Rahasta puhuminen voi myös yhdistää. ”Minä ja paras ystäväni olemme molemmat köyhiä, mikä on lisännyt yhteisymmärrystämme”, kertoo 19-vuotias nainen. Kuva: Shutterstock
Rahasta puhuminen voi myös yhdistää. ”Minä ja paras ystäväni olemme molemmat köyhiä, mikä on lisännyt yhteisymmärrystämme”, kertoo 19-vuotias nainen. Kuva: Shutterstock

Raha vaikuttaa ystävyyteen, vaikkei siitä ihan riidan aiheeksi ole.

Kysyimme Me Naisten rahankäyttökyselyn vastaajilta, saavat he selvästi enemmän tai vähemmän palkkaa kuin ystävänsä – ja kuinka erilaiset tulot näkyvät arjessa.

Onneksi eivät aina mitenkään. Erilainen rahatilanne nousee esiin lähinnä silloin, kun on tarkoitus tehdä jotain isompaa yhdessä. Jos tienaa muita vähemmän, ei ole aina varaa osallistua polttareihin, lomalle tai illanviettoon.

”Paras ystäväni on parempituloinen, eikä aina ymmärrä, etten voi käyttää samoja summia kuin hän esimerkiksi lomamatkaan”, kertoo 41-vuotias nainen.

Vaikka erilaiset tulot näkyvät arjessa, ne aiheuttavat harvemmin riitoja. Vain 13 prosenttia kyselyn vastaajista on riidellyt ystäviensä kanssa rahasta.

”Tässä iässä pitää osata sanoa, että juodaanko kaffet teillä tai meillä.”

Se saattaa johtua siitä, että rahasta puhuminen on edelleen hankalaa. Omat tulot voivat hävettää, eikä moni siksi edes tiedä, kuinka paljon muut ansaitsevat työstään.

”Jokainen aikuinen ihminen huolehtii itsestään ja omista raha-asioistaan. Tässä iässä pitää osata sanoa, että juodaanko kaffet teillä tai meillä, kun nyt ei pysty kahvilaan menemään", sanoo 35-vuotias nainen.

Piknikille, ei ravintolaan

Moni vastaaja kuitenkin tuntee, että jos tienaa itse vähemmän kuin muut, jää helposti paitsi yhteisestä ilosta. Moni on jättänyt yhteiset reissut ja tapaamiset väliin vain siksi, ettei osallistumiseen ole varaa.

”Ystävilläni on rahaa käytettävissä enemmän kuin minulla. Tämä rajoittaa yhteisiä maksullisia aktiviteetteja. Minä en pysty lähtemään tyttöjen viikonloppureissuille tai muihin kivoihin juttuihin, koska minulla ei ole sellaiseen varaa. Kaikki eivät tätä aina ymmärrä vaan kuvittelevat, etten halua lähteä. Voi kunpa ymmärtäisivät, miten kovasti haluaisinkaan lähteä!” Nainen, 41

”Paremmin tienaavat saattavat jopa loukkaantua, jos en pysty osallistumaan lahjoihin tai tapaamisiin.”

”Joidenkin kanssa tulot ovat kyllä erilaiset. Paremmin tienaavat saattavat jopa loukkaantua, jos en pysty osallistumaan lahjoihin tai tapaamisiin muilla paikkakunnilla enkä edes illanviettoihin.” Mies, 40

”Tällä hetkellä minä olen se ystäväpiirini persaukinen, ja ystävieni tulot ovat helposti kolme, jopa neljä kertaa suuremmat. Arjessa se näkyy siten, että he puuhailevat kanssani erilaisia asioita kuin muiden ystäviensä kanssa, eli sellaisia, joihin minulla on varaa.

Toisinaan he myös tarjoavat esimerkiksi puolikkaan pullon skumppaa, koska tietävät, että minulla on taloudellisesti hankalaa. He lähtevät rutisematta mukaani puistoon piknikille, koska minulla ei ole varaa lähteä hienoon ravintolaan, ja ymmärtävät, että tulen kävellen paikalle, kun ei ole rahaa taksiin.

Tottahan toki toivon, että tilanne muuttuu – siten, että minun tuloni nousevat ja voimme esimerkiksi matkustella ja käydä oopperassa tai baletissa yhdessä.” Nainen, 30

Maksetaan kun jaksetaan

Paremmin ansaitsevat taas huomaavat eron loppukuusta, kun ystävillä ei ole varaa lähteä kahville.

”Monet ystäväni ovat perheellisiä, pätkätyöläisiä ja heillä on välillä talous enemmän kun tiukassa. Itse taas olemme vähän päälle kolmekymppinen pariskunta ja molemmilla on hyväpalkkaiset työt eikä enää edes asuntolainaa. Aina loppukuusta voi olla hankalaa saada tuttuja kahville tai tekemään muuta, missä tarvitaan rahaa, koska heillä ei sitä yksinkertaisesti ole.” Nainen, 34

”Useimmat ystävistäni ovat paljon vähätuloisempia kuin minä. Itse en tienaa paljon, mutta miehen ansiosta elintasoni on hyvä. Ei tämä oikein mitenkään vaikuta ystävyyssuhteisiini, paitsi ehkä sillä lailla, että ystävillä ei aina ole varaa tehdä asioita tai varata matkoja. Usein minä maksan, ja he maksavat minulle vasta myöhemmin.” Nainen, 38

”Ystävyyssuhteissa luottaa, että tällaiset asiat tasaantuvat.”

Joskus tuloerot eivät ole suuret, mutta tapa käyttää rahaa on erilainen.

”Palkka ei eroa, mutta käytettävissä oleva rahamäärä eroaa paljon, koska ystävillämme ei ole lapsia. Meillä taas on, ja suurin osa rahasta menee kauppalaskuun ja uusiin haalareihin, päiväkotimaksuihin ynnä muuhun. Ystävämme käyvät paljon lomamatkoilla, ravintoloissa ja juhlissa, mutta meillä ei ole varaa.” Nainen, 30

Aina erilaiset tulot eivät aiheuta arjessa ongelmia. Se lainaa, jolla on kulloinkin rahaa. Tai sitten ei edes lasketa.

”Jotkut ystäväni tienaavat lähes saman verran kuin minä. Emme tuhlaile turhuuksiin ja tarjoamme mieluusti toisillemme, jos rahat ovat päässeet loppumaan. Toiset ystäväni tienaavat taas paljon enemmän kuin minä, ja useimmiten he haluavat tarjota minulle. Kaikki ystäväni ovat todella ymmärtäväisiä, ja minä myös olen ymmärtäväinen heitä kohtaan. Raha ei ole ongelma.” Nainen, 27

”Ennen tienasin enemmän ja silloin pyrin aina olemaan antelias ja olemaan välittämättä turhista rahaa koskevista paineista. Jos oltiin kaverin kanssa yksillä, niin saatoin tarjota juoman, enkä turhaan jäänyt laskemaan joka senttiä, joka pitäisi maksaa takaisin. Ystävyyssuhteissa luottaa, että tällaiset asiat tasaantuvat ja joskus on sen toisen aika tarjota. Nainen, 23

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

1. Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


2. Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

3. Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

4. Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

5. Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

6. Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”