Onneksi olkoon, olet naimisissa! Nyt pitäisi vielä saada avioliitto kestämään, ehkä jopa loppuelämä. Kuva: Shutterstock
Onneksi olkoon, olet naimisissa! Nyt pitäisi vielä saada avioliitto kestämään, ehkä jopa loppuelämä. Kuva: Shutterstock

Nämä hieman kummalliset mutta tieteellisesti todistetut asiat ovat kestävän avioliiton perusta.

Vaikka vastanaineena saattaa tuntua, että rakkaus on ikuista, vaatii avioliitto aina pitkällä tähtäimellä työtä. Kestävän ja onnellisen avioliiton taustalta löytyy kuitenkin yllättäviä asioita, joita et naimisiin mennessäsi ehkäpä tullut ajatelleeksi.

Huffington Post listasi hieman kummallisia mutta tieteellisesti todistettuja seikkoja, jotka ovat pitkän ja onnellisen avioliiton tae.

1. Järjestäkää halvemmat häät

Emoryn yliopiston tutkimuksen mukaan parit, jotka järjestivät halvemmat häät, pysyivät todennäköisemmin naimisissa kuin ne, joiden häät olivat kalliit. Ne hääparit, joiden hääbudjetti ylitti 20 000 dollaria eli 17 000 euroa, erosivat yli kolme kertaa todennäköisemmin kuin ne, joiden hääbudjetti oli 5 00010 000 dollaria eli 4 2008 500 euroa.

2. Netti on tapaamispaikoista paras

Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisun mukaan ne pariskunnat, jotka olivat tavanneet netissä, olivat tyytyväisempiä parisuhteeseensa ja erosivat harvemmin kuin ne, jotka olivat tavanneet muulla tavoin.

3. Kohtuudella somea

Jos vietät enemmän aikaa Facebookissa kuin puolisosi kanssa, saatat olla avioeron partaalla. Bostonin yliopiston tuore tutkimus paljastaa, että sosiaalista mediaa paljon käyttävien ihmisten puolisot olivat pettyneempiä avioliittoonsa ja erosivat siksi helpommin kuin ne, jotka osasivat säännöstellä somen käyttöään.

4. Katsokaa elokuvia yhdessä

Journal of Consulting and Clinical Psychology -tutkimuksen mukaan parit, jotka katsovat yhdessä elokuvia myös pysyvät yhdessä. Kun tutkijat pyysivät aviopareja katsomaan elokuvia ja puhumaan niiden romanttisista suhdekuvioista puolen tunnin ajan elokuvan jälkeen, avioerokäyrät putosivat puoleen.

5. Vastaa toisen kummallisiinkin kommentteihin

Psykologi John Gottmanin mukaan on hyvä asia, että kumppanisi keskeyttää kissavideoiden katsomistuokiosi ehkä oudoiltakin kuulostavilla kommenteilla. Silloin puoliso hakee sinulta positiivista huomiota. Jos kuitenkin vastaat aina vain ”ei nyt, olen kiireinen”, parisuhteenne kärsii. Psykologin mukaan kannattaakin nostaa katse hetkeksi tietokoneesta ja vaihtaa kumppanin kanssa muutama sana, niin avioliitto pysyy voimissaan.

6. Puhu meistä, älä vain itsestäsi

Kalifornialaisen Berkeleyn yliopiston tutkimuksen mukaan ne parit, jotka käyttivät me-sanaa erityisesti konfliktitilanteissa, saivat riidat ratkaistua paremmin ja selvisivät tilanteesta pienemmällä stressaamisella. Unohda siis minämuoto ja keskity meihin.

7. Jumaloi puolisoasi

Onko kumppanisi kaikista mahtavin ja upein? Pidä tuosta ajatuksesta kiinni kynsin ja hampain. Buffalon yliopiston tutkijoiden mukaan kumppanin estoton ihailu pitää yllä onnellista avioliittoa. Tutkimuksessa yli 200 paria pyydettiin kolmen vuoden ajan arvioimaan sekä kumppania että itseään erilaisin termein. Ne, jotka ylistivät puolisoitaan jatkuvasti, pysyivät selvästi onnellisimpina liitoissaan.

8. Tehkää asioita, joista te molemmat nautitte

Asioita voi tehdä yhdessä, mutta myös yksin. Jos kumppanisi inhoaa sinulle tärkeää harrastusta, ei häntä kannata raahata väkisin mukaan vain yhdessä tekemisen takia, väittää Journal of Marriage and Family. Se nimittäin lisää avioeroriskiä. Tutkijoiden mukaan on tärkeämpää, että molemmat nauttivat siitä mitä tekevät, oli se sitten yhdessä tai erikseen.

Lue lisää:

Tämä yksi asia kertoo, kestääkö avioliitto vai ei

Onneton parisuhde on paha erityisesti naisten terveydelle

98-vuotiaan parisuhdeneuvo: Jos et tunne intohimoa, eroa!

Persoonallisuushäiriöiset narsistit ja psykopaatit pelaavat jatkuvasti erilaisia ihmissuhdepelejä.

