Onneksi olkoon, olet naimisissa! Nyt pitäisi vielä saada avioliitto kestämään, ehkä jopa loppuelämä. Kuva: Shutterstock
Onneksi olkoon, olet naimisissa! Nyt pitäisi vielä saada avioliitto kestämään, ehkä jopa loppuelämä. Kuva: Shutterstock

Nämä hieman kummalliset mutta tieteellisesti todistetut asiat ovat kestävän avioliiton perusta.

Vaikka vastanaineena saattaa tuntua, että rakkaus on ikuista, vaatii avioliitto aina pitkällä tähtäimellä työtä. Kestävän ja onnellisen avioliiton taustalta löytyy kuitenkin yllättäviä asioita, joita et naimisiin mennessäsi ehkäpä tullut ajatelleeksi.

Huffington Post listasi hieman kummallisia mutta tieteellisesti todistettuja seikkoja, jotka ovat pitkän ja onnellisen avioliiton tae.

1. Järjestäkää halvemmat häät

Emoryn yliopiston tutkimuksen mukaan parit, jotka järjestivät halvemmat häät, pysyivät todennäköisemmin naimisissa kuin ne, joiden häät olivat kalliit. Ne hääparit, joiden hääbudjetti ylitti 20 000 dollaria eli 17 000 euroa, erosivat yli kolme kertaa todennäköisemmin kuin ne, joiden hääbudjetti oli 5 00010 000 dollaria eli 4 2008 500 euroa.

2. Netti on tapaamispaikoista paras

Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisun mukaan ne pariskunnat, jotka olivat tavanneet netissä, olivat tyytyväisempiä parisuhteeseensa ja erosivat harvemmin kuin ne, jotka olivat tavanneet muulla tavoin.

3. Kohtuudella somea

Jos vietät enemmän aikaa Facebookissa kuin puolisosi kanssa, saatat olla avioeron partaalla. Bostonin yliopiston tuore tutkimus paljastaa, että sosiaalista mediaa paljon käyttävien ihmisten puolisot olivat pettyneempiä avioliittoonsa ja erosivat siksi helpommin kuin ne, jotka osasivat säännöstellä somen käyttöään.

4. Katsokaa elokuvia yhdessä

Journal of Consulting and Clinical Psychology -tutkimuksen mukaan parit, jotka katsovat yhdessä elokuvia myös pysyvät yhdessä. Kun tutkijat pyysivät aviopareja katsomaan elokuvia ja puhumaan niiden romanttisista suhdekuvioista puolen tunnin ajan elokuvan jälkeen, avioerokäyrät putosivat puoleen.

5. Vastaa toisen kummallisiinkin kommentteihin

Psykologi John Gottmanin mukaan on hyvä asia, että kumppanisi keskeyttää kissavideoiden katsomistuokiosi ehkä oudoiltakin kuulostavilla kommenteilla. Silloin puoliso hakee sinulta positiivista huomiota. Jos kuitenkin vastaat aina vain ”ei nyt, olen kiireinen”, parisuhteenne kärsii. Psykologin mukaan kannattaakin nostaa katse hetkeksi tietokoneesta ja vaihtaa kumppanin kanssa muutama sana, niin avioliitto pysyy voimissaan.

6. Puhu meistä, älä vain itsestäsi

Kalifornialaisen Berkeleyn yliopiston tutkimuksen mukaan ne parit, jotka käyttivät me-sanaa erityisesti konfliktitilanteissa, saivat riidat ratkaistua paremmin ja selvisivät tilanteesta pienemmällä stressaamisella. Unohda siis minämuoto ja keskity meihin.

7. Jumaloi puolisoasi

Onko kumppanisi kaikista mahtavin ja upein? Pidä tuosta ajatuksesta kiinni kynsin ja hampain. Buffalon yliopiston tutkijoiden mukaan kumppanin estoton ihailu pitää yllä onnellista avioliittoa. Tutkimuksessa yli 200 paria pyydettiin kolmen vuoden ajan arvioimaan sekä kumppania että itseään erilaisin termein. Ne, jotka ylistivät puolisoitaan jatkuvasti, pysyivät selvästi onnellisimpina liitoissaan.

8. Tehkää asioita, joista te molemmat nautitte

Asioita voi tehdä yhdessä, mutta myös yksin. Jos kumppanisi inhoaa sinulle tärkeää harrastusta, ei häntä kannata raahata väkisin mukaan vain yhdessä tekemisen takia, väittää Journal of Marriage and Family. Se nimittäin lisää avioeroriskiä. Tutkijoiden mukaan on tärkeämpää, että molemmat nauttivat siitä mitä tekevät, oli se sitten yhdessä tai erikseen.

Lue lisää:

Tämä yksi asia kertoo, kestääkö avioliitto vai ei

Onneton parisuhde on paha erityisesti naisten terveydelle

98-vuotiaan parisuhdeneuvo: Jos et tunne intohimoa, eroa!

Hiljennä valittaja, aivojesi tähden!

Valittaminen on tärkeä osa ihmisyyttä.

”Mieli on mestari luomaan toiveita, standardeja ja olettamuksia kaikesta siitä, mitä emme voi hallita”, kertoo psykologi Shawn T. Smith Psychology Today -lehdessä.

Se, etteivät toiveet toteudu, saa meidät kitisemään, olivat odotukset realistisia tai eivät.

