Riidan voi lopettaa ennen kuin kumpikaan sanoo mitään peruuttamatonta. Kuva: Shutterstock
Riidan voi lopettaa ennen kuin kumpikaan sanoo mitään peruuttamatonta. Kuva: Shutterstock

Näillä lauseilla huutoriita saattaa loppua ennen kuin ajaudutte viikkojen mykkäkouluun.

Rakentavaa riitelyä? Onko sellaista edes olemassa? On, väittää Referinery29 -sivusto, joka on listannut 9 yllättävää lausetta, joita kannattaa sanoa riidan aikana. On se ainakin kokeilemisen arvoista!

1."Sinun ei tarvitse ratkaista mitään – riittää, että saan jutella kanssasi."

Tätä lausetta kannattaa kokeilla erityisesti silloin, jos toinen osapuoli pyytää sinua lopettamaan jatkuvan valittamisen.

2. "Yritä ymmärtää minun näkökulmani."

Riidan aikana itse kultakin unohtuu usein, miltä asiat näyttävät toisen silmin. Joskus muistutus tästä voi saada tilanteen leppymään yllättävällä tavalla.

3. "Tämä on minulle tärkeää. Ole kiltti ja kuuntele."

Käsi sydämelle: kuinka moni todella kuuntelee toista kiihkeän riidan keskellä? Olipa riita lähtenyt väärille urille mistä syystä tahansa, on sen takana yleensä jotain, mikä on toiselle tärkeää.

4. "Tiedän, että minäkin olen syyllinen."

Sanojen lennellessä puolin toisin on helppo unohtaa, että itsekin saattaa olla syyllinen. Koko syytä ei missään nimessä kannata vierittää vain toisen niskoille, vaan rakentavaan riitelyyn kuuluu vastuun ottaminen.

5. "Pysytään aiheessa."

Jos riita alkaa tiskeistä ja leviää viime kesän grillijuhlien puimiseen, ollaan pahasti hakoteillä. Pullataikinan lailla paisuva riita aiheuttaa myös huomattavasti enemmän selviteltävää.

6. "Mistä me oikein tappelemme?"

Jos tilanne karkaa käsistä, voi riidan pysäyttää kysymällä itseltään ja toiselta, mistä tappelu saikaan alkunsa. Jos ette keksi syytä, voitte vetää henkeä ja miettiä, onko riiteleminen kaiken sen huudon ja mököttämisen arvoista.    

7. "Ongelma ei ole pelkästään sinun, vaan meidän molempien."

Kun riidan aikana tekee selväksi, että samassa veneessä ollaan, poistuu ikävä syyttelyn maku.

8. "Rauhoitutaanko hetkeksi?"

Kuinkahan monta loukkausta jäisi sanomatta, jos riidan aikana muistettaisiin vetää välillä henkeäkin? Jopa yön yli nukkuminen voi joskus tehdä hyvää, sillä aamulla riita voi tuntua mitättömältä.

9. "Rakastan sinua."

Olipa kyseessä riita puolison, perheenjäsenen tai ystävän kanssa, tämä yllättävä lause vetää toisen yleensä hiljaiseksi ja saa sanojan itsekin miettimään. Helppoahan tätä ei ehkä ole sanoa, mutta sanat kääntävät ajatukset toiseen suuntaan.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.