Koronakriisi on pakottanut meidät tapaamaan ystäviä verkossa. Kysyimme tutkijalta, miksi se ei tunnu samalta kuin livetreffit. 

Ensimmäiset kerrat tuntuivat vielä jännittäviltä. Ilmassa oli uutuudenviehätystä, mutta nyt alkaa jo vähän kyllästyttää.

Zoom-viinit, Skype-kahvit ja Teams-treffit ystävien kanssa ovat nyt uusi normaali, mutta eivät ne tunnu lähellekään samalta kuin ihan oikea kohtaaminen. Mutta mistä se oikeastaan johtuu? Soitimme tutkijalle.

Aino Luotonen tutkii perhe-, sukulais-, ystävyys- ja muita läheissuhteita Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Hän nimeää kolme asiaa, jotka erottavat virtuaalitreffit oikeista ja joiden takia kaksiulotteinen tapaaminen saattaa tuntua vajaalta tai lattealta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Jaettu yhteinen kokemus puuttuu

Kun tapaamme ystäviä, harvoin vain ja ainoastaan keskustelemme. Usein teemme yhdessä jotain ja jaamme jonkin yhteisen elämyksen, joka ruokkii yhteyttä välillämme. Käymme baarissa, urheilemassa, kahvilla tai leffassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silloin, kun molemmat ovat omissa kodeissaan läppäri auki, yhteistä tilaa tai muuta yhteistä kokemusta ei samalla tavalla jaeta. Pelkkä viinilasi kourassa keskustelu voi tuntua jopa vaivaannuttavalta, jos yleensä on totuttu tekemään jotain yhdessä.

2. Vuorovaikutuksesta jää paljon pois

Vaikka videopuhelussa ystävän ääni, ilmeet, eleet ja nauru näkyvät ja kuuluvat, vuorovaikutuksessa on vielä paljon muutakin.

Kun ei olla samassa huoneessa, toisen ruumiinkielen lukeminen esimerkiksi vaikeutuu. Jollain voi esimerkiksi olla tietynlainen tapa ottaa tilaa haltuun, eivätkä spontaanit yhteiset naurunremakat välttämättä tunnu samanlaisilta kuin livenä. Etäyhteydellä ei jaeta samanlaista yhteistä tunnelmaa.

3. Aistikokemukset vähenevät

Läheisissä ihmissuhteissa myös erilaiset aistikokemukset, kuten tuoksut ja kosketukset ovat tärkeitä. Ilman niitä yhteys voi tuntua laimealta. Ne rakentavat myös muistoja. Toisen tapa koskea tai vain olla, ääni ja tuoksut jäävät videoyhteydessä pois.

Luotonen kuitenkin korostaa, ettei yksikään ihmissuhde ole toisensa kaltainen. Jotkut ystävyyssuhteet saattavat voida videoyhteyksillä ihan hyvin tai jopa paremmin kuin livenä. Joidenkin yhteydenpitoon korona ei ole välttämättä vaikuttanut mitenkään. Ihmiset arvostavat ystävyyssuhteissa eri asioita.

– Jos on ollut tapana pitää yhteyttä puhelimitse tai käydä vaikka yhdessä sauvakävelyllä, niin sitä on voitu tehdä entiseen malliin, Luotonen sanoo.

Hänen mielestään erilaisia yhteydenpidon muotoja ei tarvitse arvottaa.

– Itse olen huomannut, että ystävien Zoom-tapaaminen ei mitenkään korvaa illanviettoa, jossa jaetaan paitsi sama tila myös paljon muuta, kuten vaikka laitetaan yhdessä ruokaa, maistellaan viiniä ja katsellaan kevätillan valoa saman ikkunan takaa, hän sanoo.

Ai jai, miten ihanalta se kuulostaakaan!

Virtuaalitapaaminen, kuin jälleen yksi työpalaveri

Perinteinen puhelimessa puhuminen saattaa tuntua tapaamiskieltojen aikakaudella mukavan intiimiltä ja vähän nostalgiselta. Siinä ei tarvitse murehtia pätkivää verkkoyhteyttä tai sitä, että koira tai lapsi ryntää huoneeseen ja videokuvaan kesken keskustelun. Toisaalta, kuten Luotonen huomauttaa, elämme visuaalisessa maailmassa ja olemme tottuneet myös näkemään keskustelukumppanin.

Videoyhteys saattaa tuntua puisevalta myös siksi, että se muistuttaa liikaa nykyistä työelämää. Monen kodista on tullut nyt työpaikka ja päivistä videopalaverien ketjua. Vaikka illalla voi vetää rennompaa päälle ja vaikka herkutella ruutua tuijotellessa, myös kaverien kanssa jutellessa pitää jaella puheenvuoroja kuin työpaikan videokokouksessa.

Poikkeusaika voi kuitenkin tehdä ystävyyssuhteille myös hyvää, Luotonen sanoo. Tulee ehkä otettua pitkästä aikaa yhteyttä kaukaiseen ystävään. Ystäväporukoiden voi myös olla helppoa löytää yhteinen aika videotapaamiselle. Esimerkiksi kiireistä lapsiperhearkea elävät ehtivät ehkä tavata ystäviä videoyhteyksillä paremmin kuin ennen.

Kun arkeen ei välttämättä enää kuulu yhtä paljon spontaaneja kohtaamisia kuin ennen, pitää ystävyyssuhteiden eteen nähdä vähän enemmän vaivaa. Luotosen mukaan silloin tulee kenties pohtineeksi vähän enemmän, kenen eteen sen vaivan näkee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla