Kodin Kuvalehti
Hanne-Leona Luomajoki on 47-vuotias psykologi ja organisaatiovalmentaja, joka tutustuu helposti ihmisiin. Luomajoen mielestä myös satunnaisista hetkistä vaikka kaupan pakastealtaalla voi syntyä ystävyyksiä.
Hanne-Leona Luomajoki on 47-vuotias psykologi ja organisaatiovalmentaja, joka tutustuu helposti ihmisiin. Luomajoen mielestä myös satunnaisista hetkistä vaikka kaupan pakastealtaalla voi syntyä ystävyyksiä.

– Ota riski ja puhu ystävälle suoraan vaikeista asioista, sanoo psykologi Hanne-Leona Luomajoki Kodin Kuvalehden haastattelussa.

Aito ystävyys kestää rypyt.

”Ystävien odotetaan tuottavan iloa ja myönteisiä tunteita. Se on luonnollista, sillä arjen stressistä palautumiseen ja juhlahetkiin tarvitaan ystäviä ja läheisiä ihmisiä.

Pelkkää iloa ystävältä ei kuitenkaan voi vaatia. Kaikissa pitkäaikaisissa ihmissuhteissa tulee väkisinkin jaettavaksi myös negatiivisia tunteita. Aito ystävyys kestää myös ryppyjä, suruja ja ristiriitoja.

Jotkut etsivät ystävästä samanhenkistä sielunkumppania, toiset ajattelevat, mitä hyötyä ystävyydestä on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä ystävyys ei voi perustua pelkästään hyötymiseen tai velvollisuuteen. Silloin siitä katoaa happi. Hyvä ystävyys on vapaaehtoista, ja osapuolet kunnioittavat toistensa erilaisuutta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Älä jumitu rooleihin.

”Ystävyydessä saattaa vaivihkaa jumittua yksipuoliseen rooliin. Ystävyyden aikana toisesta on kenties tullut huolien ja murheiden tilittäjä, toisesta kuuntelija. Tämä johtaa ihmissuhteen epätasapainoon ja voi kuormittaa ystävyyttä.

Jos oma rooli väsyttää, asia kannattaa ottaa puheeksi. Se voi tuntua vaikealta, mutta ystävyyden ei tarvitse kaatua siihen, että vaikeista asioista puhutaan.

Viestinnässä tärkeää on minä-muoto. Puhu omista tarpeistasi ja toiveistasi. Älä syytä toista, vaan ota myös itse vastuuta tilanteesta. Jos olet haluamattasi jumittunut kuuntelijan rooliin, kerro, ettei sinun ole aina helppo ottaa tilaa itsellesi ja että toivot, että toinen rohkaisisi sinua ilmaisemaan itseäsi.

Myös huumori on hyvä keino, jolla voi ilmaista hankalia asioita. Huumorilla höystetty viesti ei tunnu niin loukkaavalta, vaikka sen tavoitteena olisikin pysäyttää toinen miettimään käytöstään.”

Ota riski.

”Etukäteen ei aina voi tietää, kuinka suoraa puhetta ystävyys kestää. Se paljastuu, kun otat riskin ja sanot vaikeat asiat. Syvä ystävyyssuhde kestää ja kannattelee myös silloin, kun toisen suusta tulee jotain, mikä ei omaa korvaa miellytä.

Ihmiset pelkäävät liikaa sitä, että toiselle tai itselle aiheutuu mielipahaa. Mielipahan ei tarvitse kaataa maailmaa eikä ystävyyttä.

Konflikti voi saada meidät pysähtymään ja miettimään asioita syvällisesti ja monesta näkökulmasta. Sen seurauksena löydämme usein jotain uutta ja opimme tuntemaan ystävämme aidommin.”

Ole reilu.

”Monen elämä näyttää nykyisin olevan suorittamista. Se näkyy myös sosiaalisissa suhteissa ja niiden hoitamisessa. Kun kalenteri on täynnä eikä kavereille löydy enää aikaa, voi tulla mieleen poistaa ystäviä esimerkiksi Facebookista. Äärimmillään puhutaan jopa ystävien konmarittamisesta samaan tapaan kuin tavaran vähentämisestä.

Ystävyyssuhteet ovat erilaisia, eikä kaikkia ole tarkoitettu elinikäisiksi. Joskus ystävyydet vain hiipuvat. On silti epäkohteliasta poistaa ystävä Facebook-kavereista kertomatta syytä. Reilumpaa olisi sanoa asiasta edes jotain. Se auttaisi toista eteenpäin, eikä hän jäisi tyhjän päälle ihmettelemään.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 14/2019. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Facebook on kyllä hankala paikka. Tuskin kenelläkään ne kymmenet tai sadat kaverit ovat oikeita ystäviä, ennemminkin hyvänpäiväntuttuja, joita ei ehdi seuraamaan ja joista ei ole edes kiinnostunut. On aika surullista kun selaa kaverilistaa ja toteaa, ettei listalla ole montaa sellaista ihmistä, joka tulisi edes kahville pyydettäessä, ei vaikka asuisi lähelläkin. Tai entiset parhaat ystävät, joiden kanssa kommunikointi on kutistunut tykkäilyihin ja harvinaisiin kommentteihin joskus. Jos nyt päättäisin poistaa jonkun entisen hyvän ystävän, koska suhteen nykytila on "puolituttu", en lähtisi sitä ainakaan viestillä kertomaan, se tuntuisi kovin oudolta. Tärkeilyltä ja huomionhaulta, ei selitykseltä. 

Näi o

Suorittaminen on sairautta eikä facebookissa ole muita kuin tyhjäpäänarsisteja mikä pätee lähes kaikkeen itsekeskeiseen someen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla