Yleensä sen vain tietää, kun oikea osuu kohdalle. Kuva: Shutterstock
Yleensä sen vain tietää, kun oikea osuu kohdalle. Kuva: Shutterstock

Mikä saa ihmisen viehättymään toisesta? Tiedemiehet ja -naiset ovat löytäneet monta kiinnostavaa selitystä.

Tutut ominaisuudet saavat usein viehättymään toisesta ihmisestä. Jaetut arvot tai elämänkokemukset yhdistävät.

Tutkijat ovat myös havainneet, että puoliso saattaa usein muistuttaa omaa, vastakkaista sukupuolta olevaa vanhempaa.

Mutta on niitä hieman erikoisempiakin asioita. The Independent kokosi yhteen tutkimuksia pareja yhdistäneistä, psykologisista seikoista. Liittyykö jokin näistä oman suhteesi alkuun?

Leikit vaikeasti tavoiteltavaa

Roolileikit kunniaan! Parin vuoden takaisessa speed dating -tutkimuksessa selvisi, että nainen onnistui hurmaamaan miehen suhtautumalla tämän kysymyksiin kuin ne eivät voisi vähempää kiinnostaa.

Tosin temppu toimi vain, kun mies oli jo valmiiksi kiinnostunut naisesta. Eli uuden tyypin kiinnostusta tuskin pystyy tylyydellä herättämään. Käytös myös sai miehet pitämään naisista vähemmän, mutta haluamaan heitä silti. Rakkaus todellakin on monimutkaista.

Elät ekologisesti

Tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että ekologisia valintoja tekeviä miehiä ja naisia pidettiin haluttavampina kumppaneina pitkiin suhteisiin. Sen sijaan luksusostoksia tekevät shoppailuhirmut koettiin sopivammiksi hetken hupiin, ja heitä myös pidettiin fyysisesti viehättävämpinä.

Näytät onnelliselta (jos olet nainen)

Miehiä viehättää iloluontoinen puoliso, ainakin muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan. Tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin kasvokuvia vastakkaista sukupuolta olevista henkilöistä ja tehtävänä oli arvioida niiden viehättävyyttä. Miehiin vetosivat iloiset kasvot. Ylpeällä ilmeellä ei juuri pisteitä ropissut. Naiset sen sijaan pitivät ylpeäilmeisistä miehistä huomattavasti enemmän kuin iloisista.

Tuoksut oikealta

Tutkijat arvelevat hajulla olevan enemmän tekemistä pariutumisessa kuin huomaammekaan. Etelä-Kalifornian yliopiston tutkimuksessa naiset haistelivat miesten hikisiä t-paitoja, ja ovuloivat naiset vaikuttivat suosivan kaikkein testosteronipitoisimpia paitoja. Joidenkin tutkimusten mukaan miehet kykenisivät myös haistamaan, kun nainen ovuloi, mikä sekin saattaa vaikuttaa parinvalintaan.

Vaikutat arvoitukselliselta

Ketäpä ei mysteeri kiehtoisi! Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa naisille näytettiin kuvia miehistä ja kerrottiin, että miehet olivat nähneet naisten Facebook-profiilit ja pitivät niistä. Toiselle naisryhmälle puolestaan kerrottiin, että miehet pitivät heidän Facebook-profiilejaan keskinkertaisina.

Kolmannelle ryhmälle ei kerrottu, mitä mieltä miehet olivat näkemästään. Tämä ryhmä oli kaikkein viehättynein näkemiensä miesten kuvista. Todellisuudessa tutkijat olivat tietenkin keksineet päästään kuvien miesten ”mielipiteet”.

Kehonkielesi tekee vaikutuksen

Miten liikehdit? Jos otat tilan haltuun avoimella asennolla ja elehtimällä käsilläsi, parisuhteen syntyminen näyttää todennäköisemmältä. Tutkimuksessa tällaisen ihmisen kanssa haluttiin treffeille uudelleenkin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin paikallaan istuneen.

Sinulla on koira

Jep, jo iltalenkillä karvaturri saattaa kiinnittää potentiaalisen deittikumppanin huomion. Mutta ei vain söpöytensä ansiosta.

