jos sammut, tunnusta ja pahoittele, mutta älä selittele.

Ann-Marielle jäi karvas maku, kun Markus sammui heidän Amerikan-treffeillään jo alkuillasta. Päätösjaksossa Markus selitteli mokaansa sillä, ettei ollut syönyt kunnon aamupalaa.

3. Puhu tunteistasi suoraan, älä selän takana

Markus teki sen virheen, että avautui tunteistaan kameralle, muttei Ann-Marielle kasvotusten – paitsi tietysti silloin, kun miehen sanoista ei enää saanut selvää.

4. Tee itse omat päätöksesi


Matti kertoi kesällä Me Naisten haastattelussa, että hänen äitinsä tulisi ikionnelliseksi, jos poika menisi naimisiin suomalaisen naisen kanssa. Juuri äiti sai Matin hakemaan mukaan ohjelmaan.

Niin sympaattista kuin Matin kunnioitus äitiään kohtaan onkin, ehkä Matin kannattaa jatkossa tunnustella enemmän omaa kuin äidin sydäntä. Matille kun ei lopulta kelvannut yksikään ohjelman kahdeksasta naisesta.

5. Jos haluu saada, on pakko antaa

"Ai mitä mieltä oot, voisko meistä niinku tulla jotain? Ai ei vai? No, ei munkaan mielestä sit." Matti peesasi päätöksissään liikaa naisia eikä saanut sanotuksi omia fiiliksiään.

Jos Matin unelma Suomi-neidosta elää yhä, hänen kannattanee tutustua paremmin suomalaiseen kulttuurihistoriaan kuuntelemalla MC Nikke T:n Jos haluu saada, on pakko antaa -biisi.

6. Älä muhinoi kaikkien kanssa

Jo ohjelman alussa Henri kumosi kliseen siitä, ettei suomalainen mies puhu eikä pussaa. Henri puhui – ja varsinkin – pussasi jokaista, joka vain päästi hänet kosketusetäisyydelle.

Huonostihan siinä jossain vaiheessa tuppaa käymään, jos pyörittää samaan aikaan liian montaa naista.

7. Älä nalkuta

Koirien uinninopettajalta Nina N:ltä paloi pinna Henriin, kun tämä valmisti naiselle ruokaa ja kohteli liian kovaäänisesti keittiönkaappien ovia. Suoruus on ihan ok, mutta kaikista ärsyttävimpiä puoliaan ei kannata korostaa ensimmäisillä treffeillä.

8. Älä katoa

Henri valitsi Nina N:n kahden parhaan joukkoon, ja Ninan oli tarkoitus matkustaa USA:han tapaamaan Henriä. Yhtäkkiä Nina kuitenkin katosi eikä selittänyt katoamistaan Henrille millään tavalla. Vähemmästäkin menee fiilis!

9. Näe vähän vaivaa

Markus rehvasteli finaaliin selvinneille Hannalle (vas.) ja Ann-Marielle (oik.) Kalifornian fantastisilla nähtävyyksillä, mutta suuret puheet muuttuivat matkan varrella vaatimattomiksi teoiksi. Kun naiset saapuivat Markuksen kotikonnuille, mies vei Hannan treffeille romukauppaan. Siis romukauppaan!

Ann-Marie sentään pääsi veneajalulle pikkubotskilla sekä piipahdukselle Markuksen ravintolaan. Mitä nyt ilta loppui lyhyeen, kun viina vei miehen untenmaille (katso kohta 2).

10. Älä ripustaudu ekoilla treffeillä

Ennen yhteisen tulevaisuuden suunnittelua kannattaa tutustua treffikumppaniin rauhassa. Sarjassa nuorempi Niina eli Niina P. esitteli lapsensa heti Henrille ja kaavaili jo muuttoakin Kaliforniaan. Vaikka miehellä itselläänkin on kaksi lasta, tämä ei syttynyt yli-innokkuudesta.

