Paremmaksi ihmiseksi pyrkimisen voi aloittaa vaikka siitä, että auttaa ystävää muutossa. Kuva: Shutterstock
Paremmaksi ihmiseksi pyrkimisen voi aloittaa vaikka siitä, että auttaa ystävää muutossa. Kuva: Shutterstock

Miksipä et pyrkisi olemaan paras versio itsestäsi joka tilanteessa?

Muuttuminen on vaikeaa, mutta joissain tapauksissa varsin hyödyllistä. Paremmaksi ihmiseksi pyrkiessä jo pienet muutokset omissa tavoissa voivat tehdä ihmeitä. Kuka tahansa pystyy kehittymään ilman, että alkaisi esittää muuta kuin mitä on.

Kokosimme 10 vinkkiä, miten voi hiljalleen oppia olemaan parempi ihminen:

1. Älä jumitu ”ole oma itsesi” -ajatukseen. Jokainen on aina vähän erilainen seurasta tai paikasta riippuen. Tärkeintä on pyrkiä olemaan paras versio itsestään joka tilanteessa. Huonoja tapojaan ei pidä oikeuttaa sillä, että ”tälläinen minä nyt vain olen enkä voi sille mitään”.

Lue myös: Älä ole oma itsesi vaan se, joka haluat olla

2. Ole avoin muutoksille. Jotta voisi olla aiempaa parempi ihminen, on pystyttävä tarpeen vaatiessa muuttumaan. Kukaan ei ole täydellinen, mutta pienilläkin muutoksilla voi olla isoja vaikutuksia, kun vaikkapa huomaa, että uusi tyyli tehdä asioita on entistä parempi.

Lue myös: ”Avioero ja lapsen kuolema laittoivat elämän uusiksi!” 7 naista kertoo, mikä kokemus on muuttanut heitä eniten

3. Luovu vihaisista ajatuksista. Aina silloin tällöin ärsyttää ja suututtaa, mutta vihaisten ajatuksien ei pidä antaa vaikuttaa omaan päätöksentekoon ja siihen, miten muita kohtelee. Ikävien tunteiden hallitseminen on vaikeaa mutta hyödyllistä. Vihaisuus ei ratkaise yhtään ongelmaa, vaan usein suurentaa ja pahentaa niitä.

4. Anna anteeksi. On hankalaa antaa anteeksi sellaiselle, joka on todella satuttanut. Helpompaa olisi syyttää toista hänen tekemisistään ja mielipahan aiheuttamisesta. Anteeksi antamisesta hyötyy kuitenkin eniten, koska kaunan kantaminen on kuluttava tunne. Lisäksi anteeksi antamalla voi oppia hyväksymään sen, että kaikki tekevät virheitä. Silloin itse mokatessa osaa olla itselleenkin armollisempi.

Lue myös: Älä kanna kaunaa! Näillä keinoilla taakkasi kevenee

5. Tee jotain, mitä et haluaisi tehdä. Avoimuus ja uusien asioiden kokeilu auttavat pääsemään irti turhista rutiineista ja huonoista tavoista. Kun uskaltaa ottaa riskejä ja haastaa itsensä, huomaa usein ennakkoluulojen olleen täysin turhia – tai sitten ei, mutta ainakin niille on antanut mahdollisuuden.

6. Yllätä tärkeä ihminen. Mieti itsellesi läheisimpiä ihmisiä: ansaitsevatko he jotain hauskaa ja ihanaa elämäänsä? Tietenkin! Läheisen yllättämisestä tulee molemmille osapuolille hyvä olo. Onko parempaa tunnetta kuin se, kun tietää ilahduttaneensa toista.

7. Kehu itseäsi. On ihan liian helppoa tuijottaa peiliin ja huomata jokainen asia, josta ei omakuvassa pidä. Paljon haastavampaa ja palkitsevampaa olisi uskaltaa kehua itseään. Kun oppii olemaan tyytyväinen itseensä, se näkyy ulospäin. Hyvä fiilis tarttuu myös muihin!

8. Auta muita. Auttaminen on yksi helpoimmista tavoista olla parempi ihminen. Se voi olla mitä vain: istumapaikan tarjoamista bussissa tai työkaverin auttamista asiassa, jota kollega ei vielä hallitse. Avuliaisuus näkyy ulospäin ja se parantaa omaa fiilistä.

9. Kuuntele – ja näytä se! On hyödyllistä tunnistaa tilanteet, joissa on parempi pysytellä hiljaa ja antaa puheenvuoro toiselle. Huomionsa voi osoittaa helposti kuuntelemalla: katsekontaktilla, jättämällä kännykän syrjään seurassa, kysymällä tarkentavia kysymyksiä. Kun saat toisen tuntemaan olonsa kuulluksi, sinuakin arvostetaan uudella tavalla.

Lue myös: 7 tilannetta, joissa olisi parempi pitää suu kiinni

10. Ole rehellinen ja suora. Rehellisyys kannattaa, mutta toisaalta ihan jokaisen ajatuksen ilmoille töksäyttäminen voi helposti loukata muita. Suora, rehellinen ja selkeä voi olla myös loukkaamatta ketään. Argumentointi ja perustelu ovat rehellisyydessä olennaista: kun hyville ja huonoille asioille on asialliset perustelut, ne on helpompi ottaa vastaan.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.