Israelissa pari vuotta sitten tehdyssä kokeessa havaittiin, että koiran omistaminen saa miehen vaikuttamaan hoivaavalta ja sitoutumiskykyiseltä. Se saattaa myös antaa ihmisestä rennomman, iloisemman ja helposti lähestyttävämmän kuvan. Ainakin ensimmäinen keskustelunaihe on selvä!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Sallikaa nauraa

7 yllättävää syytä siihen, että joku ihastuu sinuun

"LEIKIT VAIKEASTI TAVOITELTAVAA" Tuo on täysi klisee, ei toimi. Antaa vain vaikutelman, että muija on itseään täynnä ja katselee nenän varttaan pitkin! Miehet saavat jatkuvasti pakkeja joten kukaan mies ei jää haaskaamaan aikaansa naiseen joka ei tunnu olevan kiinnostunut. Koirakaan ei toimi, päin vastoin.. koirapasilleja ja karvoja joka paikassa, iljettävinta on kun nainen antaa koiran nuolla kasvojaan, sellaisen törkyturvan kanssa ei kukaan halua olla.
Lue kommentti

Älypuhelinten tuoma etäisyys on tehnyt ystävien näkemisen perumisesta ja myöhästelystä vähän liian helppoa.

”Tuun ihan pian, tulin hetki sitten kotiin ja vaihdoin vaatteet, niin lähden ihan just!”

”Metrossa!”

”Nähdäänkö ravintolan edessä vai sisällä?”

”Mä myöhästyn kans jonkin verran.”

”Soitellaan, kun jompikumpi on perillä.”

Edelliset ovat otteita WhatsApp-keskusteluista ystävieni kanssa. Tällaista on ystävien tapaamisten sopiminen ja niihin saapuminen 2010-luvulla: kohtaamisten ajankohtaa ”katellaan” ja ”sovitaan lähempänä” päivätolkulla, ja juuri ennen sovittua tapaamisaikaa alkavat sinkoilla viestit, joissa raportoidaan myöhästymisistä. 

Silmänsä peittänyttä apinaa esittävä emoji ja hätäinen sori-sana saavat hoitaa pahoittelun virkaa, kun kumpikaan ei oikeasti ole kovin pahoillaan siitä, että lähti taas kerran kotoa myöhässä. Viestillä on helppo sinkauttaa tilannetiedotus viivästymisestä, ja kahvilan edessä päivystävä ystävä voi käyttää odotteluajan selaamalla luuriaan – ellei itsekin ole myöhässä. 

Nykyteknologian ansiosta treffipaikalla ei tarvitse haahuilla turhaan, jos ystävälle on sattunut ylitsepääsemätön este. Toisaalta, aika harvoin myöhästely tai tapaamisen peruminen johtuu jostakin aivan yllättävästä ja ylitsepääsemättömästä. Viestittelyn helppous, sosiaalisessa mediassa kevyesti sinkoilevat kutsut ja kiireisyyden ihannointi vain ovat tehneet myöhästelystä ja viime hetken peruutuksista houkuttelevan helppoa.

Kuten toimittaja Elizabeth Kiefer kirjoittaa Glamourissa, tapakulttuuri on muuttunut siihen suuntaan, että kaverien näkemisen voi skipata introverttikortin heilautuksella, eivätkä viime hetken peruutukset ole niin vakava juttu. Perumiskuume leviää ja uhkaa ystävyyksiä, Kiefer maalailee. 

Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

WhatsApp-myöhästelyn ja -perumisen lisäksi hermoja kiristävät Facebook-kutsut. Facebookissa juhlakutsut on helppo naputella koko kaveriporukalle – mutta kutsu on myös helppo jättää roikkumaan Ehkä-tilaan tai unohtaa vastaaminen kokonaan.

