Elämän kannattaa antaa viedä eteenpäin. Kuva: Shutterstock
Elämän kannattaa antaa viedä eteenpäin. Kuva: Shutterstock

No niin, naiset, viisaudet jakoon!

Pieleen mennyttä ihmissuhdetta on aika vaikea tunnistaa lahjaksi. Jälkeenpäin katsottuna monet kipeimmistä kokemuksista ovat niitä, joita ei enää koskaan halua kokea uudestaan, mutta joista ei myöskään olisi mistään hinnasta valmis luopumaan. Miksi? Koska ne ovat tarjonneet meille tilaisuuden tutustua itseemme ja muovanneet meistä sen, mitä me olemme. Eli upeita, herkkiä, hupsuja, vahvoja naisia, jotka tietävät, että elämässä voi tapahtua mitä tahansa – ja se siinä onkin parasta!

Jokainen joskus eronnut nainen on oppinut elämästä ainakin sen, että:

1. Vaihtamalla paranee – ja joskus vaihtamalla ei parane.

Kuka keksi sanonnan, että eivät asiat vaihtamalla parane? Se on puppua. Usein on parantunut. Vaikka jonkun ihmisen seura ei tee sinulle hyvää, voi jonkun toisen seura tehdä. Mutta. Kun astut uuteen suhteeseen, anna myös itsellesi aidosti mahdollisuus olla parempi tässä suhteessa. Tarkastele omia kipukohtiasi ja mieti, voisitko tällä kertaa toimiakin toisin kuin ennen. Jos olet esimerkiksi kärsinyt mustasukkaisuudesta, mikään ei pakota sinua kantamaan sitä tunnetta uuteen suhteeseesi.

2. Liika kiltteys ei aina ole kiltteyttä.

Liiallinen miellyttämisenhalu ja kiltteys ovat kaksi eri asiaa. Kiltteys ei tarkoita sitä, että ei voi rehellisesti sanoa omaa mielipidettään tai pitää omia puoliaan. Kiltteys on sitä, että haluaa toisen olevan onnellinen ja uskaltaa kantaa vastuun siitä, että on myös itse onnellinen.

3. Kaikki kääntyy lopulta hyväksi, kun antaa elämän viedä eteenpäin.

Kun sydämeen tai elämään tulee tyhjä kolo, se täyttyy ajallaan. Väistämättä. Surun hetkellä on vaikea luottaa siihen, että kaikkia hyviä asioita ei ole vielä kulutettu loppuun. Elämä onnistuu aina yllättämään.

4. Uutta tilaisuutta ei kannata antaa loputtomasti.

Mutta yleensä toinen tilaisuus kannattaa antaa.

5. Joistain asioista voi tinkiä, kaikista ei.

Eron jälkeen tarjoutuu ainakin mahdollisuus huomata, mitkä ovat ne asiat, joista ei ole parisuhteessa valmis tinkimään ja mistä voi joustaa. Itsestään voi tunnistaa esimerkiksi sen, että yhteisiä harrastuksia ei ole pakko olla, mutta ilman yhteistä huumoria ei voi elää.

6. Omaa vaistoa kannattaa kuunnella.

Omaa vaistoa ei pidä kuitata automaattisesti turhaksi vainoharhaisuudeksi. Jos jokin asia tuntuu pahalta pidemmän päälle, se myös on pahaksi.

7. Rakkausasioissa ystävät ovat joskus viisaampia.

Ystävien ja läheisten sanoihin kannattaa yleensä luottaa tai ainakin niitä kannattaa kuunnella. Ystävät saattavat nimittäin nähdä koko kuvan paremmin, koska he katsovat asioita vähän pidemmän matkan päästä. Samasta syystä myös menneitä suhteita kannattaa joskus tarkastella vuosienkin päästä. Silloin voi oppia itsestään ja omista toimintatavoistaan monia asioita.

