Kolme paria pähkäilee sarjassa päänsä puhki, pystyvätkö he elämään heille valitun kumppanin kanssa. Ohjelma opettaa meille muillekin tärkeitä asioita ihmissuhteista – ja muistuttaa omista virheistämme.

Tuokin virhe tuli nuorena tehtyä! Ja miksei tämä yksi nyt saa suutaan auki? Ja ei, ei, tuo nyt on varma tapa karkottaa mies! Ensitreffit alttarilla -ohjelma suorastaan huutaa katsojaa antamaan sohvansa pohjalta parisuhdeneuvoja tuoreille pariskunnille.

Sarjan pareista Esalla ja Violalla tuntuu menevän mukavasti – liekö siksi, etteivät he vatvo ja vouhota? Mutta Miia ja Olli sekä Jussi ja Pia, kuulkaas nyt:

1. Anna toiselle tilaa

Tykkääkö Olli musta? Ahdistaako häntä mun kanssa? Kyllä nyt jo pitäisi tietää, haluaako hän jakaa elämänsä kanssaan! Näitä asioita Miia on jankannut Ollille ja kameroille toisesta jaksosta alkaen.

Miian epävarmuuden ymmärtää, sillä hän on kertonut pettyneensä usein parisuhteissaan. Silti! Ei ihme, että harkitsevaisen Ollin pää on sekaisin – suhde on edennyt vauhdilla, pari on tuntenut vasta muutaman viikon, tekee kaiken yhdessä eikä omaa tilaa ole.

Miian jatkuva tunteiden vatvonta osoittaa sen, minkä moni meistä on joskus kokenut: ihastuneena ihminen voi käyttäytyä todella oudosti.

Jos toisen tunteet eivät etene samaan tahtiin kuin itsellä, tilannetta ei ainakaan auta se, että ahdistaa toisen nurkkaan ja pommittaa tätä jatkuvasti kysymyksillä suhteen tilasta.

2. Älä ylianalysoi

Miia hokee jatkuvasti ”en enää halua roikkua löysässä hirressä”. Siis missä ihmeen löysässä hirressä? Siltä Miiasta varmasti tuntuu, mutta se ei tarkoita sitä, että Olli ajattelisi asiasta samoin tai että Miian tulkinta tilanteesta olisi oikea.

Ihastuneena jää helposti jumiin omiin ajatuksiinsa ja tunteisiinsa. Ja unohtaa, että niin kuin elämässä muutenkin, parisuhteissakaan kaikki ei ikinä mene niin kuin minä itse haluan eikä kukaan toinen voi kokea asioita täsmälleen minun haluamallani tavalla.

3. Älä ole vässykkä

Vaikka Miia saattaa analysoida ja tulkita liikaa, ehkä hänen oloaan helpottaisi, jos Olli saisi rohkeasti suunsa auki. Olli tyytyy vässykän roolin eikä puolusta itseään ja omia tunteitaan.


Pia ja Jussi.

4. Sano suoraan, jos haluat maksumiehen

Pia on vihjaillut ohjelmassa muutaman kerran, että Jussi saa hoitaa kaikki kulut.

Toisessa jaksossa hän halusi mennä automaatille nostamaan rahaa häämatkaa varten. Mutta kun Jussi nosti rahat ensin, Pia päättikin olla nostamatta ja vitsaili, ettei tarvitsekaan rahaa, kun Jussilla kerran jo on sitä. Kauppareissulla hän unohti lompakkonsa kotiin, mikä sai Jussin pohtimaan kameroille, että haluaako Pia itselleen maksumiehen.

Ei ole reilua, ei! Tai jos haluaa kumppanistaan maksumiehen, se kannattaa tehdä heti selväksi.

5. Anna toisen pitää hänelle tärkeät ihmiset elämässään

Ensi tiistaina esitettävässä jaksossa Pia pahoittaa mielensä, kun Jussi lähtee kavereiden kanssa pariksi päiväksi frisbeegolfreissulle. Pia harmittaa, että heidän yhteisestä lomaviikostaan menee kaksi päivää ”hukkaan”. Jussi piti silti sinnikkäästi päänsä, ja hyvä niin. Jussi on juuri muuttanut Mäntsälästä Helsinkiin Pian luo eikä ole juurikaan nähnyt omia kavereitaan. Lisäksi hän ei ole oikein löytänyt omaa paikkaansa Pian kotoa.

Pia ja Jussi ovat molemmat myös miettineet, etteivät kummankaan tunteet toista kohtaan ole vielä roihahtaneet. Kahdestaan kyhnöttämällä tunteet ja halut tuskin selkiytyvät, joten kavereiden kanssa olemisesta ei liene mitään haittaa.

Kun Jussi tulee reissultaan takaisin, Pia tenttaa hieman takakireän oloisena, ottivatko miehet reissullaan alkoholia.

Aijai, ei ehkä paras osoitus luottamuksesta ja toisen valintojen kunnioittamisesta! Eikö voisi vain olla iloinen, jos toisella on ollut mukavaa? Sitä paitsi, kun saa rentouduttua yksin tai kavereiden kanssa, on enemmän annettavaa myös kumppanille.

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.00.

Lue myös:

Miksi Ensitreffit alttarilla -jaksossa ei puhuta seksistä? Tuottaja vastaa

HS: Rosa Meriläinen puolustaa Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa: ”Ihan järkevät tapa pariutua”

Ensitreffit alttarilla -asiantuntijat: ”Näistä syistä Miian ja Olli voi olla vaikeaa saada suhdetta toimimaan”

Kaikki ohjelmaan liittyvät jutut löydät täältä.

