Rakkaus, onhan siinä puolensa. Kuva: Shutterstock
Rakkaus, onhan siinä puolensa. Kuva: Shutterstock

Jo on puhuttu tarpeeksi parisuhteen huonoista puolista ja naisten ja miesten valtataistelusta suhteessa!

Naisista on tullut päällepäsmäreitä ja miehistä tahdottomia apureita. Kukaan ei saa seksiäkään riittävän usein, vaikka haluja olisi. Tällaisia on puhuttu suomalaisten parisuhteista viime aikoina. Kysyimme naisilta, mikä omassa suhteessa on ihaninta.

1. ”Parasta on käpertyä rättiväsyneenä toisen viereen. Siinä unohtuu kaikki.” Nainen, 28

2. ”Olen laiska harjaamaan hiuksiani, ja ne ovat usein aivan takussa. On aika kiva, kun toinen lähes vaatii saada harjata ne.” Nainen, 41

”Tässä iässä nauttii jokaisesta lauantai-illasta, jolloin saa kivuta yhdessä saunanlauteille.

3. ”Kun lapset lensivät pesästä, jouduimme mieheni kanssa tutustumaan toisiimme uudelleen. Se oli kriisi, mutta parasta oli huomata, ettei se toinen mikään pöllömpi olekaan – enkä myöskään ole itse sen toisen mielestä hassumpi. Tässä iässä ei jaksa enää takertua siihen, jos likaiset sukat eivät löydä pyykkikoriin. Sitä arvostaa, että rinnalla on ihminen, jonka kanssa saa vanheta yhdessä. Nauttii jokaisesta jäljellä olevasta lauantai-illasta, jolloin saa kivuta yhdessä saunanlauteille.” Nainen, 65

4. ”On luksusta herätä valmiiseen aamiaispöytään lähes joka aamu. Aamiaisen jälkeen maailma ei tunnu enää niin pahalta paikalta.” Nainen, 33

5. ”Tuntuu hienolta, että ihminen, jonka kanssa elää, tietää sinusta niin paljon kuin toinen vain voi tietää. Ja vaikkei hän aina ymmärräkään, arvostan sitä, että edes yrittää ymmärtää.” Nainen, 36

”Kumppanini näkee kaikkien roolieni läpi ja välittää siitä, kuka pohjimmiltani olen.”

6. ”Puolisoni hoitaa mielellään asiat, joita inhoan. Jos pesukone hajoaa, sulake palaa tai autonrengas puhkeaa, ei mene monta minuuttia, kun hän on ongelman kimpussa.” Nainen, 34

7. ”Olen tuntenut kumppanini lapsesta asti. Kumppanini ei pelkästään tunne minua läpikotaisin, vaan myös näkee kaikkien roolieni läpi ja välittää siitä, kuka pohjimmiltani olen. Tunne on molemminpuoleinen.” Nainen, 35

8. ”On hienoa, kun saa jakaa arjen ihmisen kanssa, joka tuntee minut niin hyvin, ettei tarvitse sanoa sanaakaan.” Nainen, 28

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!

Empatiakirjailija Sami Kedon mukaan myötätunto toisia kohtaan on myös asennekysymys.

Mikä tekee meistä empaattisia?

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, joilla ei ole mitään – mutta jotka ovat aina valmiita antamaan sitä vähästäänkin muille. Tarinan toisella laidalla ovat rikkaat ja etuoikeutetut. Heillä olisi, millä auttaa, mutta myötätunto puuttuu.

Ihan niin yksinkertainen maailma ei ole, mutta empatiasta tietokirjan kirjoittanut Sami Keto kertoo, että kyky empatiaan tosiaan saattaa heiketä, kun ihminen rikastuu tai nousee yhteiskunnan hierarkiassa korkeammalle. 

– Tämä on havaittu todella monessa yhteydessä, Keto sanoo.

Yksi syy rikkauden ja empatian käänteiseen riippuvuuteen on se, että reiluus on Kedon mukaan useimmille ihmisille hyvin tärkeää. Jos siis ihminen on epäreilun korkeassa asemassa, hänen täytyy jotenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan eriarvoinen asema itselleen. 

– Jotta pystytään tasaamaan tilanne, alempana olevien arvoa pitää vähän laskea ja ajatella, että minä ansaitsen etuoikeuteni ja muut tekevät jotakin väärin.

Eriarvoisuus vaikuttaa empatiaan

Empatian määrä liittyy myös yhteenkuuluvuuden ja keskinäisriippuvuuden kokemuksiin. Ne, joilla on paljon rahallista tai sosiaalista pääomaa, ovat vähemmän riippuvaisia toisistaan ja samastuvat toisiin vähemmän, mikä selittää heikompaa empatiakykyä. 

– Eliitti kokee yhteenkuuluvuutta omassa piirissään, vähävaraiset laajemmin, Keto tiivistää. 

Hän kertoo, että yhteiskunnan eriarvoistumisen on kuitenkin havaittu johtavan siihen, että myös hierarkiassa alimpina olevat kokevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta ylempänä olevia kohtaan. Eriarvoisuus siis heikentää ihmisten empatiakykyä ylipäätään.


Empatiaa voi suunnata

Sami Kedon mukaan empatia on oleellinen osa ihmisyyttä, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän empaattisia. Se kuitenkin vaihtelee, mihin suuntaamme empatiamme. Empatian kokemista ohjaavat yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuriset kertomukset.   

Osa meistä kokee myötätuntoa kedon kukkasiakin kohtaan, osa suhtautuu empaattisesti ainoastaan omaan lähipiiriinsä. 

”Usein empatia on tilannekohtaista.”

Esimerkiksi rasistisessa mellakassa vihaa huutava ihminen voi olla hyvinkin empaattinen, tosin suppeaa piiriä kohtaan. Myös voimakkaat negatiiviset tunteet nimittäin tarttuvat empaattiseen ihmiseen ja voivat viedä mukanaan.

– Usein empatia on tilannekohtaista. Totumme toimimaan toisissa tilanteissa empaattisesti ja toisissa epäempaattisesti. Se on myös asennekysymys; päättääkö, että tämä on sellainen tilanne, jossa ollaan empaattisia, Keto kertoo.

Piiri, jota kohtaan ihminen tuntee empatiaa, voi Kedon mukaan kutistua esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisen asema yhteisössä on epävarma tai jossa ihmisryhmien välillä on kilpailuasetelma.

Huomattavia empatiapuutteita on Kedon mukaan yleensä vain narsisteilla ja psykopaateilla. He pystyvät lukemaan kanssaihmisiään, mutta eivät jakamaan heidän tunteitaan – myötätunto puuttuu.