8. Toisen kunnioittaminen on vaalimisen arvoinen asia.

Ihminen voi myös päättää asioista. Ihan oikeasti. Voi esimerkiksi päättää, että tästä lähin mainitsee mieltä painavista asioista rauhallisesti ja harkitusti, eikä anna itselleen lupaa heittää toisen persoonaan meneviä piikkejä. Toisen kunnioittamista kannattaa päättää vaalia.

Lue myös:

Se on ohi! 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

7 tapaa päättää suhde – näin eroat oikein

Miten olla ystävä eron jälkeen?

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!

Empatiakirjailija Sami Kedon mukaan myötätunto toisia kohtaan on myös asennekysymys.

Mikä tekee meistä empaattisia?

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, joilla ei ole mitään – mutta jotka ovat aina valmiita antamaan sitä vähästäänkin muille. Tarinan toisella laidalla ovat rikkaat ja etuoikeutetut. Heillä olisi, millä auttaa, mutta myötätunto puuttuu.

Ihan niin yksinkertainen maailma ei ole, mutta empatiasta tietokirjan kirjoittanut Sami Keto kertoo, että kyky empatiaan tosiaan saattaa heiketä, kun ihminen rikastuu tai nousee yhteiskunnan hierarkiassa korkeammalle. 

– Tämä on havaittu todella monessa yhteydessä, Keto sanoo.

Yksi syy rikkauden ja empatian käänteiseen riippuvuuteen on se, että reiluus on Kedon mukaan useimmille ihmisille hyvin tärkeää. Jos siis ihminen on epäreilun korkeassa asemassa, hänen täytyy jotenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan eriarvoinen asema itselleen. 

– Jotta pystytään tasaamaan tilanne, alempana olevien arvoa pitää vähän laskea ja ajatella, että minä ansaitsen etuoikeuteni ja muut tekevät jotakin väärin.

Eriarvoisuus vaikuttaa empatiaan

Empatian määrä liittyy myös yhteenkuuluvuuden ja keskinäisriippuvuuden kokemuksiin. Ne, joilla on paljon rahallista tai sosiaalista pääomaa, ovat vähemmän riippuvaisia toisistaan ja samastuvat toisiin vähemmän, mikä selittää heikompaa empatiakykyä. 

– Eliitti kokee yhteenkuuluvuutta omassa piirissään, vähävaraiset laajemmin, Keto tiivistää. 

Hän kertoo, että yhteiskunnan eriarvoistumisen on kuitenkin havaittu johtavan siihen, että myös hierarkiassa alimpina olevat kokevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta ylempänä olevia kohtaan. Eriarvoisuus siis heikentää ihmisten empatiakykyä ylipäätään.


Empatiaa voi suunnata

Sami Kedon mukaan empatia on oleellinen osa ihmisyyttä, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän empaattisia. Se kuitenkin vaihtelee, mihin suuntaamme empatiamme. Empatian kokemista ohjaavat yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuriset kertomukset.   

Osa meistä kokee myötätuntoa kedon kukkasiakin kohtaan, osa suhtautuu empaattisesti ainoastaan omaan lähipiiriinsä. 

”Usein empatia on tilannekohtaista.”

Esimerkiksi rasistisessa mellakassa vihaa huutava ihminen voi olla hyvinkin empaattinen, tosin suppeaa piiriä kohtaan. Myös voimakkaat negatiiviset tunteet nimittäin tarttuvat empaattiseen ihmiseen ja voivat viedä mukanaan.

– Usein empatia on tilannekohtaista. Totumme toimimaan toisissa tilanteissa empaattisesti ja toisissa epäempaattisesti. Se on myös asennekysymys; päättääkö, että tämä on sellainen tilanne, jossa ollaan empaattisia, Keto kertoo.

Piiri, jota kohtaan ihminen tuntee empatiaa, voi Kedon mukaan kutistua esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisen asema yhteisössä on epävarma tai jossa ihmisryhmien välillä on kilpailuasetelma.

Huomattavia empatiapuutteita on Kedon mukaan yleensä vain narsisteilla ja psykopaateilla. He pystyvät lukemaan kanssaihmisiään, mutta eivät jakamaan heidän tunteitaan – myötätunto puuttuu.