Älypuhelinsovellusten tuoma etäisyys on tehnyt kieltäytymisestä  ja kutsujen huomiotta jättämisestä vähän liian helppoa. Lankapuhelimitse esitettyyn kutsuun olisi ollut törppöä vastata, että katsellaan miltä loppuviikosta näyttää, ja jättää sitten tulematta. Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

Siispä teen muistilistan itselleni ja vähän muillekin:

 1. Jos et pääse tai et halua tulla, kieltäydy heti kohteliaasti.
 2. Suhtaudu Facebook-kutsuihin vakavasti, jos kyse on ystävälle tärkeästä tapahtumasta. 
 3. Lähde ajoissa kotoa. Oikeasti. 
 4. Lakkaa lähettelemästä tilanneraportteja tyyliin: Bussissa! Kohta siellä! Pyöräkellarissa! Katso sen sijaan kohta kolme uudestaan. 

Keräsimme naisten arviot siitä, millainen tyyppi ei pääse jatkoon deittisovelluksessa – ei ole helppoa kellään.

Kuka väitti, että tinderöinti on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin? Näistä syistä nainen sivuuttaa Tinder-ehdokkaan:

 1. Profiilikuva on ryhmäkuva. Harva nainen vaivautuu aukaisemaan profiilin tarkistaakseen, kuka kuvan tyypeistä mies oikein on.
 2. Kuva on otettu likaisen peilin kautta. Ei jatkoon.
 3. Paidaton kuva. Pullistelu ei ole kuumaa, vaikka moni salimarkku saattaisi luulla niin.
 4. Liika poseeraaminen, duckface tai muu yliyrittäminen kuvissa eivät toimi miehellä eikä naisella. Aitous katoaa, kun profiili muistuttaa malliportfoliota.
 5. Rasittavan aktiiviset kuvat. Ensimmäisessä kuvassa surffilauta kainalossa, toisessa hyppää laskuvarjohyppyä ja kolmannessa valloittaa vuorta. Onko sellainen tavallinen kuolevainen ollenkaan? 
 6. Negatiivinen ensivaikutelma. Tyyppi tuomitsee naiset jo biossa sutkautuksellaan ”Swaippaa suosiolla vasemmalle, jos olet feministi, heko heko”. Onnea rakkauden etsintään, hei!
 7. Biossa ainoa kuvaus on pituus. Sekö todella on tärkein tai kiinnostavin seikka?
 8. Suttuinen ja rakeinen profiilikuva luo helposti kriippailevat vibat.
 9. Murjottava profiilikuva, tuo miesten kansantauti. Antaa luotaantyöntävän kuvan.
 10. Alaviistosta otettu selfie korostaa leukaa eikä näytä varsin imartelevalta.
 11. Kaksi edellistä niin, että samanlaisia kuvia on viisi kappaletta peräkkäin.
 12. Superliken käyttäminen tarkoittaa yksinkertaisesti liian innokasta.
 13. Imelät Live, laugh, love -voimalauseet tai Marilyn Monroen siteeraaminen. Vähänpä tiesit, jos luulit, että vain naiset sortuvat niihin. 
 14. Jos miehen täytyy profiilissaan kertoa olevansa huumorintajuinen, hän ei luultavasti ole sitä. Oikeasti huumorintajuinen kirjoittaa profiiliinsa jotain nokkelaa.
 15. Sydäntä lähellä "ruoka, matkustus ja urheilu.” Todella omaperäistä, pitäisikö tässä kiinnostua.
 16. Vain yksi kuva. Ainoastaan uhka, ei mahdollisuus.
 17. Liian vanha kuva. Tähän kategoriaan kuuluvat armeija- ja ylppärikuvat. Ihan hellyttäviä, mutta todennäköisesti antavat väärän vaikutelman.
 18. Profiilissa ei ole mitään tietoja Herra Salaperäisestä. On vaikea aloittaa keskustelua, jos ei voi tarttua mihinkään faktaan.
 19. Söpösteleviä yhteiskuvia naisten kanssa. Herättää kysymyksen, seurusteleeko hän, esittääkö vaikeasti tavoiteltavaa vai yrittääkö tehdä naiset mustasukkaiseksi.
 20. Biossa käytetään sana hipsutus. Ei jatkoon.

Jos onnistut läpäisemään tämän vaativan seulan, olet aikamoinen deittiguru!