Mitä tehdä, kun mikään ei vain enää tunnu miltään? Kuva: Colourbox
Mitä tehdä, kun mikään ei vain enää tunnu miltään? Kuva: Colourbox

Mistä tietää, olisiko jo parempi erota? Testaa, välkkyvätkö nämä varoitusvalot teidän suhteessanne.

Miten ja milloin rakkaus loppuu?

Ehkä olet jo pidemmän aikaa pohtinut, oletko suhteessa, jossa haluat olla. Ehkä teillä on erimielisyyksiä, joiden selvittäminen tuntuu vuoren kokoiselta mahdottomuudelta. Ehkä toinen petti toista tai kumpikin toisiaan. Ehkä te tahdotte elämältä erilaisia asioita. Ehkä te vain kasvoitte erillenne ja kipinä katosi. Ehkä, ehkä ja ehkä.

Mutta mistä tietää, milloin yrittäminen ja asioiden korjaaminen ei enää kannata? Etenkään silloin, kun mikään ei varsinaisesti ole huonosti, mutta ei myöskään tunnu enää oikealta. Saako ihan hyvästä liitosta lähteä?

Tässä on kahdeksan merkkiä, jotka parisuhdeasiantuntijoiden mukaan viittavat siihen, että suhde saattaa olla tiensä päässä.

Jos useampikin kohta kuulostaa tutulta, mutta haluat vielä taistella suhteenne puolesta, tässä voi olla oiva tilaisuus puuttua tilanteeseen – tai todeta, että eri suuntiin jatkaminen voi tehdä teille kummallekin hyvää.

1. Riitelette kaikesta

Kaikissa parisuhteissa kuuluu välillä riidellä.

– Riiteleminen kuuluu kaikkiin tärkeisiin ihmissuhteisiin. Riitelemättömyys ei ole oleellista. Kuopan pohjalta poispääseminen on, sanoo psykologi Tuija Matikka.

Ihmiset ja parisuhteet ovat erilaisia. Toiset parit myös riitelevät enemmän kuin toiset, eikä se tee suhteesta sen huonompaa.

”Riitelemättömyys ei ole oleellista. Kuopan pohjalta poispääseminen on.”

Mutta jos riiteleminen on loputonta, jatkuvaa ja uuvuttavaa, voi kyse olla jo jostain muusta kuin normaalista rakastavaisten kinastelusta. Etenkin jos ilmassa leijuu jatkuva riidan haastamisen tuntu ja riitaa syntyy pienimmistäkin ja vähäpätöisista asioista.

2. Huomaat vitkuttelevasi töissä yhä myöhempään

– Koko rakastamisen olemus on sitä, että haluaa koko ajan enemmän, kiteyttää ihmissuhdeasiantuntija ja kirjailija Jane Greer.

Jos siis koti ja siellä odottava ihminen eivät enää lainkaan houkuta luokseen, kannattaa syytä pysähtyä miettimään.

3. Kaikki toisessa ärsyttää

Oliko sinusta ennen söpöä, miten puolisosi aina välillä unohti jääkaapin oven auki? Saiko hänen honottava aivastuksensa ennen sinut nauramaan? Puretko nykyään hammasta kestääksesi ne tilanteet?

– Jos kaikki toisessa vain ärsyttää, saattaa se kertoa, että olette ajautumassa erillenne, sanoo parisuhdeterapeutti ja kirjailija Rachel Sussman.

4. Keksit tekosyitä välttyäksesi seksiltä

Suhteen alkuhuumassa toisesta ei malttaisi pitää näppejään erossa. Mutta kun suhde syvenee, mieleen alkaa mahtua muitakin ajatuksia kuin miten, missä ja milloin sen tekisi. Mutta jos mielessä alkaa pyöriä jatkuvasti ajatuksia siitä, miten sitä voisi välttyä tekemästä, on hyvä havahtua.

Parisuhde on muutakin kuin seksiä, mutta jos seksin aktiivisesta välttelemisestä on tullut arkipäivää, siihenkin on varmasti syynsä.

5. Avaudut ainoastaan ystävillesi

Ystävät ovat tärkeitä. Hyvä parisuhde ei tarkoita sitä, että aina pitäisi nyhjätä yhdessä. Mutta jos pyrkii viettämään lähes kaiken vapaa-aikansa kavereiden kanssa tai jakaa omia ajatuksiaan ja tuntojaan ainoastaan heille, kaikki ei todennäköisesti ole kotona hyvin.

6. Ihastut jatkuvasti muihin

Se, että elämässä on erityinen ihminen, ei tarkoita sitä, ettei koskaan voisi viehättyä jostakusta toisesta. Mutta jos huomaat aktiivisesti flirttailevasi muiden kanssa ja etsiväsi vakavampaa vastakaikua, et ehkä koe saavasi kaikkea tarvitsemaasi suhteestasi.

Jos yhteistä tulevaisuutta ei näe, voi olla, ettei sitä olekaan.

7. Et ole valmis joustamaan toisen vuoksi

Yhdessä eläminen tarkoittaa sitä, että joskus joutuu tekemään myös sellaisia asioita, joiden tekemiseen ei ole erityistä hinkua. Oli kyse sitten epämieluisasta sukuloinnista tai koirien ulkoiluttamisesta, jotta väsynyt puoliso saisi nukkua aamulla pidempään. Jos huomaat, ettei sinua todellakaan kiinnosta tehdä mitään toisen vuoksi, saattaa olla, ettet ole enää valmis panostamaan suhteeseenne.