Ihmisen leimaaminen narsistiksi tai psykopaatiksi on helppo selitys monenlaiselle ikävälle käytökselle. Aidosti persoonallisuushäiriöiset ihmiset kylvävät pahoinvointia ympärilleen, mutta tutustumisvaiheessa he osaavat piilottaa todellisen luonteensa. Tuntematonta ihmistä on lähes mahdotonta tunnistaa narsistiksi, sillä negatiiviset piirteet tulevat esiin hitaasti.

Narsisteilla ja psykopaateilla on kuitenkin tyypillisiä maneereja, jotka toistuvat heidän kanssaan käydyissä keskusteluissa. Psychology Today listasi näistä piirteistä viisi.

1. Hän uskoutuu sinulle välittömästi

Hänellä on ongelmia parisuhteessaan, perheensä kanssa ja muutenkin on ollut tosi rankkaa. Mikä hänen ongelmansa sitten onkaan, hän kertoo varmasti sinulle siitä ennen kuin edes tunnette. Tarinoillaan hän maalailee itsestään haavoittuvaa uhria.

Miksi? Avautumisella hän kaipaa sympatiaa sinulta ja yrittää pakottaa läheisyyttä. Hänen osallisuutensa vaikeisiin tapahtumiin on keino tehdä vaikutus. Mitä nopeammin asetut kuuntelijan rooliin, sitä nopeammin manipuloinnin seuraava vaihe voi alkaa.

”Kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta sinun vastaustasi?”

2. Hän toistaa sinulle kertomaansa "luottamuksellista" tietoa yhä uudelleen

Meillä jokaisella on toisinaan tapana jaaritella samoja tarinoita kyllästymiseen saakka, mutta tarinoiden luonteeseen on syytä kiinnittää huomiota. Jos hän toistaa loputtomasti tarinaa henkilökohtaisista ongelmistaan, silloin on jotain pielessä.

Miksi? Jos arkaluontoinen tarina toistuu puheissa yhä uudelleen, kyseessä voi olla vale, jonka hän on jo unohtanut kertoneensa sinulle. Narsistit ja psykopaatit valehtelevat omaksi huvikseen ja silloin levy jää joskus vahingossa päälle. Koska ihmiset ovat korvattavissa, he unohtavat kenelle kertovat tarinoitaan.

Lue myös: Miten sinä käyttäytyisit tässä tilanteessa? Asiantuntija kertoo, mitä psykopaatti tekisi

3. Hän ei kysy sinun elämästäsi mitään

Yhdessä vietetyn ajan jälkeen saatat tajuta, että hän ei ole kysynyt sinulta missään vaiheessa mitään, vaikka sinä tiedät hänestä jo vaikka mitä. Kiinnitä huomiota suhteen dynamiikkaan: kertooko hän valtavasti itsestään pyytämättä tai odottamatta vastaustasi?

Miksi? Narsistit ja psykopaatit eivät ole aidosti kiinnostuneita asioistasi. Jos hän kyselee paljon siirtyen nopeasti kysymyksestä toiseen, hän yrittää kaivella sinusta tietoja, joita voi ehkä käyttää myöhemmin sinua vastaan. 

”Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.”

4. Esittää erityistoiveita

"Erityistoiveiden" esittäminen on tyypillistä käytöstä narsisteille ja psykopaateille. Kun muut pyytävät palveluksia aidosta tarpeesta tai halusta tutustua, persoonallisuushäiriöiset ihmiset haluavat saada sinut tuntemaan olosi erityiseksi pyytämällä jotain spesiaalia. He kokevat olevansa etuoikeutettuja muiden aikaan ja vaivaan.

Miksi? He haluavat luoda dynamiikkaa, jossa olet tottelevainen. Palveluksia pyytämällä he testaavat, oletko käytettävissä heidän muiden tarpeidensa tyydyttämiseen.

5. Kummallisten sivuhuomautusten tekeminen

Oudot oletukset ja kommentit voivat olla niin negatiivisia kuin positiivisia. Jos hän sanoo sinulle "olet kavereistasi kaunein", kommentin taustalla on ristiriita: hän haukkuu passiivis-aggressiivisesti ystäviäsi samalla nostaen sinua jalustalle.

Miksi? Outojen huomautusten tekeminen on juonittelua. Ne ovat myös testi, joilla selviää pidätkö muiden puolia vai otatko törpöt kehut vain kohteliaasti vastaan.

Lue myös: Käyttäydytkö huomaamattasi passiivis-aggressiivisesti? Näin pääset huonosta tavasta eroon

 

Erimielisyydet pitäisi käsitellä puhumalla, mutta välillä jotakuta saattaa lapsettaa.

Mykkäkoulu on varmaan kaikille tuttu jostain ihmissuhteesta. Mökötät ehkä itse tai tuskastut, kun joku muu menee mykäksi. Tiedetään: aikuisten tulisi käsitellä erimielisyydet puhumalla. Välillä riita kuitenkin kärjistyy niin, että jotakuta alkaa lapsettaa ja suut vedetään suppuun.