Love Connectionin viimeisimmät jaksot voi katsoa Yle Areenasta.

Lue myös:

Love Connectionin Matti: "Äiti tulisi ikionnelliseksi, jos menisin naimisiin suomalaisen naisen kanssa"

Kolme suomensukuista amerikkalaista etsii Suomesta naisia

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!

Empatiakirjailija Sami Kedon mukaan myötätunto toisia kohtaan on myös asennekysymys.

Mikä tekee meistä empaattisia?

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, joilla ei ole mitään – mutta jotka ovat aina valmiita antamaan sitä vähästäänkin muille. Tarinan toisella laidalla ovat rikkaat ja etuoikeutetut. Heillä olisi, millä auttaa, mutta myötätunto puuttuu.

Ihan niin yksinkertainen maailma ei ole, mutta empatiasta tietokirjan kirjoittanut Sami Keto kertoo, että kyky empatiaan tosiaan saattaa heiketä, kun ihminen rikastuu tai nousee yhteiskunnan hierarkiassa korkeammalle. 

– Tämä on havaittu todella monessa yhteydessä, Keto sanoo.

Yksi syy rikkauden ja empatian käänteiseen riippuvuuteen on se, että reiluus on Kedon mukaan useimmille ihmisille hyvin tärkeää. Jos siis ihminen on epäreilun korkeassa asemassa, hänen täytyy jotenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan eriarvoinen asema itselleen. 

– Jotta pystytään tasaamaan tilanne, alempana olevien arvoa pitää vähän laskea ja ajatella, että minä ansaitsen etuoikeuteni ja muut tekevät jotakin väärin.

Eriarvoisuus vaikuttaa empatiaan

Empatian määrä liittyy myös yhteenkuuluvuuden ja keskinäisriippuvuuden kokemuksiin. Ne, joilla on paljon rahallista tai sosiaalista pääomaa, ovat vähemmän riippuvaisia toisistaan ja samastuvat toisiin vähemmän, mikä selittää heikompaa empatiakykyä. 

– Eliitti kokee yhteenkuuluvuutta omassa piirissään, vähävaraiset laajemmin, Keto tiivistää. 

Hän kertoo, että yhteiskunnan eriarvoistumisen on kuitenkin havaittu johtavan siihen, että myös hierarkiassa alimpina olevat kokevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta ylempänä olevia kohtaan. Eriarvoisuus siis heikentää ihmisten empatiakykyä ylipäätään.


Empatiaa voi suunnata

Sami Kedon mukaan empatia on oleellinen osa ihmisyyttä, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän empaattisia. Se kuitenkin vaihtelee, mihin suuntaamme empatiamme. Empatian kokemista ohjaavat yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuriset kertomukset.   

Osa meistä kokee myötätuntoa kedon kukkasiakin kohtaan, osa suhtautuu empaattisesti ainoastaan omaan lähipiiriinsä. 

”Usein empatia on tilannekohtaista.”

Esimerkiksi rasistisessa mellakassa vihaa huutava ihminen voi olla hyvinkin empaattinen, tosin suppeaa piiriä kohtaan. Myös voimakkaat negatiiviset tunteet nimittäin tarttuvat empaattiseen ihmiseen ja voivat viedä mukanaan.

– Usein empatia on tilannekohtaista. Totumme toimimaan toisissa tilanteissa empaattisesti ja toisissa epäempaattisesti. Se on myös asennekysymys; päättääkö, että tämä on sellainen tilanne, jossa ollaan empaattisia, Keto kertoo.

Piiri, jota kohtaan ihminen tuntee empatiaa, voi Kedon mukaan kutistua esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisen asema yhteisössä on epävarma tai jossa ihmisryhmien välillä on kilpailuasetelma.

Huomattavia empatiapuutteita on Kedon mukaan yleensä vain narsisteilla ja psykopaateilla. He pystyvät lukemaan kanssaihmisiään, mutta eivät jakamaan heidän tunteitaan – myötätunto puuttuu.