Toisen moka voi olla toisen onni. Kuva: Shutterstock
Toisen moka voi olla toisen onni. Kuva: Shutterstock

Vahinko-supertykkäys ja roskiin pyyhkäisty unelmadeitti. Ei, elämä ei välttämättä ihan vielä ole pilalla.

Tinder on ehkä tarkoitettu deittipalveluksi, mutta se on myös loistava paikka mokailla. Onneksi jokaisen virheen voi aina korjata ja tinderöinti voi jatkua.

1. Annat sydämen väärälle

Voi ei! Heilautit tyypin vahingossa oikealle, vaikka juuri kuvailit häntä mielessäsi ylimieliseksi kusipääksi, johon et koskisi tikullakaan. Kamalinta tässä on se, että teistä tuli heti pari. Tunnet, kuinka pakokauhu kasvaa sisälläsi.

Ratkaisu: Ei hätää. Tämä moka on varmaan Tinder-käyttäjien yleisin. Voit ihan huoletta poistaa vahinkoparin valittujesi joukosta. Kylmäverinen deletointi voi tuntua ilkeältä, mutta oikeasti ajattelet vain hänen parastaan. Poisto kannattaa tehdä pikavauhtia, koska parhaimmassa tapauksessa hän ei ole edes huomannut Tinder-pariutumistanne.

2. Annat supertykkäyksen väärälle

Tupla voi ei! Tämä Tinderin uusi toiminto on yksi kirous. Sovelluksessa on varmaan jokin tekninen virhe, koska super liket tuntuvat menevän aina väärille. Supertykkäys on pahempi kuin tavallinen sydän, koska nyt tykätty saa tästä ilmoituksen ja näyt hänen Tinder-virrassaan ensimmäisten joukossa sinisenä välkkyvänä tähtenä.

Ratkaisu: Poista Tinder. Virhettäsi ei voi korjata. Joudut naimisiin hänen kanssaan, halusit tai et. Tinder lähettää super likeistä automaattisesti viestin kuntasi maistraattiin.

Vitsi vitsi, korjaat virheen samalla tavalla kuin edellisen. Poista pari niin nopeasti kuin pystyt: avaa keskustelu, kosketa oikeassa yläreunassa olevia punaisia palloja ja paina ”Poista Tinder-pari – Hannu”.

Joudut naimisiin hänen kanssaan, halusit tai et.

3. Joudut pommituksen kohteeksi

Juteltuasi hetken ”ihan kiinnostavan oloisen tyypin” kanssa, kyllästyt hänen yksityiskohtaiseen selostukseen kuivausrummun toiminnasta. Tyyppi lamaannuttaa sinut toimintakyvyttömäksi jaarittelullaan, etkä kykene millään vastaamaan hänen viesteihinsä. Sitten tapahtuu jotain yllättävää. Hän alkaa pommittaa sinua kysymyksillä: ”Onko sinussa jokin vikana, kun et vastaa? Miksi et vastaa? Onko kaikki hyvin?”

Ratkaisu: Ota hyvä ihminen se puhelin kouraan ja vastaa raasulle, että ei kiinnosta. Muotoile tämä kuitenkin ystävällisemmin.

4. Olet liian hidas

Kiinnostava tyyppi laittaa sinulle hauskan viestin, johon haluat vastata yhtä kiinnostavasti takaisin. Pohdit täydellistä vastausta kolme päivää, kunnes huomaat Tinder-parisi kadonneen matcheistasi.

Ratkaisu: Tiedäthän, että aikainen lintu madon nappaa. No, nyt jäi mato saamatta. Lohdutukseksi voit miettiä sitä kuuluisaa kliseetä, että kaikella on tarkoituksensa. Teitä ei ollut tarkoitettu yhteen. Ehkä et olisi edes halunnut häntä.

Mikko ymmärtää eleesi väärin ja pyytää treffeille.