Mutta tiesitkö, että märinän kuunteleminen ei ainoastaan raasta hermojasi, vaan on myös haitaksi aivoillesi?

Purnaus stressaa aivoja

Ongelma piilee mäkätyksen luomassa stressireaktiossa, kertoo Psychology Spot.

B-rapun naapurin moikkaamattomuudesta vaahtoava anoppisi saa aivoissasi aikaan hälytystilan, kun hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akseli (tuttavallisemmin HPA-akseli) aktivoituu uhalta suojautuakseen. HPA-akseli vapauttaa herätessään stressihormoni kortisolia. Sen tarkoitus on suojella.

Ikävä kyllä stressitilanteen jatkuessa pitkään (eli jos anoppi jatkaa ja jatkaa valitusta) kortisolin määrä nousee turhan korkeaksi. Reaktio taas tappaa hermosolujasi.

Tee palvelus aivoillesi. Hiljennä inisijä ihmisystävällisemmäksi.

Usein voivottelijan kanssa keskustellessa joutuu huomaamaan, että optimistiset vinkit tyrmätään ilman harkintaa. Valittaja ei halua apua. Hän tarvitsee lähelleen korvaparin, johon kipata viimeisimmät synkistelyn aiheet.

Aivot eivät kuormituksesta pidä. Ne hämmentyvät entisestään, kun hyökkäys ei ota laantuakseen.

Siksi kannattaa tehdä palvelus aivoilleen ja hiljentää inisijä ihmisystävällisemmäksi. Se onnistuu esimerkiksi näin:

Ehdota valittajalle kisaa siitä, kumpi pystyy listaamaan nopeammin sata asiaa, josta on kiitollinen tällä viikolla. Valittajan vaihtoehdot rajoittuvat haasteen hyväksymiseen tai totaaliseen jäätymiseen. Sinä ja aivokemiasi selviätte joka tapauksessa voittajina.

Koetko jatkuvaa ahdistusta suhteessasi? Eroasiantuntija Marika Rosenborg paljastaa kirjassaan, miten voi tietää, että suhde on vaarassa hajota.

Usein sanotaan, että ero tuli täysin puskista. Todellisuudessa tilanne kuitenkin on harvoin tämä. Voiko eron sitten aavistaa jotenkin etukäteen? Eroasiantuntija Marika Rosenborg paljastaa kirjassaan Sinä selviät kyllä – Erovuoden matkaopas merkit, joista tunnistaa suhteen olevan vaarassa hajota.

Kysyimme eronneilta naisilta, miten nämä merkit näkyivät heidän suhteissaan ennen lopullista hajoamista. 

1. Jatkuva ahdistus

"Minua ahdisti sekä kumppanin läsnäolo, kuin virtahepo olohuoneessa, että poissaolokin." 

"Kumppanin reaktion ajatteleminen ahdisti. Läheisten mahdolliset reaktiot ahdistivat. Ajatus loppuelämästä kyseisessä suhteessa ahdisti. Pelko tulevaisuudesta eron jälkeen ahdisti. Kokemus epäonnistumisesta ahdisti. Eli kyllä, ennen eroa ahdistus oli 4–5 kuukautta hyvin paljon läsnä."

2. Puhumattomuus

"Puoliso lopetti puhumisen ja jutteli sen sijaan pullon hengen kanssa."

"Aluksi yritin puhua kokemistani haasteista, ei edes suoranaisista ongelmista. Jossain vaiheessa tajusin, että kyse oli enimmäkseen perustavammanlaatuisista persoonallisuus- ja elämäntapaeroista, enkä kokenut enää puhumista mielekkääksi. Tarvitsin kuitenkin ennen lopullista eroa useamman kuukauden pohtimisaikaa."

3. Pelko toisen reaktiosta

"Puoliso ei puhunut, ja minä kiehuin, kun mihinkään ei saanut reaktiota. Puoliso pelkäsi kiehumistani, minä ahdistuin puhumattomuudesta."

4. Et tiedä, missä kumppanisi viettää aikaa

"Tilanne oli suhteen viimeisinä viikkoina varmaan enemmänkin niin päin, että kumppanini ei aina tiennyt, missä minä vietin aikaani. Ahdistuksen vuoksi yritin olla mahdollisimman paljon poissa kotoa. Kerroin kyllä kysyttäessä, missä olin ollut tai minne menossa, mutta minulla ei ollut enää luontaista halua jakaa asioita kumppanini kanssa."

"Tiesin kyllä, missä puolisoni viettää aikansa: netissä."

5. Läheisyyden ja seksin loppuminen

"Lähinnä sitä koitti välttää kaikkea yhdessäoloa."

"Kun aloin tajuta, ettei kyseessä ollut se suhde, jossa haluan olla loppuelämäni, ei läheisyyskään enää tuntunut hyvältä tai oikealta. Ensin pois jäi seksi, sitten vähitellen muukin läheisyys. Pienikin suukko tuntui kiusalliselta, ja kumppanin halausote nukkumaan mennessä lähinnä ahdisti."

6. Tunne etääntymisestä

"Emme puhuneet enää muusta kuin lapsiin liittyvistä pakollisista asioista."

"Huomionhaku muualta, kalenterin täyttäminen äärimmilleen."

7. Sinulta salaillaan asioita tai salaat niitä itse 

"Puolin ja toisin, kun ei halua enää jakaa elämäänsä toisen kanssa."