8. Et näe yhteistä tulevaisuutta

Ajattele elämääsi tulevaisuudessa. Missä toivot olevasi 20 vuoden päästä? Millaista elämää haluat elää silloin? Näetkö puolisosi tässä haavekuvassa? Jos yhteistä tulevaisuutta ei näe, voi olla, ettei sitä olekaan.

Lähde: Womens Health

Mikä heimo sopisi sinulle suvuksi kaikkein parhaiten? Testaa!

Suomalaiset ovat keskittyneet enimmäkseen kaupunkeihin, mutta alkuvuonna Me Naisten heimotesti paljasti, että monen meistä henkinen koti sijaitsee joko Karjalassa tai Hämeessä.

Nyt kun oma, henkinen heimo on tiedossa, on aika selvittää, mistä heimosta löytyvät juuri itselle sopivimmat puolisokandidaatit. Kuten alkuperäisessä heimotestissäkin, myös tällä kertaa on luvassa häikäilemätöntä epätieteellisyyttä ja yleistämistä. Testaa, sopiiko sinulle parhaiten kenties hämäläinen vai stadilainen puoliso!

 

Aina biseksuaaliksi itsensä mieltänyt Anni halusi kertoa heti suhteen alussa miehelleen, että on kiinnostunut myös naisista. 

”Kaikki naiset ovat joko lesboja tai biseksuaaleja.” Näin sanoo brittitutkimus, jonka mukaan suurinta osaa heteronaisista kiihottavat yhtä lailla miehet ja naiset.

Vaikka tänä päivänä homouden tai biseksuaalisuuden ei pitäisi olla mikään tabu, ei aiheesta ole vieläkään helppoa puhua täysin avoimesti ääneen.

Sen tietää Anni, 41, joka omien sanojensa mukaan on aina tiennyt olevansa biseksuaali. Vaikka tällä hetkellä asiasta tietää kourallinen läheisiä ihmisiä, Anni ei puhu esimerkiksi töissään seksuaalisuudestaan, koska ei koe jatkuvaa asian selittelyä tarpeelliseksi. Eivät heterotkaan tee seksuaalisesta suuntautumisestaan numeroa.

Kumppaneilleen Anni on kuitenkin kertonut olevansa kiinnostunut molemmista sukupuolista. Toisen pitkäaikaisen miesystävänsä kanssa Anni kehittikin ratkaisun, jonka avulla hän pystyi toteuttamaan molempia puolia itsestään: Anni alkoi tapailla naista parisuhteensa sivussa.

– Toin ex-miesystävälleni heti suhteemme alussa biseksuaalisuuteni esille. Mieheni mielestä seksuaalisuuteni oli kiehtovaa, ja hän sanoi heti alusta alkaen, että hyväksyisi asian, jos haluaisin joskus elää jonkin naiskokemuksen, Anni kertoo.

”Silloin vielä ajattelin, että en haluaisi pysyvään parisuhteeseen naisen kanssa.”

– Silloin vielä ajattelin, että en haluaisi pysyvään parisuhteeseen naisen kanssa, että se ei ole minun juttuni. En tiedä, mistä tällaisen päähänpinttymän olin itselleni kehittänyt. Ajattalin vahvasti niin vielä silloinkin, kun aloin tapailla naista. Hänellekin kerroin, etten ole hakemassa parisuhdetta enkä halua rakastua.

Anni ja miesystävä sopivat, että Anni saa tapailla ja viettää aikaa naisen kanssa, kunhan miesystävä tietää siitä eikä asiaa salailla.

– Kun olin tavannut naisen, josta pidin, kerroin siitä heti miehelleni. Hän rohkaisi etenemään asian kanssa. Mieheni ja naisystäväni halusivat myös molemmat tavata keskenään ja keskustella minusta ja suhteistamme. Sitten miehen ”siunauksella” pystyin tapailemaan naisystävääni, kun mieheni oli tietoinen siitä, missä milloinkin mennään.

Ei saa rakastua

Aluksi kaikki sujui hyvin ja naisen tapailu sopi sekä Annille että miesystävälle. Vaikeuksia alkoi kuitenkin syntyä, kun yksi tärkeimmistä säännöistä – ei saa rakastua – alkoi tuntua hankalalta.

– Jossain vaiheessa tuli vastaan tilanne, jossa oli punnittava uudelleen omia tunteita ja ajatuksia. Olin jopa hämmästynyt, kuinka vahvoja tunteeni toista naista kohtaan lopulta olivatkaan, Anni sanoo.

– Kun tajusin, että olen rikkonut sovittuja sääntöjä, tuli todella paha olo. Samalla oli kuitenkin taisteltava tunteiden välillä ja ymmärrettävä, että loppupeleissä on vastuussa vain itsestään ja omasta elämästään. Taistelu itsen sisällä siitä, mitä kuuluu tehdä, kesti pitkän aikaa.

Lopulta Anni päätyi lopettamaan suhteen mieheensä. Ero oli vaikea, mutta välttämätön.

”Taistelu itsen sisällä siitä, mitä kuuluu tehdä, kesti pitkän aikaa.”

Annin suhde naisen kanssa puolestaan jatkui, ja nyt pariskunta asuu yhdessä ja suunnittelee häitä. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat muutenkin vakaat.

Mutta kaipaako Anni nyt vierelleen vastaavasti miestä?

– Olemme puhuneet ja pohtineet sitä, haluaisimmeko vielä seksiä miesten kanssa, koska olemme molemmat biseksuaaleja. Voi olla, että tulevaisuudessa haluaisimme jonkin yhteisen kokemuksen miehen kanssa, Anni sanoo.

Annin nimi on muutettu.