5. Aiheutat väärinkäsityksen

Haha, naapurin Mikkokin on eksynyt Tinderin ihmeelliseen maailmaan. Annat hänelle sydämen vain, koska se on mielestäsi hauskaa. Mikko ymmärtää eleesi väärin ja pyytää treffeille. Kiusallista.

Ratkaisu: Kerran kokeiltuasi et enää erehdy antamaan vääriä signaaleja. Kerro Mikolle lempeästi, että et ole kiinnostunut hänestä siinä mielessä. Eiköhän Mikko pärjää.

6. Robottimaisuutesi koituu kohtaloksesi

Ei, ei, ei, ei, ei ja ei. Heität ihmisiä vasemmalle sellaisella vauhdilla, että tuskin ehdit lukea heidän nimiään. Toimit kuin robotti, joka heittää kaiken virtuaaliroskakoriin. Liukuhihnamaisuutesi kuitenkin kostautuu. Sinne meni! Kiinnostava tyyppi muiden mukana Tinderin salaisiin ja saavuttamattomiin uumeniin.

Ratkaisu: Tämä jos mikä ärsyttää. Voit harkita taas Tinder Plussan ostoa, jolla voit peruuttaa päätöksesi. Toisaalta voit aloittaa eroprosessin läpikäymisen ja irtipäästämisen. Vaikka jutustanne ei tullutkaan mitään, voit aina miettiä niitä hyviä hetkiä, joita teillä oli yhdessä. Nauti siis siitä vilauksesta, jonka hänestä näytölläsi näit.

7. Haluat hänen kaverinsa

Vau, mikä kuumis tuossa vasemmalla Ray-Banit päässä! Olet varma, että olet löytänyt tulevan kumppanisi, kunnes totuus iskee vasten kasvoja. Tili ei olekaan hänen, vaan hänen kaverinsa, joka no – vetoaa sinuun vähemmän. Aina sinulle käy näin.

Ratkaisu: Järkevä ihminen luovuttaa tässä vaiheessa ja painaa raksia. Luova ja kiero ihminen voi kuitenkin painaa sydäntä siinä toivossa, että voisi kaverin kautta tutustua varsinaiseen kohteeseen. Tämä sisältää kuitenkin monia riskejä ja sydänsurujen vaaran.

Kannattaisiko pitää pieni tauko? Saatat kärsiä Tinder-riippuvuudesta.

8. Lähelläsi ei ole uusia käyttäjiä

Suomi on pieni maa, mutta ei se näin pieni voi olla? Selattavat ihmiset loppuvat Tinderistä kesken kuin seinään.  Venytät etäisyytesi tappiin, mutta edes 160 kilometriä ei riitä sinulle. Kaikki on jo käyty läpi. Onko nyt aika ostaa Tinder Plus, jolla sijainnin voi valita mistä maailman kolkasta tahansa?

Ratkaisu: Kannattaisiko pitää pieni tauko? Saatat kärsiä Tinder-riippuvuudesta. Asiaan on kuitenkin ratkaisu: sulje Tinder hetkeksi. Puoli tuntiakin jo auttaa. Jos et millään malta, niin hyppää autoon, junaan tai pyörän selkään ja lähde Tinder-matkalle! Mukaan tarvitset puhelimen, jossa on tarpeeksi akkua. Uusi kaupunki ja uudet matchit!

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Väsynyt

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Joo, jokainen on varmasti joskus energiasyöppö, ja syitä on monia. On sydämetöntä hylätä elämässään kovia aikoja elävä, esimerkiksi vakavasti sairas tai masentunut ihminen. Mutta sitten tuleekin mutta: entä jos joku ystävistä on aina pahassa jamassa? Jos pitää aina, siis oikeasti vuodesta toiseen, jaksaa kuunnella ja olla tukena, milloin mistäkin syystä? Ensin on nuoruusiässä vaikeaa ja ahdistavaa, sitten kumppanit pettävät ja jättävät, tulee keskenmenoja, irtisanomisia, sairauksia. Koko elämä...
Lue kommentti

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”