Mykkäkoulu on herättänyt Vauvan keskustelupalstalla kiivasta mielipiteenvaihtoa, ja kokosimme kommentoijien joukosta useimmin tavattavat mykkäkoululaiset.

1. Marttyyri

Marttyyri olettaa, että muut tietävät, miksi hän on hiljaa. Vaikka häneltä kysyttäisiin syytä, marttyyri ei vastaa.

”Mieheni ennätys on 10 päivää. Itkin ja anelin puhumaan, muttei puhua pukahtanut. En edes tiennyt, mistä oli suuttunut! Asutaan nykyään erillään, saa olla puhumatta rauhassa yksinäisinä iltoinaan.”

2. Turhautuja

Mykkäkoulu alkaa, kun turhautujalta loppuvat keinot. Turhautujasta tuntuu, että toinen sanaharkan osapuoli ei osaa riidellä.

”En tykkää tavastani itsekään, mutta kotoa tullutta epätervettä tapaa on vaikea kitkeä. Pikkuhiljaa opettelen tavasta pois, kohti kypsää ja aikuista keskustelemista. Minun on vain vaikea ilmaista itseäni vihaisena, kun en tykkää edes riitelystä. Kuitenkin, vaikka tämä tapa onkin varmasti helvetin ärsyttävä, niin on tämä kuitenkin ´parempi´ kuin se, että huudetaan kurkku suorana, ja tavarat lentelevät, tai jopa käydään käsiksi toiseen.” 

3. Tasapainoilija

Tasapainoilija on usein riitojen sovitteleva osapuoli. Välillä tuntuisi reilulta, että toinenkin joutuisi hyvittelemään käytöstään riitatilanteessa. Silloin tasapainoilija turvautuu mykkäkouluun.

”Mieluummin olen hiljaa kuin henkisesti hakkaan päätä seinään ja kuuntelen, kuinka mieleni pahoittamista vähätellään.”

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar.”

4. Mykkämaratonin mestari

Nyt puhutaan jo kovan luokan mykkäkoululaisesta. Hän voi venyttää vaitioloa jopa päivien tai yli viikon pituiseksi. Mykkäkoulu on kuitenkin henkistä väkivaltaa ja varsinkin pitkittyneenä todella raskasta sen kohteelle.

”Vanhempieni mykkäkoulu kesti vuosia. Siis yli 10 vuotta! Päättyi, kun toinen heistä pakkasi tavaransa. Minä valitsin miehen, joka osaa puhua.”

5. Puhelias

Mykkäkoulu tuntuu hyvältä idealta, mutta juttua riittää niin, että siinä pitäytyminen on hankalaa. Puhelias vaikenee alkuun, mutta alkaa aina jossain vaiheessa jutella, tahallaan tai vahingossa.

”Rehellisesti, olen ollut mykkäkoulussa alle tunnin. En pysty olemaan hiljaa.”

6. Väärän kohteen valinnut

Tämä hahmo saattaa mennä hiljaiseksi ja vetäytyä vaikka makuuhuoneeseen vähäksi aikaa. Yleensä tilanne päättyy siihen, että tyyppi palaa mykkäkoulun kohteen luo ihmetellen: ”Mikset tullut kysymään, mikä vaivaa?”

”Mun mies on mykkäillyt itseksekseen ties kuinka kauan, en vain ole huomannut, kun ei muutenkaan puhu.”

7. Ainainen riitelijä

Ainaisella riitelijällä on melkein aina jotain kränää jonkun kanssa, ja hän pitää lukua, kenelle ei milloinkin puhu. 

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar. Hänellä pitää aina olla jotain kähinää jonkun kanssa menossa, ja kun ei osaa tai pysty käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, pitää mykkäkouluja. Kotona asuessani meillä oli kuukausia puhumattomuutta.”

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin.”

8. Katoaja

Sen lisäksi, että katoaja ei puhu, hän lähtee kokonaan menemään ovet paukkuen, eikä vastaa puheluihin tai viesteihin. Siinä on kääntöpuolensa. Hän voi vain toivoa, että joku on vielä odottamassa, kun katoaja päättää palata.

”Tajusin, että en muuten helvetissä mene enää takaisin kiukuttelevan miehen luo enkä ilmoita erostakaan, kun ei kerran ole asiaa voitu selvittää kuin aikuiset. Käytiin isän kans hakemassa mun kamat, ja muutin kotiin kunnes löysin uuden kämpän.”

9. Mykän vastarinnan harjoittaja

Mykän vastarinnan harjoittaja ei itse aloita mykkäkoulua, mutta jos hänelle ei puhuta, ei vastarintalainenkaan puhu. Syntyy pattitilanne.

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin. Olin kuin häntä ei olisikaan. Ei tullut syömään kun laitoin ruokaa, niinpä sitten jäin keittiöön istumaan ja lukemaan sanomalehteä. Tiskasin, puuhailin kaikenlaista kunnes ruoat jäähtyi ja laitoin ne jääkaappiin. Kun menin olohuoneeseen, hän livahti keittiöön etsimään ruokaa!”