Onneksi olkoon, olet naimisissa! Nyt pitäisi vielä saada avioliitto kestämään, ehkä jopa loppuelämä. Kuva: Shutterstock
Onneksi olkoon, olet naimisissa! Nyt pitäisi vielä saada avioliitto kestämään, ehkä jopa loppuelämä. Kuva: Shutterstock

Nämä hieman kummalliset mutta tieteellisesti todistetut asiat ovat kestävän avioliiton perusta.

Vaikka vastanaineena saattaa tuntua, että rakkaus on ikuista, vaatii avioliitto aina pitkällä tähtäimellä työtä. Kestävän ja onnellisen avioliiton taustalta löytyy kuitenkin yllättäviä asioita, joita et naimisiin mennessäsi ehkäpä tullut ajatelleeksi.

Huffington Post listasi hieman kummallisia mutta tieteellisesti todistettuja seikkoja, jotka ovat pitkän ja onnellisen avioliiton tae.

1. Järjestäkää halvemmat häät

Emoryn yliopiston tutkimuksen mukaan parit, jotka järjestivät halvemmat häät, pysyivät todennäköisemmin naimisissa kuin ne, joiden häät olivat kalliit. Ne hääparit, joiden hääbudjetti ylitti 20 000 dollaria eli 17 000 euroa, erosivat yli kolme kertaa todennäköisemmin kuin ne, joiden hääbudjetti oli 5 00010 000 dollaria eli 4 2008 500 euroa.

2. Netti on tapaamispaikoista paras

Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisun mukaan ne pariskunnat, jotka olivat tavanneet netissä, olivat tyytyväisempiä parisuhteeseensa ja erosivat harvemmin kuin ne, jotka olivat tavanneet muulla tavoin.

3. Kohtuudella somea

Jos vietät enemmän aikaa Facebookissa kuin puolisosi kanssa, saatat olla avioeron partaalla. Bostonin yliopiston tuore tutkimus paljastaa, että sosiaalista mediaa paljon käyttävien ihmisten puolisot olivat pettyneempiä avioliittoonsa ja erosivat siksi helpommin kuin ne, jotka osasivat säännöstellä somen käyttöään.

4. Katsokaa elokuvia yhdessä

Journal of Consulting and Clinical Psychology -tutkimuksen mukaan parit, jotka katsovat yhdessä elokuvia myös pysyvät yhdessä. Kun tutkijat pyysivät aviopareja katsomaan elokuvia ja puhumaan niiden romanttisista suhdekuvioista puolen tunnin ajan elokuvan jälkeen, avioerokäyrät putosivat puoleen.

5. Vastaa toisen kummallisiinkin kommentteihin

Psykologi John Gottmanin mukaan on hyvä asia, että kumppanisi keskeyttää kissavideoiden katsomistuokiosi ehkä oudoiltakin kuulostavilla kommenteilla. Silloin puoliso hakee sinulta positiivista huomiota. Jos kuitenkin vastaat aina vain ”ei nyt, olen kiireinen”, parisuhteenne kärsii. Psykologin mukaan kannattaakin nostaa katse hetkeksi tietokoneesta ja vaihtaa kumppanin kanssa muutama sana, niin avioliitto pysyy voimissaan.

6. Puhu meistä, älä vain itsestäsi

Kalifornialaisen Berkeleyn yliopiston tutkimuksen mukaan ne parit, jotka käyttivät me-sanaa erityisesti konfliktitilanteissa, saivat riidat ratkaistua paremmin ja selvisivät tilanteesta pienemmällä stressaamisella. Unohda siis minämuoto ja keskity meihin.

7. Jumaloi puolisoasi

Onko kumppanisi kaikista mahtavin ja upein? Pidä tuosta ajatuksesta kiinni kynsin ja hampain. Buffalon yliopiston tutkijoiden mukaan kumppanin estoton ihailu pitää yllä onnellista avioliittoa. Tutkimuksessa yli 200 paria pyydettiin kolmen vuoden ajan arvioimaan sekä kumppania että itseään erilaisin termein. Ne, jotka ylistivät puolisoitaan jatkuvasti, pysyivät selvästi onnellisimpina liitoissaan.

8. Tehkää asioita, joista te molemmat nautitte

Asioita voi tehdä yhdessä, mutta myös yksin. Jos kumppanisi inhoaa sinulle tärkeää harrastusta, ei häntä kannata raahata väkisin mukaan vain yhdessä tekemisen takia, väittää Journal of Marriage and Family. Se nimittäin lisää avioeroriskiä. Tutkijoiden mukaan on tärkeämpää, että molemmat nauttivat siitä mitä tekevät, oli se sitten yhdessä tai erikseen.

Lue lisää:

Tämä yksi asia kertoo, kestääkö avioliitto vai ei

Onneton parisuhde on paha erityisesti naisten terveydelle

98-vuotiaan parisuhdeneuvo: Jos et tunne intohimoa, eroa!