Vali, vali. Ja vielä kerran vali.

Aina on joku huonosti! Jokainen tuntee – tai tietää – ihmisen, jolla on tapana valittaa lähes aina. Elämäntapavalittajat on ihan oma lajinsa, mutta on niitä muunkinlaisia valittajia. Psychology Todayn mukaan mukaan valittajat voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Tunnistatko itsesi tai jonkun läheisesi?

 

1. Krooninen valittaja

Krooninen valittaja on sama kuin elämäntapavalittaja. Hän näkee asioissa ensisijaisesti aina jotain kielteistä – jotain mistä valittaa. Krooninen valittaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi sitä, että ajatukset muokkaavat aivoja niin, että mitä enemmän jotakin asiaa pohtii, sen vahvemmaksi kyseiseen asiaan liittyvät sidokset aivoissa muodostuvat. Niinpä valittaminen muokkaa aivoja siihen suuntaan, että kielteisiä ajatuksia syntyy entistä helpommin. Mutta tämähän pätee myös toisin päin. Mitä enemmän ruokkii aivojaan myönteisillä asioilla, sitä enemmän syntyy hyviä ja kivoja ajatuksia.

2. Puhisija

Turhautuminen, viha, pettymys ja niin edelleen. Puhisija valittaa päästämällä tunteensa ulos. Se tekee ihmiselle toki jossakin määrin hyvää, mutta puhisijan ongalmana on se, että hän keskittyy liikaa vain omiin tunteisiinsa – ja nimenomaan niihin kielteisiin tunteisiin. Raskasta puhisijan käyttäymisessä on se, että hän tarvitsee aina jonkun kuuntelijan, uskotun, jonka päälle vyöryttää tunneryöpyt. Puhisija janoaa yleensä huomiota ja sympatiaa, mutta ratkaisut eivät häntä yleensä kiinnosta. Hän vain velloo tunnemylläköissään.

3. Intrumentaalinen valittaja

Oletko valittanut siitä, miten kumppanisi luottokorttilasku on taas liian suuri? Jos kyllä, tämä on esimerkki intrumentaalisesta valittamisesta. Siinä valittamiseen on yleensä jokin hyvin konkreettinen syy. Mutta aikaisemmista valittajatyyppeistä se eroaa niin, että tarkoitus on ratkaista ongelma.

Miten sitten päästä valittajasta mahdollisimman nopeasti eroon, jos tilanteeseen joutuu yllättäen? Kerroimme jo aikaisemmin keinoista, joita voi yrittää. Tässä ne tulevat kertauksena:

1. KUUNTELE, NYÖKKÄILE, MYÖTÄILE

Vain tukemalla hänen tuntemuksiaan hiljennät valittajan. Näin se valitettavasti menee. Hyviä apukommentteja: niinpä, todellakin, kamalaa, just niin. Valitus kestää enintään minuutteja. Ehkä viisi. Tai kymmenen. Pure hammasta ja kestä! Valittajat haluavat tulla kuulluiksi. Anna heille se ilo.

2. SYMPPAA

Unohdetaan kuule kaikki sarkasmi, silmien pyörittely ja tuskastunut huokailu. Anna valittajalle aitoa sympatiaa.

3. HARHAUTA

Vaihda keskustelun aihetta, mutta viekkaasti. Käytä harhautuksen syöttinä jotain mehukasta. Mikä hänen lempielokuvansa olikaan? Oliko hänen suosikkiyhtyeensä tulossa Suomeen? Entäs pikkujoulut – eikö niistä löytyisi jotain kevyttä ja kivaa puitavaa? Kauhean vaikeaa, mutta kokeilemisen arvoista.

4. MUISTA: ÄLÄ KEKSI RATKAISUJA

Teet virheen, jos rupeat tarjoamaan valittajalle sellaisia. Valituksesta ja ratkaisuista syntyy vain loputon kierre. Miksi juuri sinun ratkaisusi ei kelpaa? No kuules! Koska... ja koska... ja koska...

Jos satut olemaan itse valittaja ja luit jutun, muista tämä:

– Vaikka stressi tarttuu, se ei tarkoita, että pitää jäädä olosuhteiden uhriksi. Stressi on tunnetila, valittaminen sen sijaan toimintaa. Toisin sanoen voit itse päättää, että lopetat valittamisen, työelämän tutkija Anu Järvensivu kannustaa aikaisemmin Me Naisille antamassaan haastattelussa

Ja jos nyt pikkasen nipisti sydämestä, ei ihme. Valittaminen nimittäin ihan oikeasti pilaa elämän – sekä oman että muiden. Lue lisää:

Lähteenä myös: Lifehacker

Vierailija

Tunnistatko itsesi? Valittajia on kolmea eri tyyppiä

Tunteeko Inka Simola moniakin ihmisiä, jotka ovat pelkkiä valittajia? Olen kuullut ihmisten valittavan ja purkavan tuntojaan ynnä muuta, mutta heidän leimaamisensa ainoastaan valittajiksi ei olisi pelkästään epäoikeudenmukaista ja virheellistä, vaan myös väärin. Ihmisten näkeminen puhtaasti "valittajina" kertoo aika paljon enemmän näkijästä itsestään - kyseessä on todennäköisesti itsekeskeinen ja välinpitämätön yksilö, joka kuvittelee varmaan olevansa jotenkin muita parempi. Mikä onnistuu...
Lue kommentti

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!