Suhdeahdistunut ei uskalla päästää kumppaniaan lähelle, koska pelkää tulevansa satutetuksi. Kuva: Shutterstock
Suhdeahdistunut ei uskalla päästää kumppaniaan lähelle, koska pelkää tulevansa satutetuksi. Kuva: Shutterstock

Ahdistuneena voi tuntua siltä, ettet tiedä, mitä suhteeltasi haluat tai tarvitset.

Kaikki kokevat jossakin elämänvaiheessa jonkinlaista ahdistusta: THL:n mukaan se voi ilmetä tunnetilana, joka on melko arkipäiväistä jännitystä, pelkoa ja levottomuutta. Varsinaisessa ahdistuneisuushäiriöissä tunne on voimakas, pitkäkestoinen ja toimintakykyä rajoittavaa.

Cosmopolitan kertoo, että ahdistuneisuus voi kohdistua myös parisuhteeseen. Silloin kyse on niin sanotusta suhdeahdistuksesta: ihminen todennäköisesti haluaisi olla parisuhteessa, mutta levottomuus sekä pelot esimerkiksi suhteen epäonnistumisesta tekevät sen muodostamisesta hyvin vaikeaa.

Parisuhdeahdistuksen voi tunnistaa viidestä merkistä:

 1. Uskot asioiden menevän auttamatta pieleen. Kun ajatukset pyörivät jatkuvasti erilaisten pelkojen tai olemattomien huolien ympärillä, heijastuu negatiivinen mieliala myös parisuhteeseen. Keho pyrkii pääsemään pois ahdistusta aiheuttavasta tilanteesta. Siksi voi syntyä tunne, että parisuhteesta on päästävä äkkiä pois, vaikka suhteessa itsessään ei olisi mitään vikaa.
 2. Läsnäolo suhteessa tuntuu vaikealta. Ahdistuneisuus ja esimerkiksi suhteen epäonnistumisen pelko estävät ilmaisemasta rakkauden tunteita. Omana itsenään läsnä oleminen on vaikeaa, kun kumppanin kanssa on levoton olo.
 3. Puhut itsellesi negatiivisesti. Ääneen lausuttuja sanoja enemmän omat negatiiviset ajatukset pahentavat suhdeahdistusta. Kun omaa riittämättömyyttä ja epävarmuutta toistelee itselleen päässään päivästä toiseen, tuntuu myös parisuhde ahdistavalta.
 4. Epäilet itseäsi ja taitojasi. Ahdistuneena on tavallista tuntea olonsa riittämättömäksi ja muita huonommaksi. Kun jatkuvasti epäilee itseään, saattaa myös uskoa, ettei ole kumppanilleen tarpeeksi hyvä tai ansaitse parisuhdetta tämän kanssa. Ajatukset voivat kääntyä myös muuhun itsesyyttelyyn.
 5. Et tiedä, mitä haluat tai tarvitset. Ahdistuneisuus voi saada aikaan sen, ettei kehtaa tai uskalla olla suora siitä, mitä kaipaa ja tarvitsee. Suhdeahdistunut voi pelätä tulevansa satutetuksi, jos toiselle on liian avoin.

Satunnainen ahdistuneisuus on melko tavallista, mutta jos tunnet olosi jatkuvasti ahdistuneeksi, kannattaa aina hakea ammattilaisten, kuten parisuhde- tai psykoterapeutin, apua.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.